Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: maart 2012

Franse kaas

Niets is lekkerder dan om als afsluiting van een mooi diner de kaas als laatste tussengerecht te gebruiken voordat het zoete dessert komt. Het is een onderdeel van een perfecte avond. Franse kazen zijn wereldberoemd om hun verscheidenheid in smaak en in voorkomen. Er zijn verschillende manieren om de kazen in te delen, bijvoorbeeld naar afkomst, naar smaak, naar geografisch gebied, naar type. De meest gangbare indeling van de Franse kazen in een aantal families is hier opgesomd:

Inhoud:

Rood-bacterie- of gewassen-korst-kaas

Lees meer

brood enzo

Beleg je eigen tong Brood zelf snijden en beleg je tong.

Nederland is een broodland. Niet omdat we zo graag brood eten, maar omdat we het 2x per dag doen. Vandaar dat het in een Nederlandse super helemaal niet gek is om een bordje “broodbeleg” te zien hangen in een gang met veel schappen.

Ook zijn we grotendeels gewend om brood in plakjes te eten. We zijn zelfs al een jaar of dertig zover, dat wanneer je een brood koopt bij de bakker, deze vanzelf door de plakjesmachine gehaald wordt. Als je dat niet wil, dan moet je dat apart vermelden. Het is een automatische service, waar blijkbaar bijna iedereen blij mee is. De bakker is blij, want plakjes brood zijn minder goed houdbaar dan een heel stuk brood en de consument is blij, want hij hoeft alweer iets niet te doen en alle plakjes zijn even dik.

Lees meer

Oosterscheldekreeft of Canadese kreeft

Het is er weer tijd voor. Het kreeftenseizoen wordt deze week geopend. Een feest voor de liefhebbers en wordt het Oosterscheldekreeft of een Canadees? Cornelis Heystek, hoofdredacteur van Gourmand Gazette waarschuwt de consument. "Als men een Oosterscheldekreeft wil en daarvoor afrekent, moet met wel een Oosterscheldekreeft voorgeschoteld krijgen en niet een veel goedkopere Canadese kreeft".

Wat is dat toch met de Oosterscheldekreeft (Homarus gammarus)? Daarover gaan allerlei verhalen rond, wat is waar en wat is een fabel? De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft organiseert jaarlijks op de laatste donderdag in maart de opening van het kreeftenseizoen. Tal van sponsors doen een bijdrage en daarvan huurt de stichting diverse boten en die gaan dan – onder aanvoering van Jan van Westenbrugge en Evert van de Zande jr. – de `eerste kreeft` vangen. Sinds 13 maart hebben vier kreeftenvissers toestemming om voor aanvang van het seizoen de schaaldieren te vangen die nodig zijn bij het openingsfestijn. Een paar grote exemplaren worden dan in een gemarkeerde fuik teruggezet om op de laatste donderdag in maart te worden opgevist door enkele ambassadeurs. Deze diplomaten overhandigen de ′eerste kreeft′ dan aan de een of andere hoogwaardigheidsbekleder. Het is dus niet de eerste kreeft die ze tijdens dat feest vangen.

Lees meer

Thuiskoks creatief met lasagne

Dat Nederlanders dol zijn op Italiaans eten, is al lang geen geheim meer. Grand`Italia vroeg Nederlanders naar hun favoriete lasagne-ingrediënten, waarna ruim 1300 thuiskoks hun lasagnevariatie verklapten op www.granditalia.nl. Hieruit blijkt dat de Nederlander verrassend creatief is met dit eeuwenoude Italiaanse recept. Van de Italiaanse mozzarella tot Engelse cheddar, van ananas tot venkel en van chorizo tot haring, de Nederlander varieert volop met zijn lasagne. Afgelopen dinsdag 27 maart maakten drie finalisten hun meest verrassende lasagnecombinatie voor een culinaire jury.

Lees meer

How to ....vul je cup cakes...

Wie houd er nu niet van gevulde cup cakes? Moeilijk? nee hoor....voor het vullen van cup cakes zijn er verschillende manieren.

hier kun je zien en lezen hoe je dat kunt doen.

veel plezier en succes er mee. Wat is er nu lekkerder dan een heerlijk gevulde cup cake?

Voor het vullen van je cup cake kun je voor het bakken al wat in het beslag stoppen en dit vervolgens mee bakken....dat gaat prima met fudge, chocolade, jam en koekjes.

Maar voor een zachtere vulling, zoals botercreme, die je niet kunt mee bakken kun je pas na het afbakken vullen. Dit is een heerlijke verrassing in het midden van het cakeje.

Lees meer

KOOKCLUB2006 kiest voor "DE KIP en HET EI”

Wie was er eerst, de kip of het ei? De antwoord vind jij hier. In dit artikel een kort verhaaltje over Pasen, een schitterend gedicht van Deon, “goed om te weten over de kip en het ei” en tot slot natuurlijk de allerlekkerste Paasrecepten van onze Kookclubleden.

Pasen in het kort

Waarom eten wij met Pasen eieren? Eieren met Pasen is ontstaan in de tijd, toen er nog geen elektriciteit was. De kippen legden in de winter geen of nauwelijks eieren.

Rond het begin van de lente begonnen de kippen weer met leggen. Vandaar de eieren met Pasen.

Lees meer

HFCS is de zoete moordenaar..!

Het spul is bijna niet meer weg te denken uit onze voedselketen. Het is zodanig gemeengoed geworden, dat ′normale′ bietsuikerfabrikanten alle zeilen bij moeten zetten om hun marktaandelen te handhaven.

Het spul is ook gewoon eetbaar én giftig tegelijk.. Goedgekeurd door de warenwet.. Goedgekeurd door de Europese Gemeenschap, maar nog steeds giftig. En vooral heel slecht voor het menselijk lichaam.. Dit artikel gaat over een superzoete siroop, over glucose-fructosestroop op basis van maïsstroop, over HFCS (High Fructose Corn Syrup). Deze stof is superzoet en uiterst verslavend! In één glas cola zit méér HFCS dan je lever in een hele dag van dit goedje kan afbreken..!

Lees meer

Mijn Drie Gangen Paas Menu 2012

Een multicultureel drie-eenheid van zaligheid met een voor,- hoofd en nagerecht. Wij vieren allemaal in Nederland elk op zijn eigen manier Pasen. Voor de christen betekend Pasen de opstanding van Christus en overwinning over de dood.

Voor andere betekend Pasen weer lekker vrij zijn een paar daagjes van niks doen en dan komen familie en vrienden weer bij elkaar.

Sommige mensen gaat eropuit, struin de meubelshows af of maak er wat leuks van met de kinderen/kleinkinderen.

Hoe dan ook, het gaat meestal gepaard met lekkere en bijzonder eten. Gerechten die je niet alledaags bereiden en ook meer gangen diners worden gepresenteerd. Paas ontbijt en lunch/brunch gerechtjes zijn ook heel populair en vormen zo de tradities en gewoontes van ieder jaar.

Lees meer

Win een SOLIS Egg Boiler & More voor Pasen!

Update 03-04-12: hoera, de winnaar is bekend, gefeliciteerd: zelma! Jij krijgt de egg boiler thuisgestuurd. Eén ding mag natuurlijk niet ontbreken bij je Paasontbijt of brunch: een eitje. Een zacht of hard gekookt eitje? Met de nieuwe SOLIS Egg Boiler & More, zet je je eitje snel en veilig op tafel. Precies zoals jij het hebben wilt. En de naam zegt het al: er kan nog meer. De SOLIS Egg Boiler & More zorgt voor het perfecte gepocheerde eitje en zelfs een geklutst eitje maak je in een handomdraai.

Lees meer

Smulweb geeft 25 BK Wokarangs weg!

Ben je creatief in de keuken? Dan zijn Smulweb en BK op zoek naar jou! We geven maar liefst 25 woks weg.Update 15-06-2012: De wokarangs zijn vergeven, je kunt niet meer meedoen. Binnenkort vind je een nieuwe leuke actie van BK op Smulweb! Hier vind je de link naar het BK Wokarang receptenboekje!

Wil jij een Wokarang?

BK is op zoek naar leuke, nieuwe, interessante en vooral eenvoudige recepten, geheel bedacht door jou. Jij krijgt van ons een Wokarang, bereidt een gerecht en stuurt ons het recept. De lekkerste recepten worden op de site van BK vermeld en ontvangen een speciale eindprijs die nog een verrassing is...

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten