Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: februari 2012

Kookboekrecensie 12 maanden lekker eten

12 maanden lekker eten

Het seizoenskookboek van Albert Heijn

455 pagina′s, 2008

€14.95

Albert Heijn b.v. Elke supermarkt heeft tegenwoordig zijn eigen “maandblad”, met tips, verhalen van klanten en altijd een flinke stapel recepten. Soms verschijnt er zelfs een kookboek. En soms is zo′n kookboek dan ook nog eens een echt succes.

Dat geldt in ieder geval voor “12 maanden lekker eten”, het dikke seizoenskookboek van Albert Heijn. Het bestaat al twintig jaar maar werd in 2008 in volledig vernieuwde versie opnieuw uitgebracht. Ik doe mijn boodschappen al jaren bij de AH en ben er eerst tig keer aan voorbij gelopen. Waarom? Geen idee. Waarschijnlijk omdat ik er niet veel van verwachtte. Onterecht dus, want het is een fijn en bruikbaar boek. Geen wonder dat het in 2009 de grote winnaar was van de “Kookboek van jaar”-verkiezing.

Lees meer

Vier cocktailrecepten voor het voorjaar

Vier cocktails met een vleug vanille. Old Fashioned Vanilla- 20 ml De Kuyper Vanilla

- 40 ml Bourbon

- 2 druppels Angostura Bitter

- 5 ml suikersiroop

Roer alle ingrediënten met ijsblokjes in een whiskyglas. Garneer met een citroenschilletje.

Pornstar Martini - 20 ml De Kuyper Vanilla

- 40 ml Vodka

- 40 ml passievrucht puree

- 5 ml suikersiroop

Lees meer

Maple syrup

Maple syrup of ahornsiroop is een zoete stroop gemaakt van het sap van de esdoorn. In de winterperiode slaat de esdoorn (maple tree) vaak suiker op in hun wortels, wat met het sap door de houtvaten naar boven stroomt in het voorjaar. Door dit suikerhoudende sap af te tappen en te concentreren ontstaat esdoornsiroop. Canada is de grootste producent van esdoornsiroop, gevolgd door de Verenigde Staten.


Esdoornsiroop wordt vooral veel gegeten bij wafels, pannenkoeken, havermout, en wentelteefjes.


Het proces van het aftappen en concentreren van sap van de esdoorn is al vrij oud. De Native Americans kenden deze techniek al. Europese kolonisten hebben het later overgenomen. 80% van alle esdoornsiroop komt uit Canada.

Lees meer

How to....make Royal icing

Icing is een soort van glazuur waar koekjes en cup cakes maar ook taarten mee worden gedecoreerd.Je kunt het heel makkelijk zelf maken en is in alle kleuren te maken. dunne icing: is vloeibaar en loopt makkelijk van je lepel: deze icing is alleen voor het flooden van grote oppervlakken.(het laten uitlopen op je koekjes)

medium dikke icing: deze icing is om randjes te spuiten op koekjes. is een dikke vloeibare icing en loopt nog wel van je lepel (stroperig)

Stevige icing is voor het spuiten van details, bloemetjes, blaadjes

Lees meer

Ve-tsin

Naast zoet, zuur, zout en bitter kennen we nog een vijfde smaak: umami. Umami is het ′hartig′ van vlees en kaas, maar ook te vinden in tomaten en champignons. We kunnen het bewust toevoegen aan ons eten door ve-tsin te gebruiken. Ve-tsin, of mononatriumglutamaat, is geen specerij maar een natuurlijke smaakversterker die onder andere zorgt voor de hartige smaak van vlees en Oosterse gerechten. Net zoals zout kan ve-tsin de smaak van andere ingrediënten naar voren halen. Zout laat daarbij de kenmerkende smaak na; ve-tsin proef je nauwelijks. Ve-tsin is een smaakmaker, het betekent ′essentie van de smaak′.

Lees meer

How to....botercreme

botercreme is een creme dit wordt gebruikt in taarten,cupcakes en bon bons

het is een creme die je vele smaken kan geven en kan kleuren. voor het maken van botercreme gebruik ik 1 keer het recept voor:

Banketbakkersroom

1 vanillestokje

125 ml melk

25 g suiker

1 eidooier

1 el bloem

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng voor de banketbakkersroom in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer in een kom de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel schenk het eimengsel terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten.

Lees meer

how to ....make marsepein

Marsepein is een mengsel van gemalen amandelen en suiker. Het bevat meer suiker en minder amandelen dan amandelspijs. De structuur van marsepein is fijner gemaakt dan die van amandelspijs.

Van marsepein kunnen figuren worden gekneed en taarten worden bekleed. Met dit recept heb je genoeg om een taart te bekleden.

400 g witte amandelen

500 g poedersuiker

2 eiwitten

1 tl rozenwater

Maal de amandelen fijn en voeg de poedersuiker toe. Roer door elkaar en meng het eiwit en rozenwater erdoor. Haal het marsepein uit de keukenmachine en kneed met je handen goed door. Laat het een nacht in de koelkast in keukenfolie opstijven.

Lees meer

How to....Make banketbakkersroom.

hier mijn beste recept en weetjes over banketbakkersroom. banketbakkers room heeft vele namen:

Crème patissière

Vanillebanketbakkersroom

Gele room

heerlijk romig tussen een broodje, tompouch of in in je soezen of lekker in je taart banketbakkersroom is is een speciale gele vla-achtige room die vaak in gebak wordt gebruikt.

En hoe maak je dit overheerlijke recept:

traditioneel heb je nodig:

1 vanillestokje

125 ml melk

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten