Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: juni 2012 (pagina 1 van 5)

Mosselen – het mosselseizoen is weer begonnen – weetjes en wat kun je met deze gezonde lekkernij allemaal doen

De mossel is een belangrijk product uit de Nederlandse schelpdierteelt. Wereldwijd worden er jaarlijks circa 194 miljoen kilo mosselen geproduceerd, waarvan ongeveer 57 miljoen kilo in Nederland. De meeste mosselen zijn bestemd voor de versmarkt. Het grootste deel wordt geëxporteerd naar België en Frankrijk.

Het mosselzaad wordt geboren in belangrijke natuurgebieden, daarom vindt de visserij hierop onder strenge voorwaarden plaats. Mosselzaad, de grondstof voor de mosselkweek, fluctueert in hoeveelheid van jaar tot jaar.… Lees meer »

Nieuw!!! Theebloem Charming Purple in de Theebloemen Shop.

Afgelopen week hebben we een nieuwe Theebloem aan ons assortiment toegevoegd, de Charming Purple. Wat een plaatje!!! De Charming Purple Theebloem is een theebloem met een vriendelijk karakter, heerlijk zacht van smaak. De sensationele geur van jasmijn zorgt voor een prettige- en ontspannende sfeer bij het drinken.

Wat is een Theebloem?
De Theebloem is een bundeltje met gedroogde groene theebladeren. De knop is samengebonden met een katoenen draadje en hij ontvouwt zich tot een prachtige bloem wanneer hij met heet water in aanraking komt.… Lees meer »

Smulweb`s Grote Weggeef Show – juli

In het Smulweb Magazine Aan Tafel vind je op blz. 44 prachtige prijzen. Elke maand wordt er een nieuwe prijs weggeven! Elke 1e van de maand vind je op deze pagina een nieuwe prijs. Iedereen kan mee doen.

De vier winnaars van juni zijn: jippje, mikkemak, dethuiskok en karinarts! Gefeliciteerd met het Apollo Kruiden en Sauzen pakket t.w.v.… Lees meer »

About …..Vanille

Wat is vanille, waar komt het vandaan, wat is het verschil tussen vanille suiker, extract en essence, hier vind je alle antwoorden, incl leuke doe het zelf tips. Waar komt de naam vandaan?

Vanille is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico. De plant komt nu ook voor in  Madagascar, Réunion, Java, Mauritius, Sri Lanka en de Seychellen.
De naam vanille is een verbastering van het Spaanse woord ′vainilla′, wat kokertje betekent.… Lees meer »

Groente en Fruitkalender JULI

Tip: Zou het niet handig zijn als je in één oogopslag weet wat je moet eten en wié er mee eten? In de nieuwe agenda en kookboek in 1 van Smulweb vind je lekkere recepten die passen bij de groenten en fruit van dat seizoen, en aan de andere kant noteer je eetafspraakjes, voetbalwedstrijden en tandartsbezoeken. Bestellen kun je hier!… Lees meer »

De groene Texelse Schapenkaas

Iets over de loodjes waar de texelse schapenkaas mee werd gemerkt Een boer op Texel die álles weet van schapen en kaas bevestigde dat met de XT-loden een afdruk in de (schapen)kaas werd gemaakt.
De letters T – X in spiegelschrift staan voor TeXel.

Later heb ik nog aanvullende informatie ontvangen van Wilma Eelman van het Cultuurhistorisch Museum Texel welke het vermoeden van Jan Jaap Waverijn bevestigen:

Dergelijke loodjes werden gebruikt als stempel om de Texelse schapenkaas te merken.… Lees meer »

De groene texelse schapenkaas

over de typische smaak van de texelse witte en groene schapenkaas Voor de typische kwaliteit, is het belangrijk dat de schapen op het oude grasland van Texel grazen, dat door de zilte wind van zee zijn aparte flora en smaak krijgt en dat zeer spaarzaam moet worden bemest. Verder zijn het ras, het seizoen en de wijze van kaasbereiding factoren die van belang zijn voor deze kwaliteit.… Lees meer »

De texelse groene schapenkaas

Meer recente ontwikkelingen rond de groene kaas In de jaren ′70 deden enkele schapenhouders een kleinschalige poging tot herintroductie van deze kaas, maar de belangstelling bleek minimaal, hoewel uit laboratoriumproeven bleek dat er bacteriologisch niets mis mee was. Ik was zelf betrokken bij de herinvoering van de "texelse groene" Proefondervindelijk kan ik zeggen dat deze kaas zeer smakelijk is Af en toe wordt nog groene kaas op basis van peterselie en mierikswortel gemaakt maar deze haalt het niet bij de echte…
Oud-kaasmaker… Lees meer »

De Texelse groene schapenkaas

In 1928 werd kaasbereiding met verse schapenkeutels door de invoering van de Keuringdienst van Waren verboden, omdat het niet hygiënisch zou zijn. De groene Texelse schapenkaas bleef door toevoeging van een aftreksel van schapenkeutels echter beter geconserveerd en was pittiger van smaak dan de doorsnee.

Wat te denken van hedendaagse rauwmelkse kaas……? Zou deze gezien een hygienisch standpunt ook bij de wet verboden moeten worden?… Lees meer »

Beschrijving van de wijze waarop de groene schapenkaas op het eiland Texel bereid wordt

Het originele recept voor de " Texelse Groene" De schapen worden twee malen daags gemolken – ′smorgens en s′avonds – de melk van s′avonds wordt na te zijn afgeroomd in den volgende morgen bewaard – de melk van s′avonds wordt na te zijn afgeroomd tot den volgende morgen bewaard – de melk van s′morgens wordt zoo als zij van het schaap komt met de afgeroomde melk van de vorigen avond gebruikt tot het maken van kaas.… Lees meer »

Oudere posts