Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: september 2011

Win 25 appeltaarten om weg te geven!

Wat is het aller- állerlekkerste appeltaartrecept van Nederland? Stem op jouw favoriet en maak kans op maar liefst 25 appeltaarten om weg te geven! Aan je vrienden, je buurvrouw, je collega′s, een goed doel of aan jezelf: iedereen die je blij wilt maken met een heerlijke appeltaart van gefeliciTAART.nl! Voor de grote appeltaart verkiezing zijn de vier populairste appeltaart recepten aller tijden van Smulweb genomineerd. Het lekkerste recept wordt bekroond tot Lekkerste Appeltaart Recept van Nederland en wordt in het nieuwe Smulweb Magazine, dat eind dit jaar in winkels ligt, bekend gemaakt.

Lees meer

24 Kitchen 1 okt de lucht in

Joke Boon was bij de perspresentatie van de nieuwe kookzender 24Kitchen. Deze zal 1 oktober live gaan.

Smakelijk najaar

Wat voor weer het gaat worden dit najaar en deze winter daar kan ik geen enkele zinnige uitspraak over doen. Wel kan ik met grote zekerheid voorspellen dat wij een uiterst smakelijke tijd tegemoet gaan. Vanaf zaterdag 1 oktober 12 uur `s middags kan het leven een stuk smakelijker worden. Dat is namelijk het moment dat de nieuwe culinaire tv zender 24 Kitchen van start gaat.

De perspresentatie vorige week in Monster is veelbelovend. Het koken met de schaar (dus uit pakjes en zakjes) zal worden vervangen door de pollepel. We gaan weer zelf snijden, roeren en vooral zelf gezond en lekker koken. 24 Kitchen belooft anders te worden; hier geen chefs van wie het ego voorop staat en die al vloekend en tierend onze huiskamer binnendenderen. Maar normale benaderbare koks bij wie de liefdevoor koken, eten én het overbrengen van kennis en kunde centraal staat.

Lees meer

KOOKCLUB2006 weekend lunch/brunch gerechten 1-2 okt

We zijn al weer toe aan de laatste serie lunch-/brunch gerechten van het “Menu van de Maand”. We hopen dat veel mensen gesmuld hebben van de lekkere recepten of hiervan nog gaan smullen.

Voor deze laatste keer hebben we gekozen voor 20 lekkere warme lunchgerechten, want we gaan nu echt richting Herfst.

Dit is een selectie uit de ingezonden recepten.

En de keuze voor het gerecht is natuurlijk aan jou!

- Aardappelfrittata met italiaanse kaas en salie

- Broodje-warm-vlees

Lees meer

15 x Heerlijke Najaars gerechten

Wat kunnen we zeggen over het najaar een jaargetijde met regen en wind vallende bladeren ,maar met heerlijke gerechten.Gerechten met veel smaak heerlijke geuren van kruiden en specerijen .Na het eten ook een lekker warm gevoel van binnen .Ik hou je niet langer op ga kijken bij de lekkerste herfst gerechten en neem iets mee .Eet smakelijk
br]Herfststamppot

Stapvoorstap-jachtschotel

Brabantse-hachee

Geroosterde-knoflook-uienjam

Romige-aardappelgehaktschotel

Stapvoorstap-zoervleis-volgens-robin-berben

Gegratineerde-fruitige-zuurkool

Lees meer

Nederlandse wijnfeesten in Groesbeek.

Zaterdag 22 september en Zondag 23 september waren er in ons mooie dorp Groesbeek voor de 5e keer de Nederlandse Wijnfeesten. Het was stralend weer. Zondag ben ik met Hessel daar geweest. Er waren veel wijnhandelaren, ook uit de omgeving en veel publiek. Dit alles feestelijk opgeluisterd met muziek. We kochten een wijnglas voor 5 euro en daarmee kon je langs de stands snuffelen en proeven. Het eerst glas (een dikke bodem) was gratis en wat je verder wilt proeven daar moest je een euro voor betalen.In Groesbeek zijn een aantal wijnboeren die biologische wijn telen en nog met de hand plukken.Er was een pendelbus die je langs de verschillende wijngaarden bracht. Heel veel soorten wijn waren er uitgestald.Wat een verschil van smaken. Ik heb alleen de rode wijn geproefd evenals Hessel. Jammer dat de meeste wijnboeren geen stukjes brood erbij gaven om de smaak beter op de tong te laten proeven.

Lees meer

Kaneel of cassia?

Kaneel kennen we allemaal. Maar wist je dat de meeste kaneel die wij als kaneel kopen, helemaal geen kaneel is?

Kaneel, de geurige smaakmaker in vele traditionele Nederlandse koekjes en andere zoetigheden. Wie is er niet opgegroeid met speculaas, appeltaart of stoofpeertjes? Kaneel kennen we allemaal.

Maar wat is nu échte kaneel?

Wie aan kaneel denkt, denkt al snel aan de mooie, dikke, hartvormige rolletjes bast. Wat weinig mensen weten, is dat dit geen echte kaneel is, maar cassia. Echte kaneel heet ook wel Ceylonkaneel en bestaat uit de binnenbast van de kaneelboom, Cinnamomum verum. Deze binnenbast is erg dun en een rolletje pijpkaneel bestaat uit vele laagjes. Cassia is een familie van Ceylonkaneel en komt van de cassiaboom, Cinnamomum aromaticum. Zoals de Latijnse naam aangeeft zijn Ceylonkaneel en cassia aan elkaar verwante soorten, maar niet hetzelfde.

Lees meer

3 t/m 9 oktober 2011 vegetarische restaurant week

Van 3 t/m 9 oktober houden diverse restaurants als thema; vegetarisch. Bij de deelnemende restaurants zijn in die week de vegetarische voorgerechten voor 2 personen gratis. Dit jaar is het thema; vegetarisch "laat je verrassen". Het is een initiatief van de Nederlandse vegetariersbond (NVB). Men wil in die week mensen laten ontdekken dat vegetarisch eten ook lekker, en vooral smakelijk kan zijn. De koks zullen laten zien dat er ook met vegetarische produkten goed gecombineerd kan worden.

Zie voor deelnemende restaurants de site van de NVB.

Lees meer

Culin-open-air: proef de sfeer!

Taste of Amsterdam. Ok. What to wear? Ik ben er nooit eerder geweest en weet niet wat ik ervan kan verwachten. Het evenement is breed uitgelicht in de media maar de sfeer die er hangt blijft mij enigszins onbekend. Een paar jaar geleden ben ik op het Preuvenemint in Maastricht geweest en ik besluit mijn kledingkeuze en schoenpartij daar op af te stemmen. Aangekomen bij het Amstelpark, de ingang van Taste of Amsterdam, bezie ik mijn fout. Het terrein is wellicht deels voorzien van paden, je ontkomt als bezoeker niet altijd aan de grasvelden. Een tip: No high heels! De graspollen hingen aan mijn schoen, welke vervolgens sporen nalieten in de auto en in huis. Natuurlijk. Niemand had me hier op voorbereid maar ik had het me wel zelf kunnen bedenken.

Lees meer

De Hollandse keuken

In vergelijking met andere Westerse landen eten de Nederlanders tamelijk gezond. Dat zit ′m in de aardappels, vlees en verse groente, een heilige drie-eenheid. In vrijwel iedere maaltijd is er een grote hoeveelheid verse groente bereid. Ook peulvruchten zijn zeer geliefd. De Hollandse keuken is in de ogen van buitenlanders een recht-toe, recht-aan keuken, simpel te maken, goedkoop en voedzaam. Deze reputatie heeft Nederland niet altijd gehad. De 17e eeuw, bekend als de Gouden Eeuw, was een periode van de handel van specerijen uit Afrika. In 1669 verscheen er een kookboek, De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster. Hierin stonden bijzondere gerechten, o.a. gebraden kip met kurkuma. Dat is bijzonder, want dat wordt tegenwoordig nauwelijks gebruikt in de keuken. Na de Gouden Eeuw verloor Nederland veel van zijn koloniale bezittingen aan Engeland. Verlies van welvaart en de groeiende bevolking betekende, dat Nederland weer werd teruggeworpen op eigen middelen en voedingssoorten.
In de 19e eeuw werd eenvoud en soberheid weer mode. Het populairste kookboek uit deze eeuw is: Het echte Aaltje, De volmaakte en zuinige keukenmeid; leerende het braden, koken, stoven, inleggen, confijten, droogen, enz. van alle spijzen, die in een burgerkeuken worden toebereid; op de zuinigste, gemakkelijkste en smakelijkste wijze; benevens een aantal beproefde en heilzame huismiddelen.
Zoals is te lezen moest het zuinig en makkelijk, maar wel smakelijk. Later die eeuw werd het een gewoonte, dat meisjes naar de Huishoudschool gingen om te leren hoe dit moest.

Lees meer

Bewust boodschappenlijstje

Wist je dat ...

Weet je boodschappenlijstje dat je verrassend anders kunt koken zonder vlees of vis?Verrassend Anders, vandaag geen vlees is een kookboek van het Voedingscentrum met 48 heerlijke en gezonde seizoensrecepten zonder vlees of vis. Een dagje zonder vlees of vis is gezond, lekker en eenvoudig. Met verse seizoensproducten, simpele kooktechnieken en aantrekkelijke foto’s is dit een kookboek voor iedereen die op een gezonde manier een dagje vegetarisch wil eten. Ook geeft het boek tips en informatie over vleesvervangers, belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt als je een dag geen vlees eet en de impact van vlees en vleesvervangers op het klimaat.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten