Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: augustus 2011

Kookboek recensie Superfood voor Dummies

Superfood voor Dummies

Brent Agin & Shereen Jegtvig

prijs: €27,95

344 pagina`s, Pearson Education Benelux

Door Smulweb Kookboekrecensent Renske

Dummies

De Dummie reeks is inmiddels al een echt begrip. Over de meest uiteenlopende onderwerpen zijn er `Dummie` boeken geschreven en nu ook in Nederland een boek over Superfood.

Het boek Superfood voor Dummies gaat helemaal over de voedingswaarde van natuurlijke producten en hoe je deze producten in jouw dagelijkse voeding kunt inpassen. Het is geen dieetboek speciaal voor afvallen maar het is een boek geschreven voor mensen die een gezond eetpatroon willen aanleren door meer voeding bomvol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten te eten. Echt Superfood dus.

Lees meer

(Bijna) alles over... TOMATEN

Een leuk en informatief artikel van culinair journalist Onno Kleyn over de "TOMAAT".

In het artikel vind je ook de recepten voor:

Tomatensaus en Tomatencoulis. Heeft hij de bloemkool al verdrongen op de lijst van populairste groenten? Nog niet. Maar als je alle kilo’s zou meerekenen die we van de tomaat eten als saus en ketchup is hij er allang voorbij: WE ZIJN DOL OP TOMAAT.

Vrucht of groente

Wij hebben de onhebbelijkheid om sommige vruchten als groente te bestempelen. De tomaat is het bekendste voorbeeld, andere zijn courgette, paprika, aubergine. Belangrijk is daarbij dat ze niet zoet genoeg zijn om zo te eten. Maar juist dat zit bij de tomaat op het randje. Goed rijpe exemplaren van een zoet ras zijn net zo zoet of zoeter dan sommige aardbeien. Vroeger werd tomaat nog wel met suiker op brood gegeten – heel logisch.

Lees meer

LUILAKBOLLEN (zie recept)

Noord-Hollands gebruik met Pinksteren. Luilakbollen werden gegeten op de ochtend voor Pinksteren. In gezinnen moest degene die het laatst was opgestaan op de lekkernij trakteren.

De bollen werden warm bij de bakker opgehaald en met veel boter en stroop of bruine basterdsuiker gegeten.

Overal waar langslapers vermoed werden, belden jongelui aan en daarbij werd in Amsterdam het volgende liedje gezongen:

Luilak, beddezak,

Staat om negen uur pas op,

Negen uren, half tien,

Is die luilak pas te zien

In de Zaanstreek ging het versje als volgt:

Lees meer

HOLLANDSE HYLIKMAKER (zie recept)

Geschiedenis van een Noord-hollands gebruik. De Hollandse hylikmaker is een vierkante, platte met glazuur bestreken kruidkoek. Het is een recept uit 1794.

De koek dankt zijn naam aan het feit dat verliefde jongemannen de lekkernij schonken aan het meisje van hun dromen.

De koek was dan vaak voorzien van de naam van het meisje en het geven was een soort van huwelijksaanzoek.

Wanneer de jongen - na het geven van de hylikmaker (huwelijksmaker) - bij het meisje thuis werd uitgenodigd, kwam de koek altijd op tafel.

Lees meer

15 x Heerlijke gerechten met garnalen

Garnalen wat valt er over te zeggen ,je lust ze of je lust ze niet .Maar er worden toch heerlijke en prachtige gerechten gemaakt met garnalen .Vind jij het uitproberen waard neem dan dit artikel mee en ga lekker aan de slag om heerlijke garnalen gerechtjes te maken . Eet smakelijk. Foeyonghai-waar-je-van-blijft-opscheppen

Krokante-garnalen

loempias-met-garnalen

Borrelhapjes-met-grote-garnalen

Aardappelsoep-met-zalm-en-hollandse-garnalen

Spaghetti-met-garnalen

amuse-met-hollandse-garnalen-gevulde-paddenstoelen

Lees meer

Kookboek recensie Cooking for your cat

Cooking for your cat, healthy homemade kitty cuisine seasoned with affection.

Sophie Klein

prijs: €12,99

Parragon Book Service Ltd

Door Smulweb Kookboekrecensent Joke Boon

Waarschuwing vooraf: deze recensie kán stuitend overkomen.

Wie net de vreselijke beelden in de krant of op het journaal gezien heeft van hongerende mensen in de Hoorn van Afrika, zal een kookboek voor de kat grote waanzin vinden. Én misschien is dat het ook welÂ….

New York

Toen ik eerder dit jaar voor het eerst in New York was, keek ik echt mijn ogen uit. Ik voelde mij als Alice in Wonderland en bekeek alles om mij heen met grote verwondering en een zeker soort ongeloof. Alles was hoger dan hoog en groter dan groot en overgoten met een saus van: niets is hier te gek.

Lees meer

Hans van Wolde geïnaugureerd

Hans van Wolde mag zich nu ook SVH Meesterkok noemen. De tweesterrenchef van Beluga Maastricht wordt vrijdag 26 augustus geïnaugureerd in zijn eigen Beluga Beach Club. De uitreiking gebeurt door Dennis van der Geest, Pieter van den Hoogenband en Arnold Vanderlyde.

Topkok Van Wolde hield de meesterproef jaren tegen, omdat hij er naar eigen zeggen `nog niet het juiste gevoel bij had`. `Dat had ik nu wel`, legt hij uit waarom hij nu wel genegen was. `Eigenlijk vond ik altijd dat je de titel meesterkok moet krijgen op basis van wat je doet. Voor mij is het absoluut een toegevoegde waarde en dus wilde ik de proef nu doen.`

Lees meer

Wat is Dordt op je bord?

3 dagen lekker smullen in Dordrecht Beste Fijnproever

Dordt op je bord dat is 3 dagen lang proeven en genieten van de lekkerste gerechten en de mooiste wijnen, oftewel dat is Dordrecht culinair proeven.

Van vrijdag 26 augustus tot en met zondag 28 augustus wordt het zeker weer gezellig in Park Merwestein. Samen met alle deelnemers van Dordt op je bord wordt het Park Merwestein omgetoverd in het grootste en lekkerste openluchtrestaurant van Dordrecht. De smaken van Dordrecht worden echt eer aangedaan.

Lees meer

Kookboek recensie Buiten Eten

Buiten Eten,

buiten genieten van zomerfeesten, barbecue en picknick

Rose Marie Donhauser.

160 pagina`s, prijs: €22,50

Karakter Uitgevers B.V.

Door Smulweb Kookboek recensent Louise

De titel heeft als onderschrift `buiten genieten van zomerfeesten, barbecue en picknick`.

Het boek heeft 158 bladzijden en een handige bladwijzer in de vorm van een lintje.

Bovendien heeft het een formaat wat gemakkelijk "in de hand ligt". De omslag trekt onmiddellijk de aandacht, het nodigt uit om het op te pakken.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten