Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: maart 2011

Moestuin-seizoen breekt aan

Het seizoen van de moestuin breekt aan! Doe je laarzen aan, de tuinbroek is gelukkig weer in de mode en hup met de vingers in de aarde. Je kunt het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken, sommige groenten en fruit vereisen veel zon, geduld en aandacht, andere groeien bijna vanzelf. Heb jij nog handige tips en tricks voor de moestuin-liefhebbers? Laat het ons weten via mail@smulweb.nl. Hieronder een verzameling met handige tips en links voor jouw moestuin.

 • Tips voor de tuin in april van Marjaerich

 • Mais is een makkelijke groente om zelf te kweken, start half april met zaaien

 • Lees meer

  Koninginnedag aan de Amstelzijde

  Na eerdere succesvolle edities, organiseren de horecaondernemers van de Amstelzijde te Ouderkerk aan de Amstel, gezamenlijk een evenement op Koninginnedag 2011: Koninginnedag aan de Amstelzijde. Op 30 april organiseren `t Deurtje, Brasserie Paardenburg, Loetje aan de Amstel en nieuwkomer BarRestaurant een gezellig volksfeest dat geheel in het teken zal staan van de Koningin. Geschiedenis

  "Na het groeiende enthousiasme van de afgelopen jaren, hebben we al vroeg dit jaar besloten wederom een evenement voor de hele regio neer te zetten", zegt Jeroen Ellermeijer, eigenaar van `t Deurtje. "In 2010 wilden we graag onder de aandacht brengen dat de Amstelzijde nog altijd het kloppende hart was van de horeca in de wijde omgeving. We hebben destijds de armen ineen geslagen door gezamenlijk groot podium met divers entertainment neer te zetten."

  Lees meer

  Kookboek recensie Afvallen met Anne

  Afvallen met Anne in 12 weken

  Anne de Graaf. €19,50 Kosmos Uitgevers

  Door: Smulweb Kookboek recensent Nelise Westeneng Een afvalboekÂ….ik zou bijna zeggen: weer een afvalboek. De laatste jaren zijn er heel wat op de markt gebracht met groot en klein succes. Wat meteen opvalt, is dat het een mooi dik uitgevoerd boek is met een harde kaft. Al bladerend vallen de foto’s bij de gerechten en de succesverhalen van “gebruikers” van het boek meteen op.

  Dagmenu's

  In het boek staan 84 dagmenu’s met wisselende informatie. Zo wordt er uitgebreid ingegaan op de diverse maaltijdmomenten van de dag, maar worden er ook fabels en feiten over afvallen toegelicht. De dagmenu’s bevatten meestal ruim 1300 calorieën per dag. Dit is een richtlijn voor de gemiddelde vrouw. Mannen en vrouwen met zware lichamelijke arbeid mogen hier iets extra’s aan toevoegen. Met dit boek is de verwachting 1 kilo per week af te vallen. Na een weekje wintersport met iets te veel apfelstrudel en aangeklede borrels besluit ik het een week te gaan proberen.

  Lees meer

  Kookboek recensie Cake pops

  Cake pops

  Meer dan 40 recepten voor onweerstaanbare lollycakes

  Angie Dudley

  €17,50 Uitgeverij Gottmer

  Door Smulweb kookboek-recensent Sanne Cake pops zijn kleine balletjes van cake met een laagje eromheen. Ze zijn de nieuwste trend in bakland en je kan er eindeloos mee variëren. Vooral in Groot-Brittannië zijn ze fan van deze kleine schattige cakejes op een stokje.

  De piraten, uiltjes en robotjes op de voorkant van het boek zien er zo uitnodigend uit, dat ik besluit de uitdaging aan te gaan. Ik ga cake pops maken! Mijn zoontje is net 1 jaar geworden en voor een kinderfeestje zijn de cake pops een verrassende toevoeging. Het ziet er zo leuk uit! Het is weer eens wat anders dan de standaard-slagroomtaart.

  Lees meer

  Vergeten groenten tuin, het gat in de markt

  hoe een stukje siertuin wordt omgetoverd tot een vergeten groenten tuin, een "live verslag" !

  De naam zegt het al vergeten groenten, is het lekker of weggegooid geld ? Nieuwsgierigheid, daar gaat het om. Elke dag en feestje maar je moet er wel wat voor doen ! Ik ben al tijden benieuwd naar het verschijnsel vergeten groenten. Maar nu gaat mijn wens in vervulling.

  3 keiharde werkers nemen de tuin op de schop en verkleinen het tegelterras en zorgen voor een open strook om daar de zaailingen in te zetten, Na een flink dagje doorhalen bij goed weer ligt het tegelterras er eindelijk in , nu word de grond geschikt gemaakt voor de groente, compost gaat nog worden toegevoegd aan de aarde , de afwatering is prima dus het wordt niet te vochtig dus ideaal voor zo’n tuin.

  Lees meer

  Raad het product!

  Elke vrijdag plaatsen wij een foto van een product. Als je raadt wat het is, dan wordt het naar je opgestuurd. Antwoord via Twitter of stuur een mail naar mail@smulweb.nl

  De antwoorden druppelen binnen, maar de goede zit er nog niet bij. Het is geen blender, geen springvorm, geen warmhoudlamp maar wel onmisbaar in de keuken. Je gebruikt het vaak!

  TIP: je gebruikt het voor vlees, vis en groenten.

  @tele4biz heeft het als eerste goed geraden! Het is een grillpan en wel deze: http://www.fissler.nl/nl/producten/koekenpannen/series/crispy.html

  Lees meer

  Kookboekrecensie De Zomer van de Zilveren Lepel

  De Zomer van de Zilveren Lepel

  Van de makers van De Zilveren Lepel

  €35,- Uitgeverij Unieboek Spectrum

  Door Smulweb Kookboek recensent FJ Vanaf deze week ligt hij in de winkel: een nieuwe uitgave van een echte klassieker. De Zomer van de Zilveren Lepel is uit, met bijna 400 typische zomerrecepten uit de Italiaanse keuken. Het is een dik, mooi kookboek met op de omslag niets meer dan een zilveren lepel en de titel in zwierige letters. Die omslag (ongeveer dezelfde als die van vorige boeken in deze reeks) is een mooie weerspiegeling van de inhoud van het boek. De recepten zijn lekker en uitnodigend maar verbluffend eenvoudig.

  Lees meer

  Kookboek recensie Sicilicious

  Sicilicious

  Een culinaire ontdekkingsreis door Sicilië

  Loes Janssen Miraglia

  €29,95 Karakter Uitgevers

  Door Smulweb Kookboek recensent Mirjam ‘Een culinaire ontdekkingsreis door Sicilië’, is de ondertitel van het boek Sicilicious van Loes Janssen Miraglia. En dat is eigenlijk een hele goede omschrijving van het boek! Het boek is een combinatie van een leesboek en een kookboek.

  Lekker dik met prachtige foto's

  Het uiterlijk van het boek is zoals volgens mij een kookboek moet zijn. Lekker dik, met een losse omslag en een harde kaft. Vol met prachtige foto’s, die zowel illustrerend als sfeerverhogend zijn. Het boek start met een uitgebreide geschiedenis van de Siciliaanse keuken, compleet met sfeerfoto’s voor het Italiaanse gevoel. Daarna wordt de Siciliaanse manier van dineren beschreven en dan volgen de eerste recepten. De recepten beginnen met Antipasti, vervolgens de Primi: Riso e zuppa, pasta, dan de Secondi: Pesce (vis), Carne (vlees) en Verdure (groentes) en als laatste volgen de bijgerechten en desserts.

  Lees meer

  Kookboek recensie Wat eet je op een begrafenis

  Wat eet je op een begrafenis

  Culinaire troost

  Jeanette Diepenbroek

  €19,50 Uitgever Meinema

  Door: Smulweb Kookboek recensent Joke Boon Eten hoort bij begraven, zo begint dit uitermate leuke boek over het niet te vermijden lot dat ons allen wacht: de dood en de daaropvolgende crematie of begrafenis. Hola!, hoor ik u nu denken, dit is toch Smulweb..? Ik lees toch een kookboek recensieÂ…?

  Ja! Wat eet je op een begrafenis is zowel een kookboek als een bijzonder verslag van rouwen en begraven door de eeuwen én culturen heen. De sprankelende manier waarop het boek geschreven is stemt niet tot somberte; maar prikkelt tot verder lezen. De schrijfster is historica en beschrijft hoe verschillende begrafenis- en afscheidsrituelen tot stand zijn gekomen.

  Lees meer
  Oudere posts
  Home Recepten