Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: december 2011

Hapjes voor oud en nieuw

Smulweb reporter Marielle ging op bezoek bij hobbykok Peter uit Bunschoten Spakenburg. Hij maakt de lekkerste saucijzenbroodjes en appelbeignets: ideaal voor oudejaarsavond! En super makkelijk om te maken, want alles gaat met korstjesdeeg, Spakenburgs voor bladerdeeg.

 • Bekijk de video hier »

  Hier vind je de recepten die gemaakt worden:

 • Kaas-ui saucijzenbroodjes

 • Gewone saucijzenbroodjes

 • Appelbeignets

 • Lees meer

  Wat is een mousserende wijn?

  ‘Van Bilsen’s wijncollege’.

  Ieder maand willen we u wat meer vertellen over wijn. Geen zware kost, maar gewoon luchtig, maar wel met goede informatie. Een mousserende wijn is een wijn waar koolzuurgas in zit. De meeste mensen noemen een mousserende witte wijn Champagne. Maar de meeste mousserende wijnen zijn dat niet. Die komen uit hele andere landen of streken. Zo heeft Spanje Cava, Italië Spumante en de Duitse bubbels noemen ze Sekt. Mousserende wijnen zijn er (net als gewone wijnen) in allerlei verschillende soorten kwaliteit.

  Lees meer

  Help ik heb één vegetariër in mijn gezin!

  Ben je zelf een “hardcore” vegetariër, dan heb je dit artikel niet nodig. Dit stuk is bedoeld voor mensen die zelf vlees (willen blijven) eten, maar geconfronteerd worden met een vegetariër en nog helemaal onbekend zijn met de “vegetarische keuken”. Dit artikel gaat ook niet over de voor of tegens van het vegetarisme of over gezond-ongezond. Ik schrijf vanuit mijn eigen ervaringen en dit stuk is mede ingegeven door de vragen/opmerkingen die ik in der loop der tijden kreeg van “vleeseters”. De scheidslijn tussen vegetarisme en veganisme is soms heel dun. Veganisten gebruiken geen enkel dierlijk product, dus ook geen zuivel en ei. Vegetariërs gebruiken meestal wel ei en (een aantal) zuivelproducten. Het zal je maar gebeuren; ineens besluit één van je kinderen geen vlees meer te willen eten. Of je krijgt een gast, maar die blijkt vegetarisch te eten, oepsÂ… De rest van het gezin hecht wel aan dat stukje vlees!! Als je rekening wilt houden met de vegetariër en de vleeseters, hoe pas je dat dan toe in je gezinsmaaltijden zonder je gebruikelijke eetpatroon meteen helemaal in de war te sturen.

  Lees meer

  Kerstmenu 2011

  kerstgedicht Men neme twee eidooiers en klopt ze tot een glad geheel.

  Voorbereiding tot het maken van een koekdeel.

  Verwarm het geheel 9 maanden in een schoof.

  Dan zie en eet je beschuit dat is wat ik je beloof.

  Je gebruikt twee kippenborsten gevuld met melk.

  Warme melk met veel gevoel waar een grote spruit welk.

  Verse room en zet de spruit niet nu al aan de fles, wijze les.

  Tijd nemen voor de ontwikkeling en geen deeltjes verdelen met een mes.

  Geen pater of oppas die zich in de vinger snijdt.

  Lees meer

  verwen je feestdagen

  Met de amuserecepten van Kühne weet je zeker dat de feestdagen goed beginnen. De augurken zorgen in elk gerechtje voor een heerlijke frisse bite. Wil je het nieuwe jaar ook lekker van start gaan? Laat hieronder je naam en e-mailadres achter en wie weet win jij zoÂ'n smaakvol pakket waarmee je de lekkerste en mooiste amuses op tafel zet. -

  Lees meer

  Oproepje: wat maak jij met Oud & Nieuw?

  Oma`s appelflappen, gevulde eitjes, haring-bietjessalade, balkenbrij? Of ben jij expert oliebollen bakken? Laat het ons weten en Smulweb komt bij jou thuis om er een filmpje van te maken zodat je je recept met iedereen kunt delen.

  Voor meer info: mail naar Fleur, mail@smulweb.nl.

  - liefst in omgeving Amersfoort / Utrecht, opnames zijn deze week.

  Het filmpje komt op www.smulweb.tv en je kunt ′m natuurlijk zelf op Facebook of je eigen site of blog zetten!

  Lees meer

  Peper

  Rode peper, witte peper, zwarte peper, cayennepeper... er zijn zoveel soorten peper. Hoe zit dat nu precies? Er zijn veel specerijen die we kennen onder de noemer peper. Zwarte peper, witte peper, groene peper, rode peper, cayennepper, chilipeper, szechuanpeper, staartpeper... In het Spaans is het nog ingewikkelder. Men kent er pimiento en pimienta. En dan bestaan er ook nog piment en pimentón. Wat is nu wat?

  Pimiento: zwarte, witte, rode en groene peper

  De peperplant is een klimplant die alleen in tropische, vochtige gebieden groeit. Van oorsprong komt deze plant uit India, waar ze nog steeds in het wild voorkomt en tot 4 meter hoog groeit. Op grote plantages worden de planten geleid en groeit peper in de schaduw van grote bloemen die mogen blijven staan. Na twee of drie jaar vormen zich voor het eerst witte bloemen die zich ontwikkelen tot kleine bessen die eerst groen, vervolgens geel en uiteindelijk diep rood zijn. Groene peper wordt gemaakt van de onrijpe, groene bessen. Zwarte en witte peper worden gemaakt van de gele, bijna rijpe vruchten en de dure, rode peper van de rijpe bessen. Zwarte peper wordt verkregen door de geoogste peperbessen in de zon te laten drogen. De peper wordt zwart en het buitenste velletje rimpelt. Witte peper wordt verkregen door de bessen na de oogst te weken, waardoor de harde schil zachter wordt en de kern gaat gisten. Hierdoor barst de schil open en komt de witte kern tevoorschijn. Deze worden vervolgens goed gereinigd en gesorteerd. Doordat het productieproces van witte peper complexer en langer is dan bij zwarte peper is de prijs van witte peper over het algemeen hoger. Ondanks het verschil in kleur en prijs komen zwarte, witte, groene en rode peper dus van precies dezelfde plant. De rode besjes in de populaire vierseizoenenpeper zijn echter geen rode peperbessen, maar roze ‘peper’ (lees hierover verderop meer). De Keuringsdienst van Waarde heeft er een interessante aflevering over gemaakt.

  Lees meer

  Cakepops

  Zaterdag 17 december 2011 op smultv gezien Elke ochtend begint hier steevast met een kopje koffie en (ondertussen) de pc aan.

  Zoals gewoonlijk "surf" ik mijn rondje. Smul is daar een vast onderdeel van.

  Ik stuit op iets (voor mij) interessants: cakepops. Mijn interesse is gewekt.

  Het filmpje kijk ik af.

  "Wat ontzettend leuk," denk ik bij mezelf.

  Helemaal fout natuurlijk want hier begint mijn dagplanning in duigen te vallen. De benodigdheden schrijf ik op en natuurlijk ontbreekt mijn eigen fantasie niet.

  Lees meer
  Oudere posts
  Home Recepten