Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: oktober 2011

Win het nieuwste boek van topchef Ferran Adrià

Ter ere van de verschijning van het nieuwe boek van de voormalig beste chef ter wereld, Ferran Adrià, kreeg vorige week een select gezelschap, onder wie Ronald Giphart en de Smulweb redactie, de mogelijkheid om aan te schuiven bij de personeelsmaaltijd bij de De Librije*** in Zwolle. Giphart ontving tijdens deze gelegenheid uit handen van Thérèse Boer een exemplaar van dit boek: Thuis koken met Ferran Adrià.

Win dit boek!

Smulweb mag 10 exemplaren weggeven! Het enige dat je hoeft te doen is naar Facebook gaan, vriend worden van Smulweb en de post over het boek liken. Onder alle likes worden 10 boeken verloot! »

Lees meer

madeira wijn

Gebruikte druivensoorten:

Madeira kent hoofdzakelijk 4 nobele cépages. Vandaag spreekt men echter van traditionele rassen. De naam van de wijn krijgt de naam van de druivensoort waariut de wijn gemaakt is. Tegelijkertijd is het ook reeds een bepaling van de eindsmaak en het aroma van de wijn. In opgaande mate van zoetheid van de druif (en dus niet van de resulterende Madeira) en in afnemende geographische hoogte van de aanplant onderscheidt men Sercial, Verdelho, Boal (=Bual) en Malmsey(=Malvazia). Deze 4 traditionele druivensoorten hebben slechts een potentieel alcoholgehalte van 9 tot 11 % en bevatten een behoorlijke dosis aciditeit. De verklaring hiervoor ligt bij een frequente bewolking op dit nochtans warme eiland, hetgeen de fotosynthese vertraagt. van de gewassen op het eiland.. Een vijfde druivensoort is de Tinta negra mole, het werkpaard onder de Madeira druivenrassen dat de courante wijnen van mindere kwaliteit voortbrengt of wordt gebruikt als mengsoort. Het gebruik van de Tinta-negra druif wordt bijna nooit op de flessen vermeldÂ….!

Lees meer

madeira

Historie:

Omtrent de ontdekking en kolonisatie van Madeira doen vele verhalen en legenden de ronde, waarvan vele tot op heden voortleven. Volgens één legende is Madeira het enige niet-verzonken deel van Atlantis; een andere verhaalt van de legendarische piraat Kapitein Kidd en zijn verloren schat die nog altijd op een van de Ilhas Selvagens begraven moet liggen.

Madeira was al een vast navigatiepunt voor zeevaarders lang voordat Porto Santo en Madeira in 1420 officieel werden ′ontdekt′ door Joáo Gonçalves Zarco. Plinius, de Romeinse schrijver uit de 1e eeuw, sprak op grond van de opvallende kleur van het zeediertje Orchilla al van de ′Purperen Eilanden′ en op de beroemde ′Medici′, de in 1351 door Genovese cartografen getekende wereldkaart, verscheen Madeira voor het eerstonder de naam ′Isola delle Lolegname′ (Houteiland). Diezelfde naam - Ilha da Madeira - werd ook gebruikt door Zarco toen hij er in 1420 landde en het voor Portugal in bezit nam.

Lees meer

Traditionele gerechten en dranken op het eiland

Traditionele gerechten.

Espetada em Pau de Lauro (Vleesspies op laurierstok).

Espetada is als het ware een reuzenbrochette.

Rundvlees wordt met look en zout bereid boven een houtvuur en op een spies gezet.

De spies van een traditionele espetada bestaat uit een laurierstok. (In het laurissilva vind je deze uiteraard in overvloed).

Vaak wordt de spies opgehangen aan een staander die op tafel wordt gemonteerd. De drup van het vlees wordt opgevangen in een schaaltje of bord.

Alternatief vind je ook Espetada de Frango (Kippespies) waarbij rundvlees vervangen wordt door kippenboutjes.

Lees meer

Gojibessen in de tuin

Deze gezonde bessen zelf kweken in eigen tuin. Boksdoorn of goji bes is nauw verwant aan tomaten en is gemakkelijk te kweken in de tuin. De oranjerode bessen zijn bijzonder rijk aan vitaminen en antioxidanten. Van mei tot september zijn het erg opvallende, kleurrijke bloemheester. Aantrekkelijke vitaminerijke bessen in de zomer en herfst, welke bijzonder geschikt zijn voor vers gebruik, om te drogen en om te verwerken tot jam of sap. Gojibes is een doornige bladverliezende boom/heester die zeer geschikt is als hoge, ondoordringbare haag. Plant Lycium chinense en Lycium barbarum op een eerder droge, voedselarme en zonnige standplaats uit.

Lees meer

smoothies met goij-bes

[goji bes] Smoothies

Een smoothie is een verfrissende drank, meestal op basis van vers gepureerd fruit dat wordt ′aangedikt′ met banaan, yoghurt, ijs of ijsschaafsel. De smoothie op basis van yoghurt is in Nederland het meest bekend. Dranken op basis van ijsschaafsel worden meestal ′slush puppies′ genoemd. Hoewel smoothies van oorsprong bestaan uit gepureerd fruit met yogurt, worden ze tegenwoordig ook vaak gemaakt van alleen gepureerde vruchten.

Smoothies zijn er in veel varianten. Een leuk voordeel van Smoothies is dat ze makkelijk zelf te maken zijn. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een blender (keukenmachine), een goede citruspers en wat creativiteit.

Lees meer

Goijbessen

Goijbes en gezondheid,

waarom goijbessen eten. [goji bes] Bijzondere vruchten

Goji bessen (Lycium Barbarum) vervullen een belangrijke rol binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Misschien heb je nog niet eerder gehoord van deze bijzondere bessen. Ze zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de noni, heel lekker! En net als de mangosteen (mangostana) zijn Goji bessen rijk aan vitamines, mineralen, aminozuren, antioxidanten en andere belangrijke voedingstoffen.

De bessen worden in China verwerkt in medicijnen, maar zijn ook zeer geschikt voor het dagelijkse gebruik in de keuken. Goji bessen kunnen worden verwerkt in smoothies, soepen, thee en zelfs gezichtsmaskers. Ze helpen bij afvallen, om beter en dieper te slapen, tegen acne en huiduitslag. De bessen hebben een gunstig effect op organen zoals de lever en de nieren.

Lees meer

KOOKCLUB2006 High Tea (4)

Laatste aflevering van High Tea serie. Deze week voor de laatste keer dit jaar recepten voor een echte ”HIGH TEA”. Bewaar de artikelen van afgelopen periode goed, want de winter is nog lang.

We kregen deze maand heerlijke recepten voor de high tea van de Kookclub-leden:

krientjes, pwiggers, susan56,ecureuil, deonart, alidada Daar waren we erg blij mee en hiermee bedanken we jullie voor deze ingezonden recepten. En we blijven hopen dat nog veel meer Kookclub leden in de toekomst recepten insturen. Daardoor vestig jij de aandacht op je lekkere recepten aan andere Smulweb leden!

Lees meer

15 x Heerlijke aardappelgerechten(jes)

Waar zouden we zijn zonder aardappel , het is een groente dat vroeger door de armen werd gegeten .

Maar later toch weer bij iedereen op tafel komt ,er is zoveel mogelijk met de aardappel .

Van kleine gerechtjes zoals kroketjes tot stamppotten in de wintertijd en daartussen heb ik iets op papier gezet .

Misschien ziet er een leuk bijgerecht bij voor de kerst ,ook de andere gerechten zijn niet weg te denken uit de keuken .

Ga eens kijken en neem iets lekkers mee ,kijk ook eens op mijn kookgroep aardappelgerechten voor nog meer lekkere gerechten en wordt lid .

Lees meer

Kookboek recensie Koffietijd!

Het Koffietijd Kookboek, de 100 lekkerste koffietijd recepten

Met recepten van Caspar Bürgi.

12,50

2011 Uitgeverij FC Klap

Door Joke Boon. Koffietijd. Als ik dat woord hoor, komt in mijn hoofd spontaan een bijbehorende tune naar boven. Koffietijd is een live televisie programma dat `s morgens tussen 10 en 11 wordt uitgezonden op RTL4. In 1994 startte dit programma met Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij als presentatoren. In 2001 werd dit presentatieduo vervangen door een jonger stel; maar dat bleek de genadeklap voor het succesvolle programma. In 2010 wordt een nieuwe start gemaakt met drie presentatrices en is het programma in een hip en eigentijds jasje gestoken. Wel is het nog steeds bedoeld om een rustmoment in de ochtend te zijn en verpozing te bieden terwijl je even zit met een kopje koffie.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten