Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: oktober 2011 (pagina 1 van 5)

Win het nieuwste boek van topchef Ferran Adrià

Ter ere van de verschijning van het nieuwe boek van de voormalig beste chef ter wereld, Ferran Adrià, kreeg vorige week een select gezelschap, onder wie Ronald Giphart en de Smulweb redactie, de mogelijkheid om aan te schuiven bij de personeelsmaaltijd bij de De Librije*** in Zwolle. Giphart ontving tijdens deze gelegenheid uit handen van Thérèse Boer een exemplaar van dit boek: Thuis koken met Ferran Adrià.Lees meer »

madeira wijn

Gebruikte druivensoorten:

Madeira kent hoofdzakelijk 4 nobele cépages. Vandaag spreekt men echter van traditionele rassen. De naam van de wijn krijgt de naam van de druivensoort waariut de wijn gemaakt is. Tegelijkertijd is het ook reeds een bepaling van de eindsmaak en het aroma van de wijn. In opgaande mate van zoetheid van de druif (en dus niet van de resulterende Madeira) en in afnemende geographische hoogte van de aanplant onderscheidt men Sercial, Verdelho, Boal (=Bual) en Malmsey(=Malvazia).… Lees meer »

madeira

Historie:

Omtrent de ontdekking en kolonisatie van Madeira doen vele verhalen en legenden de ronde, waarvan vele tot op heden voortleven. Volgens één legende is Madeira het enige niet-verzonken deel van Atlantis; een andere verhaalt van de legendarische piraat Kapitein Kidd en zijn verloren schat die nog altijd op een van de Ilhas Selvagens begraven moet liggen.
Madeira was al een vast navigatiepunt voor zeevaarders lang voordat Porto Santo en Madeira in 1420 officieel werden ′ontdekt′ door Joáo Gonçalves Zarco.… Lees meer »

Traditionele gerechten en dranken op het eiland

Traditionele gerechten.

Espetada em Pau de Lauro (Vleesspies op laurierstok).

Espetada is als het ware een reuzenbrochette.
Rundvlees wordt met look en zout bereid boven een houtvuur en op een spies gezet.
De spies van een traditionele espetada bestaat uit een laurierstok. (In het laurissilva vind je deze uiteraard in overvloed).
Vaak wordt de spies opgehangen aan een staander die op tafel wordt gemonteerd.… Lees meer »

Gojibessen in de tuin

Deze gezonde bessen zelf kweken in eigen tuin. Boksdoorn of goji bes is nauw verwant aan tomaten en is gemakkelijk te kweken in de tuin. De oranjerode bessen zijn bijzonder rijk aan vitaminen en antioxidanten. Van mei tot september zijn het erg opvallende, kleurrijke bloemheester. Aantrekkelijke vitaminerijke bessen in de zomer en herfst, welke bijzonder geschikt zijn voor vers gebruik, om te drogen en om te verwerken tot jam of sap.… Lees meer »

smoothies met goij-bes

[goji bes] Smoothies

Een smoothie is een verfrissende drank, meestal op basis van vers gepureerd fruit dat wordt ′aangedikt′ met banaan, yoghurt, ijs of ijsschaafsel. De smoothie op basis van yoghurt is in Nederland het meest bekend. Dranken op basis van ijsschaafsel worden meestal ′slush puppies′ genoemd. Hoewel smoothies van oorsprong bestaan uit gepureerd fruit met yogurt, worden ze tegenwoordig ook vaak gemaakt van alleen gepureerde vruchten.… Lees meer »

Goijbessen

Goijbes en gezondheid,
waarom goijbessen eten. [goji bes] Bijzondere vruchten

Goji bessen (Lycium Barbarum) vervullen een belangrijke rol binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Misschien heb je nog niet eerder gehoord van deze bijzondere bessen. Ze zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de noni, heel lekker! En net als de mangosteen (mangostana) zijn Goji bessen rijk aan vitamines, mineralen, aminozuren, antioxidanten en andere belangrijke voedingstoffen.… Lees meer »

KOOKCLUB2006 High Tea (4)

Laatste aflevering van High Tea serie. Deze week voor de laatste keer dit jaar recepten voor een echte ”HIGH TEA”. Bewaar de artikelen van afgelopen periode goed, want de winter is nog lang.

We kregen deze maand heerlijke recepten voor de high tea van de Kookclub-leden:
krientjes, pwiggers, susan56,ecureuil, deonart, alidada Daar waren we erg blij mee en hiermee bedanken we jullie voor deze ingezonden recepten.… Lees meer »

15 x Heerlijke aardappelgerechten(jes)

Waar zouden we zijn zonder aardappel , het is een groente dat vroeger door de armen werd gegeten .
Maar later toch weer bij iedereen op tafel komt ,er is zoveel mogelijk met de aardappel .
Van kleine gerechtjes zoals kroketjes tot stamppotten in de wintertijd en daartussen heb ik iets op papier gezet .
Misschien ziet er een leuk bijgerecht bij voor de kerst ,ook de andere gerechten zijn niet weg te denken uit de keuken .… Lees meer »

Kookboek recensie Koffietijd!

Het Koffietijd Kookboek, de 100 lekkerste koffietijd recepten
Met recepten van Caspar Bürgi.
12,50
2011 Uitgeverij FC Klap

Door Joke Boon. Koffietijd. Als ik dat woord hoor, komt in mijn hoofd spontaan een bijbehorende tune naar boven. Koffietijd is een live televisie programma dat `s morgens tussen 10 en 11 wordt uitgezonden op RTL4. In 1994 startte dit programma met Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij als presentatoren.… Lees meer »

Oudere posts