Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: januari 2011

Pwiggers is Buitenland Reporter Duitsland

Hobbykok Pwiggers (Petra) is al tien jaar lid van Smulweb. Sinds twee jaar woont zij in Duitsland en zet op bijna dagelijkse basis de lekkerste recepten op Smulweb. Koken en bakken zijn haar grootste hobby en dat zie en proef je! Op de Persoonlijke Pagina van Petra vind je een overzicht van al haar recepten en artikelen. Ook is Petra actief betrokken bij de Kookclub2006.

Petra:

`We wonen hier nu ruim twee jaar net over de grens bij de Achterhoek. We hebben altijd in het drukke westen van Nederland gewoond en hadden - na onze werkzame periode - behoefte aan meer rust en een wat vriendelijker omgeving. Ook trokken de huizenprijzen ons hier erg aan. We wonen nu in een vrijstaand huis met ruim 500 m2 grond voor de helft van de prijs waar we onze tussenwoning in Nederland voor verkocht hebben. Het huis staat in een schitterende omgeving in een agrarisch gebied afgewisseld met bossen. We hebben het ongelooflijk naar onze zin. Toen we hier naar toe verhuisden dachten we: zo dicht bij zijn er vast geen grote verschillen met Nederland, maar we kwamen er al snel achter dat dat niet klopte. Hier zijn andere (eet)gewoontes.`

Lees meer

Kookclub2006 leden vragen meer aandacht voor vergeten recepten

Aan kookclub2006 leden is gevraagd om van hun recepten op te sturen die meer aandacht op Smulweb verdienen. Aan kookclub2006 leden is gevraagd om een recept op te sturen waarvan ze denken dat het recept op Smulweb niet de aandacht kreeg dat dit verdient. Het mocht elk soort recept zijn als het maar een beetje binnen dit seizoen past.

Van de andere kookclub -leden werd gevraagd om tenminste één van deze recepten te maken en hun reactie erop te geven (positief of opbouwend).

Dus, wat zij/hij ervan vond:

Lees meer

Bye bye banana

Bananen. Ze staan in de top drie van meest gegeten fruit ter wereld en we vinden het dan ook volstrekt vanzelfsprekend dat we ze steeds in onze supermarkten terugvinden. En toch zou het zomaar kunnen dat de banaan zoals wij die kennen binnenkort uit het fruitschap verdwijnt. Het overgrote merendeel van de internationale bananenexport bestaat uit een enkele cultivar: de Cavendish banaan. Plantages over de hele wereld produceren jaarlijks miljoenen tonnen exportbananen, en dat is zo'n 99 procent Cavendish. Precies dat gebrek aan genetische diversiteit zorgt er nu voor dat wetenschappers vrezen voor de toekomst van onze Europese banaan. Een zeer agressieve schimmel heeft er in de afgelopen 15 jaar namelijk voor gezorgd dat de wereldwijde bananenproductie flink is gedaald. En juist onze geliefde Cavendish is buitengewoon gevoelig voor deze schimmel, die de naam Tropical Race Four heeft gekregen en zelfs met overmatig spuiten niet te beheersen lijkt.

Lees meer

Kookboek recensie Kokologico

Kokologico,

Keukengeheimen ontrafeld

-Pierre Wind, 19,95Door: Smulweb Kookboek recensent Anneke Hage en familie

Origineel, vrolijk, een beetje gek en met vaart neergezet, deze grafische kooknovel van "keuken creatieveling" Pierre Wind.

In de vorm van een foto- stripverhaal worden alle recepten stap voor stap uitgelegd. Het moet een hele klus zijn geweest om dit boek gerealiseerd te krijgen. Uit 14.000 foto`s heeft hij er 2000 geselecteerd, en deze zijn bewerkt tot een compleet kookboek. Alleen het doorbladeren van dit boek is al heerlijk, dat malle hoofd van Pierre ontlokt je iedere keer weer een glimlach. Een boek als dit kennen we nog niet in Kookboekenland en dat maakt dit kokologisch werk juist zo aantrekkelijk.

Lees meer

Starbucks in Amsterdam centrum

De eerste vestiging van Starbucks buiten een station of luchthaven Schiphol opent dit voorjaar in de binnenstad van Amsterdam. In de zomer volgt een tweede locatie. De Amerikaanse koffieketen heeft al zes zaken in Nederland maar nog geen enkele buiten een station of luchthaven.

In de zomer van 2007 zette Starbucks voor het eerst voet aan land met de opening van een filiaal op luchthaven Schiphol in samenwerking met HMS Host. In datzelfde jaar kwamen er daar twee bij. Deze locaties bevinden zich zowel voor- als achter de douane.

Lees meer

Verslaafd aan chocolade

Kookboekrecensie 'Verslaafd aan chocolade - Het kookboek voor chocoladefans'

Een kookboek is natuurlijk een boek met recepten. Als het goed is zijn het erg lekkere, duidelijk beschreven recepten, bijzonder of juist eenvoudig, maar in ieder geval bedoeld om thuis na te maken. En dan zijn er die kookboeken die meer zijn dan een verzameling recepten. Kookboeken die je ook in je keuken hebt staan omdat ze mooi zijn en uitnodigen om te koken. Van die kookboeken waar je trek van krijgt nog voor je ze open hebt geslagen. Zo'n boek is 'Verslaafd aan chocolade' voor mij.

Lees meer

Hoe eet men in een zorginstelling ? (1)

Een kijkje in de centrale keuken van een seniorentehuis, hoe gaat dit in zijn werk ? Is het eten vers of wordt er iets anders mee gedaan ? Vragen staat vrij en is ook gedaan. Lees hier het resultaat. 2 jaar geleden kwam ik in aanraking met het eten voor mensen die zelf niet meer konden koken.

In het verzorgingstehuis Frankenland in Schiedam was een keuken annex restaurant voor bewoners. De hiërarchie in het team is erg belangrijk alsmede de organisatie die over het geld gaat.

In de keuken hing een lijst met de menu’s die geldig was voor 1 week. Op die lijst de gangbare groenten,aardappels,pasta’s en de zg blauwe hap en uiteraard vlees.

Lees meer

Kookboekrecensie Wereldgerechten Gordon Ramsay

Wereldgerechten

Gordon Ramsay, Uitgeverij Kosmos, 29,95Door: Smulweb Kookboek recensent Anne.

Vanaf de omslag kijkt de schrijver de lezer enigszins geamuseerd aan, duidelijk is dat Botox niet op zijn boodschappenlijstje stond, mooi verweerd hoofd.

Het gebonden boek heeft een harde kaft en papier van een mooie zware kwaliteit.

Veel paginagrote fraaie foto´s, en een aantal fotoseries waar Ramsay de wijze van bereiding duidelijk maakt. Het maken van ravioli, dolma`s, dumplings en samosa`s wordt op die manier getoond.

Lees meer

Kookboekrecensie Cuisine & Art inter scaldes Jannis Brevet

Cuisine & Art

Inter Scaldes Jannis Brevet

-Jannis Brevet, 59,95Door: Smulweb Kookboek recensent Carla van Schelven, alias Mauritsenole92

Het boek begint met de vraag hoe de gastronomie er in de toekomst uit zal zien. Een korte inleiding hierover is de opening door Jannis Brevet. Zijn vrouw Claudia volgt met een terugblik over acht jaar Inter Scaldes en geeft aan dat kijken naar kunst niet alleen je geest verrijkt, maar ook rust brengt.

Hierna is een hoofdstuk gewijd aan Manoir Inter Scaldes en wordt de grote gedrevenheid van Jannis aangegeven. Het volgende hoofdstuk gaat over de essentie van het boek: Cuisine& Art.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten