Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: februari 2011 (pagina 1 van 4)

(Kook)Boek recensie Georgia`s Kooklessen

Georgia`s Kooklessen
Jenny Nelson. 14,95 Karakter Uitgevers

Door: Smulweb Kookboek recensent Ineke van Stam Jenny Nelson woont in New York en werkt als redacteur en producer voor o.a. Vogue.com en Style.com. Georgia`s kooklessen is haar eerste boek, een roman die voornamelijk over (lekker) eten en de liefdesperikelen van Georgia gaat. Het is dus ook absoluut geen kookboek, maar een makkelijk leesbaar verhaal waarin restaurants en recepten de hoofdrol spelen.… Lees meer »

Baby Gaga: een ijsje van moedermelk!

Puur natuur, noemt het Londonse restaurant Icecreamists het nieuwe ijsje dat onder de naam Baby Gaga op hun kaart staat. Maar opmerkelijk is het wel. Het ijs is gemaakt van moedermelk, beschikbaar gesteld door vrouwen die reageerden op een online advertentie. Wie het moedermelkijsje zelf wil proeven betaalt daarvoor een ijskoud prijsje. Een Baby Gaga gaat namelijk over de toonbank voor niet minder dan 14 Britse pond (ruim 16 euro) per stuk.… Lees meer »

Tuinbonen in Amsterdam

Vanaf maandag 28 februari zaaien honderden Amsterdammers tuinbonen in pop-up tuintjes. Ofwel in straten en kleine groene stroken in de stad. 'Het initiatief gaat uit van een stel stadsboeren in de kiem, die in hun enthousiasme steeds meer sympathisanten voor een eetbaarder Amsterdam met zich meekrijgen,' vertelt medeorganisator Wiek de Keijser aan foodlog Zestz. Zo willen de prille boeren iedereen laten ervaren hoe leuk en makkelijk het is om zelf iets eetbaars te kweken.… Lees meer »

Parmezaan, Parmigiano Reggiano, Grana Padano & Pecorino

Harde Italiaanse kazen zijn wereldwijd populair en worden geroemd om hun volle smaak. Toch is er vaak onduidelijkheid over het verschil tussen de verschillende soorten die aangeboden worden. Recepten gebruiken regelmatig “parmezaanse” kaas, maar wie daar in de supermarkt naar op zoek gaat vindt meestal alleen Parmigiano Reggiano, Grana Padano en Pecorino. En dan zijn er ook nog die zakjes geraspte “Italiaanse kaas” of kaasvlokken.… Lees meer »

Fotoverslag van masterclass met Niven Kunz

Niven Kunz, 29 jaar, heeft een eigen restaurant, delicatessenwinkel en kookstudio en is de jongste sterrenchef van Nederland. Maandag 21 februari gaf hij een exclusieve masterclass voor kookliefhebbers in het Smulweb Kookcollege. Voor deze avond stelde hij een zesgangenmenu samen en bereidde samen met de deelnemers elke gang voor.

1. Amuse: Aubergine met king crab
2. Voorgerecht: Gamba, komkommer, limoen en basilicum
3.… Lees meer »

Kampioenen stamppot en snert

Vrijdag 11 februari vond het WK Stamppot en Snert-koken plaats. Het was een gezellige dag en er werd met veel plezier gekookt door jong en oud. De winnaar van het beste stamppotgerecht is E. Grootte Bromhaar en de winnaar van het beste snertgerecht is J.Krist. Smulweb heeft de recepten van de winnaars gekregen! (foto's gemaakt door Pieter van der Velde) Stamppot zuurkool met spek-omwikkelde kipfilet en frambozen-blauwebessensaus
Het winnende stamppotrecept

Ingrediënten:
Stamppot:
1 kg kruimige aardappelen geschild
500 gram zuurkool
125 gram rookspek
2 dl koksroom
witte peper en zout

Vlees:
3 kipfilets
3 * 3 plakken ontbijtspek
1 ei
zout
boter om te bakken

Saus:
250 gram frambozen
125 gram blauwe bessen
aardappelmeel
suiker

Bereiding:
De aardappelen gaar koken.… Lees meer »

Desembrood

Egypte
Zo’n 1.500 jaar voor onze jaartelling ontdekte een Egyptische slaaf dat brood kon rijzen. Deze slaaf had als taak iedere dag vers brood te bakken. Brood dat ouder was dan een dag was niet te eten. Egypte

Zo’n 1.500 jaar voor onze jaartelling ontdekte een Egyptische slaaf dat brood kon rijzen. Deze slaaf had als taak iedere dag vers brood te bakken.… Lees meer »

weekend soep

Gemakkelijk en toch gezond eten! Gemaakt van allerlei wat je zoal in je koelkast vindt. Weekend soep.
Gemaakt van allerlei wat je zoal in je koel-of voorraadkast vindt.
Dit waren mijn ingredienten voor een heerlijke soep:
1 ui
een halve prei
wat bleekselderij,liefst met groen er aan
een winterwortel
stukje knolselderij
stukje paprika
gehakt
ca 1/2 liter tomatensap
en nog ca 1/4 liter water
blikje champignons
runder bouillonblokje
peper
basilicum
thijm
klontje boter om de groenten in te fruiten
paar lepels bloem om te binden

Alle groenten snijden en snipperen.… Lees meer »

Havermout is gezond! Zelfs in bad (goed voor je huid)

Havermout wordt in verschillende media "Superfood" genoemd. Waarom? Het bevat o.a. veel B-vitamines, verschillende aminozuren, magnesium en vezels. Havermout verlaagt je cholesterol, helpt vet verbranden en spieren opbouwen en de koolhydraten worden langzaam verteerd zodat je minder kans hebt op pieken en dalen in je bloedglucose. Last but not least, je kunt havermout als huidverzorgingsproduct in bad gebruiken of in een zelfgemaakt gezichtsmasker.… Lees meer »

Chilikrab en rode schrikkelsoep

Rode peper en rode vruchten, de kleur rood kwam vaak terug in de inzendingen voor Valentijnsrecepten. Uiteraard was chocolade een favoriet ingrediënt. Hierbij een selectie van de ingestuurde recepten met foto`s, ter inspiratie voor volgend jaar (of eerder): Oosters visje van Jose
“Hier kan ik hem zijn bed voor uithalen. Heel simpel maar erg lekker.”

Benodigdheden:
· Kabeljauw filet ± 150 gram pp
· Bosui
· Limoen
· Rode peper
· Sojasaus

Bereidingswijze:
Bak de kabeljauw aan beide zijde bruin.… Lees meer »

Oudere posts