Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: november 2010

Dat koop je bij de Turk

Marianne Meijerink --> Wegwijs in de nieuwe buurtsuper Niets zo Nederlands als een Turkse supermarkt!

Waar vind je granaatappels, dadels, lamsgehakt en de heerlijkste verse yoghurt? Bij de Turk. De waren staan er tot bijna aan het plafond opgetast: van olijven in potten, blikken en zakken tot gedroogde peulvruchten en specerijen, met daartussen vaak nog een vitrine met vlees en een koelvak vol zuivel. Bij ‘de Turk’ – die overigens even goed een Marokkaan, Libanees, Irakees of Iraniër kan zijn – draait het om vers.

Lees meer

Vinkeles, Fred en Gieser Wildeman bij Alliance

De Alliance Gastronomique, het samenwerkings-verband van toprestaurants in Nederland en België, breidt zich in 2011 uit met drie Nederlandse leden waarmee het aantal leden op 36 komt te staan. Vinkeles in Amsterdam, De Gieser Wildeman in Noordeloos en restaurant Fred in Rotterdam-Kralingen hebben de uitnodiging aangenomen om tot de Alliance toe te treden. René Bornman, Danny Dwarswaard en René Tichelaar en Fred Mustert werden door hun Alliance-vakbroeders officieel als lid van de Alliance Gastronomique geïnaugureerd tijdens het feestelijke jaardiner in restaurant Merlet in Schoorl.

Lees meer

Nieuw: Buitenlandreporter voor Smulweb

Woon jij in het buitenland en vind je het leuk zo nu en dan verslag te doen van culinaire belevenissen in het buitenland? Geef je dan op als Smulweb reporter buitenland. Mail naar mail@smulweb.nl voor meer informatie. Ellen verhuisde twee jaar geleden met haar man naar Amerika en woont nu in New York. Ingrediënten, eten koken en opeten zijn al zo lang als ze zich kan herinneren een passie. Wie wil weten wat er speelt in New York op het gebied van food&drinks, kan sinds kort terecht op haar foodblog www.hetrozehuis.nl. Het roze huis waarin zij woont staat in Astoria, een wijk in Queens in New York City.

Lees meer

Sint geeft kookboeken weg

Wie verdient volgens jou een kookboek? Nomineer een Smulweblid. Toen gistermiddag om half vijf de deurbel ging in het redactiepand in Baarn, het schemerde al, kon niemand vermoeden dat Sinterklaas zelve voor de deur stond. Vergezeld door twee Pietermannen en hoog op zijn paard verzocht hij om audiëntie. `Kom binnen Sinterklaas`, riepen we nederig.

Na wat pepernoten hier en daar kwam Sint direct ter zake. Hij zei (letterlijk): `Dit jaar gaan we het eens helemaal anders doen. Ik heb hier een zak vol prachtige kookboeken. Laten we de leden van Smulweb nu eens vragen een ander lid aan te wijzen die een kookboek verdiént. Is het die persoon die zo mooi recensies schrijft, is het degene die pas dat lekkere recept heeft geplaatst of de schrijver van dat hulpvaardige artikel? Ik wil dat jullie dat op jullie alleraardigste website zetten.`

Lees meer

Chinese dumplings

Met Chinese Nieuwjaar is er de grootste volksverhuizing ter wereld. En wat eten ze dan, ´Chinese dumplings´.

Geschiedenis

De geschiedenis van Chinese dumplings gaat terug tot zo ver als de Sung/Ming dynastie 500-600 jaar geleden. Ze worden gegeten tijdens de Lentefestifal wat de begin van een nieuwe jaar aankondigen. Door dumplings te eten laten Chinese zien dat ze elkaar geluk en voorspoed voor een nieuwe jaar toewensen. De meest traditionele vorm van dumplings is een halve maan vorm en dit heeft te maken met de feit dat het dan de begin van de Lunar jaar is. Nog een verklaring voor de half maan vorm, is dat vroeger de Chinese goud en zilver staven halve maan vormen hadden. En dit symboliseer nu rijkdom voor de Chinese. Soms word een muntstuk in de vulling van een dumpling gedaan en diegene die dit krijgt, zal volgens zeggen een vooruitstrevend jaar hebben. Traditioneel komen de leden van een familie bij elkaar tijdens Nieuwjaar´s avond om dumplings te maken. Dumplings maken is echt team werk de ene maakt de deeg de ander maakt vellen, een ander vul dumplings en weer iemand anders kook of bak om stoom de dumplings. Alle Chinese leer al van kleins af hoe om dumplings te maken en feitelijk ieder Chinees kunt ze wel klaarmaken.

Lees meer

Ideeën voor een glutenvrij kerstfeest

Van hobbykok Gerda kregen we de volgende tips en suggesties voor een glutenvrij kerstmenu. Bij sommige gangen staat de bereidingswijze, andere gangen spreken voor zich.

Voorgerecht:

Heldere groentesoep met glutenvrij stokbrood

Bereiding: gebruik Knorr bouillonblokjes, een zakje geraspte wortelen met paprika en bleekselderij, plus drie ons gehakt voor de balletjes.

Gevuld ei

Eieren koken en geel van het ei verwijderen, boter smelten eigeel er door mixen met mayonaise en curry saus, op laten stijven en in spuitzak doen, half ei op een plakje stokbrood leggen en vullen, rest van het stokbrood in een mandje, en de rest van de eivulling in een schaaltje er bij zetten voor op het brood.

Lees meer

Winnaars Jamie Oliver actie bekend!

Een tijdje geleden vroegen we je favoriete herfstrecept in te sturen. Jamie Oliver zou hieruit drie winnaars kiezen en dat is inmiddels gebeurd! Honderden inzendingen ontvingen we! De redactie selecteerde er twintig en stuurde deze vervolgens naar Engeland. Binnen enkele dagen kregen we respons met de drie winnaars. Zij ontvangen een gesigneerd kookboek van Jamie!

Jamie heeft geselecteerd op enthousiasme, bereidingswijze van het recept en originaliteit en is tot drie heel verschillende recepten gekomen.

Lees meer

Kataifirecepten

Spelen met Kataifi, kadaifi, een deeg met vele namen

Uitgangspunt was een pak vacuüm deeg.

Meestal wordt kataifideeg gebruikt voor gebak. Ik heb er een beetje meegespeeld.

Ik heb bewust geen gamba ingerold.

Eerst het deeg in een grote schaal losgetrokken en vermengd met geklaarde boter.

Ik heb een half pak boter gebruikt. Wil je een bruine en minder knapperig resultaat gebruik dan meer boter of olie. Afgedekt met een vochtige theedoek bewaren.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten