Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: oktober 2010

Whisky delight in vier stappen

Een klein stappenplan om optimaal van je whisky te genieten. Net als een goede wijn, verdient ook een goede whisky een goed glas. Al snel denken we bij een whiskyglas aan de bekende tumbler: een kort, breed, cilindervormig glas met meestal een dikke bodem. Toch is dit glas niet voor elke whisky de beste keuze.

Stap 1: Het glas

Whisky`s zijn er in alle soorten en maten en kunnen op verschillende manieren gedronken worden. Afhankelijk hiervan, kies je voor een passend glas. Op die manier komt je Scotch Whisky, Malt Whisky of Bourbon het beste tot zijn recht. De zogenaamde tumbler kenmerkt zich door zijn brede bovenkant en wordt vooral gebruikt voor whiskysoorten die met ijs of water worden gedronken (vooral lichtere whiskysoorten). Voor de whisky die puur gedronken wordt, zoals de single malts, is een tulpvormig glas (nosing glass) een betere keuze, omdat die de geur van de whisky beter vasthoudt. Villeroy & Boch introduceert een tweetal collecties kristallen, handgemaakte whiskyglazen, passend bij ieder doeleinde. Zo is er de American Bar-lijn, die tumblers bevat in drie formaten en verder uitgebreid is met een cocktailglas en een shot-glas, ideaal voor een origineel welkomstdrankje. De Scotch Whisky-lijn bevat een serie glazen die naar boven taps toelopen, waardoor de smaak en geur goed worden vastgehouden, speciaal voor whisky die puur gedronken wordt.

Lees meer

Tips bij het schrijven van een artikel

Op Smulweb kun je ook stukjes schrijven of artikelen plaatsen. Deze kunnen gaan over van alles en nog wat, zolang er maar ergens een link met eten of ingrediënten is. Bij alle door jou geschreven artikelen komt uiteraard je gebruikersnaam te staan en je kunt ze gemakkelijk terug vinden in je Culinaire Paspoortje.

Je kunt je stukje heel makkelijk op een leuke manier vormgeven en foto’s toevoegen. Door kopjes te plaatsen in je tekst, maak je een tekst vaak al veel aantrekkelijker om te lezen.

Een tekst opmaken

Lees meer

Food Inspiration

Maandag 25 en dinsdag 26 oktober was de 'Food inspiration day' in Eindhoven. In het Evoluon presenteerden fabrikanten en leveranciers in de voedingsmiddelenindustrie hun eigen visie op de toekomst. Alles stond in het teken van de 4D's: Duurzaam, Design, Divers en Dichtbij. Een fotoverslag met interessante sprekers, opvallende producten - van moedermelk bonbon tot meelwormenkoekje - en foodtrends.
Lees meer

1e Aga basiskookboek is uit

De eerste Aga basiskookboeken zijn van de pers gerold. Het is een prachtig boek geworden; 256 bladzijden boordevol informatie over het koken op de Aga, tips, handigheidjes en bijna vijfhonderd recepten. Het boek is gebonden, heeft een harde kaft en bevat schitterende fotografie van Anna de Leeuw.

Het Aga basiskookboek kost € 29,95. Het boek staat boordevol tips, weetjes en handigheidjes. En er staan natuurlijk heel veel recepten in: maar liefst bijna vijfhonderd! Dat zijn niet alleen maar basisrecepten waarin je vindt hoe je pasta kookt of in welke oven je stoofpeertjes maakt, maar ook de wat moeilijker recepten zoals een bouillabaisse, gegratineerde oesters of een kaneelparfait met hazelnootpraliné. Voor ieder wat wils dus. Alle recepten zijn duidelijk omschreven en op de Aga getest.

Lees meer

De Culinaire Werkplaats beste Benelux Groenterestaurant 2011

De Culinaire Werkplaats in Amsterdam en `t Aards Paradijs in het Belgische Nevele hebben de titel `De Groentekok- Le Chef des Légumes Award` gewonnen. De beide titelwinnaars mogen zich een jaar lang `Beste Benelux Groenterestaurant` noemen, dat maakte de Belgische groentekok Frank Fol bekend. Op 25 oktober worden de bijbehorende prijzen, onder meer een kunstwerk en een groentekok-vest, uitgereikt.

In totaal waren er acht restaurants in de race voor de onderscheiding. Ze kregen bezoek van een proefteam dat naast Fol bestond uit foodwriter Marc Declercq. Een inspecteur van de gids GaultMillau deed een anoniem controlebezoek.

Lees meer

Winst voor kort en krachtig

JoVDB is voor mij de recensiewinnaar van deze maand. Haar (om een of andere reden heb ik de indruk dat we hier een Belgische mevrouw als recensent hebben) beschrijving van Hotel Restaurant De Korenbeurs in het Zeeuwse Kortgene vond ik exact to the point. Kort en krachtig, kritisch en koesterend tegelijk. Een recensie van minimale afmetingen die toch hout snijdt, dat is knap.

Vrijwel alles wat door JoVDB geopperd wordt, heeft twee kanten: gedateerd interieur – fantastische stoelen; zalm gewoontjes –krabsoep zeer goed; makreel en lamshaas gewoon en klein – zeeduivel en runderlende smaakbommen; presentatie matig – smaken en geuren dik in orde.

Lees meer

In de bonen

Deze week trok de grote mand met Cranberry beans de aandacht. Ze zagen er zo mooi uit dat niet kopen boononterend was. Pas bij thuiskomst realiseerde ik me dat ik nog nooit een cranberry boon gegeten had, laat staan gekookt en aan anderen voorgeschoteld. Terwijl de farmers market hype grondig over Manhattan woekert, kan Astoria niet achter blijven. Mijn eigen Astoria farmers market heeft weliswaar slechts twee kramen maar zelfs deze twee zorgen voor roekeloos aankoopgedrag. Met name in de herfst lijkt iedere kraam wel verdrievoudigd om alle oogst kwijt te kunnen en koopprikkels uit te stoten.

Lees meer

Naam `scharrelei` misleidend

Denk je door scharreleieren te kopen goed bezig te zijn? Niets is minder waar. Ook de kippen die scharreleieren produceren zien zelden of nooit enige vorm van daglicht. De term `scharrelei` is door consumenten in een verkiezing van Wakker Dier tot Grootste Liegebeest 2010 uitgeroepen. Wakker Dier, die de uitslag donderdag bekendmaakte, roept de overheid daarom op de naam te veranderen in `schuurei` omdat scharrelkippen eigenlijk nooit buiten kunnen scharrelen.

De term scharrelei is volgens Wakker Dier ten onrechte door de overheid verplicht gesteld voor kippen die in een schuur leven met negen dieren per vierkante meter.

Lees meer

Het nagaren van vlees

“Laat het vlees even rusten”, of “laat het vlees 5 minuten nagaren”. Je leest het in bijna ieder vleesrecept. Waarom eigenlijk? Wat is dat dan, nagaren? Nagaren heeft alles te maken met temperatuur. Zoals bekend, temperatuur is essentieel bij de bereiding van vlees. Er zijn twee redenen om na te garen en wanneer u ze leest en probeert doet u het nooit meer anders.

De eerste reden is vocht, of sappen. Het vocht, voornamelijk water, beweegt wanneer het vlees wordt verhit. De verhitting zorgt ervoor dat water verhit en deels verdampt. U kunt al het vocht niet bewaren door middel van dichtschroeien, dat is een fabeltje. Het verdampende water stijgt op en de damp verdwijnt deels uit het vlees. Het sissende geluid als u een steak bakt? Water dat als stoom verdwijnt uit uw vlees. Het vocht heeft een klein beetje tijd nodig om, het vlees van het vuur af, terug te zakken naar onderen. Maar hier komt de ‘catch’. De structuur van het weefsel wordt iets wijder omdat er geen ‘spanning’ meer op staat, dat wordt veroorzaakt door het vuur. Daardoor wordt het vocht beter vastgehouden en loopt het sap er niet uit als u het vlees aansnijdt. Echt u verliest kostbare smaak als u er direct het mes in zet.

Lees meer

Maldon-lunch bij Pure C

Op maandag 18 oktober reisden we af voor een perslunch naar het Zeeuwse Cadzand voor de Maldon-lunch van Sergio Herman. Sergio Herman is ambassadeur van het Maldon zout. Hij liet het al ruim voor dat dit product in verkrijgbaar Nederland was, door kennissen importeren uit Engeland. In zijn restaurant Pure C, kookte hij met Maldon-zout voor ons een vijf gangen diner. Een verslag van deze culinaire middag. Pure C van Sergio Herman ligt in de duinen van het Zeeuwse dorpje Cadzand, tegen de Belgische grens. De drie-sterrenchef heeft het restaurant in maart 2010 geopend. Een informeel restaurant met een 'touchy' sfeer waar  drankjes en hapjes met elkaar gedeeld worden om mensen dichter bij elkaar te brengen. De leiding is in handen van Oud-Sluissers: gastheer Jacco la Gasse en de jonge chef-kok Syrco Bakker (1984).

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten