Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: januari 2010

We slijpen de scharen

De Europese zeekreeft is de grootste geleedpotige van het Europese kustgebied. Hij is blauw/zwart van kleur afgewisseld door oranje vlekken. Als de kreeft de kans krijgt een hoge leeftijd te bereiken kan hij wel 75 cm. groot worden. Vaak is dat niet het geval. Helaas is de kreeft niet alleen populair bij duikers, maar ook bij klanten van de duurdere restaurants. Er bestaat daarom ook een intensieve kreeftvisserij. Maar tot nu toe lijkt het erop dat de populatie zich goed in stand weet te houden. Het blijkt dat ze meer last kunnen hebben van extreme weersomstandigheden. Na de strenge winter in 1962 was de kreeften populatie in de Oosterschelde zo goed als uitgestorven, maar door het na die tijd uitblijven van hele strenge winters is de kreeft nu weer volop aanwezig.

Lees meer

Een gewone Franse zondag in het najaar

Boerenmarkt betekent,veel eten en dansen. Op zondag zoeken we vaak een "ritje ergens heen". Een mens wil er wel eens uit, toch?

Vandaag Lanteuil, 15 km hiervandaan maar ruim een half uur rijden. Kleine kronkelige weggetjes met overigens schitterende uitzichten.

Een dorp met 3 cafe's /restaurants - geen kerk gezien - wat huizen en vandaag een Foire d'automne "la vache en fête".

Prachtige vette koeien met de kont naar je toegekeerd, boeren met zojuist geoogste appels en zelfgestookte brouwsels. Hun vrouwen met de lekkerste taarten met rood fruit, niet van die lullige stukjes maar enorme hompen en zelfgemaakte verse geitenkaas. Verder veel muziek en (volks)dans.

Lees meer

Aal en paling

Aal De aal deelt zijn Atlantische paaigronden met een nauw familielid, de Amerikaanse paling.

Aan het begin en einde van zijn leven legt de aal grote afstanden af. Het is één van 's werelds meest mysterieuze dieren, en niemand lijkt in staat zijn buitengewone levenscyclus te verklaren. Anders dan veel vissen kan de aal zuurstofrijk water opslaan in zijn kieuwen, waardoor hij het water korte tijd kan verlaten om over land te glibberen.

Wetenschappers begrijpen niet helemaal waarom de aal over zulke lange afstanden trekt vanuit zijn geboorteplaats in de oceaan naar Europese rivieren. Één theorie suggereert dat zijn geboortegronden in de Sargasso Zee veel dichter bij Europa lagen. Toen de continenten Europa en Noord-Amerika gedurende duizenden jaren uit elkaar dreven, bleef de aal de steeds groter wordende afstand overbruggen. Hoe en waarom de volwassen vis aan het eind van zijn leven zijn weg terugvindt naar de Sargasso Zee, een reis die ongeveer anderhalf jaar duurt, is ook een mysterie. Sommige deskundigen geloven dat de aal instinctief tegen de oceaanstromen inzwemt om zijn geboorteplaats te bereiken om te paaien. Anderen gaan ervan uit dat hij speciale koersapparatuur in zijn hersenen en zenuwstelsel heeft, waardoor hij naar huis terug kan keren.

Lees meer

medisch allerlei

een paar berichten BORSTKANKER : !

Het gaat om een uitleg betreffende de mogelijke oorzaak van borstkanker. Het werd geschreven door een specialiste in cellulaire biologie. Gabriela Casanova Larrosa van de Universiteit van Uruguay : "Onlangs woonde ik een seminarie bij over borstkanker. Tijdens het vraag-antwoord moment vroeg ik waarom de oksel de meest frequente plaats was voor de ontwikkeling van borstkanker. Mijn vraag kon toen niet beantwoord worden, maar onlangs ontving ik post waarin ik het antwoord op mijn vraag gevonden heb en dat ik graag met jullie allen zou willen delen : De hoofdoorzaak voor borstkanker is het gebruik van ANTI - TRANSPIRANTEN. De meeste producten op de markt zijn een combinatie van anti - transpiranten en deodoranten. Deodoranten zijn dus schadelijk. Kijk a.u.b. de samenstelling van uw producten thuis na ! Indien zij ALUMINIUM CHLORHYDRAAT bevatten, GOOI ZE DAN ONMIDDELLIJK WEG !!! (zelfs onder de naam van deodorant). Probeer andere merken te gebruiken die dit bestanddeel niet bevatten. De reden is simpel : slechts enkele delen van ons lichaam zijn in staat toxische stoffen te elimineren, zijnde : de knieholtes, achter de oren, tussen de benen en de oksels. Deze toxische stoffen worden uitgestoten onder de vorm van zweet. Anti - transpiranten verhinderen het zweten. De toxische stoffen verdwijnen niet uit het lichaam, maar worden opgestapeld in de lymfeklieren onder de armen. De oorsprong van de meeste borstkankers is in deze bovenzone van de borst te vinden. Mannen zijn minder gevoelig aan de ontwikkeling van dit type ziekte. Zelfs al gebruiken ze anti - transpiranten, blijven deze op de okselharen kleven en dringen ze niet onmiddellijk in de huid. Vrouwen die anti - transpirant gebruiken vlak na het ontharen hebben nog meer risico omdat via de kleine wondjes de chemische stoffen nog sneller het lichaam binnendringen. Informeer hierover A.U.B. alle mannen en vrouwen die je kent. Borstkanker neemt de dag van vandaag alarmerende proporties aan. Als we met deze mail slechts een aantal gevallen kunnen vermijden, zal het nooit verloren tijd geweest zijn ! Dank u " Dit bericht blijkt waarheid te zijn , dus kijk uit. Groetjes Heinz.

Lees meer

goed om te weten

lees het eens door

en kijk wat je er aan heb werking van Lavendel !

Lavendel Lavandula officinalis

De werking van lavendel is heel breed.Het werkt reinigend en versterkend op het lichamm en is zeer rustgevend.Lavendel zorgt voor evenwicht in het gehele menselijke systeem.Lavendel berschermt tegen te grote gevoeligheid en tegen emoties die uit de buitenwereld op een mens afkomen.Ook is het een uitstekend eerste hulpmiddel bij wondjes,pijn en bij alles wat geirriteerd en rood is.Een paar druppels lavendel op het hoofdkussen komt de nachtrust ten goede. Een bad voor workaholics;1druppel neroli,2druppels lavendel,1 druppel geranium en 1 druppel palmarosa toevoegen aan 10 ml neutrale badolie.

Lees meer

Maaltijden uit de printer

3D (driedimensionale) printtechnieken worden sinds kort gebruikt om voedsel in allerlei denkbare vormen en samenstellingen te vervaardigen. Composities die met de huidige ingredienten en kookgerei kwa smaak en vormgeving onmogelijk te maken zijn, komen binnen bereik van degenen die culinaire vaardigheden met een digitale interesse combineren. Koken zal nooit meer zijn wat het is geweest. Inleiding

Waarschijnlijk zullen behoudende kookgekken gruwen van bovenstaande gedachte, maar er zullen ook (voornamelijk jonge) nieuwsgierige geesten zijn die niet per definitie willen uitsluiten dat maaltijden zullen worden geprint. Ze zien voornamelijk de voordelen van het afdrukken in drie dimensies van voedsel, terwijl nadelen voornamelijk betrekking hebben op de breuk met eeuwenoude tradities.

Lees meer

Franse supermarkt

Franse Supermarché is echt Super! Groot en traag Het assortiment in een Franse supermarkt is veel groter en ook afwijkend van wat er in Nederland in de super ligt. Ook de rijen voor de kassa zijn super. En traag dat het gaat. Betalen met cheques en zwangere vrouwen voor laten gaan is heel gewoon. Een half uur in de rij staan is dus geen uitzondering. Tussen de middag boodschappen doen is de oplossing. Fransen eten dan "warm", alles ligt "plat" dus dan is het heel rustig.

Dertig jaar geleden nam ik nog potjes geraspte knoflook mee uit "ons" vakantieland, dat kun je nu overal kopen. Maar nog steeds zijn er leuke dingen te koop waarvoor je in Nederland of veel betaalt of stad en land moet aflopen.

Lees meer

Hond en kat van het menu in China?

Het eten van honden- en kattenvlees wordt mogelijk verboden in China, aldus lokale media woensdag. Het verbod maakt deel uit van een wetsvoorstel tegen dierenmishandeling dat de Chinese regering in april in behandeling neemt. Mensen die betrapt worden op het eten van honden en katten, moeten vijftien dagen gevangenisstraf en een boete van 5000 yuan (omgerekend meer dan 500 euro) krijgen. Restaurants die het vlees opdienen, kunnen een boete krijgen van 100.000 tot 500.000 yuan.

Dierenbeschermers in China protesteren de laatste jaren steeds feller tegen het traditionele gebruik van het eten van honden en katten. Ze wijzen daarbij op de wrede manier waarop de dieren aan hun einde komen. Zo worden in sommige regio`s honden doodgeslagen omdat dit voor een betere doorbloeding van het vlees zou zorgen.

Lees meer

Mei Asia

Lekker Aziatisch eten / snel klaar. Ik ben momenteel bezig met het buzzen van MeiAsia producten. Dit houdt in dat ik de producten uitprobeer (in dit geval koken en aan mijn gasten serveren)en dat ik mijn ervaringen dan deel met anderen, jullie dus.

Ik heb nu drie smaken geproefd. Twee daarvan vind ik heerlijk (Japanse Sukiyaki en Indonesische Pindasate). De derde smaak (Indiase boterkip woksaus) was naar mijn mening erg scherp van smaak - en ik eet al best gekruid -.

In ieder geval zijn de MeiAsia een aanrader om snel een Aziatische maaltijd op tafel te zetten.

Lees meer

Honing en kaneel

Hong en kaneel goed en gezond

lees hier onder Baat het niet dan schaadt het niet, zou ik zeggen...

De wonderlijke en vaak niet geziene genezende eigenschappen van

Honing en Kaneel

http://img.photobucket.com/albums/v280/Dinogina/recepten/honging.jpg?t=1264595008

Ik verwed er 20 dollar onder dat de farmaceutische industrie niet wil dat dit de ronde doet.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten