Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: september 2009

Toine Smulders serveert 25-gangenmenu

Restaurant Villa Copera in Tolkamer komt met een 25-gangenmenu. Het gaat om 25 minuscule gerechten op topniveau volgens de menuleer van Escoffier. Dat laat eigenaar Toine Smulders van Villa Copera weten in zijn nieuwsbrief.

Eerlijk gezegd liepen we al maanden met dit idee. Totdat een trouwe gast ons over de streep trok. "Doen" riep hij luid. Zo schrijft Smulders in zijn nieuwsbrief.

Het menu bevat 25 minuscule gerechten op topniveau volgens de menuleer van Escoffier. Smulders: Allemaal toppertjes van de afgelopen jaren.

Lees meer

Ken je wijnklassiekers!

Zondag 11 oktober houdt wijntijdschrift Perswijn in Amsterdam de grote wijnproeverij ‘Klassiek Europa’. Op de proeverij vind je meer dan driehonderd verschillende wijnen uit klassieke Europese wijnlanden. Ruikend en proevend bij de verschillende leveranciers kom je alle klassieke druivenrassen tegen: deftige Cabernet en Pinot Noir uit Frankrijk, chique Sangiovese uit Italië en krachtige Tempranillo uit Spanje. Een unieke mogelijkheid om ze met elkaar te vergelijken!

Lees meer

Marokkaanse wijn verrassend winnaar

De meest verrassende winnaar op het Proefschrift Wijnconcours was dit jaar een rode uit de Syrah du Maroc in Marokko. De wijn won de categorie rode boutiquewijn ex aequo met een Fleurie, nog een minder bekend wijngebied. De beste witte boutiquewijn is een weissburgunder uit Duitsland. Traditiegetrouw worden de Wijnen van het Jaar rond de Nationale Wijnweek (28 september tot en met 4 oktober) bekendgemaakt op het Proefschrift Wijnconcours. Frankrijk domineert nog steeds, en pakte 11 categorieoverwinningen. Zuid Afrika en Italië leverden elk vier winnende wijnen, Duitsland en Australië ieder drie.

Lees meer

Nieuw Kookboek voor Sergio Herman

Met het nieuwe boek `Puur Zeeland` laat Sergio Herman nog maar eens zien zijn afkomst niet te verloochenen. Het is het derde boek van de Zeeuwse driesterrenchef. Zijn vorige twee boeken waren praktisch alleen te vertalen door echte kookfreaks, vertelt de sterrenchef met de nieuwe aanwinst Puur Zeeland in zijn handen.

In het boek toont Herman overtuigend zijn liefde voor de regio waar hij is geboren en opgegroeid. De provincie kan blij zijn met zijn zo`n vertaling van de regio in een boek vol bijzondere gerechten van Nederlands beste kok.

Lees meer

Wat eten en drinken we in 2010?

Voor 2010 staat er een boel te veranderen. Volgens de trendwatchers wordt het jaar 2010 er een van kwaliteit boven kwantiteit. We willen puur en eerlijk, we gaan back to nature en we voeren weer echte gesprekken met elkaar. We hebben respect voor ouderen, de vega trend wordt een mega trend en volgend jaar wordt Rotterdam de nieuwe culinaire hoofdstad! Smulweb zet de meest opvallende food trends van 2010 voor je op een rij;

Snacktrends

- Kibbeling is de nieuwe sushi

- Kaneelbiscuit

- Snacknori (krokant zeewier)

Lees meer

Nederlander geeft meeste geld uit aan bezorgmaaltijd

Op Denemarken en Groot-Brittannië na hebben Nederlanders de afgelopen maand de meeste bezorgmaaltijden besteld van alle Europeanen. Dit blijkt uit de verkoopcijfers van thuisbezorgservice Just-Eat.nl. Nederlanders gaven hierbij gemiddeld het meeste uit per bestelling. In de meeste landen in Europa waar Just-Eat actief is, zijn pizza en friet het populairst, Nederland wijkt echter af met een massale voorkeur voor shoarma. Wij bestellen voor gemiddeld €19,- per bestelling.

Volgens Laurens Groenendijk, Managing Director Just-Eat Benelux, eten Nederlanders vaker met elkaar dan andere Europeanen. De Britten letten het meest op hun portemonnee met gemiddeld iets meer dan zestien euro per bestelling.

Lees meer

Pierre Wind runt `grootste keuken` in stadion

Televisiekok Pierre Wind heeft op 25 september in het ADO-stadion in Den Haag de `grootste keuken` onder zijn hoede gehad. In het kader van `De Week van de Smaak` waren zo`n 10.000 basisschool-leerlingen aanwezig. De jonge koks reisden af naar het stadion om aan de slag te gaan in de keuken van Pierre Wind. De televisiekok is smaakambassadeur. Doel van de bijeenkomst was het benadrukken van het belang van echt gezond eten voor kinderen. Als kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met voedsel uit de duurzame landbouw, is de kans groter dat ze later goede keuzes maken, verwacht de organisatie van `De Week van de Smaak`.

Lees meer

Hoe schil ik een cactusvrucht? (karmous el hindi)

Ik plaatste al eens een artikeltje op deze pagina over de cactusvijg- of vrucht (Karmous el Hindi) (zie de link onder dit artikel) omdat het één van mijn favoriete vruchten is.

Als ik in Marokko ben dan eet ik ze vaak, omdat ze daar zowat op elke straathoek vanaf kleine handkarretjes verkrijgbaar zijn.

In Nederland zag ik ze niet zo vaak en als ik ze al tegenkwam bij een groentenboer dan waren ze te duur naar mijn zin.

Ze kostten dan rustig 2 voor 1 euro!

Tot mijn verrassing kwam ik ze deze zomer/herfst ook tegen op de markt en wel tegen een zeer schappelijke prijs.

Lees meer

Doe eens iets ander met een sukadelapje!

Nederlanders zijn rare mensen... Ook culinair gesproken. Máxima zei het geloof ik al, een tijdje geleden, in een speech die haar – en dat is ook typisch Hollands – niet in dank werd afgenomen: De authentieke Nederlander bestaat niet. We zijn van een te wijd pluimage om onder één noemer te kunnen vallen. Nederlanders zijn rare mensen... Ook culinair gesproken. Máxima zei het geloof ik al, een tijdje geleden, in een speech die haar – en dat is ook typisch Hollands – niet in dank werd afgenomen: De authentieke Nederlander bestaat niet. We zijn van een te wijd pluimage om onder één noemer te kunnen vallen.

Lees meer

Topkoks Den Blijker en Van Wolde starten cafetaria

Sterrenchef Hans van Wolde en TV-kok Herman Den Blijker starten een cafetaria in Maastricht. Direct na carnaval 2010 moeten de eerste frites, van biologische aardappelen, worden geserveerd. De cafetaria gaat `H en H` heten, zeggen de twee over de het bedrijf dat aan de Maastrichtse Koestraat komt, in Dagblad De Limburger. Ze nemen daarvoor een friture die nu leegstaat over.

H en H staat niet alleen voor Hans en Herman maar ook voor Hartstikke Heerlijk, zegt van Wolde. Als de cafetaria een succes wordt, willen ze het concept over het hele land uitbreiden.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten