Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: juli 2009

Britse topchef Rick Stein bezoekt Nederland

De bekende Britse tv-chef Rick Stein komt naar Nederland. De voor de BBC werkende Stein kookt begin september in ons land om zijn nieuwe boek te promoten. Op donderdag 3 september geeft Stein een eenmalige live kookdemonstratie in restaurant De Bijenkorf Kitchen op de vijfde etage van de Bijenkorf in Amsterdam.

Rick Stein is in ons land om zijn nieuwe boek `Van kust tot kust` te promoten. In dit boek beschrijft hij de boeiendste keukens ter wereld, die hij is zijn constante zoektocht naar de allerbeste producten tegenkomt.

Lees meer

De Lindenhof breidt uit met lodges

Tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn krijgt volgend jaar vijf lodges. De hotelkamers komen tegenover het restaurant. Restaurateurs Martin Kruithof en Marjan de Jonge hebben het pand aan de overzijde van De Lindenhof aangekocht. ,,We kijken er elke dag tegenaan dus je weet precies wat je koopt. Het is fijn dat het zo dichtbij is en dat je het zelf in de hand hebt``, zegt Kruithof over de locatie.

Het duurt nog even voor hij aan de slag gaat met het aangekochte pand,,Het wachten is nog op de vergunning voor de horecabestemming.`` De tweesterrenkok verwacht dat er animo is voor de lodges: ,,Zeker als ik zie hoeveel gasten ik nu moet wegsturen.Die willen overnachten.`

Lees meer

Wolfslaar gerestyled ter ere van tien jarig bestaan

Sterrestaurant De Wolfslaar in Breda is gerestyled. Ter ere van het tien jarig bestaan, liet eigenaar Ton Pinxten het interieur herinrichten. Voor de restyling van het restaurant is de firma Moooi ingehuurd. Designer Marcel Wanders zorgde voor een strakke inrichting. De hoofdkleur van het interieur is grijs-bruin en verder zijn er Delfstblauwe elementen verwerkt. `Het resultaat van de herinrichting is een prachtig samengaan van authenticiteit en beschaving`, laat de eigenaar van De Wolfslaar in een persbericht weten. Het restaurant is gevestigd in een landhuis, omringd door natuurschoon.

Lees meer

Finalisten Bocuse d`Or Nederland bekend

Zowel Toine Smulders als Marco Poldervaart staan aan de start van de Nederlandse finale om de Bocuse d`Or. Dat blijkt uit de officiële line-up van de finale, die de organisatie van de kookwedstrijd bekend heeft gemaakt. Smulders, eigenaar van Villa Copera in Tolkamer, is wereldkampioen koken. Poldervaart, eigenaar van De Gastronoom in Harlingen, was vorig jaar nog coach van Wim Klerks, de Nederlandse deelnemer aan de internationale finale in het Franse Lyon.

Naast Smulders en Poldervaart nemen ook Lars van Galen (De Bloemenbeek in De Lutte), Jan Mommersteeg (Achmea/Interpolis), Jonathan Zandbergen (Polman`s Huis), Lars Albers (Ivy in Rotterdam) en Freddy de Voor (De Kersentuin in Amsterdam).

Lees meer

Fagel: `Engel komt gewoon hier werken`

Paul Fagel noemt de bijzondere overstap van Wulf Engel naar het Arsenaal heel gewoon. `Engels is een goede vriend die gewoon hier komt werken` zegt hij tegen MissetHoreca. Fagel noemt Engel een van de grootste koks van Nederland met een waanzinnige know how. Hoewel Engel (63) geen specifieke rol als opleider krijgt binnen het bedrijf, verwacht Paul Fagel wel dat het daar in de praktijk op neer komt. `Die man heeft een waanzinnige know how. Die gaat hij natuurlijk overdragen aan anderen binnen ons team.`

Lees meer

Happen (maar niet naar Peijnenburg!)

Misschien een aardige overdenking om te gaan doen voordat je gaat BBQen Happen (maar niet naar Peijnenburg!).

Gemak dient de mens en nu we met het mooie weer vaak rond de grill in onze tuinen of op onze terrassen zitten, worden kleine hartige hapjes,

die gemakkelijk te bereiden zijn, door velen erg gewaardeerd.

Gewoontegetrouw zoeken we ons heil bij in folie gepofte aardappels of gegrilde halve tomaten, maar worden aubergines vaak over het hoofd gezien!

Welnu: deze zomerse groente is ideaal voor niet té zwaar op de maag liggende hapjes-tussendoor bij de BBQ.

Lees meer

De Canarische eilanden 2

Wat niet iedereen zal weten maar wat wel noemenswaardig is over de Canarische eilanden is dat zij op deze eilanden een enorme hoeveelheid kazen maken. Hoofdzakelijk geitenkazen, maar er zijn ook koe en schapenkazen te verkrijgen alsmede een mengsel van deze 3. Ik heb de volgende kazen weleens gegeten, die het benoemen waard zijn. Mojero:

Mild geitenkaasje uit Fuerteventura. Een cilindervormig kaasje met een subtiele hint van marjolein. Verkrijgbaar in een jonge en oude variant. De korst is doorgaans wit maar bij enkelen ook wel ingewreven met paprikapoeder of maïsmeel

Lees meer

De keuken van de Canarische Eilanden 1

De Canarische keuken is niet zo uitgebreid en verfijnd als bijvoorbeeld de Franse keuken, maar kent wel haar eigen specifieke bereidingen, gerechten en dranken. Ze zijn niet alleen lekker, maar men leert er bovendien de Canarische cultuur beter door kennen. Hieronder heb ik een beknopt overzicht gemaakt van de verschillende bereidingen van vis en vlees in de Canarische keuken Canarische vlees- en visspecialiteiten:

Pescado (vis)

Doordat de eilanden in de Atlantische Oceaan liggen, is er vis in overvloed en in vele variëteiten. Dus het aanbod van vis (pescado) en schaal-en schelpdieren (mariscos) is erg groot op de menukaart en zal vooral vers en van goede kwaliteit zijn. Supermarkten op Gran Canaria, zoals Hiperdino, Mercadona en Carrefour (de grootste) hebben ook altijd verse vis en schaaldieren te koop. Maar op de lokale markt is het nog beter om verse vis te kopen en vaak heeft u op de markt meer keus. In plaatsen met een vissershaventje, zoals San Cristobal in Las Palmas of Puerto de Las Nieves in het prachtige vissersdorp Agaete in het Noorden, kan men gewoonlijk heel goed en voordelig vis eten en dit zijn dan ook echte aanraders!

Lees meer

My China

Kookboek over de Chinese keuken door Kylie Kwong


Kylie Kwong is een bekende van de Engelse TV zender van de BBC waar zij al meerdere kookprogramma`s op haar naam heeft staan. Zo ook enkele kookboeken. Helaas worden haar boeken nog niet naar het Nederlands vertaald. Je zal het met de Engelse versie moeten doen wat op zich geen probleem zal zijn als je de taal machtig bent.

Haar laatste boek uit 2008 is My China. Dit boek is een heuze dikzak en behoorlijk zwaar. Dat mag ook wel met 484 pagina`s full color. Het boek bevat heel veel recepten begeleid met mooie reisverhalen. Vele culinaire foto`s en vele foto`s van het prachtige land China. Het boek bevat recepten van het Zuiden en het Oosten van China.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten