Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: april 2009

Moeite met voldoende groente en fruit eten?

Voeg vaker wat groente of fruit toe Veel mensen hebben moeite om twee ons groente en 2 stuks fruit te eten als aanbevolen.


Maar je kunt het ook over de hele dag verdelen. Neem eens brood met fruit of rauwkost. Plakjes banaan, appel, radijsjes, tomaat of komkommer zijn ook erg lekker op je brood. Blaadjes sla, plakjes ui, je kan vast zelf ook wel op ideetjes komen.

Ook in bijvoorbeeld yoghurt is fruit erg lekker. Heb je `s morgens moeite met brood dan is je eigen milkshake of yoghurt drankje in een blender of met een staafmixer snel gemaakt. Voeg vers fuit of wat zo vers mogelijke vruchtensap toe en je hebt zo een fruitig ontbijtje.

Lees meer

Vergeten groenten: dit zijn ze en zo smaken ze

Op deze pagina wil ik U kennis laten maken met allerlei groente-soorten, die in de loop van de eeuwen in vergetelheid zijn geraakt. Zeer onterecht!

Eigenlijk zijn ze allemaal bijzonder lekker van smaak, gezond en bovendien vrij makkelijk te telen. De commercie heeft er helaas voor gezorgd, dat ik in de winkel bijna uitsluitend smakeloze, waterige standaard-groenten kan kopen, die mijn smaakpapillen weinig te bieden hebben. In deze rubriek probeer ik een tipje van de sluier op te lichten en u kennis te laten maken met al dit lekkers. Per soort kunt u een beschrijving lezen en bij sommige groenten zitten er zelfs recepten bij! Eet smakelijk . Aardpeer

Lees meer

WIJNNIEUWS

Nieuws over wijn.

WIJNNIEUWS

Obama-wijn gemaakt door Zwarte Franse wijnboerin

Angela Bousquet-Keïta, de eerste zwarte wijnboerin van Frankrijk, heeft een Obama-wijn gemaakt. De nu 41-jarige immigrante uit het West-Afrikaanse Guinee is eigenaar van Domaine Saint-Antoine in Zuid-Frankrijk. De Obama-wijn is een elegante rode wijn met aroma`s van kaneel, vanille en kruien. De wijn komt tijdens de tweede ambtstermijn goed op dronk en kost 50 euro per fles. De opbrengst van de wijn komt ten goede aan hulporganisaties in Darfur.

Lees meer

Vraag in de spotlights week 18; Voedingstips bij een trage spijsvertering

Mijn spijsvertering gaat erg langzaam. Als ik iets eet, duurt het bij mij minstens 48 uur voordat ik naar het toilet moet. Heb jij tips om dit proces te versnellen? Het belangrijkste advies is een vezelrijke voeding. Vezels zitten in plantaardige voedingsmiddelen en zorgen voor een goede spijsvertering. Als richtlijn geldt voor volwassenen 30-40 gram voedingsvezels per dag.

Verschil fermenteerbare en niet-fermenteerbare voedingsvezels

Tot voor kort werden de vezels vaak ingedeeld in twee groepen, de zogenaamde oplosbare en niet-oplosbare voedingsvezels. Tegenwoordig wordt vooral gekeken naar de fermenteerbaarheid en viscositeit.

Lees meer

Fransen letten nu ook op prijs voeding

Dat Fransen van lekker eten houden en daar graag wat extra`s voor over hebben is algemeen bekend. Toch voelt de Franse consument de crisis ook in zijn maag. Een onderzoek van het Crédoc, het Franse instituut van budgetvoorlichting, stelt namelijk dat Franse consumenten vorig jaar ook meer op de prijzen zijn gaan letten.

In 2008 vergeleek 51% van de Franse consumenten de prijzen van voedingsmiddelen. In 2007 was dit nog 33%.

Het belang van kwaliteitskeurmerken nam af. Speelde dit argument in 2007 voor 65 procent van de Fransen een rol bij de aanschaf van een product, vorig jaar was dit voor nog maar 53 procent een item, zo meldt agf.nl

Lees meer

De Kuyper neemt mandarijnenlikeur over

Het oer-Hollandse, ruim driehonderd jaar oude familiebedrijf Koninklijke de Kuyper heeft Mandarine Napoléon overgenomen van de Fourcroy Group. Mandarine Napoléon is de grootste mandarijnlikeur van Europa en heeft wereldwijde distributie. Een mooie aanvulling op het uitgebreide assortiment van Koninklijke de Kuyper, die wereldwijd marktleider is op het gebied van likeuren. Bob de Kuyper, algemeen directeur, licht toe: "Mandarine Napoléon is een premium likeur, die uitstekend past binnen onze normen op het gebied van merkwaarden en kwaliteit. Tot op heden hadden we nog geen mandarijnlikeur in ons assortiment en dus zijn we erg enthousiast over deze acquisitie."

Lees meer

Gerardu al weer weg bij Basiliek

Sommelier Dave Gerardu is weer vertrokken bij sterrestaurant Basiliek in Harderwijk. Eigenaresse Andrea van Zoomeren laat dat op de site van Lekker weten. Gerardu vertrekt een jaar na zijn aanstelling. Zijn jaarcontract is niet verlengd. De verwachtingen over de invulling van zijn functie liepen volgens Van Zoomeren teveel uiteen. ,,We zijn blij met de wijnkaart die Gerardu heeft samengesteld.`` De functie van Gerardu wordt overgenomen door de eigenaresse.

Met de komst van de topsommelier vorig jaar maart naar Basiliek, hoopte eigenaar Rik Jansma op doorgroei van zijn zaak naar tweesterrenniveau. Gerardu werkte voor zijn komst naar Basiliek bij twee sterrenrestaurant De Leest in Vaassen.

Lees meer

Meester-kok maakt volledig synthetisch gerecht

Drie Michelin-sterren kok Pierre Gagnaire heeft `s werelds eerste volledig synthetische gerecht gemaakt. Hij maakte een voorgerecht van ascorbinezuur, glucose, maltitol en citroenzuur. De Franse drie Michelin-sterren kok Pierre Gagnaire ontwikkelde samen met chemist Hervé This een volledig synthetisch voorgerecht dat naar appel en citroen smaakt. De appetizer `le note à note` is knapperig van buiten en zacht van binnen en gemaakt met een combinatie van ascorbinezuur (vitamine C), glucose, maltitol en citroenzuur.

Lees meer

Rudolph van Veen gekroond tot Guardian

Rudolph van Veen is tijdens het Nationaal Bakkerij Gala in Hilversum uitgeroepen tot Guardian of pastry Arts. Rudolph van Veen kreeg de prijs voor zijn verdienste voor de patisserie. HIj heeft de banketbakkerij door middel van onder andere demonstraties en televisiewerk naar een hoger plan getild en het imago versterkt. Daarnaast is hij mede-oprichter geweest van het Nederlands Patisserie Team.

Guardian

De Guardian of Pastry is de prijs van het Nederlands Patisserie Team (NPT) en wordt toegekend aan diegene die zich op welke manier dan ook inzet voor de Nederlandse patisserie. Vorig jaar won Roger van Damme de titel.

Lees meer

Nederlandse kookboeken in de prijzen

Twee kookboeken zijn onderscheiden met Het Lintje van de Boekverkoper. Het gaat om Jamie`s kookrevolutie van Jamie Oliver en Vegeterranean van Alberto Musacchio, Malu Simões en Antoinette Hertsenberg. De nieuwe prijs is op 23 april voor het eerst uitgereikt. De lintjes zijn door een comité van negen boekverkopers toegekend aan kwalitatief en inhoudelijk hoogstaande informatieve boeken, die in het voorgaande jaar in de Nederlandse taal zijn verschenen. De Stichting CPNB is initiatiefnemer en organisator van de campagne.


Lees meer
Oudere posts
Home Recepten