Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: december 2009

Martijn Franzen verlaat Stempels

Na drie jaar komt er in hotel-restaurant Stempels in Haarlem een einde aan de samenwerking tussen Frans van Capelle en Martijn Franzen. De laatste, ooit de patron-cuisinier van het door hem afgestoten restaurant Franzen in de Kleine Houtstraat, heeft naar verluidt zijn functie neergelegd en beraadt zich op de toekomst. Van Capelle, horecaveteraan en ooit de uitbater van De Componist staat er voorlopig alleen voor.

Lees meer

Alliance wijkt uit

Voor het eerst zal de Alliance Gastronomique de traditionele nieuwjaarsreceptie niet houden in Hotel de l`Europe in Amsterdam maar in het hoofdstedelijke Okura Hotel. Dat gebeurt op 17 januari tussen 14:00 en 17:00 uur, en niet John Beeren (De Bokkedoorns, Overveen) is de gastheer maar zijn collega Gerrit Greveling van Chalet Royal in Den Bosch. Officieel is de nieuwjaarsreceptie de ontmoetingsplek voor de elf Allianceleden uit de Randstad, maar deze keer mogen er ook zes leden van buiten de regio een glaasje komen drinken. Met hun sympathisanten, uiteraard.

Lees meer

16 ton `zwarte` rode kaviaar geconfisqueerd

Bij een razzia in een groothandel in Moskou heeft de politie 16 ton rode kaviaar inbeslaggenomen, waarover geen belasting was betaald. De controleurs kwamen de illegale partij op het spoor, omdat er geen producent op de potjes kaviaar stond vermeld. Dat heeft de politie bekendgemaakt, meldde het Russische persbureau Interfax dinsdag 29 december. De met kaviaar gevulde glazen potjes hadden een gezamenlijke marktwaarde van ongeveer 400.000 euro, hoewel de waar bedorven was. Het is niet ongebruikelijk dat er in Russische winkels producten verkocht worden, die over de uiterste houdbaarheidsdatum heen zijn.

Lees meer

Rijkdom

Een heel andere kijk Op een dag nam de vader van een heel rijke familie zijn zoon mee naar het platteland om hem eens duidelijk te laten zien hoe de arme mensen daar leven.

Ze brachten een paar dagen en nachten door op een boerderij waarvan bekend stond dat het een hele arme familie was. Toen ze terugkwamen van hun trip vroeg de vader aan zijn zoon :

“Hoe vond je het ?”

“Het was geweldig pap.”

“Heb je nu gezien hoe arm mensen leven ?” vroeg de vader.

“Ja, heel goed,“ zei de zoon.

Lees meer

Win het kookboek 'Bijzonder Boursin'

Houd je van koken met kruidenroomkaas? Dan is dit kookboek een must-have! Smulweb mag 25 exemplaren 'Bijzonder Boursin' weggeven. In dit kookboek staan de populairste kruidenroomkaas recepten van Nederland. 1000 Boursin-liefhebbers stuurden hun lekkerste recept in, hieruit zijn 18 bijzondere recepten geselecteerd, gefotografeerd en prachtig vermeld in dit speciale kookboek. Kritische selectie

Het was geen eenvoudige opgave de definitieve keuze te maken. De professionele jury die bestond uit Karin Luiten (Koken met Karin en Trouw), vinoloog Harold Hamersma en Carin Leenders de Vries (Algemeen Dagblad) had zijn handen vol aan alle inzendingen, maar hebben uiteindelijk achttien winnende recepten kunnen selecteren die in het 96-pagina tellende Bijzonder Boursin kookboek zijn opgenomen. "De inzendingen hebben onze verwachtingen overtroffen - zowel in 'smaak' als variatie - en daarom was het ook moeilijk een winnende selectie te maken." vertelt Carin Leenders de Vries. Harold Hamersma die in het boek de lezers adviseert over de juiste wijn bij het gerecht, is een zelfde mening toegedaan: "Omdat er met verschillende ingrediënten is gewerkt, is er aan ieder recept een specifieke wijn toegekend. De variatiemogelijkheden met Boursin én wijn zijn daarmee onuitputtelijk."

Lees meer

Eten in 2010

Wat zijn de trends voor eten en drinken in 2010? De `trendwatcher van 2009` Adjiedj Bakas heeft dit jaar weer de trends voor het nieuwe jaar op een rij gezet. De trendvoorspellingen voor eten en drinken zijn geconstateerd door So PR en HBMEO. We gaan weer genieten van kleine dingen. Thuis eten mensen graag versgebakken brood of een goed stuk vlees. Maar vega wordt mega: vegetarische eten neemt toe. En als we dan uit eten gaan, zijn service en een free refill belangrijk. Vakantiebestemmingen zijn dichtbij huis. 2010 wordt sober-de-luxe, een jaar van kwalitatieve soberheid. Op het bord aan tafel gebeurt hetzelfde als in mode en in de maatschappij. In 2010 eten mensen doordeweeks vaker thuis dan in eerdere jaren. Traiteurs, afhaalrestaurants en kwaliteitsslagers doen goede zaken daardoor.

Lees meer

Italiaanse restaurants rukken op

Het aantal Italiaanse restaurants in ons land groeit het hardst in de provincies Overijssel en Flevoland. Noord-Holland heeft nog wel de grootste dichtheid aan Italiaanse restaurants. In Overijssel nam het aantal eetgelegenheden met kernactiviteit het serveren van Italiaans eten sinds 2000 toe met 76 procent. In Flevoland was een toename zichtbaar van 66,7 procent.

De landelijke groeit van het aantal Italiaanse restaurants sinds 2000 bedraagt 21,4 procent. Ons land kent volgens het bedrijfschap Horeca en Catering 1.197 Italiaanse restaurants in 2009.

Lees meer

Plebs culinair

PLEBSCULINAIR over eten, drinken, restaurants, producten en de belevenissen van enkele vrienden op dit gebied. Al enige tijd hebben we met enkele vrienden een eetclub, PLEBCULINAIR.

We gaan een paar keer per jaar echt lekker eten. In binnen- en buitenland.

Onze belevenissen beschrijven we op ons blog. Daar plaatsen we ook recensies over restaurants, onze ervaring met producten en nog meer zaken die (in)direct gerelateerd zijn aan ETEN.

Neem eens een kijkje op http://plebsculinair.com/

Lees meer

leven in Frankrijk

Een deel van het jaar breng ik door op het Franse platteland. Niet voor niets een favoriet vakantieland. De sfeer is zo anders dan in Nederland. SPREEKUUR OP DE MARKT

Op dinsdag en vrijdag - onze wekelijkse gang naar de markt in Meyssac.

Steevast staat daar monsieur Fernando op de kruising waar de kramen beginnen. Hij staat daar lang, heel lang en altijd. En ook altijd temidden van vrienden/dorpsgenoten, "oude" mannen zoals hij.

Deze keer is "hij vrij" en spreken we hem aan. Ondanks dat hij al zeker in geen 50 jaar op een tandarts stoel heeft gezeten is hij redelijk te verstaan. Elke zin begint hij (naar goede Franse gewoonte) met "mmwaahh alors eh". We praten met hem over onze rozen, de snoei van de druif en of het mogelijk is een paar wijnstruiken te zetten. Het kan , maar och dat is zooveeel werk! Even moeilijk doen het moet tenslotte exclusief blijven. En als die Nederlanders zich nu al met de Franse wijnmakerij gaan bemoeien?

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten