Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: oktober 2009 (pagina 1 van 7)

Heerenveen als eerste zonder foie gras

Heerenveen wordt de eerste foie gras vrije stad van Nederland. Ruim veertig restaurants en cateraars in de stad hebben dit gezamenlijk afgesproken na overleg met Wakker Dier. De Stichting Wakker Dier heeft de stad gehuldigd. Bij een van de ingangswegen staat een groot verkeersbord waarop in het Nederlands en Fries staat dat de stad geen foie gras meer serveert.

Dwangvoeding
Foie gras is een omstreden product vanwege de dieronvriendelijke dwangvoedermethode.… Lees meer »

Wereldhapjes: Antipasti

De term antipasto betekent letterlijk voor de maaltijd en duidt een vrij lichte schotel aan, bedoeld om het gehemelte te prikkelen voordat de meer substantiële gerechten worden opgediend. Antipasti is niet essentieel in de Italiaanse keuken. Een formeel Italiaans diner zonder antipasti is geen verraad ten opzichte van de tradities in de Italiaanse gastronomie. Het is vandaag de dag echter moeilijk voor te stellen dat een formeel diner niet begint met antipasti.… Lees meer »

Fairtrade Restaurantweek start 31 oktober

Op zaterdag 31 oktober vindt in Roosendaal de aftrap plaats van de eerste Fairtrade Restaurant Week. Jeremy Vemolen, bekende tv-chef-kok en chef-kok van Eethuisje Den Dieje in Roosendaal, zal zaterdag als startschot een Fairtrade-menu serveren. Hij is tevens ambassadeur van de eerste Fairtrade Restaurant Week die van 1 tot en met 7 november wordt gehouden. Aan tafel schuiven onder anderen aan staatssecretaris Albayrak en Peter D` Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar.… Lees meer »

Aan tafel bij de Romeinen

Beschrijving van een Romeins diner. Inleiding
Op donderdag 15 oktober 2009 organiseerde het convivium Zwolle van de organisatie Slow Food Nederland, in samenwerking met restaurant ’t Pestengasthuys te Zwolle en de deskundige op dit gebied, de kokende dominee Han Wilmink (auteur van de kookboeken Bijbels Culinair en Koken met Passie) een Romeins viergangendiner.

De non-profitorganisatie Slow Food Nederland richt zich, volgens hun website, op eerlijk, puur en lekker eten met als uitgangspunt de goede smaak die voortkomt uit de gastronomische traditie.… Lees meer »

Top 10 Lekker uitgelekt

De top 10 van de Lekker is uitgelekt. Diverse bronnen hebben bevestigd dat dit de nieuwe toprestaurants van 2010 zijn, volgens de Lekker. De top 10 bestaat uit:

1 Oud Sluis
2 De Librije
3 De Leest (vorig jaar 6)
4 Beluga (vorig jaar 3)
5 Inter Scaldes (vorig jaar 9)
6 Cordial (vorig jaar 14)
7 Zwethheul (vorig jaar 5)
8 La Rive (vorig jaar 11)
9 Da Vinci (vorig jaar 21)
10 De Bokkedoorns (vorig jaar 4)

De Leest in Vaassen heeft een plekje in de top 3 verworven.… Lees meer »

Cees Helder Horeca-Held

"Alles wat het vak betreft heb ik van Cees Helder geleerd: keukentechniek, management, omgang met mensen, alles. Hij is mijn held." Aldus Mario Ridder, patron-cuisinier van tweesterrenrestaurant De Zwethheul in Schipluiden en voormalig `sous` van Cees Helder in het Rotterdamse restaurant Parkheuvel, dat toen drie sterren voerde. Tijdens een korte plechtigheid aan de chefs`s table van De Zwethheul decoreerde Mario zijn oude leermeester met de officiële HorecaHeldenspeld van de Stichting Vakopleiding Horeca.… Lees meer »

Nieuw: Boursin Cuisine Curry

Boursin Cuisine Curry is de nieuwste smaak van Boursin Cuisine. Het is perfect om te gebruiken bij gerechten met rijst en noedels en smaakt heerlijk in combinatie met vis of kip. Met Boursin Cuisine Curry zet je snel en simpel de heerlijkste rijst en noodles gerechten op tafel. Om je te inspireren met deze nieuwe smaak hebben we enkele overheerlijke recepten voor je op Smulweb geplaatst.… Lees meer »

Vleeswijzer past in de portemonnee

Na de viswijzer komt er nu ook een vleeswijzer voor in de supermarkt. Op het kaartje dat in de portemonnee past, staat per vleessoort informatie over de dier- en milieuvriendelijkheid ervan. Biologisch rundergehakt scoort bijvoorbeeld goed qua diervriendelijkheid, maar slecht op het terrein van milieubelasting.

Kip, aan de andere kant, scoort goed op het gebied van milieuvriendelijkheid, maar slecht op het gebied van diervriendelijkheid.… Lees meer »

Ilja Gort sluit deal met topwijnmaker

Wijnboer Ilja Gort heeft een meerjarig contract getekend met topwijnmaker Michel Rolland. Michel Rolland, afkomstig uit Pomerol en bekend van gerenommeerde Ch(aa)teaux als Angélus, Ausone, Lascombes, Latour-Martillac, Léoville Poyferré en Smith Haut Lafitte, wordt gezien als een van de belangrijkste wijnmakers van dit moment. Naast zijn werk als flying winemaker, bezit Rolland verschillende wijndomeinen in de Bordeauxstreek. Over zijn eigenzinnige manier van wijnmaken wordt onder andere verslag gedaan in de film Mondovino van de Amerikaanse regisseur Jonathan Nossiter.… Lees meer »

Nieuwe top 3 Lekker

De beste restaurants volgens de Lekker zijn uitgelekt. De 3 beste restaurants van Nederland in de nieuwe Lekker 2010 bestaat zeer waarschijnlijk uit:
1. Oud Sluis
2. De Librije
3. De Leest Opvallend is dat restaurant De Leest een nieuwe plek heeft verworven en Beluga dit jaar niet meer in de top 3 voorkomt.… Lees meer »

Oudere posts