Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: oktober 2009

Heerenveen als eerste zonder foie gras

Heerenveen wordt de eerste foie gras vrije stad van Nederland. Ruim veertig restaurants en cateraars in de stad hebben dit gezamenlijk afgesproken na overleg met Wakker Dier. De Stichting Wakker Dier heeft de stad gehuldigd. Bij een van de ingangswegen staat een groot verkeersbord waarop in het Nederlands en Fries staat dat de stad geen foie gras meer serveert.

Dwangvoeding

Foie gras is een omstreden product vanwege de dieronvriendelijke dwangvoedermethode. Wakker Dier voert al heel lang actie tegen het maken en eten van foie gras.

Lees meer

Wereldhapjes: Antipasti

De term antipasto betekent letterlijk voor de maaltijd en duidt een vrij lichte schotel aan, bedoeld om het gehemelte te prikkelen voordat de meer substantiële gerechten worden opgediend. Antipasti is niet essentieel in de Italiaanse keuken. Een formeel Italiaans diner zonder antipasti is geen verraad ten opzichte van de tradities in de Italiaanse gastronomie. Het is vandaag de dag echter moeilijk voor te stellen dat een formeel diner niet begint met antipasti. In de regionale Italiaanse keuken is antipasti een belangrijk element, niet op een dagelijkse basis, maar zeker tijdens feestdagen en speciale gelegenheden.

Lees meer

Fairtrade Restaurantweek start 31 oktober

Op zaterdag 31 oktober vindt in Roosendaal de aftrap plaats van de eerste Fairtrade Restaurant Week. Jeremy Vemolen, bekende tv-chef-kok en chef-kok van Eethuisje Den Dieje in Roosendaal, zal zaterdag als startschot een Fairtrade-menu serveren. Hij is tevens ambassadeur van de eerste Fairtrade Restaurant Week die van 1 tot en met 7 november wordt gehouden. Aan tafel schuiven onder anderen aan staatssecretaris Albayrak en Peter D` Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar.

De Fairtrade Restaurant Week is een landelijke actie, die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd. Tijdens deze week kunnen mensen bij bijna 60 restaurants door heel Nederland genieten van een (h)eerlijk Fairtrade menu. Initiatiefnemers zijn Puur! Uit eten en de Stichting Max Havelaar.

Lees meer

Aan tafel bij de Romeinen

Beschrijving van een Romeins diner. Inleiding

Op donderdag 15 oktober 2009 organiseerde het convivium Zwolle van de organisatie Slow Food Nederland, in samenwerking met restaurant ’t Pestengasthuys te Zwolle en de deskundige op dit gebied, de kokende dominee Han Wilmink (auteur van de kookboeken Bijbels Culinair en Koken met Passie) een Romeins viergangendiner.

De non-profitorganisatie Slow Food Nederland richt zich, volgens hun website, op eerlijk, puur en lekker eten met als uitgangspunt de goede smaak die voortkomt uit de gastronomische traditie. Daarnaaast zet men zich in voor het welzijn van dier en milieu en de menselijke gezondheid.

Lees meer

Cees Helder Horeca-Held

"Alles wat het vak betreft heb ik van Cees Helder geleerd: keukentechniek, management, omgang met mensen, alles. Hij is mijn held." Aldus Mario Ridder, patron-cuisinier van tweesterrenrestaurant De Zwethheul in Schipluiden en voormalig `sous` van Cees Helder in het Rotterdamse restaurant Parkheuvel, dat toen drie sterren voerde. Tijdens een korte plechtigheid aan de chefs`s table van De Zwethheul decoreerde Mario zijn oude leermeester met de officiële HorecaHeldenspeld van de Stichting Vakopleiding Horeca. SVH-directeur Bob Schut roemde daar beide meesterkoks om hun vakmanschap en discipline.

Lees meer

Nieuw: Boursin Cuisine Curry

Boursin Cuisine Curry is de nieuwste smaak van Boursin Cuisine. Het is perfect om te gebruiken bij gerechten met rijst en noedels en smaakt heerlijk in combinatie met vis of kip. Met Boursin Cuisine Curry zet je snel en simpel de heerlijkste rijst en noodles gerechten op tafel. Om je te inspireren met deze nieuwe smaak hebben we enkele overheerlijke recepten voor je op Smulweb geplaatst. Probeer het nu en verras jezelf en je vrienden met deze culinaire specialiteit met curry. Het is niet moeilijk, jij bent de chef! Kijk voor nog meer heerlijke recepten op Boursin.nl.

Lees meer

Vleeswijzer past in de portemonnee

Na de viswijzer komt er nu ook een vleeswijzer voor in de supermarkt. Op het kaartje dat in de portemonnee past, staat per vleessoort informatie over de dier- en milieuvriendelijkheid ervan. Biologisch rundergehakt scoort bijvoorbeeld goed qua diervriendelijkheid, maar slecht op het terrein van milieubelasting.

Kip, aan de andere kant, scoort goed op het gebied van milieuvriendelijkheid, maar slecht op het gebied van diervriendelijkheid. De dieren hebben op een klein oppervlak geleefd en op die manier weinig kwaliteit van hun leven. Daarentegen is er wel weer weinig schade aangericht aan het milieu.

Lees meer

Ilja Gort sluit deal met topwijnmaker

Wijnboer Ilja Gort heeft een meerjarig contract getekend met topwijnmaker Michel Rolland. Michel Rolland, afkomstig uit Pomerol en bekend van gerenommeerde Ch(aa)teaux als Angélus, Ausone, Lascombes, Latour-Martillac, Léoville Poyferré en Smith Haut Lafitte, wordt gezien als een van de belangrijkste wijnmakers van dit moment. Naast zijn werk als flying winemaker, bezit Rolland verschillende wijndomeinen in de Bordeauxstreek. Over zijn eigenzinnige manier van wijnmaken wordt onder andere verslag gedaan in de film Mondovino van de Amerikaanse regisseur Jonathan Nossiter.

Lees meer

Nieuwe top 3 Lekker

De beste restaurants volgens de Lekker zijn uitgelekt. De 3 beste restaurants van Nederland in de nieuwe Lekker 2010 bestaat zeer waarschijnlijk uit:

1. Oud Sluis

2. De Librije

3. De Leest Opvallend is dat restaurant De Leest een nieuwe plek heeft verworven en Beluga dit jaar niet meer in de top 3 voorkomt.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten