Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: januari 2009

Mama Corleone`s Sausage and Peppers

`Hey, come over here, kid - learn something. You never know, you might have to cook for 20 guys someday. You see, you start out with a little bit of oil. Then you fry some garlic. Then you throw in some tomatoes, tomato paste. You fry it. You make sure it doesn`t stick. You get it to a boil. You shove in all your sausage and your meatballs, hey? And a little bit of wine. And a little bit of sugar and that`s my trick.` Spaghetti Alla Clemenza

Als je nou nog niet weet waar deze tekst vandaan komt (als de titel het al niet verklapt heeft) ben je zeker geen Godfather-fan. Clemenza (van de legendarische quote `Leave the gun - take the cannoli`) maakt in de bewuste scene dit gerecht. Volgens het commentaar op de DVD is dit recept afkomstig van de regisseur Francis Ford Coppola. Als de film zou floppen, had in iedergeval iedereen gezien hoe je spaghetti-saus maakt :-). Hoewel uit de film niet het exacte recept blijkt, lijkt het op het volgende: Bak 2-3 tenen knoflook, die gekneusd en fijngehakt zijn, in olie. Laat ze niet bruin worden! Voeg 2 blikken tomaten toe. En daarnaast 2 blikjes tomatenpuree en wat basilicum en oregano. Clemenza voegt Italiaanse worstjes en gehaktballetjes toe. Ik hou het op gehaktballetjes door rundergehakt met verse peterselie, gedroogde chilipepers en zout te draaien en deze door bloem te halen. Ik bak deze kort in olie in een hete pan voor de kleur en voeg deze daarna toe aan de tomatensaus. Daarna een scheut wijn en paar lepels suiker naar smaak. Laat dit tenminste 20 minuten sudderen en vergeet niet af en toe te roeren. Meng gekookte spaghetti met de saus en serveer met geraspte kaas. Ik dronk er een Val Dei Molini Bardolino Classico 2005 bij. Had geen Zuid-Italiaanse wijn in huis en was bang dat deze tegenover dit Siciliaanse gangster-maal een watje zou blijken - viel wel mee. Maar zoek het volgende keer iets meer naar het zuiden.

Lees meer

Huishoudschort

Jeugdsentimenten Vroeger was het gewoon dat de huisvrouw tijdens het huishouden een huishoudschort droeg. Ik herinner mijn oma doende in de keuken met een bont gekleurd schort om. Zo`n schort met een lus om de hals, zakken aan het rok gedeelte en gestrikt op de rug. Maar ook droeg zij halve schortjes, vast eigengemaakt, van een bont gekleurd stofje.

MaarÂ… hebben jullie herinneringen aan het huishoudschort? Droeg jullie moeder, oma of buurvrouw zo`n schort?


Bron --> http://jeugdsentimenten.net/

Lees meer

Vier toprestaurants sluiten de deuren

Deze maand hebben vier Lekker-restaurants bekend gemaakt hun deuren te moeten sluiten. Het gaat om Het Koetshuis Schuttersveld in Enschede (plaats 39 in de nationale Top-100), l`Orage in Delft, Charlotte in Abcoude en De Beukenhorst in Winterswijk. Oorzaak van de sluiting is bij alle vier de restaurants de kredietcrisis. Het Koetshuis Schuttersveld houdt per 1 maart op te bestaan. Chef en eigenaar Fred Böhnke (foto) geeft aan dat de teruggang van zijn restaurant begon toen een aantal grote bedrijven uit Enschede vertrok. Ook het rookverbod heeft volgens Böhnke bijgedragen aan een sterk verminderde omzet.

Lees meer

Chef-kok Parkheuvel slaagt voor proef SVH Meesterkok

Donderdag 29 januari behaalde Willem- Pieter van Dreumel de titel SVH Meesterkok. Dreumel, werkzaam bij het twee sterrenrestaurant Parkheuvel te Rotterdam, toonde volgens de Plaatselijke Commissie SVH Meesterproef zijn kunnen op meesterlijk niveau. Met het behalen van de hoogste graad van bekwaamheid voor koks wordt Dreumel de 124ste SVH Meesterkok van Nederland. Willem- Pieter van Dreumel legde de proef af in Restaurant Parkheuvel te Rotterdam. De Commissie Meesterproef bestond uit SVH Meesterkok Otto Nijenhuis werkzaam bij Château St. Gerlach te Valkenburg aan de Geul, SVH Meesterkok Henk Savelberg werkzaam bij Restaurant-Hotel Savelberg te Voorburg, Secretaris de heer Jasper van Almenkerk en plaatsvervangend secretaris de heer Hans Huiskes.

Lees meer

Wim Klerks 13e op Bocuse d`Or

Het is Wim Klerks niet gelukt om bij de eerste tien te eindigen bij de Bocuse d`Or, de grote internationale kookwedstrijd in Frankrijk. Klerks eindigde namens Nederland als dertiende. De titel ging naar Noorwegen, naar chef-kok Geir Skeie. Dat is woensdagavond bekend gemaakt in Lyon, de Franse stad waar het kampioenschap wordt gehouden.

Het gerucht ging woensdag op de beurs dat Nederland op de eerste wedstrijddag een plek bij de eerste drie zou hebben, maar woensdag kwamen nog twaalf andere landen in de wedstrijdarena waaronder sterke wedstrijdlanden als Frankrijk en Noorwegen.

Lees meer

Karpendonkse Hoeve pakt Riesling Challenge

De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven heeft op de European Fine Food Fair (EFFF) in Maastricht de wijn-spijs wedstrijd Riesling Challenge gewonnen. Chef-kok Thijs Berkers en sommelier Ralph Kappé versloegen in de finale de teams van La Promenade uit Baarn (tweede), `t Nonnetje in Harderwijk, De Wanne in Ootmarsum en Wolfslaar in Breda. De drie laatsten deelden ex aequo de derde plek.

De vijf finalisten waren geselecteerd uit ruim dertig inzendingen voor de wedstrijd, die werd georganiseerd door het Informatiebureau voor Duitse Wijn in samenwerking met Perswijn.

Lees meer

Dineren bij wereldkampioen koken

Zhong Hu van restaurant Alexander en kok voor Amoy sleepte eind november de wereldtitel koken in de wacht. Tot eind februari eet elke tweede persoon via Smulweb gratis bij deze gouden medaille winnaar. De wedstrijd werd georganiseerd door de World Association of Chinese Cuisine. Met ruim 2500 andere koks deed kok Zhong Hu mee in de categorie buitenland en hij keerde terug met de hoofd-prijs! Een topprestatie.

De wedstrijd wordt slechts een keer in de vijf jaar gehouden. De Leidse kok moest eerst twee voorrondes in Nederland doorkomen. Zijn vrouw Anja kijkt met plezier terug op het evene-ment. `We zijn voor het eerst samen weggeweest terwijl ons restaurant gewoon open bleef`, glimlacht ze. `Zelfs tien dagen. Het evenement duurde vier dagen, waarvan er twee gekookt moesten worden. Via een loting kreeg je een bepaald recept voorgeschoteld dat je moest bereiden.`

Lees meer

Koerswijziging Seinpost door crisis

Restaurant Seinpost in Scheveningen verandert van koers. Dit als gevolg van de economische tegenwind. `Terug dus naar de no-nonsense aanpak die we misschien iets zijn kwijtgeraakt de laatste jaren`, zegt eigenaar Edwin van de Goor. Van de Goor spreekt in de nieuwsbrief van Seinpost van een koerswijziging als gevolg van de crisis. `Het is een roerige tijd waarin we leven, die vraagt om snel en adequaat reageren op signalen uit de markt. Dat hebben we goed begrepen en daarom kiezen we nog duidelijker voor creatief en betaalbaar vakmanschap`, laat Van de Goor weten.

Lees meer

Tweede restaurant voor De Echoput

Luxe Hotel Gastronomique De Echoput in Hoog Soeren nabij Apeldoorn heeft er een restaurant bij. Eigenaar Peter Klosse is naast het bekende, bestaande restaurant een laagdrempelige eetgelegenheid begonnen, Bistro en Wijnbar Flavours. De nieuwe eetgelegenheid biedt ruimte aan ruim veertig gasten en is dagelijks geopend. Door de start van Flavours is het gerenommeerde restaurant De Echoput op zondag en maandag gesloten.

`Hierdoor kunnen we enerzijds meer focus geven aan De Echoput en anderzijds meer doelgroepen aanspreken. Flavours biedt onze hotelgast meer variatie. Het is informeler en laagdrempeliger. Dus ook wandelaars en fietsers kunnen er terecht voor een koffieservies. Daarnaast richten we ons ook op inwoners van Apeldoorn`, aldus eigenaar Peter Klosse.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten