Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: juli 2008

Weet wat u eet

Het tot zich nemen van voedsel is een dwingende voorwaarde om een voortijdige dood te voorkomen. Voor drank geldt hetzelfde. Dit in aanmerking nemende, is het logisch dat degenen wiens voortbestaan van voedsel afhankelijk is, kritisch zijn op de samenstel Verreweg het meeste graan en de meeste gewassen zijn tegenwoordig wel op een of andere manier (genetisch) gemanipuleerd of bestoven met chemicalien om de teelt te beschermen tegen insecten. Dit zijn stoffen die qua samenstelling een verontrustende overeenkomst vertonen met de middelen die voor chemische- en biologische oorlogsvoering zijn ontwikkeld, want insecten hebben een immuunsysteem dat zich snel en adekwaat aanpast aan voor hen verslechterende omstandigheden.

Lees meer

Limburgse streekgerechten

LIMBURGSE STREEKGERECHTEN Zuurvlees met frietjes en eigengemaakte mayonaise

Voor 4 personen

Anderhalf pond rundvlees (sucadestuk)

1/2 pakje boter

Peper en zout

2 grote uien

3 tenen knoflook

Kruidnagel, laurierblaadjes, jeneverbessen

Lees meer

Bijzondere bubbels gevonden in Schots kasteel

In een kast in een Schots kasteel is een bijzondere fles Veuve Clicquot aangetroffen. De bijzondere champagne is in 1893 gebotteld en volgens het prestigieuze wijnhuis "onbetaalbaar". Dat heeft de beheerder van het Torosay kasteel maandag laten weten. De fles werd gevonden in een al honderd jaar afgesloten dressoir in de eetkamer. Drie deurtjes van de kast waren altijd al open, het vierde bleef de beheerder intrigeren. Hij besloot met de hulp van een slotenmaker de kast te openen, waar hij de fles met geel label in perfecte conditie aantrof.

Lees meer

Andrea Moerdijk terug in Paardenburg

Brasserie Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel, begin dit jaar overgenomen door de HME Group van culinair directeur Ron Blaauw, heeft Andrea Moerdijk aangesteld als nieuwe maître. Moerdijk werkte in het verleden voor Klein Paardenburg en was tot 2006 eigenaresse van Restaurant Zin in Loosdrecht. De in 1965 geboren Moerdijk gaat per 1 augustus aan de slag bij Brasserie Paardenburg. Het restaurant is op 1 februari in handen van de HME Group. Daarvoor was het in bezit van De Engel Groep van Herman den Blijker en ging het door het leven als Restaurant Groot Paardenburg.

Lees meer

Gastroseksueel doet `t in de keuken

Het aantal mannen dat via hun kookkunsten vrouwen probeert te verleiden is in opkomst. De nieuwe generatie wordt gastroseksueel genoemd. Deze mannen beschouwen koken niet als een hobby of als verplichting, maar als prestigemiddel om indruk te maken op vrouwen, vrienden en familie. Uit een Engels onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagden van mening is dat goed kunnen koken een man aantrekkelijker maakt. Een kwart van de mannen tussen 18 en 34 jaar geeft toe dat ze in de keuken staan om een vrouw te versieren. In plaats van geld, macht, en uiterlijk is voor de gastroseksueel kokkerellen het belangrijkste middel om status te verkrijgen.

Lees meer

Red Bull weer te koop in Frankrijk

Energiedrankje Red Bull mag in Frankrijk weer verkocht worden. Het was lang verboden vanwege het hoge cafeïne gehalte. In Frankrijk waren de regels daarvoor strenger dan in andere landen. Het Voedingscentrum raadt het drinken van Red Bull niet af. Wel is er een kans op uitdroging van het lichaam bij gebruik van Red Bull in combinatie met alcohol, sporten en extreme inspanning. Drink daarbij altijd voldoende water. Red Bull voldoet aan de wettelijke eisen en een gevaar voor de gezondheid is er bij normaal gebruik dus niet. Maar, er zijn wel kanttekeningen bij deze drankjes te plaatsen. Ten eerste bevatten ze veel calorieën. Een blikje Red Bull bevat 115 kcal. Daarnaast denken veel mensen dat je van dit soort drankjes fitter wordt en dus beter presteert. De drankjes kunnen echter een averechts effect hebben.

Lees meer

Flessenwater is minder goed voor milieu en portemonnee

Dagelijks zorgen de Nederlandse waterbedrijven voor 3 miljard liter zuiver, streng gecontroleerd en dus betrouwbaar drinkwater. Voor ons kraanwater worden zelfs strakkere normen gehanteerd dan voor bron- en mineraalwater. Toch blijkt uit de cijfers van de frisdrankensector (FWS) dat Nederlanders steeds vaker water voorverpakt kopen. Waarom? Kraanwater is 30 tot 1300 maal beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles. De vervuiling in verpakte dranken zit vooral in het soort verpakkingsmateriaal. Het schoonmaken, transporteren, produceren en afdanken van de flessen kost veel energie.

Lees meer

Wijnhuis werkt samen met couturier

Het Franse wijnhuis Montpeyroux heeft modeontwerper Christian Audigier gevraagd een serie flessen te ontwerpen voor lifestylemerk The Cool Wine, waarmee het wijnhuis populair werd bij Amerikaanse beroemdheden en in het hippe uitgaanscircuit. Vanaf deze week is The Cool Wine ook in Nederland te krijgen, in vijf smaken met elk hun eigen, door de beroemde Frans-Amerikaanse couturier ontworpen fles.

In Amerika gaan de wijnflessen als zoete broodjes over de toonbank, zeker nadat half Hollywood zijn liefde voor de exclusieve wijn van de `King of Fashion` heeft uitgesproken. De flessen zijn ware wannahaves en collector`s items geworden. `It`s not just a wine, it`s a lifestyle`, aldus Audigier zelf.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten