Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: mei 2008

Genieten van vis op een modern landgoed

Een bezoek aan restaurant VisDis

Het is nieuw, modern en dé plek om in de omgeving van Apeldoorn vis te eten. Na een ingrijpende metamorfose opende restaurant VisDis op 1 april de deuren. Een restaurant met een opvallende kaart én maandelijkse thema-avonden. Op het prachtige Landgoed Sprengenhorst, middenin de bossen, ontmoet ik eigenaresse Francoise Kösters. Een oase van rust doet me in 1 klap vergeten dat ik er een hele reis op heb zitten. Ik rij Wenum Wiesel binnen. Het is landelijk, groen en ik waan me direct op vakantie. Ik stap binnen in het net geopende restaurant VisDis, onderdeel van het Landgoed Sprengenhorst en maak kennis met de energieke, ondernemende Francoise.

Lees meer

De Nieuwe Wereld: regionale wijnen ontdekt!

Afgelopen zondag 25 mei 2008 bezochten meer dan 400 mensen het wijnevenement ONTDEK DE NIEUWE WERELD. In de strakke omgeving van het Mövenpick Hotel in Amsterdam kon men de wijnkennis verrijken met zo`n 250 wijnen uit Zuid Afrika, Australië, Nieuw Zeeland, Chili, Argentinië, Californië en Canada. Het panel van Perswijn verkoos de lekkerste merlot en chardonnay onder de €10:

Merlot :

 • Slowine 2005, Overberg

  Great Grapes

  Zuid-Afrika

 • Errazuriz Estate 2006, Curico Valley

  Gastrovino

  Chili

 • Torres, Santa Digna 2006, Central Valley

  Oud Reuchlin & Boelen

  Chili

Lees meer

Jongeren hebben honger naar wijnkennis

Gisteren is in Zwolle het eerste exemplaar van het boek `Ik verkoop wijn in de horeca` aangeboden aan Thérèse Boer, maître sommelier van Restaurant de Librije en tevens president van het Gastvrijheidsgilde. Het boek verschijnt naar aanleiding van onderzoek uitgevoerd door Trendbox, onder 500 gasten die regelmatig wijn drinken in restaurants en café`s. Dit onderzoek is gehouden in opdracht van Oud Reuchlin & Boelen, een van de grootste importeurs van kwaliteitswijnen in Nederland. Jongeren hebben honger naar wijnkennis

Lees meer

Smulders slaat superaanbod af

Topkok Toine Smulders van Villa Copera, die onlangs in Dubai wereldkampioen koken werd, heeft een aanbod afgeslagen dat hem in één keer de best betaalde kok ter wereld zou maken. Een steenrijke zakenman uit Dubai wilde Smulders tegen een salaris van 1,2 miljoen dollar per jaar als privé-kok aannemen.

De eigenaar van Cuisine Toine Smulders Villa Copera blijft echter liever in het Gelderse dorp Tolkamer zijn kookkunst beoefenen.

Smulders werd onlangs wereldkampioen koken. Na zijn titel werd hij overladen met complimenten. Eén daarvan was afkomstig van Jan Peter Balkenende. De minister-president belde Smulders persoonlijk om het te feliciteren.

Lees meer

Gordon Ramsay wil Mount Everest op

Chef-kok Gordon Ramsay is hard aan het trainen om volgend jaar de Mount Everest te kunnen beklimmen. Maar zijn gezondheid laat tijdelijk te wensen over: hij kampt met een maagzweer. Veroorzaakt door te veel smerig eten. Dat meldt het Britse blad The Sun. `De Everest is altijd mijn droom geweest, ik moet en zal het halen. Als je ouder wordt, dan krijg je steeds minder de kans om je eigen fysieke grenzen te verkennen.`

Ramsay (41) kampte vroeger met overgewicht maar ging lijnen toen hij zichzelf als dikke kok op tv zag. Sindsdien loopt hij ook marathons.

De niet altijd even subtiele Michelin-chef wijt de maagzweer aan het verschrikkelijk slechte eten dat hij moest nuttigen voor zijn serie Kitchen Nightmares. Daarin helpt hij slechtlopende restaurants, maar moet hij wel eerst het daar geserveerde eten proeven.

Lees meer

Librije`s Hotel feestelijk geopend

Duizend gasten, een theatershow en uiteraard champagne. Voor de feestelijke opening van Librije`s Hotel in Zwolle waren alle ingrediënten aanwezig. Initiatiefnemers van het hotel Jonnie en Thérèse Boer stonden natuurlijk in het middelpunt van de belangstelling. Voor de opening is flink uitgepakt: ruim 1000 relaties, pers en andere genodigden krijgen een anderhalf uur durende theatershow voorgeschoteld, waarin Jonnie en Thérèse als `verdachten` voor de rechtbank verschijnen op verdenking van het ontnemen van de gevangenis van de stad Zwolle.

Van de drie getuigen krijgen de in gevangenispakjes gehesen gedaagden niet alleen woorden van steun. Thérèse`s vader Jacques Tausch biedt en passent ook nog een boekwerk over de geschiedenis van bijna twintig jaar Librije aan, en burgemeester van Zwolle Henk Jan Meijer reikt beiden de erepenning van de stad uit.

`Klotehotel`
Gister waren louter lachende gezichten te zien, maar de jarenlange aanloop naar de realisatie van het hotel heeft `ouder` Jonnie en Thérèse flink wat nachten gekost. `Nou slapen we niet veel, dus dat geeft niet`, zegt Thérèse. `Maar laatst zat Jonnie om 6 uur rechtop in bed. Dus ik vroeg `wat is er?`, zegt hij: `Dat klotehotel ook altijd!``

Toch straalt de topkok als hij vanaf een kleine hoogwerker de magnum champagne tegen de deuren van het hotel uit elkaar laat spatten. Ook tijdens de receptie kunnen hij en Thérèse even alle spanning en zorgen naast zich neerleggen. `Het is een geweldig feestje. En morgen gaan we even helemaal weg uit Zwolle`, zegt Thérèse. `Voor ons begint het ook eigenlijk dinsdag pas, als de eerste gasten komen`, vult Jonnie aan.

`Als de gasten komen moet alles op zijn plek vallen, dinsdag zijn al meteen negen kamers vol. Ik maak me niet zo druk over of alles wel op tijd af komt, meer of de kwaliteit wel hoog genoeg is. In Juli gaat de Librije drie weken dicht, dan kunnen we in augustus nog details bijwerken en in september hebben we alles voor mekaar.`

In het pand van de gevangenis zijn naast het twintig kamers tellende hotel ook restaurant Librije`s Zusje, kook- en wijnschool Librije`s Atelier, een wijn-, wordt- en kaasbar en vergaderzalen gevestigd.

Lees meer

Wijn-visum

Aardig bedacht: een wijn-visum, een soort toegangsbewijs voor wijndomeinen. Het visum "biedt de bezitter ervan vrije toegang tot enkele tientallen wijnbedrijven, hoofdzakelijk in de klassieke wijnlanden van Europa, maar ook in andere continenten. " En bovendien krijg je nog 10% korting op de wijnen. Het initiatief komt van Gastrovino.

Lees meer

Bomaanslagen op Beren-restaurants

De Bereneetcafés worden bedreigd. De redactie van het AD ontving donderdagmiddag een dreigbrief bestemd voor de restaurantketen, bevestigt de politie vrijdag. In de brief staat de boodschap `Bereneetcafés deze zomer doelwit ontploffing`. De brief, gemaakt van uit tijdschriften geknipte letters, is anoniem en er staan geen eisen of motief in. De politie neemt de bedreiging serieus en onderzoekt de zaak.

Eigenaar van de eetcafés Ad Schaap heeft geen idee wie de afzender van de brief kan zijn. Hij denkt niet dat het dreigement van een werknemer komt. "We bestaan volgend jaar 25 jaar en hebben in die tijd één arbeidsconflict gehad."

Schaap zegt dat er nooit eerder een dreigbrief is binnengekomen. Wel is vorige maand geprobeerd mede-eigenaar Robert Cramwinckel te overvallen of ontvoeren in zijn woning. Twee mannen drongen zijn huis binnen. Zij zijn nog voortvluchtig.

Toch maakt Schaap zich niet enorm druk. "Wij Rotterdammers zijn nuchter. Het kan ook een grappenmaker zijn."

Er zijn in totaal zestien Bereneetcafés, in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht. Er zijn ongeveer duizend mensen werkzaam in het bedrijf.

Lees meer

Net 5 gaat culinaire strijd aan met amateurs

Net 5 heeft het format Come Dine With Me aangekocht. Hierin nemen vijf amateur-koks het tegen elkaar op om het beste dineetje te bereiden. Dat wordt beoordeeld door de andere vier kandidaten. De beste kok wint een leuk geldbedrag, in de Britse versie 1000 pond. Come Dine With Me is begonnen op het Britse Channel 4 als dagtelevisie, maar inmiddels uitgebouwd tot een programma dat prima in de avondprogrammering past. Onder andere Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Amerika en Spanje hebben ook lokale versies op televisie.

Net 5 gaat het programma dagelijks uitzenden, blijkt uit een oproep van producent De Beeldbrigade. "Aan het einde van de week wordt duidelijk wie van deze vijf koks het beste heeft gekookt. Naast eeuwige roem ontvangt de winnaar een fantastische culinaire prijs!"

Het is niet de eerste keer dat Net 5 zich aan een kookprogramma waagt. Naast Born2Cook - momenteel veelvuldig overdag te zien - heeft het ook een wekelijks programma met ex-Life & Cooking-kok Rudolph van Veen.

Lees meer

Plus supermarkten introduceert alcoholvrije wijn

Bij de supermarkten van Plus liggen vanaf 26 mei alcoholvrije wijn, onder de naam Light Live, in de schappen.

Plus is naar eigen zeggen de eerste formule die alcoholvrije wijn presenteert. Light Live komt er in rood, wit en rosé. De alcoholvrije wijn bevat minder calorieën dan gewone wijn, vandaar ook de naam Light Live.

De wijn is na het gistingsproces door een speciale techniek van de alcohol ontdaan.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten