Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: april 2008

Vis, zoveel lekkers dat er is

Eet meer vis!!!

Lekker en gezond....

Gerookte, gezouten en verse haringen waren vroeger zeer populair.

Haring is rijk aan omega-3.

Het lekkere visvlees is roomkleurig en smeuïg.

Zeer rijk aan visolie.

216 kcal en 16 g vet per 100 g.

Op z`n best van september tot april.

Bakken, grillen, inleggen

Lees meer

54.000 euro voor een fles champagne

Het seizoen van de grote wijnveilingen in Groot-Brittannië en de US is weer op volle gang. Na een dipje vorig jaar wordt weer het ene record na het andere gebroken. In New York bracht een fles Dom Perignon Rosé 1959 54.000 euro op. Volgens de keldermeester van champagnehuis Moët et Chandon, producent van de exclusieve Dom Perignon champagnes, was 1959 een zeldzaam, superb en mythisch oogstjaar en voor eeuwig een inspiratiebron voor de Dom Perignon Rosé.

De champagne, die nooit in de handel is gebracht, werd door een anoniem gebleven investeerder gekocht.

Lees meer

New York zet calorieën op het menu

New Yorkers kwamen tussen 2002 en 2004 gezamenlijk 5 miljoen kilo aan. Het aantal gevallen van obesitas in de stad steeg met 17 procent. Die cijfers vond het stadsbestuur zo alarmerend dat restaurants nu verplicht worden het aantal calorieën bij gerechten op de menukaart te vermelden. New Yorkers moeten aan de hand worden genomen in de strijd tegen obesitas, meent Thomas Frieden, de gezondheidsadviseur van de stad. `Obesitas en daarmee ook diabetes zijn de enige sterk groeiende gezondheidsproblemen in de stad. Om die tegen te gaan moeten New Yorkers minder calorieën innemen, en om dat voor elkaar te krijgen moeten we hun omgeving aanpakken. Calorie-informatie moet direct beschikbaar zijn`, zegt hij op de website van de stad.
Voorlopig geldt de regel alleen voor restaurantketens met meer dan vijftien filialen, ongeveer tien procent van de restaurants in New York, meldt Elsevier in een videoreportage.

Lees meer

Kennismaken met koken

Wie altijd al eens een kookworkshop heeft willen volgen kan nu zijn kans grijpen. De eerste Nationale Kookstudio Week gaat vandaag van start. Geïnteresseerden kunnen in het hele land deelnemen aan kookworkshops voor tussen de €10,- en €30,-.

Onder begeleiding van een professionele kok kun je onder meer deelnemen aan een workshop tapas, amuses, fingerfood, basiskoken, pasta draaien en bonbons maken. De Nationale Kookstudio Week is niet alleen gericht op volwassenen. Ook kinderen krijgen de kans om te leren koken.

Lees meer

Tweede lintje voor Librije-koppel

Net als haar man Jonnie is Thérèse Boer vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zoals het een echte gastvrouw betaamt, wilde ze tijdens de drukke lunch in De Librije niet bij haar gasten weglopen voor een reactie. Vinologe Boer is niet de enige in wijnland die vandaag een koninklijke onderscheiding kreeg, ook collega-wijnkenner en -journalist Hubrecht Duijker mag zich nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Jonnie kreeg de onderscheiding in 2005 voor zijn ambassadeursschap voor de pure eetcultuur in Nederland, en was toen zo trots dat hij zich die dag als `Ridder Boer` voorstelde aan zijn gasten.

Lees meer

Eetpiraat simuleert hartklachten

Een 43-jarige man uit Den Haag, die bij de politie bekend staat als `eetpiraat`, blijkt tegenwoordig ook hartklachten te simuleren om een gratis overnachting met ontbijt te veroveren in ziekenhuizen. Dat meldt de politie in Arnhem. De Hagenaar, die telkens ergens anders opduikt, zat donderdagavond in een eetcafé aan de Korenmarkt in Arnhem en kon daar niet betalen. Hij had eerder op de dag op die manier ook al gratis gegeten in Ede.

Toen agenten de man wilden aanhouden, leek hij onwel te worden. Hij gaf aan dat hij hartklachten had. Hij is voor alle zekerheid een nachtje opgenomen in een ziekenhuis, maar uit navraag bleek dat de Hagenaar al in een aantal ziekenhuizen heeft overnacht terwijl geen hartproblemen zijn gevonden.

Lees meer

Robin Overdreef naar De Zwethheul

Topsommelier Robin Overdreef heeft restaurant Hermitage in Rijsoord-Ridderkerk verruild voor De Zwethheul in Schipluiden. Overdreef neemt de sommelierstaken over van maître Remko Bögemann. Sterzaak De Zwethheul kent een rommelig recent verleden wat sommeliers betreft. Binnen korte tijd kwamen en gingen Allard Sieburg en Siegurd Snoeys, waarna maître Bögemann de wijn ging schenken.

Met Overdreef hoopt De Zwethheul een stabiele factor binnen te halen, die Bögemann kan bijstaan en de kookkunsten van Mario Ridder kan aanvullen met wijnen.

Overdreef was vorig jaar volgens restaurantgids GrootSpraak Sommelier van het Jaar, en Hermitage Wijnrestaurant van het Jaar.

De vertrekkend topsommelier laat Hermitage niet hulpeloos achter: in de jaren die hij er werkte, leidde hij verschillende jonge talenten op, en als vervanger heeft het restaurant Jochem Beyer aangetrokken. Beyer werkte voorheen bij Savelberg, waarna hij enige tijd in Zwitserland aan de slag ging.

Lees meer

Wokrestaurants frauderen voor miljoenen

Anderhalf jaar strenge controles bij Chinese wokrestaurants hebben geleid tot meer dan 7 miljoen euro aan belastingaanslagen en boetes. De Belastingdienst heeft dat maandag bekendgemaakt, na een actie samen met onder meer de uitkeringsinstantie UWV en de Arbeidsinspectie. De controles werden gehouden na signalen over mogelijke belastingfraude en illegale werknemers. In totaal 66 wokrestaurants zijn bezocht. In 35 gevallen leidde een eerste bezoek tot een vervolgonderzoek.

Bij 28 restaurants zijn in totaal 39 personen aangehouden die illegaal in Nederland verbleven. Bij drie zaken troffen de controleurs gemanipuleerde kassa`s aan. Op die manier werd geprobeerd omzet buiten het zicht van de Belastingdienst te houden.

Lees meer

Strijd om favoriete champagne James Bond

De champagnehuizen Bollinger en Tatittinger hebben allebei een viering van de 100ste verjaardag van James Bond gesponsord. Beide champagnehuizen claimen namelijk de favoriete drank van James Bond te produceren.

De waarheid ligt iets genuanceerder, want in de James Bond boeken was Taittinger de favoriete champagne, in de film was dat vooral Bollinger.

Daarbij heeft de filmheld, waarschijnlijk onder invloed van de commercie, in de film From Russia with Love voor het laatst Taittinger genoemd, geschonken en gedronken.

Daarna was Bollinger de favoriete champagne.

Overigens betekende de laatste Taittinger niet alleen het einde van dit merk in de Bond films, maar ook van tegenspeelster Tatiana Romanova, die in From Russia with Love een glas Taittinger met vergif niet overleefde.

Lees meer

Juridisch gevecht wijnboeren over naam Paus

Wijnboeren uit het beroemde Franse wijnstadjeChâteauneuf-du-Pape, in het zuiden van het Rhône-dal, zijn een juridische procedure begonnen tegen hun collegae van l`Enclave des Papes over het gebruik van het woord Pape (in het Nederlands: paus) in hun merk. Voor de rechtbank in de stad Carpentras stelden de wijnboeren uit Châteauneuf-du-Pape dat het gebruik van het woord Pape voor wijnen van andere wijngaarden dan die rond hun eigen stadje, tot grote verwarring leidt en daarom verboden zou moeten worden.

De juridische stappen zijn een gezamenlijke actie van het Institut National des Appelations d`Origine (INAO), het nationale Franse bureau dat zich met de controle en bescherming van herkomstbenamingen bezighoudt, en de wijnboeren uit Châteauneuf-du-Pape.

Het omstreden merk l`Enclave des Papes is al in 1974 gedeponeerd en wordt door een tiental wijnproducenten in het kanton Valreas in de zuidelijke Rhônestreek gebruikt.

Deze wijnboeren op hun beurt zijn bijzonder trots op hun merk als historisch symbool van de pauselijke invloed van 1451 tot 1791 in hun streek en zij zullen zich daarom zeker niet zomaar gewonnen geven. De uitspraak wordt over enige weken verwacht.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten