Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: maart 2008

Sophia ontvangt internationale Michelin sterren

Op 13 en 14 april zal de Franse twee michelinsterren-kok Jean-André Charial de echte Provençaalse keuken naar Amsterdam brengen. Internationale culinaire top op bezoek bij restaurant SOPHIA
'The Taste of Sophia'; een aankomend begrip waarbij het internationale karakter van Sophia onderstreept zal worden door de grote koks van deze aarde. Wisselend met de seizoenen mee zal Sophia het toneel zijn van een culinaire 'clinic' waarbij culinair grootmeester Jean-André Charial (twee Michelinsterren en ooit de leermeester van o.a. Paul Fagel en Robert Kranenborg) zal schaken met de ontwikkelingen op Nederlands gastronomisch gebied. Kennis overdracht en leren van elkaars kwaliteiten staat hierbij centraal. Gedurende 'The Taste of Sophia' zulleninternationale Michelinsterren-chefs uit Frankrijk, Italië, Spanje, Australië en Japan te gast zijn bij Sophia.

Deze culinaire vrienden gaan het 'The Taste of SOPHIA menu' bereiden en de chefs van Sophia hun specifieke keuken en hun eigen werkwijze onderwijzen, zodat die vervolgens 6 weken lang geserveerd zal worden in Sophia. Jean-André Charial zal de componist zijn van het uit 8 gangen bestaande 'Avondje Sophia' menu en dit zal slechts tot en met 31 mei 2008 bij SOPHIA te eten zijn. SOPHIA zal zich laten inspireren door deze Michelinsterren-chefs van internationale allure en wil een platform en 'kennisbank' gaan worden voor de internationale gastronomie op Hollandse bodem.

Jean-André Charial
Jean-André Charial is meester-chef van het wereldberoemde restaurant L'Oustau de Baumanière, die bekroond is met twee Michelinsterren. Het restaurant ligt in het mooie dorpje Les-Baux-de-Provence, waar Jean-André gepassioneerd het culinaire vak geleerd heeft van zijn grootvader. Charial legt uit: "Mijn keuken is onlosmakelijk verbonden aan Les-Baux-de-Provence, deze vallei, het licht, de pure kracht van deze omgeving." Deze absolute top chef-kok laat de unieke smaak van de Provence door middel van puurheid en eenvoud in z'n gerechten uitkomen.

Charial heeft gekookt voor de groten der aarde zoals Édith Piaf, Liz Taylor, Jacques Chirac, Luciano Pavarotti, leden van de Britse Koninklijke familie, François Mitterrand en Sir Paul McCartney.

SOPHIA; vanaf 13 april ook 'buiten' een fenomeen
Vanaf 13 april zal Jean-André Charial de warme Provence met zich meenemen naar Amsterdam, want dan wordt het grote tuinterras van SOPHIA voor het eerst geopend. De eerlijke Provençaalse gerechten en het fameuze 'Avondje SOPHIA' (8-gangen diner) van Charial zullen dan niet alleen ìn SOPHIA, maar ook op het prachtige terras te nuttigen zijn tot en met 31 mei.

Klik hier voor meer informatie

Lees meer

Kip op billboard (filmpje)

Ken je nog die reclame van Dove van een tijdje geleden waarin een doodgewone vrouw volledig in de make-over ging en totaal verknipt op een billboard kwam te staan? Een leuke parodie hierop is gemaakt door het Amerikaanse Foster Farms, een kippenboer die biologische kippen direct aan de consument verkoopt. Deze kippen groeien op normale wijze zonder toevoeging van hormonen en steroïden en zijn zonder andere kunstmatige stoffen te koop. En een mooie boodschap: "No wonder our perception of fresh chicken is so distorted."

[youtube]ZWFGzGJi0xs[/youtube]

Lees meer

Wijnen uit de Nieuwe Wereld winnen wereldwijd terrein

Volgens de International Organisation of Vine and Wine (OIV) winnen de wijnen van het zuidelijk halfrond en de US nog steeds terrein ten koste van de traditionele Europese wijnlanden. Dit ondanks het rooien van wijngaarden in verband met overproductie en de lagere productie ten gevolge van de droogte in landen als Australië door klimaatveranderingen.

Er blijft overigens nog steeds sprake van een mondiale overproductie.

In 2007 is er wereldwijd 266,7 miljoen hectoliter wijn geproduceerd.

Dat is 6,9 procent minder dan in 2006, maar nog altijd aanzienlijk meer dan de wereldwijde wijnconsumptie.

Die bedroeg, net als in 2006, circa 240,6 miljoen hectoliter.

Het exportaandeel van de traditionele Europese wijnlanden Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje is nu weggezakt tot 61,8 procent.

Eind tachtiger jaren bedroeg dit marktaandeel nog bijna 80 procent.

Argentinië, Australië, Chile, Nieuw Zeeland, de US en Zuid Afrika zagen in 2007 hun gezamenlijke export ten opzichte van 2006 met 1,4 procent verder stijgen naar 28 procent.

Het grootste wijnexporterende land is nog altijd Italië, voor Frankrijk en Spanje.

Lees meer

Herman den Blijker wordt vader

Topkok Herman den Blijker wordt voor het eerst vader. Zijn vrouw Jacqueline is in verwachting van een zoon. Het jongetje moet in juli ter wereld komen, zo meldt De Telegraaf maandag. Het kindje was niet gepland, maar is zeer gewenst. "Het is gewoon zo gekomen, ik heb het juiste recept gevonden", vertelt de 49-jarige Rotterdammer. Onlangs liet het stel een echo van de baby maken.

Vreemd
"Het is heel vreemd, die driedimensionale bende", vindt de aanstaande vader. "Je vraagt je af: stikt dat kind daar dan niet?"

Herman den Blijker is bekend van programma's als Mijn Tent is Top en Herrie in de Keuken. Hij heeft meerdere restaurants, waaronder visrestaurant Las Palmas in Rotterdam en Herrie in Amsterdam.

Lees meer

Nederlanders eten ladingen vis

Sommige mensen hebben geen gezonder vlees nodig: die eten gewoon vis. We worden er namelijk te pas en te onpas mee gefronteerd dat vis goed voor je is, met al die omega-vetzuren. Deze informatie heeft zijn vruchten afgeworpen, want we eten steeds meer vis. 50.000 ton vis ging er doorheen het afgelopen jaar, zo meldt het Nederlands Visbureau. Wij aardappeleters zijn steeds dikkere maten met die vis, schelp- en schaaldieren, want dat is per persoon 3,4 kilo.

Als het aankomt op onze persoonlijke voorkeur, grijpen we in de schappen van de supermarkt het liefst naar de zalmfilet en pangasius, maar ook diepvriesvis is mateloos populair.

Lees meer

Disney komt met "Ratatouille" wijn

De nieuwe Disney/Pixar film "Ratatouille"over een rat met de naam Remy die een Franse topkok wil worden is volgens het zakentijdschrift Forbes voor Disney aanleiding om een "Ratatouille" wijn op de markt te brengen. De wijn is een Chardonnay uit de Bourgogne met een afbeelding van de rat Remy op het etiket.

In de US zal de wijn in supermarkten voor USD. 12,99 te koop zijn.

Mocht Disney besluiten deze wijn ook in Nederland te gaan verkopen, dan kan dat een interessante discussie worden want kinderen zullen dan ongetwijfeld de wijn van hun filmheld willen hebben.

Lees meer

Wijnprijzen Bourgognes in de US sterk gestegen

Producenten in de Franse wijnstreek Bourgogne hebben de afgelopen weken hun prijzen in dollars met 10 tot 20 procent verhoogd. Volgens voorzitter Gagey van de overkoepelende organisatie van Bourgogneproducenten, het Comité Interprofessionel des Vins de Bourgogne (CIVB), zijn de wijnexporteurs niet langer bereid voor de daling van de US dollar op te draaien.

Tot nu toe hebben de wijnproducenten in de Bourgogne via prijsverlagingen de daling van de US dollar gecompenseerd, maar hier zijn ze niet langer toe bereid.

De wijnboeren nemen een behoorlijk risico met deze plotselinge maatregel, want op dit moment is de US in waarde met 180 miljoen euro nog de grootste exportmarkt voor hun producten en met 18 miljoen flessen de tweede exportmarkt in volume na het UK.

Lees meer

Blijdorpse dieren vegetarisch

In samenwerking met de Nederlandse Vegetariërsbond heeft de Rotterdamse diergaarde Blijdorp besloten om nog dit jaar alle dieren vegetarisch te laten eten. Sommige dieren eten al geen vlees meer, de rest van de dieren gaan ook voor de bijl. De NVB zegt dat het vegetarisch eten dieren langer laat leven en een positief effect heeft op het welzijn. In het wild eten dieren ook regelmatig fruit en bladeren, zo stelt de bond. Blijdorp wil klimaatvriendelijk zijn, en minder vlees eten houdt in dat er minder broeikasgassen geproduceerd worden. Tevens wordt zo de ontbossing tegengegaan omdat er geen verbouwing meer is van veevoer.

Het omgooien van de menukaarten voor de dieren gebeurt niet zomaar. De dieren krijgen twee maanden de tijd om te wennen aan hun nieuwe eetpatroon en zullen daarbij intensief gevolgd worden door een groep onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Voor de bezoekers is er ook een positieve kant: de dieren krijgen vaker per dag te eten. In Finland, India en Amerika is er onderzoek gedaan naar vegetarische carnivoren. De onderzoeken tonen aan dat de dieren langer leven. In Delhi is een Bengaalse tijger 27 jaar geworden. De laatste 12 jaar van zijn leven at hij vegetarisch. Zijn leeftijd is voor zijn soort in gevangenschap een recordleeftijd en gemiddeld 12 jaar ouder dan soortgenoten die alleen vlees aten.

Lees meer

Spaanse witte wijn Libalis Kreeftenwijn 2008

Op de laatste donderdag van maart wordt traditiegetrouw het Oosterscheldekreeft seizoen geopend.

Onderdeel van het programma is het bekendmaken van de Kreeftenwijn van het jaar. De Kreeftenwijn 2008 is een witte wijn uit Spanje, de Libalis van Castillo de Maetierra, uit het gebied Vino de la Tierra Valles de Sadacia in de Rioja streek.

Gedurende de periode dat de kreeft kan worden gevangen (van 1 april tot en met 15 juli 2007), zijn er tien restaurants op Schouwen-Duiveland, Zuid-Beveland, Walcheren en Tholen die een speciaal kreeftenmenu op de kaart hebben staan.

Lees meer

Franse wijnbaron koopt wijngaard in Japan

De bekende wijnbaron Bernard Magrez heeft als eerste Fransman een wijngaard in Japan gekocht.

De prijs voor de wijngaard betaalde prijs is niet bekend gemaakt. Op de 6 hectare grote wijngaard op de heuvels van de berg Fuji wil de wijnbaron een witte wijn van topkwaliteit gaan maken met de locale wijnproducent Yuuju Aruga, bekend om zijn kwaliteitswijnen.

Met deze aankoop en de aankoop van twee in omvang ook bescheiden domaines van ieder 8 hectare in Collioure en in Montmer in de Zuidfranse Pyrénées-Orientales komt het totaal aantal wijnbedrijven dat Magrez geheel of gedeeltelijk bezit op vijfendertig in vier verschillende werelddelen.

Hij bezit nu wijnbedrijven in Frankrijk (Languedoc-Roussillon en Bordeaux) Spanje, Portugal, Marokko, de US, Argentinië, Chili en Zuid Afrika, en dus nu in Japan.

Vijf van zijn wijnbedrijven bezit Magrez in gezamenlijk eigendom met de Franse acteur Gerard Depardieu. De totale jaaromzet van de Magrez groep is momenteel 40 miljoen euro.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten