Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: februari 2008

Broodtrommel nog populair

De broodtrommel is populair. Vier op de tien Nederlanders nemen op een door de weekste dag lunch mee van huis. Meestal smeert men de boterhammen zelf, maar bijna een op de vijf mannen geeft toe dat het lunchpakket door de partner of moeder wordt bereid. Dat blijkt uit onderzoek. Een op de vijf Nederlanders luncht in de kantine. Een kwart eet tussen de middag meestal thuis. Weinig Nederlanders hebben de gewoonte om elke dag buiten de deur te lunchen, in een restaurant of een lunchroom (1%). Ook zijn er weinig mensen die zeggen elke dag iets bij de snackbar of tankstation te halen (2%).

Ten bate van de vakbeurs Bakkerijdagen (2-4 maart in de RAI) werden 500 Nederlanders ondervraagd over brood en bakkers. Het meest favoriet is brood met een gezond imago, zoals meergranenbrood, volkorenbrood en bruinbrood. Kaas is het favoriete broodbeleg. Jonge kaas, oude kaas en belegen kaas scoren daarbij het hoogst.

Een op de drie Nederlanders belegt het brood het liefst met vleeswaar. Favoriet zijn rosbief, ham en worst. Een op de tien kiest voor zoetwaar, zoals hagelslag en jam. Het bruine broodje met kaas voert de boventoon tijdens het ontbijt of de lunch van de Nederlander. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking vindt brood ook onmisbaar in het dagelijks leven. Bovendien vindt vrijwel iedereen brood van de bakker lekkerder dan brood uit een supermarkt.

Lees meer

Ober, er zit een kat in mijn soep

Dat katten worden gegeten in China, dat is geen nieuws. Wel als ze zich uit zichzelf op je bord komen melden. Dat overkwam een man in Peking die lekker zat te eten in een restaurant. Zonder voortekenen kwam ineens een kat uit het plafond zetten. De man boog net op dat moment voorover, waardoor de kat op zijn rug terecht kwam. Ook de kat schrok en zette zijn nagels uit. Hierdoor scheurde het jasje van de man kapot, maar hij krijgt hiervoor een schadevergoeding van de eigenaar van het restaurant. Die heeft overigens geen idee waar de kat vandaan kwam, het zal een wilde kat zijn geweest.

Lees meer

Wij willen nuttige chocolade

In chocolade zitten tal van stofjes die invloed kunnen hebben op ons welbevinden. Soms wordt chocolade zelfs extra verrijkt met deze stofjes. Want dat schijnen we te willen. Barry Callebaut, dat is 's werelds grootste chocolademaker, heeft dat onderzocht. In zes landen, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, de VS en Zwitserland, is een onderzoek gehouden naar waarom we nu eigenlijk chocolade eten. Genieten staat vooralsnog op 1, maar al snel volgen de meer 'functionele' redenen om chocolade te eten. Een kwart van de ondervraagden wil chocolade met extra emotionele of lichamelijke voordelen. Denk hierbij aan het verhogen van de stemming, ontspanning, maar ook omdat chocolade goed zou zijn voor het hart of helpt beter te concentreren. Tandvriendelijke chocolade is ook een wens van de consument, evenals een extra bescherming van het immuunsysteem. Er zijn wel verschillen tussen de onderzochte landen: in België wil men nog vooral genieten, terwijl Amerikanen graag chocolade eten vanwege de gezondheidsclaims. Ongeveer 90% van de Belgen zegt chocolade niet te bewaren voor een bijzondere gelegenheid, wat de ondervraagden uit de andere landen wel vaker doen.

Lees meer

Hamburger met vishaakje

In de dunne darm van een Japanner is een vishaak gevonden die met een hamburger meekwam. De man kreeg hevige buikklachten nadat hij de hamburger had verorberd. Daarop keek hij in het zakje van het product en vond een vishaakje van een centimeter lang, meldde de politie zondag.

In het ziekenhuis werd een tweede vishaak gevonden die zich in de dunne darm had vastgezet. Inmiddels heeft het slachtoffer zich beklaagd bij de avondwinkel waar zijn moeder de hamburgers vandaan haalde. De keten heeft alle hamburgers uit de schappen gehaald en stelt een onderzoek in.

Eerder werden honderden Japanners ziek van diepvriesnoedels uit China die mogelijk pesticiden bevatten.

Lees meer

Meng je eigen wijn

Op feestjes hoeven Amerikanen zich niet langer te vermaken met Twister. Sinds kort kunnen ze de ultieme wijn samenstellen met een mengpakket. De zogenaamde Fusebox is door Crushpad uit San Francisco op de markt gebracht. Het is een pakket dat mengwijnen bevat uit de ´beste´ wijngaarden van Napa in Californië, zoals Caubernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Malbec, Cabernet Franc en een Mystery Wine.

Uitgerust met een cilinder, een pipetje, een evaluatiekaart, een receptkaart en een aromakaart die worden bijgeleverd, moet een groep van vier de ultieme wijn kunnen samenstellen. Ook kunnen de amateurproevers het mengsel van de geheime wijn proberen te achterhalen door het online `Guess the Mystery Wine´ te spelen.

Het mengpakket dat 120 dollar kost is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten te bestellen. Crushpad probeert op het moment de Fusebox aan detaillisten en distributeurs te slijten.

Lees meer

Oranje bloemkool

Echte voetbalgekken kunnen tijdens de maaltijd in de sfeer blijven met oranje bloemkool. De Britse zaadveredelaar Syngenta Seeds treft voorbereidingen om oranje bloemkolen te telen. De zaadjes gaan binnenkort de grond in zodat vlak voor het EK voetbal kan worden geoogst.

Het bedrijf ontwikkelde ook al groene en paarse bloemkolen, niet in te grote hoeveelheden. Voor de oranje exemplaren verwacht Syngenta meer belangstelling vanwege het voetbalkampioenschap.

De smaak van de gekleurde kolen zijn identiek aan het witte equivalent en ook net zo gezond: met anti-oxidanten en vitaminen.

De eigenschap van wortels (oranje kleur) is ingekruist in bloemkool waardoor deze oranje is. Bij het paarse exemplaar, Graffiti genaamd, is de kleureigenschap van rode kool ingekruist.

The Daily Mail die melding maakte van dit fenomeen, meldde ook dat wortels vroeger wit, geel of paars waren. Het waren de Nederlanders die ze in hun nationale kleur begonnen te kweken.

Lees meer

Vind de kraamboerderij van je ei

Een tijdje geleden was er ophef over de eieren die in restaurant Fifteen van Jamie Oliver werden gebruikt. Omdat alle eieren op waren is één van de koks snel naar een supermarkt gerend en heeft daar eieren gekocht. Foute boel, want dit waren geen scharreleieren. Eén van de klanten ontdekte dit toen hij vroeg naar de code op de eieren. Deze code, die op alle eieren staat, geeft precies weer waar het ei vandaan komt. Maar als consument kon je daar nog niet zoveel mee. Tot nu toe. Als je je eieren koopt bij Super de Boer kan je met behulp van de volledige code op het ei precies zien waar je ei gelegd is. Het gaat alleen om de scharreleieren die de supermarkt van Kwetters betrekt. Een extra leuke feature is dat je met Google Earth precies kunt zien waar de kraamboerderij van jouw ei staat.

Lees meer

Wijn is nog gezonder dan gedacht

Dat een glaasje wijn op z'n tijd goed is voor de bloedsomloop wisten we al. Maar het behoedt de mens tegen veel meer.

En de ontwikkeling staat niet stil. Het alcoholpercentage wordt aangepakt en de biologische variant is steeds ruimer verkrijgbaar. Hubrecht Duijker, een van de meest gerenommeerde wijndeskundigen en liefhebber van een goed glas, vertelt enthousiast over de gezondheidsvoordelen van wijn.

Dat het alcoholische druivensap goed is tegen hart- en vaatziekten wisten we natuurlijk al veel langer, maar inmiddels lijkt het er sterk op dat een glaasje op zijn tijd de mens tegen veel nare kwalen behoedt.

Wist u bijvoorbeeld dat twee of meer glazen rode wijn per dag u een flinke hoeveelheid loopneuzen kunnen besparen? Wie twee of meer glazen rode wijn per dag drinkt, zou volgens onderzoekers van de Harvard School of Public Health bijna de helft minder verkoudheden te verduren krijgen.

Collega-wetenschappers van de American Geriatrics Association toonden aan dat wijn ons in zekere mate beschermt tegen de oogaandoening macula degeneratie.

Maar het meest opzienbarend is de werking van wijn als medicijn tegen Alzheimer, een onderwerp waar Duijker met liefde over vertelt: 'Omdat het zo bijzonder is, heb ik hier vorig jaar tijdens een congres op de Vrije Universiteit een lezing over mogen geven. Wijn lijkt het eerste medicijn ooit tegen Alzheimer te zijn. Aan twee verschillende Amerikaanse onderzoeksinstituten werden bewijzen gevonden dat de anti-oxidant resveratrol de ophoping van eiwitten in de hersenen tegen gaat en zo de kans op Alzheimer kan verminderen.

Het zou mij niets verbazen als steeds meer mensen wijn gaan drinken op doktersadvies. Dat zou in ieder geval erg verstandig zijn.'

Lees meer

1 op de 3 neemt eigen thee mee naar werk

Meer dan 50 procent van werkend Nederland vindt variatie in thee op het werk belangrijk. Ruim 1 op de 3 werkende Nederlanders neemt de eigen thee mee naar het werk, omdat het aanbod daar onvoldoende is. Zij missen dan vooral vruchtenthee, groene thee en seizoensthee. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction in opdracht van Pickwick hield onder 520 werkende Nederlanders. Daarnaast is onderzocht welke theevarianten de Nederlander drinkt tijdens typische momenten op het werk. Zo blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders tijdens het wegwerken van de dagelijkse volle mailbox het liefst groene thee drinkt en dat Earl Grey bij uitstek de vergaderthee is.

Voor het roddelmoment met collega's en om de stemming te verbeteren wordt de rooibos thee uit de kast getrokken. Opvallend is het dat vrouwen die verliefd zijn op een collega sterrenmunt drinken, verliefde mannen kiezen voor Earl Grey thee.

62 procent van de ondervraagden heeft nog steeds een officieel gezamenlijk koffie en theemoment op het werk. Daarnaast wordt thee op het werk met name gedronken als opkikker in de middag (64%) en bij het roddelmoment met collega's (56%).

Lees meer

Mijn Tent is Top-winnaar op de schop

Restaurant Coquille in Den Bosch, vorig jaar winnaar van het populaire tv-programma Mijn Tent is Top, gaat verbouwen. De uitbaters Sven en Geertje drukken daarmee geruchten de kop in dat het paar op zoek zou zijn naar een ander pand. De bar op de begane grond gaat eruit en er komen nieuwe toiletten. Volgens Sven Uijttewaal en Geertje Kleijn had een bar helemaal niet gehoeven. Maar adviseurs van het tv-programma drongen aan om een bar te installeren.

'Zij vonden dat de bar paste bij de brasserie-aanpak. Dit moest een dagzaak zijn. Maar daar hebben wij nooit in geloofd. Daarom hebben we ook de lunchkaart al snel afgeschaft', aldus Klijn in het Brabants Dagblad.

Herman den Blijker, de presentator en juryvoorzitter van het programma, hebben ze bij Coquille niet meer gezien. 'Ik zou het wel leuk vinden als hij zou komen om te beoordelen hoe we het nu doen. We kookten eerst gewoon lekker. Nu is het wat verfijnder. Het zou leuk zijn hem bijvoorbeeld op 4 maart te zien bij de heropening', aldus chef-kok en eigenaar Sven Uijttewaal.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten