Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: november 2008

Ook koks maken fouten, net als wij allemaal..................

Ga daar wel correct mee om.... Daarom vind ik dat je altijd gelijk de bediening van je ongenoegen ten aanzien van een (deel) van een lunch of diner op de hoogte dient te brengen. Op die manier kan een fout hersteld worden. Als ik de vele negatieve recensies, van veelal nieuwelingen hier lees, waar meestal ongefundeerd kritiek wordt geleverd vind ik dat treurig. Smulweb is niet de plek om klachten over een restaurant neer te leggen, dat doe je ter plaatse. Het ergste wordt het gevonden als een klant eerst zijn bord leeg eet en vervolgens zegt dat het niet smaakte, dan kun je als kok een klacht niet meer serieus nemen.

Lees meer

Bakker Jan Meen maakt lekkerste pepernoot

Echte Bakker Jan Meen uit Delden viel vrijdag in de prijzen tijdens de Nationale Pepernotentest 2008. De Nationale Pepernotentest, een initiatief van reis- en eventorganisatie Werelds Koken, vond plaats op kasteel Nyenrode in Breukelen. Jan Meen was de overall winnaar volgens zowel de kinder- als de vakjury. De titel `lekkerste kruidnoot` van Nederland ging naar de Hema.

De vakjury bestond uit de beste bakker van Utrecht, Bakker van Dommelen, chefkok van restaurant Flinstering René Lancée, culinair journalist Felix Wilbrink en Sinterklaas. Zij hebben de lekkernijen beoordeeld op uiterlijk (vorm en kleur), mondgevoel (knapperigheid en hardheid), kruidigheid en de overall smaak.

Lees meer

Jaarprijs Voedingscentrum uitgereikt

Albert Heijn verse soep compleet heeft de Jaarprijs Voedingscentrum 2008 gewonnen. Het product inspireert de consument om zelf verse groentesoep te maken. Het is van de inzendingen van dit jaar het beste nieuwe product of initiatief dat bijdraagt aan een gezonder eetpatroon van Nederlanders. AH verse soep compleet mag daarom een jaar lang het beeldmerk Jaarprijs Voedingscentrum 2008 dragen. Dat maakte de jury op woensdag 26 november in Den Haag bekend. De prijs werd uitgereikt door Angela Groothuizen.

Lees meer

Internetbeoordelingen restaurantsites betrouwbaar

Veertig procent van de Nederlanders zegt te weinig aandacht te krijgen bij het verlaten van een restaurant. Dat is een van de uitkomsten van het onderzoek `De restaurantgast 2008`, verricht door Van Spronsen & Partners horeca-advies. Verder blijken de beoordelingen op onafhankelijke internetsites betrouwbaar gevonden te worden. Gemiddeld gaan Nederlanders 1,6 keer per maand uit eten, blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies. 77% van de ondervraagde Nederlanders maakt daarbij een onderscheid tussen `uit eten` en `een hapje eten`. Of het eten echt als uitje wordt gezien, ligt met name aan het soort eetgelegenheid en de gerechten. Daarnaast vindt 53% van de ondervraagde Nederlanders het pas `uit eten` als er bediening aanwezig is.

Lees meer

Gesloten restaurant krijgt Bib Gourmand

Restaurant La Goccia in Heerlen heeft na de sluiting een Bib Gourmand ontvangen. Afgelopen week gaf Michelin het restaurant van Leon Winthaegen een Bib Gourmand, terwijl het restaurant een maand eerder al de deuren sloot. Hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin noemt het `zeer spijtig` dat La Goccia dicht is terwijl het een Bib Gourmand heeft in de befaamde rode gids.

`Wij hebben een deadline van eind september. Half september ben ik zelf nog op inspectie geweest. Ik moet zeggen, meneer Winthaegen kan heel degelijk goed koken. Dan is het nog spijtiger dat dit gebeurd is`, aldus Loens in De Limburger.

Lees meer

Librijekok breekt arm na sterfeest

Een kok van Librije`s Zusje in Zwolle is ongelukkig uit het feestgedruis gekomen na het behalen van een Michelinster. De keukenhulp brak dinsdagavond zijn arm na een feestje in het kersverse sterrestaurant. We hebben dinsdagavond een mooi glas champagne gedronken en op de weg naar huis is hij van de fiets gevallen. Daarbij heeft hij zijn arm gebroken. Domme pech`, vertelt eigenaar Jonnie Boer die een groot compliment geeft aan zijn medewerkers `die staan te knallen voor de Boertjes`.

Boer zelf maakte ook een bewogen `Michelindag` mee. Hij was op de terugweg van een bijzonder culinair congres in Spanje. Tijdens zijn terugvlucht naar Brussel kreeg hij telefoon.

Lees meer

Michelin sterren Belgie 2009

Twee dagen na Nederland heeft Michelin de sterren voor Belgie bekend gemaakt. Hier vind je het overzicht van de sterrenrestaurants in Belgie.

Klik hier voor Michelin sterren Nederland 2009. Eén ster: een uitstekende keuken in zijn categorie (Une très bonne table dans sa catégorie).

Twee sterren: een verfijnde keuken die een omweg waard is (Table excellente, mérite un détour).

Drie sterren: een uitzonderlijke keuken die een reis waard is (Une des meilleures tables, vaut le voyage).

Michelin sterren Belgie 2009

Lees meer

Nieuws Michelin sterren Belgie 2009

De Karmeliet en Hof van Cleve blijven met drie sterren de top restaurants van Belgie.

Hier vind je het overzicht van de Belgische Michelinsterren

Hier vind je het overzicht van de Nederlandse Michelinsterren. Net als in Nederland is Michelin gul met het uitreiken van sterren. 93 restaurants hebben een of meer sterren. Vier meer dan vorig jaar. Ook wat betreft de Bib Gourmand vermelding gaan Nederland en Belgie gelijk op. Dit jaar kregen beide landen er meer restaurants met bijzondere vermelding voor goede prijs-kwaliteitverhouding bij.

Lees meer

Vezels goed voor het hart

Mannen ouder dan 40 jaar die vezelrijk eten hebben minder kans op hartziekten. Voor elke 10 gram vezels die de mannen extra aten, werd de kans op sterfte aan hartziekten 17% lager. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Wageningen Universiteit en het RIVM. Een volwassene heeft dagelijks 30 tot 40 gram vezels per dag nodig. De meeste mensen halen dit niet. Het gemiddelde ligt tussen de 20 en 25 gram per dag.

Vezelrijk eten verlaagt `slecht` cholesterol (LDL-cholesterolgehalte), waardoor mannen én vrouwen minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Dit geldt vooral voor vezels uit graanproducten en fruit. Vezels zijn daarbij belangrijk voor de stoelgang en ze werken verzadigend, waardoor je minder snel trek krijgt. Ze helpen daarom overgewicht – een ander risico voor hart- en vaatziekten- te voorkomen.

Lees meer

KERST VIS-MENU

In de loop der jaren zijn er "modernere"ingredienten in de klassieke kerstmenu`s geslopen. Zoals bijvoorbeeld verse vis. Vroeger was er in de kersttijd weinig verse vis. Dus stond hij traditioneel niet op het menu. Dit menu is dan ook helemaal van deze tijd.Compleet met spannende zwarte pasta.

  MENU VOOR 6 PERSONEN.

 • Spiesje met gamba`s met artisjokkentapenade

 • Zwarte tagliatelle met warmgerookte zalm en dille

 • Gestoomde zeewolf met waterkers

 • Bevroren chocolademousse

 • WIJNSUGGESTIE:

  Wit past bij vis, toch hoef je niet bij alles witte wiojn te kiezen. Bij de gambaspiesjes en de pasta past een Soave, een droge, frisse, fruitige wijn uit Italie. Bij de zeewolf smaakt een volle Sauvignon Blanc uit de nieuwe wereld, bijvoorbeeld Zuid-Africa.

  Bij de chocoladeijsjes is een zachte (Aged) Tawny Port een verfijnde verrassing.

  WERKPLAN:

 • DAG VAN TEVOREN:

  De chocolademousse invriezen en de crostini`s bakken. Laat de crostini`s goed afkoelen en bewaar ze in een gesloten doos. Het is ook handig om de sesamkaramel nu te maken, want dat vraagt even aandacht.

 • OCHTEND VAN TEVOREN:

  De artisjokkentapenade maken, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. De groenten voor het hoofdgerecht snijden en tot gebruik in de koelkast bewaren.

 • VLAK VOOR EN TIJDENS HET DINER:

  Voor het lekkerste resultaat moet je voor de visgerechten toch tussen de gangen door steeds even de keuken in. Als alles verder al klaar staat, zijn die gerechten zo gemaakt.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten