Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: januari 2008

Jamie Oliver verslaat Gordon Ramsay

Jamie Oliver heeft collega tv-kok Gordon Ramsay verslagen en heeft een sterkere internet-identiteit. Dat blijkt uit een onderzoekje dat in het Engelse internetbedrijf Garlik heeft uitgevoerd. Met een programma dat QDOS heet, kan je voor iedereen een score berekenen op basis van diens internetpopulariteit. Daarbij wordt gekeken naar sites als Linkedin, blogs, nieuwssites etc.Jamie Oliver versloeg collega's Gordon Ramsay en Nigella Lawson in een kleine competitie tussen bekende Engelse koks. Zijn populariteit is te danken aan het feit dat veel websites naar zijn site linken en veel mensen Jamie's blog lezen.

Lees meer

Biertje voor 270 euro

Als exclusieve wijnen het goed doen, waarom zouden mensen dan niet ook een exclusief biertje kunnen waarderen, moet de Deense bierbrouwer Carlsberg gedacht hebben. En dus komen ze met een bier dat 357 keer duurder is als een normaal biertje dat uit deze fabriek rolt. Deze Vintage nr 1 is hiermee het duurste bier ter wereld. De prijs is afgeleid van het jaar waarin het bier geproduceerd wordt.


In 2009 komt het bier op de markt voor 2009 Deense kronen, en dat is weer gelijk aan 270 euro. Als je dit bijzonder dure bier een keer wilt proeven, moet je afreizen naar Kopenhagen, waar het bier in een paar toprestaurants te koop zal zijn. Het duurste bier dat je op dit moment kunt drinken kost slechts 67 euro voor 72 cl en is Utopia van Boston Beer. Er is ook een Belgisch bier van 855 euro, namelijk van Vielle Bon Secours, maar dan krijg je gelijk 15 liter.

Lees meer

Bedrijfsrestaurant serveert mensentong

In een bedrijfsrestaurant van een Sloveens ziekenhuis is een mensentong gevonden in het voorgeschotelde eten. Een arts, die van een kiprisotto wilde genieten, stuitte op het lichaamsdeel toen hij een vork in zijn lunch zette. Dat het om een mensentong ging, bleek na onderzoek van de kiprisotto. Hoe het lichaamsdeel in het eten is gekomen is onbekend. De cateringmanager van het ziekenhuis denkt dat de tong al bij levering in de etenswaren zat, of dat een chirurg van het ziekenhuis de tong per ongeluk verkeerd heeft gedeponeerd.

Het bedrijfsrestaurant is na de gruwelvondst direct gesloten. Een woordvoerder van het ziekenhuis benadrukt dat het niet gebruikelijk is dat lichaamsdelen van patiënten in het eten worden verwerkt.

Lees meer

Bonenkruid

De naam doet het al vermoeden: dit kruid heeft een speciale band met bonen en peulvruchten in het algemeen. Niet alleen stimuleert bonenkruid de groei van peulvruchten in de tuin, ook in de kookpot kunnen ze het best met elkaar vinden. Bonenkruid komt trouwens de smaak van heel wat spijzen ten goede. Bovendien blijf je dankzij de positieve werking op maag en darmen achteraf gespaard van een pafferig en winderig gevoel.

Al heeft bonenkruid in de kookpotten vast al veel meer bewezen dan in het medicijnkastje, toch willen we je ook de gezondheidsaspecten van het kruid niet onthouden. Vooral maag en darmen ondervinden baat bij het gebruik van de bovengrondse delen van bonenkruid. Wie last heeft van maagpijn of chronische diarree doet er goed aan na elke maaltijd een kop bonenkruidthee te drinken. Dit aftreksel maak je door 50 gram bonenkruid gedurende 5 à 10 minuten te laten trekken in een liter kokend water. In de keuken wordt het niet alleen gebruikt voor zijn doortastende smaak,maar ook omdat het moeilijk verteerbare spijzen zoals bonen vlot door de maag loodst.

Lees meer

Klinkende namen bij Bocuse d'Or NL

De Nederlandse strijd om de kookwedstrijd Bocuse d'Or krijgt klinkende namen aan het vertrek. Zeven van de acht deelnemers aan de finalewedstrijd van 26 februari zijn bekend. Naast gearriveerde topkoks nemen ook kooktalenten deel. Op de deelnemerslijst zien we ondermeer Toine Smulders van Villa Copera in Tolkamer. Smulders werd vorig jaar Europees Kampioen koken. Verder neemt de winnaar van het NK voor chef-koks boven 25 jaar, Wim Klerks van Les Jumeaux, deel.

Marcel de Leeuw neemt namens De Kersentuin in Amsterdam deel. De Leeuw heeft onder andere de kooktitel De Zilveren Champignon op zijn naam staan. Het Amsterdamse Ciel Bleu stuurt Dennis Huwae. De jeugdige Huwae won recentelijk op de Horecava het NK voor Leerlingkoks.

Verder heeft SVH Meesterkok Michel Lambermon van Lambermon's Kooktheater in Haarlem zich aangemeld. Geert Jan Vaartjes (Frouckje State in Rijperkerk) en Erik Arts (Aubergine in Steyl) maken de deelnemerslijst van zeven compleet.

De wedstrijdorganisatie is nog bezig met één team, zodat op 26 februari acht teams strijden om de titel. De winnaar vertegenwoordigt Nederland op het 'Europees Kampioenschap' in het Noorse Stavanger. De beste teams daar plaatsen zich voor het WK in Lyon in 2009.

Lees meer

Amerikaans toprestaurant begint babyvoedingslijn

Restaurateur Neal Brown heeft in het Amerikaanse Indianapolis toprestaurant L'explorateur, en maakt sinds kort ook babyvoeding. De kinderhapjes zijn uitsluitend geproduceerd met lokaal geteelde groenten en fruit. Hij gaat de lijn Izzy and Grey's Gourmet Baby Food via zijn restaurant en via internet verkopen. De filosofie van lokale producten hanteert Brown ook op zijn restaurantkaart. Voor de babyvoeding inspireert hij zich z'n zeven maanden oude zoontje Greyson Samurai.

Sous-vide
Brown wil zich met Izzy and Grey's Gourmet Baby Food in de babyvoedingsmarkt onderscheiden door gebruik te maken van de Franse sous vide-techniek. Dit houdt in dat het eten langzaam gegaard wordt in een vacuümverpakking en daarna snel wordt gekoeld. Daardoor behouden bijvoorbeeld groenten meer smaak.

Lees meer

Restaurant gezocht voor Freedom Tower

Altijd al je eigen restaurant willen beginnen? Wat dacht je van een plek in Lower Manhattan, op de 100ste en 101ste verdieping, ruim drieduizend vierkante meter groot en met rondom uitzicht over de Big Apple? De Freedom Tower is namelijk op zoek naar iemand die bovenin een luxe restaurant wil beginnen. De opvolger van Windows on the World (het restaurant in de Twin Towers) moet in 2013 de deuren openen. Restaurant-uitbaters kunnen tot het einde van februari hun belangstelling - en bod - kenbaar maken aan de eigenaar, de Port Authority. Die zegt in de Daily News dat de Freedom Tower een restaurant 'van wereldklasse' moet krijgen. Er wordt niet gemeld hoeveel geld belangstellenden minimaal op tafel moeten leggen.

Lees meer

Nieuwe chef-kok voor restaurant Las Palmas

Op 24 januari start Martin Ozinga als chef-kok. Hij komt van Herman den Blijkers restaurant Groot-Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel, dat onlangs werd verkocht. Martin Ozinga volgt Erik van Dam op als chef-kok. Van Dam werd eind juni 2007 in het tv-programma 'Hermans Helden' uitgekozen tot chef-kok, maar was drie maanden later al vertrokken wegens een verschil van mening.

Ozinga werkt al vijf jaar voor de Engel Groep, waartoe Las Palmas behoort. Bij Groot-Paardenburg was hij chef-kok. 'Met hem in Las Palmas wordt het alleen maar beter', vertelde David Crouwel van de Engel Groep aan het horecavakblad Misset Horeca.

Restaurant Las Palmas

Lees meer

'Niven Kunz eerste van nieuwe generatie'

Niven Kunz, de jongste sterkok van Nederland en eigenaar van 't Raethuys in Wateringen, is sinds maandag 28 januari officieel toegetreden tot de Alliance Gastronomique. 'Niven is een bijzonder geval. Hij is de eerste van de derde generatie koks in de Alliance', sprak voorzitter John Beeren. De eerste man van het restaurant-samenwerkingsverband was trots op het jongste lid dat afkomstig is uit 'eigen kweek'. 'Niven heeft zijn opleiding binnen de Alliance-restaurants gehad. We koesteren zijn talent en passie.'

De jonge chef-kok werkte hij bij De Bokkedoorns in Overveen en bij De Librije in Zwolle. De 26-jarige chef is sinds vier jaar actief als eigenaar van 't Raethuys.

Lees meer

Duijker: wijnprijzen anders berekenen

De vorm van calculeren van wijnprijzen door x-maal de inkoopprijs te doen, moet worden afgeschaft. Dat zegt de bekende wijnschrijver Hubrecht Duijker. Duijker pleit er voor dat horecaondernemers met een vaste opslag per fles gaan werken. In een e-mail aan Gijsbert Bianchi, voorzitter van de sector Restaurants van Koninklijk Horeca Nederland (KHN), adviseert Duijker om te gaan werken met een vaste opslag voor een fles wijn, in plaats van het systeem waarbij x-maal de inkoopprijs wordt gehanteerd.

'De ouderwetse vorm van calculeren zou mijns inziens moeten worden afgeschaft door, voor in elk geval de betere wijnen, over te gaan op een vaste opslag per fles. Dat zal niet alleen de omzet in die wijnen bevorderen, maar ook door de gasten zéér worden gewaardeerd. En dat is wel zo belangrijk', schrijft Duijker.

Meldpunt
Duijker vervolgt: 'Er zijn al restaurants die zo werken en tot volle tevredenheid. Bijvoorbeeld De Wilde Pieters in Apeldoorn en Brasserie Muiden te Muiden. Per 1 februari zal ik voor dat systeem nog eens extra pleiten op mijn website'.

Duijker is de laatste weken veelvuldig in het nieuws. De bekende wijnschrijver laakt te dure wijnen in restaurants en is hiervoor een meldpunt gestart op zijn website. Daarnaast start hij binnenkort ook een meldpunt voor vriendelijk geprijsde wijnen in restaurants.

KHN-voorman Bianchi besteedde in zijn openingsspeech tijdens de EFFF/BBB in Maastricht aandacht aan de actie van Duijker door fel uit te halen naar de wijnschrijver. Duijker laat weten dit 'een eer' te vinden en zegt 'tientallen, zoniet een paar honderd' e-mails van restaurantbezoekers te hebben ontvangen.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten