Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: september 2007

Weisglas nieuwe mosselambassadeur

Voormalig Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas is één van de twee nieuwe mosselambassadeurs van Nederland. Hij volgt Koninklijk Horeca Nederland-man Leo van Eeghem op. 'Het is een hele eer. Ik zal het ambassadeursschap met verve uitvoeren', zegt Weisglas in De Telegraaf, nadat hij samen met lokale VVD-wethouder Bert Pauli in het Bossche restaurant De Raadskamer was verkozen tot mosselpromotor.

De ambassadeurs voor het Zeeuwse schelpdier worden elke twee jaar gekozen, en verrichten allerlei promotionele acties in binnen- en buitenland. Twee jaar geleden waren het Van Lanschot-bankier Floris Deckers en restaurateur en KHN bestuurslid Leo van Eeghem.

Lees meer

Amsterdams Food Center open voor consument

Het Food Cente Amsterdam (FCA) opent zaterdag 29 september éénmalig haar deuren voor consumenten, om te laten zien waar toprestaurateurs hun boodschappen doen. Culinair adviseur Jaap Sloof heeft alle leveranciers van culinaire topproducten bereid gevonden één keer te doen alsof ze geen concurrenten zijn, en broederlijk naast elkaar zich gezamenlijk te presenteren aan een breed publiek in het kader van de Week van de Smaak.

Van authentieke en bijna vergeten groenten, luxe vissoorten en zeldzaam fruit tot een keur aan aardappelrassen en exclusieve paddenstoelen. Alles zal vertegenwoordigd zijn en kan geproefd worden op het terrein van het FCA waar een speciaal treintje bezoekers rond zal rijden, schrijft De Telegraaf.

Lees meer

Wijn leren proeven op een spelcomputer

Mensen met een Nintendo DS kunnen binnenkort op hun draagbare spelcomputer een cursus wijnproeven volgen. Op 19 juli komt in Japan het nieuwe wijnspel Sommelier DS uit voor de Nintendo DS, de handheld computer die tot voor kort alleen kinderen kon bekoren. Sinds enige tijd echter spoort de Japanse gamegigant ook volwassenen aan tot spelen op zo'n schermpje met een stickje in je hand. En het kan in een vliegtuig best leuk zijn, moeten we bekennen.

De Sommelier DS gaat ca. ? 20,- kosten en zal zo'n 1000 wijnen herbergen en je kunt er een wijn in zoeken afhankelijk van bij voorbeeld je budget of het (voor-) gerecht waar je de wijn bij wilt drinken. Kijk da's nou Cool! Een zaksommelier!

Lees meer

Strandtenthouders vrezen 1,5 miljoen omzetverlies

De Scheveningse strandtentexploitanten reageren vol ongeloof op het bericht dat ze op 1 oktober al moeten sluiten. Ze vrezen voor een flink verlies aan omzet. De gemeente Den Haag wil dat de horecazaken aan de boulevard op het strand van Scheveningen voor 1 november opgeruimd zijn, en op 1 oktober al de deuren sluiten. De strandtenthouders spanden een kortgeding gaan om af te dwingen dat ze langer open mochten blijven. Deze week stelde de rechter de gemeente in het gelijk.

'Ik had voor de komende weken familie- en bedrijfsfeestjes geboekt staan, die moet ik afzeggen', zegt Cees Pluimgraaff, eigenaar van Beach Company, teleurgesteld in het Algemeen Dagblad.

Lees meer

Toine Smulders Europees kampioen

Wedstrijdkok Toine Smulders flikt 't weer. Na zeven jaar afwezigheid van het wedstrijdtoneel kookte hij weer eens om de knikkers, en met succes. Deze week werd hij in het Hongaarse Boedapest kampioen van Midden-Europa. Vanuit Hongarije reageert de kersvers kampioen laconiek: 'Echt moeilijk was het niet om te winnen. Het niveau in Nederland is nou eenmaal hoog, en daar profiteer ik mooi van als ik tegen jongens kook uit Polen en Tsjechië.'

Zijn stijl is puur, en dat helpt bij wedstrijden. 'Smaak is alles. Je kunt je tijd wel verdoen met allerlei schuimpjes, maar presentatie komt pas op plek twee. Ik hou het graag simpel, maar wel qua smaak helemaal top.'

Lees meer

Eerste Zwolse wijnfestival

Een lekker wijntje drinken, met daarbij een smakelijke delicatesse en Frans- en Spaanstalige livemuziek op de achtergrond. Het klinkt mediterraan, maar het vindt gewoon plaats in Zwolle. Op zondag 7 oktober kunnen wijnliefhebbers zich van 14.00 tot 18.00 uur nestelen op de banken en stoelen van het eerste Zwolse Wijnfestival dat Café Public, Schuttelaar Delicatessen en Wijnen en café 't Proeflokaal op de Blijmarkt neerzetten. In navolging van de Nationale Wijnweek sluiten eigenaren Ton van Riele, Remco van Looijengoed en Arjan Broekman de straat vanaf het Proeflokaal tot net voorbij Public af. Bezoekers kunnen er plaatsnemen in speciale tenten, want je weet natuurlijk nooit wat voor weer je kunt verwachten.

Lees meer

Goede wijnoogst in de Pays D'oc

De jaargang 2007 van de Vin de pays d'Oc houdt een grote belofte in, zeker wat de kwaliteit van de druiven betreft. De wijnbouwers hebben ondanks de nogal wisselvallige weersomstandigheden de wijngaarden in uitstekende conditie weten te houden. Dankzij hun werk zal de oogst erg gezond zijn. Doordat er in de zomer weinig regen viel en de gemiddelde temperatuur vrij laag was, ontwikkelden alle druiven interessante aroma's en was hun kleurontwikkeling optimaal.

Bij diverse proefnemingen van de druiven bleek het vruchtvlees zeer fruitig, terwijl de schil niet veel tannine bevatte en ook niet erg rins was. Het meest opvallende aan deze oogst is zeker de aromatische verscheidenheid van de druiven, die prachtige smaakprofielen zal opleveren. Omdat de oogst vrij klein is, belooft het een jaargang van goede kwaliteit te worden, in het bijzonder van de soorten Sauvignon en Syrah.

Lees meer

Restaurant Latour wint dessertprijs

Pattissier Jos van Rossenberg en sommelier Stan Kerckhoffs van restaurant Latour van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee hebben tijdens het festival Chocola d'Amour de Roussillon Dessert Trophée in de wacht gesleept. Met hun wijn-spijscombinatie van chocolademousse met krokante pecannoten, gevuld met pruimencompote en geserveerd met Banyuls mute Grains de la Rectorie 2005 wisten zij de jury te overtuigen.

De wedstrijd vond plaats op het chocolade-evenement in de Rotterdamse Kunsthal. Een van de voorwaarden was dan ook dat er chocola in het dessert verwerkt zou zijn. De jury bestond onder andere uit Olivier Bajard, wereldkampioen pattisserie, bij wie de winnaar een stage mag volgen.

Lees meer

Win 2 vrijkaarten voor Klassiek Europa!

Win twee vrijkaarten voor Klassiek Europa dat op zondag 14 oktober 2007 plaats zal vinden! Zondag 14 oktober 2007 organiseert Perswijn voor de vijfde keer een toonaangevende proeverij van Europese wijnen onder de naam Klassiek Europa. Op dit grote proefevenement, dat plaats zal vinden in het Palace Hotel te Noordwijk, zullen meer dan 300 verschillende wijnen op de proeftafels staan.

De klassieke wijnlanden van Europa zijn weer in opkomst. Een groei van de import van met name Franse wijnen was in 2006 na jaren van daling zichtbaar. Behalve de weer stijgende populariteit wordt bovendien de grote variatie aan wijnen getoond. En alles is te proeven! Wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië, maar ook uit Griekenland, Duitsland, Oostenrijk en Portugal. De bezoekers kunnen kennismaken met zeer uiteenlopende wijnen van grote kwaliteit.

Lees meer

Mosselcultuur: waar een klein land groot in is!

Nederland is een van de grootste mosselproducenten ter wereld Spanje is de grootste leverancier, op de voet gevolgd door ons eigen Zeeland. Vooral de mosselen uit Yerseke zijn bekend. De kweek vindt plaats in ondiepe stukken zee, de zogenaamde 'mosseltuinen'. Er zijn 2 manieren waarop deze worden aangelegd:

1)Volgens de hangcultuur (Spanje, Italië en Neeltje Jans). De mosselen hangen dan aan een touw of aan een ander attribuut. Dit zijn populaire mosselen omdat er geen zand in zit en ze romiger zijn dan de op de zeebodem uitgezaaide mosselen

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten