Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: augustus 2007

Vroeg begin Franse wijnoogst

In Frankrijk is de oogst half augustus al begonnen, twee weken vroeger dan verwacht. In de Provence wordt hard gewerkt, oogstploegen in Bandol hebben al ladingen druiven binnengebracht. "Het gaat nog maar om een paar domeinen," zegt een officiële woordvoerder tegen wijntijdschrift Decanter. "Maar de oogst is inderdaad officieel van start."

Normaal gesproken begint de oogst in de Provence pas eind augustus. In Rivesaltes is het niet uitzonderlijk dat in de eerste weken van augustus al wordt geplukt. Kenners ter plaatse vergelijken deze oogst met die van 2005. In de streek worden nu vooral de witte druiven geoogst, onder andere de muscat à petit grains, chardonnay en sauvignon blanc. En hoewel grote delen van Frankrijk met zware regenbuien te kampen hebben gehad, is het in Rivesaltes droog gebleven. Iets te droog zelfs, met slechts 10 millimeter neerslag in juli.

Lees meer

Weer culinair festival afgelast

Het culinaire festijn Lekker Berrege in Bergen op Zoom gaat niet door. Na het vervallen van Amsterdam Culinair is het al het tweede gastronomische evenement wat binnen een paar weken geannuleerd wordt. Lekker Berrege zou zondag 2 september voor de eerste keer gehouden worden, tijdens het Bergse zomerevenement Zoomerspelen. Dertien restaurateurs, een vishandel en een wijnleverancier zouden het publiek kleine culinaire hapjes en bijpassende drank aanbieden De organisatie van Lekker Berrege zag roet in het eten gestrooid door een ander evenement, de Krabbenfoor, waarbij eind juli de binnenstad van Bergen op Zoom drie dagen in het teken stond van het middeleeuwse Bourgondische leven.

Lees meer

Ontbijten bij restaurant De Lindenhof

Vergeet de nostalgische punters en moderne fluisterboten die in Giethoorn de toeristische trekpleister vormen. Ga direct naar Giethoorn-noord, dáár vindt u de absolute topper van Giethoorn: het tweesterren restaurant de Lindenhof van Martin Kruithof. Een vriendelijke, hardwerkende man die zijn eigen paleisje schiep en daar zijn gasten graag van laat meegenieten. Hoe hebt u dit paradijs gevonden?

'Ik was 33 toen ik voor mezelf begon en een plek zocht die nog helemaal moest worden opgebouwd. Dat werd dus Giethoorn. Inmiddels hebben we één hectare grond erbij, ons huis staat erop gebouwd en we hebben twee suites om te overnachten plús een eigen parkeerterrein. Het restaurant heeft een grote wijnkelder, twee open haarden, een privé salon om intiem te dineren en een wijnkamer met een table du chef voor maximaal acht personen. Het is hier heerlijk, ik sta nooit in de file naar mijn werk en heb mijn vrouw en twee kinderen altijd dicht bij me in de buurt', klinkt het ontspannen antwoord.

Lees meer

Verslag Anteprima

Op de jaarlijkse Anteprima presenteren Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino hun nieuwe wijnen. Voor de verschillende gebieden zijn dit verschillende jaren. Chianti presenteerde 2005 en Classico 2004, in Montepulciano waren 2004 en 2003 riservas te proeven en in Montalcino stonden er 3 oogstjaren op tafel: Rosso 2005, Brunello 2002 en Brunello Riserva 2001. De afgelopen periode was niet de allerbeste, maar de weg naar boven is weer ingeslagen. De wijnen waren moeilijk te verkopen, importeurs die normaal gesproken slechts weinig wijn kregen was er nu de mogelijkheid om flink in te slaan. Die tijd lijkt voorbij, 2004 was erg goed, 2005 over de hele linie ook prima en 2006 lijkt een prachtige belofte. In Montepulciano en Montalcino werden traditioneel door een groep professionals sterren uitgereikt, in beide gemeentes kreeg de nieuwste jaargang 5 sterren. 2004 en 2005 moesten het met 'slechts' 4 sterren doen.

Lees meer

Wijn uit Sardinie en Sicilie

Onze wijnreis door Italië brengt ons dit keer op de eilanden Sardinië en Sicilië. Sardinië is niet zo bekend als wijnstreek, maar heeft een paar bijzondere inheemse druiven die wijnen opleveren met veel elegantie en karakter. Denk aan exotische druiven als vermentino en carignano. Ze zijn heel geschikt voor het warme klimaat en leveren wijnen op die ondanks de krachtige zon toch nog frisheid en levendigheid hebben. Op Sicilië worden de lokale druiven als nero d'avola en grecanico graag gemengd wat wat Franse druiven, zoals ook gebeurt bij het vermaarde, uitstekende wijnhuis Planeta in Melfi. Tot slot nog even naar het vasteland, naar Toscane, waar het biodynamische wijngoed Cosimo Maria Masini verrassende wijnen maakt van vrijwel alleen Franse druiven, zoals chardonnay, sauvignon blanc en cabernet-sauvignon. Met een prima resultaat, zoals blijkt in het glas. Wijnen om heerlijk van te genieten op een rustig moment!

Lees meer

De onbekende wijnregio Lombardije

Het oude Lombardije, met als centrum Milaan, is de grote motor achter de Italiaanse economische bloei van na de oorlog. Als wijngebied is deze regio veel minder bekend. Toch wordt hier meer wijn gemaakt dan in andere regio's met een grotere 'wijn'naam, zoals De Marken of Umbrië, of zelfs Friuli. Het probleem is, dat de wijnbouw hier nogal versnipperd is over een paar streken en dat deze zich bevinden aan de randen van de streek. Oltrepo Pavese bijvoorbeeld, met zijn licht parelende rode wijnen op basis van de bonarda-druif vinden we in het zuiden, in de provincie Pavia. In het noordwesten vinden we de volstrekt ondergewaardeerde wijnen van Valtellina, gemaakt van dezelfde druif als de fameuze Barolo, de nebbiolo. Meer bekendheid genieten de mousserende wijnen van Franciacorta uit het noorden van Lombardije, in de omgeving van Bergamo. Deze worden gezien als de beste van Italië, samen met die van Trento, ten noordoosten van het Lago di Garda.

Lees meer

Toscane weer richting de top

Toscane leek heel lang op zijn bekendste product: de fiasco ?de mandfles- voor ons synoniem met een flinke mislukking. Maar de mandfles is vrijwel verdwenen en de wijnen zijn weer uit het dal geklommen. Chianti & omstreken hebben ontdekt dat van hun 'eigen' druif, de sangiovese, mooie wijnen kunnen worden gemaakt. Als er maar gedisciplineerd mee wordt omgesprongen. Met name de opbrengsten mogen niet te hoog zijn en belangrijk is dat hij op de beste hellingen staat aangeplant en niet in het dal. De afgelopen jaargangen werkten ook mee. 2004 was erg goed, 2005 over de hele linie ook prima en 2006 lijkt een prachtige belofte. Voor Toscane, Chianti in het bijzonder, ziet het er weer zonnig uit. Hieronder een aantal wijnen die bewijzen dat het weer beter gaat in Toscane. De Noord-Italiaanse bubbels uit Franciacorta zijn natuurlijk een beetje uit de route, maar ja...wie wil er nu niet omrijden voor een lekker glas prik?

Lees meer

De Italiaanse keuken: piano piano

De Italiaanse keuken is veel meer dan pizza en pasta alleen. Sterker nog: de Italianen zelf eten zelden pizza of pasta als hoofdgerecht! Aan de maaltijd wordt ontzettend veel aandacht besteed. Italianen staan lang in de keuken, maar ze genieten er ook heel lang van. Een uitgebreide maaltijd bestaat uit:

Antipasto: voorgerecht van kleine hapjes. Dit zijn vaak dungesneden vleeswaren (bijv. salami, prosciuotto), warme hapjes (crostini bijvoorbeeld) of groente

Primo piatto (ook: Il Primo). Dit is in feite het eerste gerecht, maar ook een voorgerecht omdat het nog voor de Secondo komt. Deze Primo bestaat uit een van volgende elementen: pasta, rijst (risotto) of soep.

Lees meer

De genezende werking van koolsoorten

Het eten van de groenten broccoli en bloemkool kan de kans op prostaatkanker met 50% verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Nationale Kankerinstituut. De onderzoekers volgden gedurende 4 jaar 29.000 mannen. Mannen die elke week bloemkool of broccoli aten kregen veel minder vaak te maken met de ziekte. Vooral de agressievere vorm kwam minder voor. Volgens de onderzoekers komt dit doordat de groenten stoffen bevatten die het DNA zouden beschermen. Het gaat dan met name om de glucosinolaten, die nauw verwacht zijn met kankerremmende isothiocyanaten.

Lees meer

Avocado

Wat praktische info over avocado's.

Lees alles over avocado's op Wikipedia Verkrijgbaar

Het hele jaar door.

Een avocado is rijp wanneer de vrucht bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aanvoelt.

Avocado's sneller laten rijpen

Stop de avocado samen met een banaan, appel of peer in een plastic zak. Bewaar de plastic zak bij kamertemperatuur.

Wat ook kan is ze even in de magnetron stoppen (ik ben even kwijt op hoeveel vermogen enzo, maar probeer gewoon uit: hij ontploft niet).

Bewaren

Avocado's zijn gevoelig voor lage-temperatuurbederf. Rijpe avocado's zijn nog ongeveer 2 dagen houdbaar op een koele plaats (ca. 12 graden Celcius).

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten