Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: juli 2007

Rose wijnen

De 5 beste rosé wijnen onder de 5 euro ! In de jaren zeventig was rosé erg populair, maar kreeg een slechte naam en verdween een tijdje uit beeld. Sinds eind jaren negentig is de roze wijn aan een comeback begonnen en stijgt de consumptie ieder jaar. Het productschap Wijn verwacht ook dit jaar een toename van de consumptie.

Rosé wordt overigens net als rode wijn gemaakt van het sap van blauwe druiven. De schillen blijven echter minder lang bij het sap dan bij de bereiding van rode wijn waardoor de lichtroze kleur ontstaat.

Lees meer

Een goed mosseljaar

In tegenstelling tot vorig jaar is de kwaliteit van de mosselen dit jaar prima, zo oordelen de keurmeesters in de mosselhoofdstad Yerseke. Volgens de keurmeesters is het vleesgewicht van de mosselen over het algemeen goed, zeker voor de tijd van het jaar. Vorig jaar werd er nog flink geklaagd, omdat de schelpdieren te klein en te duur waren. Ook bevonden zich toen kleine krabbetjes in veel mosselen.

De eerste mosselen zijn op 27 juni op de veiling in Yerseke aangeboden. Ongeveer een week later zijn de schelpdieren verkrijgbaar bij restaurants.

Lees meer

Culinaire toppers Ramzi en Spijkers even een duo

Chef Ramzi (37), de topkok uit Libanon die door de hele Arabische wereld op handen wordt gedragen, bracht onlangs een kort bezoek aan ons land Samen met Cas Spijkers kookte hij hier voor een select gezelschap. Het was een tegenbezoek, want daarvóór kookte het culinaire duo samen in Libanon, waar Cas meewerkte aan Ramzi�s dagelijkse tv-shows voor meer dan tien miljoen kijkers! Wat vinden beide culinaire toppers van elkaars eten? Al meer dan drieduizend kookshows gaf hij voor tv. De Arabische fijnproevers strelen hun tong met zijn recepten. Zijn kookboeken zijn niet aan te slepen, inmiddels zijn er meer dan een half miljoen van verkocht. Maar de in Libanon geboren en woonachtige Chef Ramzi, die onder meer in Engeland en Frankrijk heeft gestudeerd, blijft er bescheiden onder. Hij deed zijn eigen restaurants van de hand om een normaal gezinsleven te kunnen leiden.

Vriendschappelijk slaan Cas Spijkers en Chef Ramzi hun armen om elkaar heen. Het is duidelijk: ze kunnen het goed met elkaar vinden en hebben veel waardering voor elkaars werk. Maar ze zijn ook elkaars tegenpolen. Want de Europese delicatessen die onze Cas Spijkers zo smakelijk bereidt, staan in schril contrast tot de culinaire hoogstandjes die Chef Ramzi zijn liefhebbers voorschotelt.

De beide topkoks laten elkaar allerlei gerechten proeven. Dat valt niet altijd mee. Want de Arabische keuken is zo totaal anders dan de Nederlandse, dat ze beiden erg aan de smaak moeten wennen. Ze hebben lol om elkaars bevindingen.

�Wat me hier het meest opvalt, is dat het eten hier zoveel vetter is. Er wordt zoveel gefrituurd. Aardappels bijvoorbeeld. En dan zijn er mensen die daar nog vette mayonaise bij eten ook�, huivert Chef Ramzi. �Het verbaast me dat hier zoveel met boter en met room wordt gekookt, dat zit bijna overal in, zelfs bij de kip en de vis. Ik kende dat helemaal niet, maar hier zie je het overal! Daarom zie je hier natuurlijk zoveel mensen met overgewicht�, concludeert hij.

Cas schiet in de lach. �Dat wij sauzen bij gerechten eten, dat kent hij niet. Behalve room en boter, gebruik ik ook veel wijn. Daar snapt hij ook niks van. Alcohol mag niet in zijn land. Dat heb ik gemerkt. Ik mocht in Beiroet nergens een glaasje vrolijkheid bij drinken. Dat heb ik echt gemist! Ik schrok weer van al die kruiden die hij gebruikt. Wij zijn hier gewend om met verse kruiden te werken. Dat doet hij niet. Alleen gedroogde, maar dan wel een stuk of tien verschillende in één gerecht. En niet kleine beetjes, maar grote volle lepels gooit hij erdoorheen! Voor Arabische begrippen heeft de Hollandse keuken veel te weinig smaak.�

Lees meer

maizena en bloem

transpiratie uitslag en doorliggen Nog een oude bekende uit oma's geneeskastje.Vooral in de zomer heb je wel eens last van transpiratie irritaties, b.v. voor de vrouwen onder borsten, tussen de bovenbenen, en vooral voeten. Neem een douche of bad, bij voorkeur voor het slapen gaan,lavendel of eucalyptus of rozemarijn kalmeert de huid, en goed afdrogen, wacht tot de huid 'uitgedampt' is en dep de gevoelige plaatsen met maizena of witte bloem. Belangrijk om geen bodymilk of deodorant te gebruiken.

Ook als je last hebt van een branderig gevoel na het ontharen mag je het gebruiken, maar Crassula werkt hiervoor ook.Maizena en bloem zijn 100% natuurlijk en mogen ook voor baby's gebruikt worden bij luier uitslag

Lees meer

crassula en huislook

Plant met helende werking Crassula en Sedum en ook het aloude bekende huislook (sempervivum) hebben een helende werking bij kleine brand en schaafwondjes.

Pluk een blad van de stengel en pel het buitenvliesje eraf, dep voorzichtig over het wondje, bij brandwondjes mag je het een paar minuten laten zitten, het sap van de plantjes verlichtende pijn en verkoelen, daarbij voorkomen ze blaren.Baby's met schrale billetjes -luieruitslag, mogen hiermee ook behandeld worden, wel wachtem met nieuwe luier omdoen totdat de billetjes weer droog zijn.

Lees meer

De Hoefslag verkocht

Restaurant De Hoefslag komt in andere handen. Eigenaar Marck-Paul Post heeft de befaamde eetgelegenheid in Bosch en Duin verkocht aan twee investeerders uit Bilthoven. Die hebben een oude bekende aangesteld als nieuwe eigenaar. Johan Neppelenbroek is per 1 augustus 2007 de nieuwe eigenaar van restaurant en bistro De Hoefslag. Neppelenbroek werkte in het verleden ook als eens voor het bedrijf en was de verbindende factor in 1991, toen Post het bedrijf overnam van Martin Fagel.
�Het onroerend goed van De Hoefslag is gekocht door twee heren uit Bilthoven. Deze investeerders hebben de exploitatie verkocht aan Neppelenbroek�, vertelt Post, die het hotelgedeelte nog wel in eigendom houdt.

Naast De Hoefslag werkte Neppelenbroek onder meer voor Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag, Restaurant de Wanne in Hotel De Wiemsel in Ootmarsum, Bistro de Holterberg in Overijssel, bij de Franse topkok Alain Ducasse en in de horeca op Curaçao. Verder is hij initiatiefnemer van Historic Hotels of the Benelux en bestuurslid van Historic Hotels of Europe.Post zelf gaat emigreren naar Argentinië. Daar begint hij samen met zijn vrouw Victoria een hotelproject. Ook is hij gestart met een wijngaard, waarvan hij over een jaar of vier de eerste flessen wil exploiteren.

Post gaat zijn hotel in Bosch en Duin �op afstand leiden� en is van plan drie à vier keer per jaar terug te keren naar Nederland. Hij vertrekt op 1 september, een maand na de overdracht van restaurant De Hoefslag. De begin dit jaar overgekomen Andrés Delpeut, die Marc van Gulick verving, blijft chef-kok.

Lees meer

Nederlanders eten en drinken goedkoop

Brood, melk, bier en andere voeding is zo'n 10 procent goedkoper in Nederland dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit een prijsvergelijking van Europees statistisch bureau Eurostat, die vrijdag bekend is gemaakt. Melk, kaas en eieren zijn hier zelfs 22 procent goedkoper dan het EU-gemiddelde. Alleen vlees is in Nederland enkele procenten duurder. De prijs van sigaretten ligt ietsje boven het EU-gemiddelde. De vergelijking toont dat Bulgaren het goedkoopst eten en drinken kunnen kopen: de prijzen zijn bijna half zo laag als elders in Europa. De Denen betalen het meest.

Wie op vakantie goedkope sigaretten wil kopen kan het beste naar Montenegro, Servië of Macedonië. De prijs is hier een kwart tot een derde van die in Nederland. Rokers kunnen Groot-Brittannië beter mijden: pakjes zijn daar tweemaal duurder dan in Nederland.

Lees meer

La Rive en La Vilette lid Alliance Gastronomique

De Alliance Gastronomique krijgt er twee nieuwe leden bij. Restaurant La Rive, gehuisvest in het Amstel Hotel, en restaurant La Vilette in Rotterdam, treden per 1 juli toe tot dit samenwerkingsverband van topcuisiniers en -restaurateurs.
Restaurant La Rive staat op de vijfde plaats in de Lekker Top-100, La Vilette op plaats 35. De alliance, die dit jaar haar veertigste verjaardag viert, beschouwt naar eigen zeggen de tussentijdse toetreding als een mooi jubileumcadeau. Met de komst van de twee nieuwe restaurants, telt de Alliance Gastronomique 38 leden, waarvan zeven in België zijn gevestigd.

Restaurateurs kunnen zichzelf niet als nieuw lid aanmelden. Zij worden gespot door de alliance-leden zelf en moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten ze een ambachtelijke keuken hebben, waar met verse ingrediënten creatief wordt gewerkt. Ook moet er sprake zijn van een deskundig en hartelijk gastheerschap.

Lees meer

Kookfabriek opent nieuw Culinair Theater in Amsterdam

Na het succes van De Kookfabriek Den Haag wordt in het najaar van 2007 De Kookfabriek Amsterdam werkelijkheid. In een voormalige, 1250 m2 grote drukkerij op het Amstel business park wordt een voor Nederland unieke kooklocatie in gebruik genomen. Met deze vestiging wordt het begrip kookstudio geherdefinieerd tot culinair theater, wat de tongen in culinair Nederland zeker zal losmaken.

Vanuit de ontvangstruimte kan men de trap op naar de directiekamer die dienst kan doen als foyer, vergaderruimte en/of demonstratieruimte. Kijkend door de grote glaspui die de directiekamer scheidt van de rest van de ruimte heeft men prachtig uitzicht op de 16 kookeilanden, de demonstratiekeuken en het zitgedeelte. De demonstratiekeuken vormt het hart van De Kookfabriek. Via grootbeeldprojectie kan gekeken worden naar de kookkunsten van de grote chefs. Deze indeling van het pand in combinatie met de aanwezige theaterdoeken, licht- en geluidsapparatuur maakt het dat alle activiteiten die worden georganiseerd zich in een min of meer theatrale omgeving afspelen.

Groepen van 6 tot 500 personen kunnen onder andere de volgende activiteiten volgen:
. Chefs club waarbij de mensen koken met een celebrity-chef
. kookshow waarbij een cabaretier of bekende Nederlander act de présence geeft
. soul kitchen (koken en muziek)
. kinderkookcafé op woensdagmiddag
. family-cooking op de zondag
. kookfeest voor singles
. culinaire workshops voor beginners en gevorderden
. besloten vergaderingen

Op het moment wordt er hard gewerkt aan de verbouwing en medio september zal De Kookfabriek Amsterdam haar deuren openen!

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten