Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: mei 2007

Terugblik

Augustus 2001 week 35morgen!

Tja, morgen is het maandag en dan begin ik opnieuw met het lijnen. Maar dan écht! Vanaf morgen ga ik een dieet dagboek bij houden. Mischien dat er mensen zijn die mij daarbij kunnen of willen steunen? (hallo Sab) Na 16 jaar nog steeds niet op "mijn" ideale gewicht. Op dit moment weeg ik 83 kilo bij een lengte van 167 cm. Graag zou ik 70 kilo willen wegen. Dus wie weet, op lange(?) termijn...... Het meeste moeite heb ik nog om mijn gewicht vast te houden, heb ooit eens 69,5 gewogen maar ja, toen kwamen de kinderen en er zijn ook nog meer gezette familieleden, dus..... (is dat een excuus?) Morgen.....morgen begint het, écht....al 16 jaar lang.......wie weet? groetjes

Lees meer

Pagina-opmaak begint met een mooie achtergrond.

Hier ga ik wat mooie achtergronden plaatsen, voor iedereen die zijn pagina mooi wil maken.

En dat begint natuurlijk met een prachtige achtergrond. Als deze achtergronden zijn geplaatst, dan

bezetten ze heel je pagina. En links scrollt er dan een mooie afbeelding mee.Klik op de achtergrond om te bekijken Zachtroze achtergrond met links een vuurtoren:Roze achtergrond met poes uit bloempot:

Lees meer

Thais kruiden

Thais kruiden

Baai horapaa

Dit kruid wordt veelal vertaald in 'sweet basil' en heeft een heel eigen, anijsachtige smaak.

De blaadjes zijn groter, ronder en groener dan van baai kra prow.

Het wordt gebruikt in roerbakgerechten, veelal gerechten, waarin gebruik wordt gemaakt van currypasta's (gekneusde kruidenmengsels.

Kga

'Kga' is de wortel van de galanga, hier beter bekend onder de Indonesische naam 'laos'. Het is familie van de gemberwortel, maar heeft een heel eigen aroma. Verse laos wordt als smaakmaker gebruikt voor diverse gerechten, waaronder soepen en currypasta's. Overigens is laos in Nederland het meest bekend als poeder (de gemalen en gedroogde versie). Voor Thaise gerechten dient u altijd verse laos te gebruiken. Dit kunt u in vrijwel elke toko vinden.

Lees meer

Asperges, het witte goud

Asperges ofwel het witte goud. Asperges, gouden tips


Asperges, gouden tips

Misschien heb je ze al lang en breed zien liggen in de groenteschappen. Maar dat zijn veelal geïmporteerde witte asperges. Het aspergeseizoen is nu pas goed van start gegaan. Van begin mei tot eind juni kan de liefhebber van deze bijzondere seizoensgroente zich te buitengaan aan het heerlijke witte goud. Waar moet je op letten bij het koken van asperges? Een aantal gouden regels.


Lees meer

Aanmeren bij De Gieser Wildeman

Het is lastig om zonder superlatieven de sfeer van De Gieser Wildeman in Noordeloos te beschrijven. Woorden als warm, mooi, sfeervol, rustiek en klasse héren gewoon in een verhaal over het restaurant én bistro dat zijn naam deelt met Nederlands oudste stoofpeer. Maar eigenaren Danny Dwarswaard (gastheer) en René Tichelaar (chefkok) houden niet van superlatieven. 'Gewoon je werk goed doen en je gasten verwennen, dat is wat we doen en we doen dat graag.' 'We konden dertien jaar geleden bij onze start geen geschikte naam vinden. Toen de groenteman met een kist stoofpeertjes binnenstapte viel onze keus op de naam van dat peertje. De Gieser Wildeman vindt zijn oorsprong in deze streek en is benoemd door de heer Wildeman die bij het riviertje de Giessen woonde. Ons restaurant staat aan datzelfde riviertje, dus dat past goed bij elkaar', legt René uit.

Lees meer

Lekker eten en drinken in het park

27 mei 2007 is het weer zover: Dag van het Park! Voor de derde keer organiseert de ANWB in samenwerking met een groot aantal gemeenten de Dag van het Park. Dit jaar voor het eerst met een thema, namelijk 'Lekker eten en drinken in het park'.
Van oudsher zijn parken plekken waar mensen samen komen om te genieten van hun vrije tijd. Daarbij kan een hapje en een drankje natuurlijk niet ontbreken. Vandaar dat dit jaar de parken in het teken zullen staan van culinaire ontmoetingen.

Daarnaast zal er van alles te doen zijn op het gebied van cultuur, educatie, sport, recreatie, natuur en natuurlijk een hoop leuks voor de kinderen. Elke gemeente zal zijn eigen programma opstellen en een eigen invulling geven aan het thema.

Parken belangrijk
Aanleiding voor het initiatief is de constatering dat ANWB-leden parken, plantsoenen en speelplekken in hun directe leefomgeving heel belangrijk vinden. Juist deze plekken voor openluchtrecreatie, sport en spel staan onder toenemende druk. De Dag van het Park houdt het thema van groen in en om de stad op de politieke agenda's.

Opening
De Dag van het Park zal dit jaar feestelijk geopend worden door de gemeente Amstelveen. Als u wilt weten of er in uw gemeente een activiteit wordt georganiseerd kunt u kijken op de website 'Dag van het Park'.

Lees meer

Soep is altijd een goed idee

Wat eten we vandaag ? Een steeds terugkerende vraag in veel gezinnen. Soep is altijd een goed idee. Want soep is lekker, gevarieerd en vooral heel gezond. Al het goede van soep

Een gezonde groentesoep zet je best elke dag op tafel: soep bevat weinig calorieën, vet en cholesterol, en veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels.

Bovendien is soep relatief gemakkelijk te maken én zorgt ze snel voor een verzadigd gevoel. Ook handig voor de kleine trek tussendoor!


Aan de basis

Groentesoep verdient een plaats in de voedingsdriehoek. Gezondheidsspecialisten raden ons immers aan per dag ten minste 1,5 liter water te drinken en 5 porties (in totaal 400 g, bron WHO) fruit en groenten te eten.

En wat blijkt nu ? Eén portie soep (250 ml) is al goed voor één zesde van de aanbevolen hoeveelheid vloeistof (1,5 l) en voor bijna twee porties groenten (150 g). Zo wordt gezond en evenwichtig eten een peulenschil!


Hoera, soep !

Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten. Gruwt je spruit bij de aanblik van - ja hoor - spruitjes, bloemkool of boontjes ? Verwerk ze in een stevige, gemixte soep en de voorheen gehate groentjes worden voortaan met gejuich onthaald.


Gewichtig nieuws

Nog snel enkele kilootjes kwijt voor de zomer ? Las één (of meerdere) soeppauze(s) in per dag. Soep is een caloriearme hongerstiller. Het voldane gevoel na een bord soep weerhoudt je er van te gaan snoepen tussen de maaltijden.


Gesignaleerd: de soepbar !

Zin in een snack, maar geen zin in een brasserie- of caféhap ? De soepbar - tegenwoordig al in verschillende grote steden te vinden - is een prima alternatief.

Hier vind je elke dag verschillende maaltijdsoepen die je naar smaak kunt aanvullen met korstjes, balletjes, enz... zonder dat het je het lome gevoel van een te zware maaltijd geeft. Een flinke snee bruin brood erbij, en je kunt er weer even tegen !

Lees meer

Dit gedicht vond ik net terug

Zomaar een gedicht

zonder bedoelingen

maar vond het net terug Waarom zoveel gezeurd, m'n beste zeurkous?

De toon van je stem wordt vervelend

en zo oer-eentonig, als een eindeloze klaagzang !

Waarom moet je zeuren,

als je je zin niet krijgt,

als 'n ander verkeerd doet ?

Je maakt het leven zo zuur met je gezanik en je

Lees meer

Librije zoekt jeugd als klant, kok of kelner

ZWOLLE - Nee hoor, geen 'kinder' - menuutje met patat, appelmoes en een kroket maar een volledige Librijelunch. Het Zwolse driesterrenrestaurant van Jonnie en Therese Boer is aangesloten bij de Alliance Gastronomique, en omdat die verzameling toprestaurants veertig jaar bestaat wordt er getrakteerd: jongeren tussen de 18 en 23 jaar kunnen eind juni voor veertig euro - een koopje voor de deelnemende toptenten - eten en drinken. Het (koks)mes snijdt aan twee kanten. Therese Boer: "Jongeren komen over het algemeen niet zo snel uit zichzelf bij ons eten. Er is natuurlijk toch een financiele drempel, en waarschijnlijk schatten ze in dat het hier heel formeel toegaat." Die drempels worden, hoopt de Alliance geslecht met de actie. "Wellicht komen jongeren later nog een keer terug", schat Boer in. De actie heeft ook enige urgentie, want bij veel leden van het verbond is behoefte aan goed en gemotiveerd personeel. "We hopen dat de jongeren zien dat je bij ons een mooi vak kan leren", zegt de gastvrouw van De Librije. Raar maar waar: het Zwolse toprestaurant zit niet al te ruim in het aanbod van goed, gemotiveerd personeel. Boer: "We krijgen wel veel aanmeldingen, maar uiteindelijk krijgen we de teams maar net vol. Maar bij andere restaurants is de situatie problematischer." Het gaat volgens Boer dan vooral om het bedienende personeel, en in mindere mate om de keukenbrigade.

Een klein krantenbericht over de jongerenactie heeft al aangetoond dat het initiatief een schot in de roos is. De Librije, waarvan bekend is dat de reservering soms maanden van tevoren gedaan moet worden, kreeg deze week al zoveel telefoontjes dat de speciale etentjes voor de jonge doelgroep al volgeboekt zijn. "Het loopt storm", zegt Boer. "Heel grappig om te horen wat ze vragen aan de telefoon. Of ze zich heel chique moeten kleden, en of ze een handje mogen geven als ze Jonnie of mij zien." "We gaan gewoon doen wat we altijd doen", zegt de gastvrouw. En dat betekent een ongedwongen sfeer, met eten van internationaal topniveau. Of het personeel voor hun leeftijdsgenoten straks extra aan de bak moet? Boer: "Onze mensen werken altijd hard."

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten