Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: april 2007

Maandag 30 april

Vanochtendvroeg kwam hier de drumband al langs. Ja, het is koninginnedag hè.

logètje schrok zich rot, het arme kind.Ineens een drumband door onze smalle straat en dat ook nog eens met enkele beglazing :-)Kan al een paar dagen niet op het forum komen.

Vind het behoorlijk storend!

Dan maar proberen of een artikel nog wel lukt.

Met het eetgedrag gaat het helemaal geweldig! Zelfs op het zwembad, terwijl de anderen allemaal aan het snoepen en snaaien zijn, me helemaal niet misdragen.

Ben bijna euforisch zo goed als het gaat.

Lees meer

Klassement Saint-Emilion ter discussie

De vernietiging van het klassement van de Crus Bourgeois du Médoc door de rechtbank in Bordeaux heeft een drietal producenten in Saint- Emilion ertoe geïnspireerd het kersverse klassement in hun appellation juridisch aan te vechten. Het gaat hier uiteraard om chateaux die in 2006 een degradatie te slikken kregen. Zo'n degradatie betekent in commercieel opzicht in de regel een ramp. Van de in totaal elf gedegradeerden is het trio Villemaurine, Cadet Bon en Guadet-Saint-Julien nu tot actie overgegaan. Ze zijn van mening dat ze ten onrechte hun status van grand cru classé zijn kwijtgeraakt door vermeende partijdigheid en vooringenomenheid binnen de selectiecommissie. Ook zijn de klagers er niet over te spreken dat hun degradatie op geen enkele wijze is gemotiveerd en dat ze geen kans gekregen hebben om daartegen in beroep te gaan.

Het tere punt bij de selectie was de verplichting om tien jaargangen te laten beoordelen. Diverse chateaux die pas sinds een paar jaar een nieuwe, ambitieuze eigenaar hebben, zijn daardoor gestraft voor fouten in het verleden. Wordt vervolgd!

Lees meer

Proef biologisch voedsel in 26 schoolkantines

Middelbare scholieren in Noord-Holland kunnen vanaf deze week in de kantines van hun scholen veel biologische producten kopen. Het gaat om een proef die tot eind dit jaar duurt. Fruit
Als de biologische broodjes kaas, vlees, melk en fruit in de smaak vallen, worden ze vanaf volgend jaar bij vrijwel alle Nederlandse middelbare scholen verkocht.

Primeur
De proef vindt plaats in 26 middelbare scholen in Noord-Holland. Zo'n 80.000 leerlingen hebben daarmee de primeur. Leerlingen zijn niet duurder uit als ze biologische producten kopen.

Lees meer

Nieuw restaurant gerund door psychiatrische patienten

Gehuld in een heuse kelneroutfit serveerde burgemeester Job Cohen vrijdag de eerste maaltijd in restaurant Freud in Amsterdam. De eetgelegenheid is bijzonder, aangezien de zaak aan de Spaarndammerstraat wordt gerund door mensen met een psychiatrische achtergrond. Nieuw restaurant gerund door psychiatrische patienten
De slogan luidt 'Krankzinnig lekker eten' en volgens Cohen ben je 'stapelgek als je daar geen gebruik van maakt'. Volgens de initiatiefnemers, psychologe Renske Kastelein en kookdocente Gerda Hahn, is eten bij Freud 'een tikje anders'.

Manische depressie
De naam van het restaurant en de strekking van de slogan laten zien dat ze geen verstoppertje spelen over de achtergrond van de werknemers. 'We draaien er niet om heen', aldus Kastelein.

De 26 mensen die momenteel in de keuken, achter de bar of in de bediening werken, kampen bijvoorbeeld met schizofrenie of een manische depressie. 'Zij komen nergens aan de bak, terwijl ze uitstekend kunnen functioneren. Dat zullen ze hier laten zien', legde Hahn uit.

Lees meer

Word je dik als je vaak na het eten gaat slapen?

Alle gehamer op het belang van beweging doet dat vermoeden. Maar als je je na elke post-lunchdut intensief inspant, breng je je energieboekhouding wellicht weer in balans. Valt hier aan te rekenen? En maakt het uit hoe je je lijf aan het werk zet?

Laten we uitgaan van een goed postuur, dat u graag zo zou houden. Dan moeten de inkomende calorieën er ook weer uit, voor honderd procent. De expert berekent dat in megajoule. De gemiddelde mens verorbert zo'n 10 megajoule per dag, of 3650 jaarlijks. Als hij er daarvan 30 per jaar oppot, komt hij een kilo aan. Zo nauw luistert het: bij een dagelijks overschot van maar 0,8 procent van je energie-inname, begint de weegschaal al te sarren. ''En die 0,8 procent zul je wel opsparen als je na elke maaltijd even gaat liggen'', vermoedt prof. Klaas Westerterp, hoogleraar humane energetica in Maastricht. ,,Maar het gaat er meer om wat je daarna doet.''

Suffen hoeft niet erg te zijn, een rustend lichaam stookt gewoon door. Westerterp becijfert het: ''Ongeveer 33 procent van de opgenomen energie gaat op aan lichamelijke activiteit en 10 procent aan de verwerking van voeding. De overige 57 procent gebruikt je lichaam om basale processen op gang te houden.'' We moeten ademhalen, het bloed moet rond.

Dat rustmetabolisme regelt zichzelf, maar onze fysieke inspanning behoeft regie. Hoe raken we een derde van de geconsumeerde energie weer kwijt? Even uit- en wegzakken na het eten om daarna fanatiek te sporten? Dat is niet de manier, weet Westerterp. ''Met langdurige, matige inspanning gebruik je beduidend meer energie dan met extreme activiteit. Dat laatste doen mensen doorgaans niet meer dan twee keer per week, en kortstondig. Daarna moeten ze er uren van bijkomen. En natuurlijk hebben ze dan wat lekkers verdiend.''

Vijf kilometer rennen op topsnelheid, en dan patat op de sofa, dat schiet energetisch niet op. ''Als je je in het zweet squasht, gebruik je maar een betrekkelijke hoeveelheid calorieën. En die werk je weer vlot naar binnen: innemen gaat ongeveer vijf keer sneller dan het energiegebruik bij een topinspanning. We eten bijzonder snel.''

Span je kalm in, is Westerterps devies, maar wel doorbewegen. Daar hoort een relativering bij: ''Met continu bewegen doe je betere zaken dan met hevig sporten, maar besef dat het nut van bewegen in geen verhouding staat tot het nut van minder eten. Bovendien moet je de genetische consitutie hebben voor een 'beweger'. Genen verklaren voor drie kwart de verschillen tussen mensen die niet kunnen stilzitten en anderen die je echt van de stoel moet trekken.''

Slapend natafelen is dus niet erg, als je maar sober eet. Zeker 's avonds: ''Je moet eigenlijk eten vóór je energie gebruikt. Wat er 's avonds na achten nog in gaat, verdwijnt naar de reserves. Die energie is later minder gemakkelijk aan te spreken dan de calorieën die je bij het ontbijt nuttigt en daarna tegelijk weer opsoupeert.''

Lees meer

Zaterdag 21 april

Even proberen Zo, het gaat goed met deze dame!

Het eetpatroon vertoont slechts hier en daar een mankement maar dat heeft geen naam.

Uiteindelijk is het beloont met minder gewicht. Langzaamaan gaan we verder. Geen enkel dieet zal meer in mijn leven komen of het moet medisch gezien noodzakelijk zijn maar dan héb je dan ook wat!

Zelfs boeken en nieuwe dieten interesseren me niet meer.

Hoera, hoera, het licht, het licht HELEMAAL gezien :-)))

Nu eerst maar de boel opslaan voordat er wat mis gaat met dit artikel.

Lees meer

Lekker en vitaler: genieten met Cakyline

Genieten van het leven, dat willen we allemaal. Een strandwandeling in de lente, een goede workout waar je helemaal fit van wordt, of een dagje erop uit! Tegelijkertijd vinden we een gezonde levensstijl heel belangrijk, met voldoende beweging, ontspanning en natuurlijk gezonde voeding. De cakes van Cakyline passen hier goed bij. Gun jezelf iets lekkers, maar kies voor verantwoord genieten. Met de cakes van Cakyline. Cakyline Naturel bevat maar liefst 60% minder suiker en 40% minder vet dan normale cake. Daarnaast is het een bron van vezels, en heeft het een positieve invloed op je darmflora. En wat nog belangrijker is: de cake is overheerlijk!

Wat opvalt aan de cakes van Lindemulder is dat het cakes-met-een-bult zijn: zo'n cake ziet er ambachtelijk uit, doet! je watertanden en zet je dus graag aan je gasten voor. En als je de smaak proeft, smeuïg en vol, zou je niet verwachten dat er zo weinig vet en suiker in zit.

Lindemulder heeft drie varianten heerlijke en verantwoorde cake:

Lees meer

Droom weg met Rice Dream

Dromen heeft iedereen. Of het nou een eigen zaak is, een wereldreis of een Olympische medaille! Dromen geven richting aan je leven, en maken het leven boeiend. Maak je dromen waar door een gezonde levensstijl te volgen. De producten van Rice Dream(R) helpen je hierbij. Droom je droom, en maak hem waar...met Rice Dream(R). Rice Dream(R) is een product op basis van rijst, en is een volledig plantaardige en natuurlijke drank. De smaak is van nature licht zoet en Rice Dream(R) is licht verteerbaar. Rijst bevat bovendien geen toegevoegde suiker, en is één van de minst allergene voedingsproducten en is dus ook geschikt voor mensen met bepaalde voedselintoleranties.

Lees meer

Smulweb.nl opent haar deuren in stijl

Afgelopen maandag 2 april 2007 opende Smulweb.nl haar deuren in de nieuwe stijl. Dit gebeurde onder meer met een groot diner voor ongeveer 250 gasten in Aalsmeerderbrug. Wij zijn trots en vereerd dat zo'n dertig van de bekendste topkoks van Nederland hun medewerking hebben verleend aan de opening. Alleen al het feit dat deze grootheden tesamen op één podium stonden, was een uniek culinair moment. Tijdens deze avond, in een schitterend aangeklede Showkas De Arendshoeve (Aalsmeerderbrug), vond een culinair hoogstaand 4-gangendiner plaats. Heerlijke gerechten met onder meer oesters, Shetland zalm, tarbot en wagyu-vlees werden afgewisseld door on stage showcooking door topkoks. Imko Binnerts creëerde het voorgerecht van vis, Cas Spijkers verraste met een tussengerecht van tarbot en Mario Ridder tekende voor het hoofdgerecht met wagyu. ''Het was uniek om deze bekende koks op het podium te hebben, kokend voor zo'n groot publiek,'' onderstreept Meta van den Boom van Smulweb. ''Het past in ieder geval helemaal bij de ambitie van Smulweb om de toonaangevende culinaire website van Nederland te zijn.'' Terwijl de gasten genoten van het showcooking, werden dezelfde gerechten geserveerd aan de gasten.

Tijdens het diner schoven topkoks als Lucas Rive, Ron Blaauw, Mario Ridder, Cees Helder, Cas Spijkers, Thorvald Winter en Edwin Kats, aan bij de gasten. Onder deze gasten waren ook prominenten als Louis van Gaal, Leontien van Moorsel, Hein Vergeer, Tim & Tom Coronel, Rob Geus, Barbara de Loor en Rintje Ritsma. Naast culinaire hoogstandjes konden zij genieten van een spectaculaire show van illusioniste Sittah, die Rob Geus als gezicht van Smulweb tevoorschijn 'toverde'. de presentatie van de avond was in handen van Susan Blokhuis.

Van de sponsoren van de avond waren onder meer aanwezig Frits van Eerd (Jumbo Supermarkten), Erik van Stade (programmadirecteur SBS), Marco van Vulpen (sales & marketing director Electrolux) en Marcel van Breda (Schmidt Zeevis). Mede dankzij hun steun is de avond een groot succes geworden en liggen de plannen voor een jaarlijkse herhaling van het evenement reeds op de plank.Tijdens de avond ontving chefkok Lucas Rive van Restaurant De Bokkedoorns in Overveen de Electrolux Smulweb Publieksprijs 2007. Deze ambitieuze culinaire publieksprijs werd voor het eerst uitgereikt. Uit recensies en stemmen van onze 200.000 leden werd De Bokkedoorns tot beste restaurant van Nederland gekozen. Restaurant La Rive van chefkok Edwin Kats in Amsterdam, won op dezelfde avond de Molteni Smulweb Award 2007. Deze prijs is een combinatie van professionele en gebruikersbeoordelingen.

''Ik ben even helemaal sprakeloos,'' was de reactie van Lucas Rive, vlak na de bekendmaking. Zijn tafelgenoot Louis van Gaal greep dat moment aan om Rive uitbundig te feliciteren.

De Electrolux Smulweb Publieksprijs bestaat uit een waardecoupon van 3.000 euro, een reis naar Italië en natuurlijk de roem. De vernieuwde smulwebsite heeft een database met meer dan 300.000 recepten, bijeengebracht door meer dan 200.000 leden. Daarnaast kent de communitysite ook een gedeelte waar leden ervaringen met restaurants uitwisselen. Begin juli komt daar ook een gedeelte voor 'thuis-bezorgen' bij.Smulweb.nl is de bestbezochte culinaire website van Nederland met maandelijks meer dan 600.000 unieke bezoekers. Sinds april 2004 is Smulweb.nl onderdeel van Clicks 4 Sales Media BV.

Smulweb is een zgn. community-site, dat wil zeggen dat de inhoud grotendeels verzorgd wordt door de ongeveer 200.000 leden. De leden van Smulweb.nl voegen recepten toe en delen die met elkaar. Ze recenseren restaurants en recepten en schrijven interessante artikelen over alles dat met eten en drinken te maken heeft.

In verband met de veroudering van de site is in september 2006 begonnen aan de bouw van een nieuwe site. De nieuwe website is gebaseerd op 'thuis koken', 'uit eten' en 'thuisbezorgen' (lancering 'thuisbezorgen' staat gepland voor 1 juli 2007). Naast de grootste en bekendste site voor het zoeken naar recepten, wordt Smulweb.nl daarmee ook een geduchte concurrent voor sites als Dinnersite, Lekker.nl en Iens.nl.

Thuis koken
In de nieuwe site is het zoeken en vooral het verfijnen van je zoekopdracht sterk verbeterd. Hierdoor is het een kinderlijk eenvoudig geworden om uit de ruim 300.000 recepten een recept te vinden dat precies aan je wensen voldoet. Daarnaast bevat Smulweb een hagelnieuwe online shop, waar je alleen speciale, moeilijk verkrijgbare ingrediënten en toebehoren kunt kopen.

Uit eten
Zoeken naar een goed restaurant is nu super eenvoudig geworden. De nieuwe zoek-klik-verfijn-methode die Smulweb zelf heeft gebouwd voor het zoeken naar recepten, is ook gebruikt voor het vinden van een restaurant. Hierdoor selecteren bezoekers met één muisklik restaurants die precies aan hun wensen voldoen: rookvrij-klik, japans-klik, lage prijsklasse – klik, met terras – klik. Een unieke en verslavende belevenis. Ook maakt het nieuwe Smulweb gebruik van Google Maps en kunnen bezoekers online reserveren bij hun favoriete restaurant.

Lees meer

Smulweb zoekt een webredacteur!

Voor Smulweb.nl, onderdeel van Clicks 4 Sales Media B.V., zijn wij per direct op zoek naar de veelzijdige functie van webredacteur. Wij zoeken iemand die:

  • Interesse heeft in culinaire zaken; uit eten gaan, eten en drinken
  • een vlotte pen heeft
  • ondernemend en proactief is
  • commerciele kansen signaleert
  • zelfstandig kan werken
  • een afgeronde HBO-opleiding heeft in de richting van journalistiek, communicatie, commerciele economie of aanverwant
  • ervaring heeft in webredactie
  • gedreven is om van Smulweb een nog completere en levendige site te maken
Lees meer
Oudere posts
Home Recepten