Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: februari 2007

Pesto gerechten

Roer 3 el olie met 3 el groene pesto en 1 tl versgeraspte citroenschil door elkaar.Marineer hierin 100 gram groene olijven zonder pit ca. 1 uur.Bak 1 zakje roerbakmix (400 gram) al omscheppend in ca. 10 minuten gaar. Schep 50 gram groene pesto door de gebakken groenten. Ook lekker door courgette-plakken, venkel of gekookte bloemkoolroosjes, boontjes en krieltjes.Breng voor 4 personen 1 liter water met 2 groentebouillontabletten en 250 gram soepgroenten aan de kook. Kook in ca. 10 minuten gaar. Roer er 100 gram groene pesto door. Strooi er croutons over.Klop 3 el olijfolie en 1 el azijn met 3 el groene pesto tot een dressing voor 4 personen. Breng op smaak met zout en peper.Besprenkel hiermee bv 4 in plakjes gesneden tros-tomaten.Snijd 1 baquette in plakken. Roer 3 el groene pesto door 3 el olijfolie en breng op smaak met zout.Bestrijk hiermee de broodjes aan beiden kanten. Rooster ca 5 cm onder een hete grill in ca 4 minuten bruin, halverwege keren. Lekker bij een voorafje, soep of als toast bij de borrel.Roer voor een sausje voor 4 personen 3 el groene pesto door 4 el mayonaise en breng op smaak met peper. Serveer het bij een gourmetmaaltijd, als dipsaus voor rauwe groenten of bij mosselen.Roer voor 2 personen 1/2 dl water door het in de pan achtergebleven bakvet van 2 gebakken karbonades. Roer de aanbaksels los.Roer er van het vuur af 3 el groene pesto door.Roer door 100 gram zachte boter 50 gram groene pesto. Breng op smaak met wat zout en peper. Laat de boter in de koelkast ca. 30 minuten opstijven.Stamp voor 4 personen 700 gram gekookte aardappelen met 1,5dl melk, 2 el olijfolie en 100 gram groene pesto tot een puree, en breng op smaak met wat zout en peper. Lekker bij gebakken vis.Ik weet wel dat je tegenwoordig in de winkelrekken tientallen potjes met pesto vindt, maar je kan hem eigenlijk net zo goed zelf maken. De geur is veel intenser en de smaak is onvergelijkbaar. Je maakt de pesto het best in een vijzel met stamper. Heb je die niet, dan kan je een keukenmachine gebruiken maar let er op dat je niet te lang na mekaar mengt zodat het geheel niet te veel opwarmt. Je gebruikt het best geen metalen voorwerpen bij de bereiding van pesto.

Lees meer

Mosselsap

Mosselsap is het vloeibare goud van de gastronomische viskeuken. Het sap beschikt over heel wat meer smaakrijkdom dan zelfs een goede visbouillon. Mosselsap heeft pit. Gooi daarom het sap dat in de pot overblijft na een goede mosselmaaltijd nooit weg. Zeef het sap, maar zorg ervoor dat het klein beetje zand, dat zich altijd en altijd op de bodem van een mosselpot bevindt niet mee in het klare sap vloeit. Dit mosselsap gebruik je op dezelfde manier als visbouillon. Met andere woorden het vloeibare goud doet wonderen in allerhande sauzen en sausjes. Even laten inkoken, wat room toevoegen, opnieuw inkoken, een likje mosterd, wat garnaaltjes en er staat een heerlijk wonder voor je neus dat perfect past bij gestoomde of gepocheerde vis. Portioneer daarom het mosselsap, bijvoorbeeld in lege bakjes bedoeld om ijsblokjes te maken en vries deze lustig in. Dan heb je altijd een magisch ingrediënt bij de hand voor bij de vis.

Lees meer

Supermarkt voor LEKKERBEKKEN

Een nieuw soort supermarkt op komst! Supermarkt voor lekkerbekken

AMSTERDAM - Nederland krijgt een nieuw soort supermarkt, waar vooral verse producten in de schappen komen te liggen.

Marqt wordt de naam van de nieuwe winkel. Het is de bedoeling dat na de zomer in Amsterdam het eerste filiaal de deuren opent. De supermarkt richt zich in eerste instantie op de Randstad, maar wanneer er sprake is van een succes komen er ook vestigingen elders in het land.

Lees meer

ZACHTE HUID

Zin in zachte handen? Giet wat olijfolie in de kom van je hand en strooi daar net zoveel zout in tot alle olie is geabsorbeerd.

Masseer je handen daar grondig mee in en spoel ze af met lauw water.

Een heerlijke scrub en nog goedkoop ook!

Lees meer

Aspergewijzer

Best leerzaam, dit artikel. Asperge

Asparagus officinalis

Herkomst

De asperge is oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Europa en via Klein-Azië en de Middellandse Zee over Europa verspreid. Hij is bekend onder de Latijnse naam asparagus officinalis (wat ‘geneeskrachtig’ betekend). Asperges zijn al zo’n 2000 jaar bekend om hun bloedreinigende en vochtafdrijvende werking en is o.a. familie van de lelie, de prei en de narcis, de familie lelieachtigen. De asperge is een meerjarige plant die wel 10 jaar meegaat.

Lees meer

high thea of afternoon tea

leuke recepten voor een eigen te organiseren high tea of afternoon tea, ik heb het laats gedaan met de familie op zondag en het was een groot succes. De theepot is eigenlijk het middelpunt van de high tea. Het hoeft natuurlijk geen tuttige theepot te zijn. Daarnaast wat kopjes, voldoende dessertbordjes, glazen, bestek en leuke servetten. Het makkelijkste is om het presenteren in de vorm van een buffet. Het is natuurlijk heel leuk om het bij goed weer buiten te doen. De meeste hapjes en drankjes kun je van te voren bereiden en klaarzetten. en heb je minder tijd en geduld om alles zelf te maken kun je bij de goede bakker ook wel het een en ander krijgen. maar zelf vind ik het leukst om wat te klussen in de keuken

Lees meer

Eetweek 9

Vanochtend weer naar Klimmendaal geweest met Ryan.

Moest ik eten meenemen. Had bedacht dat het maar iets simpels en licht moest zijn: 1 gekookte aardappel, een bloemkoolroosje en 3 mini gehaktballetjes.

Nadat er zo ongeveer een kwartier allerlei vragen aan Ryan waren gesteld mochten wij, ouders, in de wachtruimte plaats nemen.

Ryan ging met de psycholoog mee naar de keuken om het eten warm te maken.

Ze had ons de vorige keer al verteld dat ze zijn reaktie wilde zien als hij eten kreeg voorgeschoteld.

Lees meer

Het succes van Restaurant 't Spiehuis

Al 34 jaar runt de familie Herfst Restaurant 't Spiehuis. De twee broers Herfst zijn in 1972 hier begonnen, samen met hun vader. Een plek waar je even verder moet kijken dan je neus lang is en de liefde echt door de maag gaat. Het geheim van hun jarenlange succes? Geen poespas, maar gewoon heel lekker eten. Een gesprek met Harrie Herfst. We doen veel samen en hebben toch allemaal onze eigen taak. Mijn broer en onze echtgenotes zijn in het restaurant te vinden. Samen met Jan van Slooten ben ik verantwoordelijk voor onze vijfkoppige keukenbrigade. Mijn broer is ook de wijnkenner. Zo hebben we allemaal onze specialiteiten.Dat is niet eens bewust. We willen ons restaurant runnen zoals wij denken dat het hoort. We besteden veel aandacht aan onze gasten en het eten. Dat is waar het volgens ons om moet gaan. Als we de gasten kennen en ze komen aanrijden staat het aperitief al op de bar. We geloven in die persoonlijke benadering.We serveren de klassieke Franse keuken in een modern jasje. Met een Bourgondische inslag. We houden van goede portionering. Sommigen van de vaste gasten komen een paar keer per week terug. Je moet blijven boeien, daarom wisselt bijvoorbeeld het vijf-gangenmenu dagelijks. Ook de kaart is erg uitgebreid. Gemiddeld staan er dertien verschillende hoofdgerechten op, zodat iedereen iets naar zijn smaak vindt. En last but not least hebben we iedere dag seizoensproducten naast de kaart.Heerlijke platte Zeeuwse oesters, prachtige paling en verse kreeften. De gast bepaald zelf wat er mee gebeurd. Neem de kreeft. Die kun je krijgen als voorgerecht in een salade en dan koud of lauwwarm. Het kan als warm voorgerecht met een heerlijke pasta en een vleugje knoflook of als hoofdgerecht een hele kreeft a la Thermidor.Onze Sole à la Meunière is erg populair maar ook de Tournados Stroganoff. Haal die er af en de eerste de beste vaste gast zal vragen waar die gebleven is. We vinden dat je als je ergens gaat eten ook moet kunnen eten waar je echt trek in hebt. Als een gast aangeeft zin te hebben in een bepaald gerecht proberen we daar aan tegemoet te komen. Geen zin in Coquilles Saint-Jacques of Carre d' Agneau of maar in een Wiener Schnitzel? We hebben meestal wel kalfsvlees in huis, dan maken wij toch een Wiener Schnitzel!Dat is ook echt een verrassing en een avondvullend programma. Je begint met een aperitief aan de bar en als het voorgerecht klaar is gaat men aan tafel. Je begint dat rond 18.00 of 19.00 uur. Dan zit je hier ook echt wel tot tegen de klok van twaalf. Ondanks dat we plaats hebben voor 80 couverts is het wel aan te raden om even te reserveren.

Lees meer

De onmisbare kook-en bakbijbels!

deze twee boekenvan de kvlv zijn onmisbaar geworden in mijn keukenkast,regelmatig zoek ik even een recept,of kijk ik gewoon even na hoe de werkwijze weer is,welke ingredienten enzv....

zowel dagelijkse keuken,feestelijke keuken,bakken enzv...Gewoon de bijbels voor de keuken!

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten