Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: december 2007

Beweegmaatje.nl succesvol van start

Veel mensen willen best meer bewegen, maar vinden het moeilijk daar in hun eentje mee te beginnen. En nog moeilijker om dat vol te houden. Voor hen is Beweegmaatje bedoeld: een nieuwe internetcommunity voor iedereen vanaf zestien jaar. Op deze virtuele ontmoetingsplek kunnen mensen een 'maatje' vinden om samen mee te sporten. Beweegmaatje.nl wordt zaterdag 15 december officieel gelanceerd. Of het nu gaat om een partijtje tennis of om lange wandelingen te maken, www.beweegmaatje.nl is hét platform om de juiste match te vinden. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen een sport of beweegmaatje zoeken. Samen sporten en bewegen werkt stimulerend en biedt 'een stok achter de deur'. Deelname aan Beweegmaatje is gratis.

Bewegen en eten
Beweegmaatje.nl is een gezamenlijk initiatief van het Voedingscentrum, het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ en het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen (NISB). Omdat naast bewegen een gezond eetpatroon sterk bijdraagt aan een gezond leven, geeft de site ook informatie over voeding en manieren om te zorgen voor evenwicht tussen eten en bewegen. Deze informatie wordt geleverd door het Voedingscentrum.

Lees meer

Zware aardbeving in Nieuw Zeelandse wijngaarden

Een zware aardbeving in de Nieuw Zeelandse wijnstreek Gisborne heeft aanzienlijke schade aangericht aan gebouwen en vaten en tanks van de wijnbedrijven in die streek.
Deze streek, vooral bekend om de Chardonnay wijnen die er geproduceerd worden, ligt circa 40 kilometer van het epicentrum. De aardbeving, met een kracht van 6,6 tot 6,8 op de schaal van Richter, is de ergste in de streek in de laatste 20 jaar.
Helemaal onbekend met aardbevingen zijn de Nieuw Zeelanders in de streek niet, want per jaar zijn er ongeveer 14.000 lichtere aardschokken, maar zo krachtig als deze keer was wel uitzonderlijk.
Het aantal persoonlijke ongelukken door de aardbeving is gelukkig zeer beperkt.

Lees meer

Onderzoek suikerschandaal Beaujolais gaat verder

Het onderzoek in de Franse wijnstreek Beaujolais naar het illegaal toevoegen van suiker aan ongefermenteerde wijnmost ("chaptalisatie") om zo het alcoholpercentage omhoog te brengen, komt stap voor stap verder.
Nadat eerst leveranciers van de suiker aan de wijnboeren waren opgepakt richt het onderzoek zich nu op de inkoop van de suiker. Nu worden verkoopstaf en bedrijfsleiding van zes hypermarkten van de grote Franse winkelketen Intermarché ondervraagd over hun exceptioneel hoge suikerverkopen.
De 100 à 150 wijnboeren die de Franse justitie op de korrel heeft voor het illegaal gebruik van de suiker om het alcoholgehalte van hun wijnen een kleine turbo te geven, komen in een later stadium aan de beurt.
Overigens is het gebruik van suiker in de Beaujolais wel zeer beperkt toegestaan, maar slechts onder strikte voorwaarden.

Lees meer

Consumentenbond: Bubbelwijn smaakt net als champagne

Wie dezer dagen de kurken wil laten knallen, hoeft, als het aan de Consumentenbond ligt, niet per se te kiezen voor champagne.

Een (veel) goedkopere mousserende wijn is vaak net zo lekker en net zo goed. Dat blijkt uit onderzoek dat de bond vrijdag heeft gepubliceerd. De Consumentenbond liet zeven champagnes (gemiddelde prijs 22 euro) en zeven mousserende wijnen (gemiddeld 8 euro) testen door een groep van 42 consumenten en een panel van zeven deskundigen.
Belangrijkste conclusie: alle bubbelwijn scoort redelijk tot goed, en de champagnes - en met name de goedkope! - zijn niet per definitie beter of lekkerder dan sekt of cava.
Boven aan de lijst staat een Duitse sekt van net geen 8 euro (Henkell Trocken), terwijl een "echte" champagne (Comte de Noiron) van bijna 20 euro de rij sluit.
Het Champagne Informatie Centrum kent de studie niet, maar is het niet helemaal eens met de conclusies. Een woordvoerster: ?Smaken verschillen en een champagneliefhebber proeft echt wel of hij met een heel goede champagne heeft te maken. Een bierdrinker maak je er weer niet blij mee."

Lees meer

Jalhaij staat open voor La Rive

Pascal Jalhaij lijkt open te staan om opvolger te worden van Edwin Kats bij restaurant La Rive in het Amstel Hotel in Amsterdam. 'Wanneer het Amstel belt, zal ik een aantal slapeloze nachten hebben'. Jalhaij zegt in De Telegraaf dat hij bij cateraar Marfo 'zijn gasten zo mist'. Na zijn vertrek bij het Palace Hotel (Restaurant Chatillon) in Noordwijk aan Zee koos Jalhaij bewust voor de luwte na enkele stormachtige jaren in de culinaire schijnwerpers. Hij kookte in korte tijd twee Michelinsterren bij elkaar bij Restaurant Vermeer in Amsterdam.

'Op het moment dat ik voor mijn gezin koos, heb ik gezegd dat er maar twee uitzonderingen zouden zijn, en dat is wanneer het Amstel Hotel belt of wanneer ik in Chateau Neercanne chef kan zijn', zegt Jalhaij.

Hij vervolgt: 'En nu wordt me overal gevraagd of het Amstel al heeft gebeld. Dat is overigens niet erg waarschijnlijk, maar mocht het gebeuren? ik zal een aantal slapeloze nachten hebben en heel wat moeten uitleggen aan mijn gezin'.

In een recente poll in de nieuwsbrief van Misset Horeca wordt Jalhaij getipt als opvolger van Edwin Kats. Jalhaij kreeg beduidend meer stemmen dan Robert Kranenborg, Chris Naylor en Ron Blaauw.

Lees meer

'Gezonde voeding onbetaalbaar voor lage inkomens'

Gezonde en verse voeding wordt onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen. Door schaalvergroting en massaproductie kunnen de prijzen van fastfood juist laag blijven. Dat zegt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Seidell is voorstander van het subsidiëren van groente en fruit, zodat het ook lagere inkomens betaalbaar blijft.

De hoogleraar zegt dat mensen met een laag inkomen steeds vaker kiezen voor goedkopere producten. Die bevatten over het algemeen meer vetter en calorieën. Verder zegt Seidell dat het prijsverschil tussen gezond en ongezond eten steeds groter wordt, meldt AgriHolland.nl

Lees meer

Mijn Tent is Top start op 5/2

De tweede serie van het succesvolle tv-programma Mijn Tent is Top met Herman den Blijker start 5 februari. RTL, die de serie uitzendt, heeft de locaties waar de horecazaken komen inmiddels vrijgegeven. De Mijn Tent is Top-locaties zijn Enschede, Breda, Den Haag en Groningen. In de serie moeten koppels succesvol een horecabedrijf opstarten. Het beste koppel krijgt de investeringen kwijtgescholden.

Dinsdag 5 februari zendt RTL de eerste aflevering van de tweede serie uit tussen 21.30 en 22.30 uur. Mijn Tent is Top is te zien op het hoofdkanaal van RTL, RTL4.

'Het format is helder en avontuurlijk, een mix van reality, ondernemen in de breedste zin en staat bol van strijd en emotie. Met Herman den Blijker als rode draad en keurmeester is het televisiegedeelte een succes geworden', zegt programmadirecteur Erland Galjaard van RTL4.

Aan het programma werken enkele sponsors mee waaronder Heineken. 'Heineken is als sponsor van dit programma betrokken bij de horecalocaties, als ondersteuning voor de koppels en uiteraard als leverancier van bier en andere dranken', meldt Ronald den Elzen, directeur Horeca Heineken Nederland.

Lees meer

2008: coquille in, Australische wijn uit

Coquilles worden het helemaal in 2008. De bedreigde vissoorten zijn passé. Dat en nog veel meer trends meldt het ANP op basis van gesprekken met allerlei mensen over de bewegingen die zich in de maatschappij voordoen. aast coquilles zijn ook de Duitse wijnen razend populair in 2008. Dit ten koste van Australische wijnen, die het moeten afleggen tegen de Duitse wijnen. Cranberry wint het van lightdrinks, zo meldt het ANP.

Verder niet direct horecagerelateerde trends voor 2008 zijn de iPhone (versus huistelefoon), de auto als kantoor (vaste werkplek), Hyves (MSN) en lange relaties (snack-seks).

Lees meer

Spaans protest tegen snelweg door wijngaarden succesvol

Het protest tegen een nieuwe snelweg door de wijngaarden van het Spaanse wijngebied Ribera del Duero, is succesvol gebleken. Net als in Margaux in de Franse wijnstreek Bordeaux leek ook hier de wijncultuur het af te leggen tegen het snelverkeer. In Bordeaux besliste uiteindelijk een rechtbank dat de snelweg niet door de wijngaarden mag worden aangelegd. De 100 ha. wijngaarden die verloren dreigden te gaan zijn voorlopig gered nu het Spaanse ministerie van publieke werken de plannen in de ijskast heeft gezet. Een verbreding van de snelweg zou namelijk niet alleen wijngaarden verloren doen gaan, maar de luchtvervuiling zou ondanks een muur langs de weg zodanig toenemen dat het wijngebied ingekrompen zou moeten worden.

Lees meer

Wijn na aardolie beste belegging in 2007

Topwijnen uit Bordeaux waren met een waardestijging van rond de 90% na aardolie met de beste belegging in 2007. Dat is vastgesteld door de mannen achter de Liv-ex 100 Fine Wine index. Absolute topper was Chateau Lafite-Rothschild 2000 met een waardestijging van 91%. De Liv-ex 100 Fine Wine index is sinds januari 2007 in totaal met 39% gestegen. Ter vergelijking, de meeste Europese beurzen stegen in 2007 rond de 3,5%.Volgens directeur James Miles van Liv-ex is de prijsstijging vooral het gevolg van de gestegen vraag in China en Rusland waar "een grote wijn uit een goed wijnjaar nu eenmaal bij rijken niet mag ontbreken. En het aantal rijken neemt toe terwijl een aantal grote wijnen de productie hebben teruggeschroefd..".

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten