Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: november 2007

De grande finale van het kerstdiner: het dessert!

Natuurlijk worden aan alle gangen van het kerstdiner veel zorg en aandacht besteed. Een goed begin is het halve werk, maar wat is er leuker dan een feestelijke afsluiter? Er zijn ontelbaar veel gerechten, van soufflés, mousses, merengues, trifles, crème brûlée, pannenkoekjes, pudding, ijsvariaties, gebak tot en met vers fruit. Kies je voor een mooie sorbet in een prachtig glas, of pak je ontzettend uit door je gasten een grand dessert te serveren? Dat wordt smullen. Nog wat feestelijke sterretjes erbij en het diner kan niet meer stuk.

Lees meer

'Nederlander is niet trots op eten en drinken'

Jenever mag alleen in Nederland en België worden gestookt. Het is pas het zevende Nederlandse product dat Europese bescherming krijgt. Valt er niet meer te beschermen? ''Wij zijn niet trots op ons eten.'' NIJMEGEN - Italië heeft 31 soorten kaas Europees laten beschermen, Duitsland twaalf soorten bier en dertig soorten mineraalwater. Als binnenkort ook de jenever Europese bescherming geniet, heeft Nederland acht producten met een EU-certificaat. ?Dat is erg weinig", constateert René de Bruin, secretaris van de Stichting Streekeigen Producten.

Lees meer

Marcel Ploumen beste hobbykok van Nederland

Op 24 en 25 november is de eerste editie van hét culinaire evenement, de Smaakparade, van start gegaan. Bijna 4000 culinair geïnteresseerden zijn naar Landgoed Rhederoord, nabij Arnhem, gekomen om te genieten van bijzondere producten uit binnen- en buitenland. Het gehele weekend stond in het teken van eten, buitenlucht, drinken, vuur, ruiken en proeven. Met de Veluwe als decor genoten de bezoekers van de kunsten van de topkoks die twee dagen lang demonstraties gaven in de nostalgische spiegeltent Moulin Rouge. Paul Gayler, Andy McDonald, Gregory Nicole, Toine Smulders en vele anderen maakten speciaal hun opwachting in het Theater van de Smaak. De bezoekers konden dicht bij de koks komen om vragen te stellen en uiteraard te proeven. De gemaakte recepten zijn te downloaden op www.smaakparade.nl .

Lees meer

Sterrenchef verkoopt restaurant om scheiding te betalen

De Engelse chef-kok en tv-bekendheid John Burton Race moet zijn restaurant The New Angel (één ster) in Darthmouth verkopen in de strijd zijn scheiding rond te krijgen. Zijn ex-vrouw is mede-eigenaar en eist de helft van de waarde. Het grootste deel van Races vermogen zit in het restaurant en het kleine hotel dat erbij hoort. Om zijn ex uit te kopen heeft hij 1,8 miljoen pond (2,5 miljoen euro) nodig. Dat geld heeft hij alleen als hij de zaak verkoopt.

Failliet

Race verliet begin dit jaar zijn ex-vrouw Kim voor zijn minnares, met wie hij een kind van twee heeft. Ook met zijn ex heeft hij kinderen (10 en.

Lees meer

Chinees restaurant erft 14 miljoen

In Engeland heeft de familie van een overleden 89-jarige vrouw een rechtszaak aangespannen tegen een Chinees restaurant. Omdat niet zij, maar de restauranteigenaren de erfenis van bijna 14 miljoen euro krijgen. Golda 'Goldie' Bechal overleed in januari 2004. Ze was compleet dement toen ze haar testament liet opmaken, zegt een van de familieleden in de Britse krant Telegraph.

Vijf neven en nichten vragen de rechter het testament ongeldig te maken. Dan zouden zij aanspraak kunnen maken op de nalatenschap, een fors bedrag aan vastgoed, meldt De Telegraaf.

Lees meer

Grootste wijnfles ter wereld in Zwitserland

Het Zwitserse wijnrestaurant Zum Gupf, vlakbij het Bodenmeer, beschikt sinds kort over de grootste wijnfles ter wereld, die speciaal voor het restaurant gemaakt is. De fles is 2,40 meter hoog, heeft een doorsnee van 68 centimeter en bevat 480 liter zoete Oostenrijkse wijn. Het gevaarte weegt zo'n 630 kilo, is gemaakt van ruim een centimeter dik glas en staat in de wijnkelder, waar het restaurant bekend om staat.

De megafles, die zelfs een eigen website heeft, is gevuld met 'trockenbeeren auslese' van Kracher uit 2005.

Lees meer

Nederlandse wijn op KLM-vlucht

KLM voegt per 1 december een aantal wijnen van Nederlandse bodem toe aan haar assortiment. Om de Hollandse wijnproducenten te eren, heeft KLM zes wijnen uit Nederland en van in het buitenland werkzame Nederlandse wijnmakers geselecteerd om in de World Business Class te schenken. Momenteel zijn er meer dan tweehonderd wijnmakers van Nederlandse origine. Het merendeel hiervan is actief in eigen land. KLM schenkt de komende vier maanden op haar businessclass vluchten onder meer de Salentein Chardonnay van restaurant de Salentein in Nijkerk.

Lees meer

Week van de friet bij zuiderburen

Bij onze zuiderburen is dagelijks 'De Hit van de Friet' op de radio te horen in het kader van 'De week van de Friet'. Een actie om de cafetaria en de echte Belgische friet te promoten. België is tot en met twee december in de ban van de friet. Voor de achtste achtereenvolgende keer wordt een week (www.weekvandefriet.be) ter promotie van de friet en de friture (cafetaria) gehouden. De actie wordt ondersteund met radiospotjes.

Bovendien is ter promotie 'De hit van de friet' gecomponeerd. De muziek is van de bekende Belgische artiest Jean Blaute. En voor de tekst werd met een wedstrijd een beroep gedaan op de frietfans zelf. De winnaar werd Ujayli Nizar. Deze jongeman dankt zijn naam aan zijn Syrische vader, en de liefde voor de friet aan zijn Belgische moeder. Als beloning mocht hij zelf zijn tekst inzingen.

Lees meer

Nico Boreas slaagt voor proef SVH Meesterkok

Op donderdag 15 november is de titel SVH Meesterkok behaald door Nico Boreas, eigenaar van Restaurant Boreas te Heeze. De heer Boreas toonde volgens de Plaatselijke Commissie SVH Meesterproef zijn kunnen op meesterlijk niveau en wordt daarmee de 119de SVH Meesterkok van Nederland. Deze SVH Meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid voor koks. De proef werd afgelegd in het sfeervolle Restaurant Boreas. De dag startte met een rondleiding door het verbouwde, klassieke pand. Na de rondleiding volgde de lunch met negen verschillende gerechten. Al snel werd duidelijk dat er in de keuken met veel ambitie en enthousiasme wordt gewerkt aan eigentijdse en originele gerechten. Het meesterlijk zesgangendiner was opgebouwd uit producten en ingrediënten uit de omgeving en passend bij dit jaargetijde. Het menu bestond onder andere uit vlees-, wild- en visgerechten, een kaasdessert, een dessertamuse en het dessert. Het gehele menu werd voorzien van bijpassende wijnen die deel uitmaakten van de proef.

Lees meer

Haagse horeca verzamelt geld voor mensenrechten

Onder de naam 'Horeca for Human Rights' gaan verschillende Haagse restaurant de komende maanden geld inzamelen voor de in Den Haag gevestigde organisatie Global Human Rights Defence. 'Horeca for Human Rights' bestaat uit een groep van dertien restaurants in Den Haag. Elke zaak zal aan de gasten vragen een extra euro te betalen voor het goede doel. In maart 2008 wordt tijdens een evenement in Club Onefour bekend gemaakt welk restaurant het meeste geld heeft ingezameld.

De deelnemende restaurants zijn The Raffles, Fouquet, La Passione, It Rains Fishes, Amdez, Plato, Lola Mir, Watertanden, Bij Mij, C'est ça, Da Toni, Tao en Monte Napoleone.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten