Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: oktober 2007

TV serie Stellenbosch

De VPRO brengt vanaf aanstaande zondag, 4 november, de serie Stellenbosch, over apartheid, familiedrama EN wijnmaken!

De eerste beelden beloven een mooie serie met zoals het de VPRO betaamt, veel politieke achtergrond erin verwerkt. Monic Hendrickx en Jeroen Willems spelen de hoofdrollen in de nieuwe serie 'Stellenbosch', een zevendelig familiedrama en liefdesverhaal, spelend tegen de achtergrond van het Zuid-Afrika na de apartheid. 'Stellenbosch' vertelt de geschiedenis van de Nederlandse familie Keppel, die zich in de jaren vijftig vestigde op het landgoed Arkadia om wijn te verbouwen, maar door de economische boycot gedwongen werd terug te keren naar Nederland. Alleen dochter Betty (Monic Hendrickx) besloot te blijven om het familiebedrijf voort te zetten.

Lees meer

Uncle Ben's Ring naar Thérèse Boer

De jaarlijkse erkenning voor iemand die heeft bijgedragen aan de gastronomie in Nederland, de Uncle Ben's Ring, is dit jaar uitgereikt aan Thérèse Boer. Zij kreeg de ring voor haar diversiteit aan activiteiten binnen de gastronomie en jarenlange toewijding aan De Librije. Boer was zichtbaar ontroerd door de erkenning, die ze ontving uit handen van Alliance-voorzitter en vorige ring-winnaar John Beeren. 'Je krijgt 'm van collega's, dat is het mooiste. Ik hoor nu denk ik bij een gilde van toppers.'

Lees meer

Librije wint Zilveren Champignon

Het duo Maik Kuijpers (keuken) en Guido Lenting (bediening) van De Librije in Zwolle heeft dinsdagavond de Zilveren Champignon/Contente Mens 2007 gewonnen op de Horecavakbeurs Brabant. Juryvoorzitter Willem Dankers noemde het niveau van de deelnemers aan de kookwedstrijd 'mega'. Het verschil met de anderen was minimaal, zegt Dankers. Bij alle acht deelnemers viel het hoofdgerecht de jury tegen, evenals het ?gebrek aan? gebruik van groenten. Wel vond Dankers de desserts van grote klasse.

Opluchting

Lees meer

Twee extra sterren voor Gordon Ramsey

Restaurant Gordon Ramsay at The London in New York heeft twee Michelinsterren gekregen. Het restaurant van de Engelse topkok in New York is nog geen jaar open, maar sleept als nieuwkomer meteen twee sterren in de wacht. Dat blijkt uit de laatste New York-editie van de Guide Michelin die woensdag verschijnt. Ramsey is dan ook trots op de verdiensten van z'n chef de cuisine Josh Emett en maitre Jean-Baptiste Requein.

Het restaurant begeeft zich hiermee in een select gezelschap. Slechts vijf andere eetgelegenheden in de Big Apple zijn beloond met twee Michelinsterren. Alle restaurants van top-kok Gordon Ramsey zijn goed voor maar liefst twaalf sterren, een unicum.

Lees meer

Koe laat zich niet vangen voor kookboek Herman den Blijker

Wat als een feestelijke aankleding moest dienen, werd een drama voor drie gasten op de boekpresentatie van het nieuwe kookboek van tv-kok Herman den Blijker in Rotterdam. Zij werden bedolven onder een koe van meer dan 700 kilo. Daarbij raakte een dame gewond aan een van haar vingers. Deze moest worden rechtgezet. De andere twee gasten, waaronder een fotograaf van het weekblad Prive, kwamen er met de schrik van af. De koe kwam de passage Het Westelijk Handelsgebied aan de Van Vollenhovenstraat in om rustig voor de deur wat stro te grazen. Dat zinde de koe blijkbaar niet waardoor de viervoeter losbrak en in haar korte ontsnapping drie mensen meenam.

Lees meer

Jonnie Boer maakt menu's voor Lufthansa

Topkok Jonnie Boer heeft menu's gecreëerd Voor gasten van de First en Business Class op de intercontinentale vluchten vanaf Duitsland. Ongeveer 270.000 keer zullen de door Boer gecreëerde gerechten in de komende twee maanden geserveerd worden in First en Business Class. De passagiers in First Class krijgen bijvoorbeeld een op vanillestokje gegrilde sint-jakobsschelp met witlof, wortelgemberjus en wilde rijst of een met Noordzeegarnalen gevulde tomaat, gemarineerde papaja en gebakken reuzengarnalen met zucchine-aardappelsalade.

Lees meer

Een boek van de wijnvriend van Jamie Oliver

Kok Jamie Oliver heeft als sommelier Matt Skinner. Matt, Australiër, blijkt geestig en down to earth. Zo doet hij niet aan geneuzel over wijn. Zijn devies: lekker drinken wat je lekker vindt en liever bondig advies dan te uitgebreid. De Britse krant The Guardian gaf hem de bijnaam 'London's funkiest somelier'. Nu is zijn jaarlijkse boek "The Juice" in het Nederlands verkrijgbaar, aangepast door wijnschrijver Cuno van 't Hoff. De naam van het boek: Superwijn 2008 - de 100 wijnen die je gedronken moet hebben. Volgens de uitgever is de doelgroep van het boek: "mensen die geen zin hebben om een wijncursus te volgen of gortdroge wijninformatie door te worstelen, maar wel iets meer willen drinken dan een slobbertje uit de supermarkt."

Lees meer

Wildacademie wil wild op culinaire kaart houden

HOOG SOEREN - Op initiatief van Hotel Gastronomique de Echoput in Hoog Soeren is de Nationale Wildacademie opgericht. Daartoe is maandag het startsein gegeven. Doel is professionele koks te stimuleren meer wild op de kaart te zetten. De academie is een samenwerking tussen de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren (NBPW), de Echoput, de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en het ROC Aventus, een school voor beroepsopleidingen. De academie organiseert onder meer een achtdaagse cursus om de kennis over de bereiding van wild bij koks te vergroten. Wildspecialist Theus de Kok van de Echoput gaat de opleiding verzorgen.

Lees meer

Uitreiking prijzen tijdens de Nacht van GaultMillau

Maandag 5 november 2007 vindt de jaarlijkse presentatie plaats van Nederlandse editie van de internationale restaurant- en hotelgids GaultMillau. De editie 2008 wordt in aanwezigheid van de Nederlandse top van restaurateurs, chefs, sommeliers, gastheren en hoteliers gelanceerd tijdens de Nacht van GaultMillau in Breukelen. Naast het officiële gedeelte met de uitreiking van de GaultMillau Awards is de avond informeel van karakter met goede muziek onder het genot van onder andere de winnende wijnen van het jaar en een Bourgondische culinaire invulling. De Nacht van GaultMillau staat in het teken van de dertien meest prestigieuze restaurant awards; Chef van het Jaar, Belofte van het Jaar, Wijnkaart van het Jaar, GaultMillau Oeuvreprijs 2008, Wijn/Spijsspecialist van het Jaar, Sommelier van het Jaar, Talentvol Sommelier van het Jaar, Gastheer/! Gastvrouw van het Jaar, Talentvolle Gastheer/Gastvrouw van het Jaar, Restaurant van het Jaar, Beste Chef 2008, Terras van het Jaar en Hotel van het Jaar. Jan van Lissum, hoofdredacteur en directeur van GaultMillau Nederland zal ongeveer om 20.15 uur aan genodigden en pers de resultaten bekend maken.

Lees meer

Kooktoppers krijgen wall of fame op ROC

De vaderlandse kooktoppers Jonnie Boer, Lucas Rive en Ron Blaauw worden in het ROC van Amsterdam (ROCvA) vereerd. Foto's van de kookkanjers hangen vanaf maandag 29 oktober aan de muur in het opleidingsgebouw. Het ROCvA spreekt van een wall of fame. Volgens Hotelschool-directeur Theo van der Donk kijkt de huidige generatie horecastudenten enorm op tegen de grootheden. 'Door hun portret aan de muren van onze schoolgebouwen te bevestigen, kijkt de gevestigde orde als het ware mee over de schouders van de generatie jonge horecahonden. Reken maar dat dat motiveert'.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten