Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: augustus 2007 (pagina 1 van 3)

Vroeg begin Franse wijnoogst

In Frankrijk is de oogst half augustus al begonnen, twee weken vroeger dan verwacht. In de Provence wordt hard gewerkt, oogstploegen in Bandol hebben al ladingen druiven binnengebracht. "Het gaat nog maar om een paar domeinen," zegt een officiële woordvoerder tegen wijntijdschrift Decanter. "Maar de oogst is inderdaad officieel van start."

Normaal gesproken begint de oogst in de Provence pas eind augustus.… Lees meer »

Weer culinair festival afgelast

Het culinaire festijn Lekker Berrege in Bergen op Zoom gaat niet door. Na het vervallen van Amsterdam Culinair is het al het tweede gastronomische evenement wat binnen een paar weken geannuleerd wordt. Lekker Berrege zou zondag 2 september voor de eerste keer gehouden worden, tijdens het Bergse zomerevenement Zoomerspelen. Dertien restaurateurs, een vishandel en een wijnleverancier zouden het publiek kleine culinaire hapjes en bijpassende drank aanbieden De organisatie van Lekker Berrege zag roet in het eten gestrooid door een ander evenement, de Krabbenfoor, waarbij eind juli de binnenstad van Bergen op Zoom drie dagen in het teken stond van het middeleeuwse Bourgondische leven.… Lees meer »

Ontbijten bij restaurant De Lindenhof

Vergeet de nostalgische punters en moderne fluisterboten die in Giethoorn de toeristische trekpleister vormen. Ga direct naar Giethoorn-noord, dáár vindt u de absolute topper van Giethoorn: het tweesterren restaurant de Lindenhof van Martin Kruithof. Een vriendelijke, hardwerkende man die zijn eigen paleisje schiep en daar zijn gasten graag van laat meegenieten. Hoe hebt u dit paradijs gevonden?
'Ik was 33 toen ik voor mezelf begon en een plek zocht die nog helemaal moest worden opgebouwd.… Lees meer »

Verslag Anteprima

Op de jaarlijkse Anteprima presenteren Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino hun nieuwe wijnen. Voor de verschillende gebieden zijn dit verschillende jaren. Chianti presenteerde 2005 en Classico 2004, in Montepulciano waren 2004 en 2003 riservas te proeven en in Montalcino stonden er 3 oogstjaren op tafel: Rosso 2005, Brunello 2002 en Brunello Riserva 2001. De afgelopen periode was niet de allerbeste, maar de weg naar boven is weer ingeslagen.… Lees meer »

Wijn uit Sardinie en Sicilie

Onze wijnreis door Italië brengt ons dit keer op de eilanden Sardinië en Sicilië. Sardinië is niet zo bekend als wijnstreek, maar heeft een paar bijzondere inheemse druiven die wijnen opleveren met veel elegantie en karakter. Denk aan exotische druiven als vermentino en carignano. Ze zijn heel geschikt voor het warme klimaat en leveren wijnen op die ondanks de krachtige zon toch nog frisheid en levendigheid hebben.… Lees meer »

De onbekende wijnregio Lombardije

Het oude Lombardije, met als centrum Milaan, is de grote motor achter de Italiaanse economische bloei van na de oorlog. Als wijngebied is deze regio veel minder bekend. Toch wordt hier meer wijn gemaakt dan in andere regio's met een grotere 'wijn'naam, zoals De Marken of Umbrië, of zelfs Friuli. Het probleem is, dat de wijnbouw hier nogal versnipperd is over een paar streken en dat deze zich bevinden aan de randen van de streek.… Lees meer »

Toscane weer richting de top

Toscane leek heel lang op zijn bekendste product: de fiasco ?de mandfles- voor ons synoniem met een flinke mislukking. Maar de mandfles is vrijwel verdwenen en de wijnen zijn weer uit het dal geklommen. Chianti & omstreken hebben ontdekt dat van hun 'eigen' druif, de sangiovese, mooie wijnen kunnen worden gemaakt. Als er maar gedisciplineerd mee wordt omgesprongen. Met name de opbrengsten mogen niet te hoog zijn en belangrijk is dat hij op de beste hellingen staat aangeplant en niet in het dal.… Lees meer »

De Italiaanse keuken: piano piano

De Italiaanse keuken is veel meer dan pizza en pasta alleen. Sterker nog: de Italianen zelf eten zelden pizza of pasta als hoofdgerecht! Aan de maaltijd wordt ontzettend veel aandacht besteed. Italianen staan lang in de keuken, maar ze genieten er ook heel lang van. Een uitgebreide maaltijd bestaat uit:

Antipasto: voorgerecht van kleine hapjes. Dit zijn vaak dungesneden vleeswaren (bijv.… Lees meer »

De genezende werking van koolsoorten

Het eten van de groenten broccoli en bloemkool kan de kans op prostaatkanker met 50% verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Nationale Kankerinstituut. De onderzoekers volgden gedurende 4 jaar 29.000 mannen. Mannen die elke week bloemkool of broccoli aten kregen veel minder vaak te maken met de ziekte. Vooral de agressievere vorm kwam minder voor. Volgens de onderzoekers komt dit doordat de groenten stoffen bevatten die het DNA zouden beschermen.… Lees meer »

Avocado

Wat praktische info over avocado's.
Lees alles over avocado's op Wikipedia Verkrijgbaar
Het hele jaar door.
Een avocado is rijp wanneer de vrucht bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aanvoelt.

Avocado's sneller laten rijpen
Stop de avocado samen met een banaan, appel of peer in een plastic zak. Bewaar de plastic zak bij kamertemperatuur.
Wat ook kan is ze even in de magnetron stoppen (ik ben even kwijt op hoeveel vermogen enzo, maar probeer gewoon uit: hij ontploft niet).… Lees meer »

Oudere posts