Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: september 2006

Een Geintje

(Dit is geen artikel, maar een verhaal. Veel plezier!) “Wat eten we, my dear?” “Ik heb Zuericher Geschnetzeltes met paprikarijst en een kaassoepje vooraf.” “Mmm, zal ik dan een flesje Cotes du Rhone openmaken?” “Rhone, 2,49 bij AH?” “Ik had het niet moeten voorstellen en je blind moeten laten proeven. Had je wel anders gepiept. E.Guigal is het. Guigal! Zes of zeven euro voor betaald. Geurig, fruitig, krachtig. Niet zeuren dus.”

Germaine zeurde niet. Zeurde eigenlijk nooit, als ze tot half negen in haar bed kon blijven. Maar wee als ze om zeven uur of zo opmoest. Dan was er geen land met haar te bezeilen. “Er zit een vlek op je broek”, “Heb je de wc weer niet schoongemaakt?” “Als je de krant haalt, neem dan toch de vuilniszak mee.” Berend was het gewend en kon het meestal wel verdragen. Niet altijd en op zulke dagen ging het fout. Een paar dagen terug was het zo’n dag geweest en nu kwam de verhouding langzaam weer op normale temperatuur. Germaine had vandaag weer haar best gedaan en Berend beloonde dat nu door een fles wijn uit de kelder te halen. Zes euro. Als het helemaal goed zou zijn, had zij nu een tournedos gebakken en er eigen gemaakte bearnaisesaus bij gegeven. Hij had ook een Rhone tevoorschijn gehaald, maar wel een betere: een St Joseph waarschijnlijk. Je kon zo om een uur of zeven bij de Thiemes makkelijk de temperatuur meten. Op tafel zag je het ook. Hij had het nog niet verdiend van het tafelzilver te eten. Niet dat het groene Solingen slecht at, maar het was niet voor de gasten bedoeld.

Lees meer

Onderzoek: Slow Food

Voor mijn studie Vrijetijdsmanagement aan Hogeschool Inholland ben ik op zoek naar echte kookliefhebbers. Momenteel werk ik samen met 7 medestudenten aan een project over Slow Food. Wellicht is dit onderwerp bij u bekend. Zo niet, dan zal ik het hieronder kort uitleggen. Slow Food is een beweging, of liever een verzameling ideeën die de basis vormt van de overtuiging dat voeding een essentieel onderdeel is van het leven en dat daarom de kwaliteit van leven onvermijdelijk verbonden is aan het genieten van gezond, smakelijk en gevarieerd eten. Precies het tegenovergestelde van Fast Food, bedacht om gehaast en gedachteloos te consumeren. Slow Food daarentegen staat voor het inzien hoe belangrijk voeding is, door te leren genieten van de diversiteit in smaken, recepten, de vele verschillende productiegebieden en de producenten te leren kennen en de sociale functie van eten te respecteren.Als onderdeel van ons project doen wij onderzoek naar de belangstelling van kookliefhebbers in een groots Slow Food evenement, dat volgend jaar november zal plaatsvinden.

Lees meer

HULP gevraagd

HELP me met het beste recept voor kroketten en gehaktballen. Ik heb sinds drie jaar een bedrijf in Dresden, Sachsen. Dit is dus voormalig Oost-Duitsland, maar wel de allermooste stad daar en een die absoluut boomt.

We verkopen Belgische en Nederlandse specialiteiten. Die waren er in 2002 nog helemaal niet. Denk aan Belgische bonbons, we vertegenwoordigen Leonidas. Dan Belgische en Nederlandse bieren. Er was wel wat Heineken, geen Grolsch. Er was totaal geen Belgische bier. Nederlandse en Belgische diepvriesspecialiteit waren er helemaal niet. Diepvries is begonen van niets. Inmiddels een Transit vol eens per maand, maar het groeit. Echter: gezien de stijgende benzineprijzen is het wellicht beter de productie langzamerhand naar Dresden te verleggen. Ik denk vooralsnog aan kroketten en gehaktballen. Andere producten als vlammetjes en frikandellen blijven we om diverse redenen wel uit Nederland halen. Zeer specifieke producten als garnalenkroketten ook.Ik lever kroketten aan twee horecabedrijven in Dresden en Freiberg. ook heb ik ze aangeboden in mijn winkel, met matig succes. In een nieuwe winkel wil ik ze heet aanbieden. Het gaat om kalfsvlees en/of rundvleeskroketten. Ze mogen niet te dik zijn. 100 gram is te zwaar, want te dik en te lastig frituren. Er moet wel 20 a 25% vlees in zitten.

Lees meer

Kruidengeneeskunde ofwel Fytotherapie

Onze aarde kent rond 400.000 planten. kent rond 400.000 planten, waarvan een 3000-tal als geneeskrachtig te boek staat; rond 200 daarvan worden algemeen als geneeskruiden gebruikt.

Het toepassen van de plant als genees- en heelmiddel heet fytotherapie.

Die toepassing is zo oud als de geneeskunde zelf. De namen van de beroemdste geneesheren uit de geschiedenis van onze westerse be­schaving zijn verbonden met het voorschrijven van planten als medi­cijn: De Griekse artsen Hippocrates (4e eeuw voor c., 'vader van onze geneeskunde' genoemd) en Theophrastos (3e eeuw v.c.), de in het klassieke Rome praktiserende Grieken Dioskorides (1e eeuw n.c.) en Ga1enus (2e eeuw n.c.) en de Romeinse geneesheer Apuleius (2e eeuw n.c.).

Lees meer

DE VROUW

Toen God eenmaal de vrouw schiep was hij reeds 6 dagen aan het overwerken Toen God eenmaal de vrouw schiep was hij reeds 6 dagen aan het overwerken!

Er verscheen een engel en deze zei: waarom spendeert u zoveel tijd aan dit model?En de Heer antwoordde: Heb je al gezien aan welke voorwaarden ze moet voldoen?Ze moet helemaal te wassen zijn, 200 beweegbare delen hebben die allemaal te vervangen zijn.Ze moet functioneren op cola light en kliekjes. Een schoot hebben waar 4 kinderen op kunnen zitten.Een kus die alles kan genezen, van een geschaafde knie tot een gebroken hart EN ze mag maar 1 paar handen hebben.De engel was overweldigd door alle voorwaarden: 1 paar handen! Niet te geloven!En dat is het standaard model? Dat is teveel voor 1 dag. Neem op z 'n minst morgen erbij om het af te maken. " Maar dat gaat niet " protesteerde de Heer. Ik ben bijna zover.Ik heb deze creatie die zo dicht bij mijn hart ligt bijna afgerond.Ze geneest zichzelf als ze ziek is EN werkt 18 uur op een dag.De engel kwam dichterbij en raakte de vrouw aan. Wat heeft u haar zacht gemaakt Heer! Ze is zacht, zei de Heer, maar ik heb haar ook heel hard gemaakt.Je hebt geen idee wat zij kan doormaken of voor elkaar kan krijgen. Kan ze ook nadenken? vroeg de engel.De Heer antwoordde: Ze kan niet alleen nadenken, ze is ook in staat om zaken te beredeneren en te onderhandelen. Toen viel de engel iets op, hij raakte de wang van de vrouw aan. "Oeps, ik geloof dat deze lekt! Ik zei toch dat u er teveel instopte. Dat is geen lekkage, corrigeerde de Heer, dat is een TRAAN,

Lees meer

Een rokend glaasje wijn als culinaire gimmick

Kok Willem Dankers van het Dorset Mansion House in Borne houdt wel van iets geks, iets nieuws en iets verrassends. Zijn nieuwste culinaire gimmick: een glas wijn waar de rook vanaf slaat. Het brouwsel ziet eruit alsof het rechtstreeks afkomstig is uit het laboratorium, als een onheilspellende toverdrank. Maar, legt Dankers uit, het is eigenlijk gewoon 'logisch nadenken'. Onderin de glazen ligt namelijk een blokje koolzuurstof. 'Bevroren CO2', kun je het ook noemen volgens de kok van het Bornse restaurant. ''Het heeft een temperatuur van 78,5 graden celsius onder nul. Als je daar wijn overheen giet met een temperatuur van 12 graden, dan krijg je natuurlijk een groot temperatuurverschil. Dat veroorzaakt de rook.''

Borrelt
De wijn klotst en borrelt in het glas, maar de rook die ervan afkomt is geur- en smaakloos, behalve wat sensatie voegt het voor de smaakpapillen weinig toe. ''Ik heb het gisteren voor het eerst uitgeprobeerd in het restaurant. We serveerden het als dessertwijn. Veel mensen vinden het inderdaad eng om het te drinken zo'n eerste keer. Maar ze vonden het wel leuk.'' Dankers is van plan dit culinaire geintje zo'n drie weken in zijn restaurant te laten zien. ''Eten is beleving. En het is leuk iets verrassends te doen, maar we zijn hier natuurlijk geen circus. Na drie weken is het mooi geweest, dan ziet een discotheek er misschien heil in en is het voor ons niet meer bijzonder.'' De 'rookbommetjes van ijs' zijn een voorbeeld van nieuwe technieken die tegenwoordig in de horeca worden toegepast: moleculair koken. Dankers vindt het vooral grappig. ''Je kunt er heel ver mee gaan. Frituren in stikstof, een dressing maken die eruit ziet als een slushpuppy, yoghurt-popcorn maken, noem maar op. Maar je kunt er ook mee doorslaan. Het moet niet zo zijn dat we in de toekomst biefstuk door een rietje zuigen. Daar zie ik niks in. Maar je kunt er misschien zo nu en toe wel wat leuke elementen uitpakken voor in je restaurant.''

Lees meer

Kookschool dicht wegens brandgevaar

Kookschool Keizer Culinair aan de Oudegracht in Utrecht is dicht. Na een veiligheidscontrole door de gemeente en de brandweer vorige maand is het pand per direct gesloten wegens brandgevaarlijkheid. De kookschool zou volgens de brandweer op meerdere verdiepingen extreem onveilig zijn. Bij het bedrijf ontbreekt het onder andere aan veilige vluchtwegen en alarminstallaties. Ook heeft Keizer Culinair niet de juiste vergunningen.

Het was de eerste keer dat de kookschool op veiligheid werd gecontroleerd. ''Keizer Culinair was in bedrijf zonder dat zij over de juiste vergunningen beschikten,'' zegt gemeentewoordvoerder Gerard Derksen. ''Zo was het gebruik van het pand niet in overeenstemming met het opgestelde bestemmingsplan. Ook klopte de bouwverordening niet. De brandweer trof daarbij een extreem onveilige situatie aan.''

De kookschool bestaat uit meerdere verdiepingen en geeft in het pand aan de Oudegracht kookcursussen en wijnlessen aan groepen mensen. De eigenaar van Keizer Culinair wilde niet reageren op de sluiting van het pand. De vol geplande kookcursussen aan de Oudegracht zijn afgelast.

Lees meer

Pascal Jalhaij weg bij Palace Hotel

BREAKING NEWS: Sterrenkok Jalhaij verlaat na minder dan een jaar het Palace Hotel in Noordwijk. Volgens de nieuwe directeur van het hotel miste de chef zijn Amsterdamse gasten. Noordwijk is Amsterdam niet, zei hij. Een relatie met zijn komst is er niet, zegt hij. De man is pas sinds de eerste van deze maand in functie. Jalhaij nam zijn beslissing gistereb, dinsdag 19 september. Zijn hele team neemt hij mee.

Ik kan flauw doen en vragen hoe PJ dat weet, dat van zijn gasten, want ik heb hem nooit in de zaal gezien. Niet in Amsterdam en niet in Noordwijk. Maar ik snap het wel: In Amsterdam wilde men zijn kookkunst genieten en bestelde en masse de dure menu's. Dat moet in Noordwijk, zeker in de zomer, heel anders zijn geweest.

Lees meer

Het Indiase Menu

Samenstelling van menu,s in volgorde. Geen voorgerecht of, indien wel aanwezig een stUkje meloen of avocado met olie en azijn, beide uit de koelkast.

Bij een lichte maaltijd kan wel eens een soep, pakora's of samosa's, geserveerd worden zoals ook bij een, borrel wel gebruikelijk is.

Droge rijst met kipkerrie en groentenkerrie.

­VIeeskerrie met linzen en chapati' s met geraspte ko­kosnoot.

Lamskebabs met gele rijst en tomatensalade.

­Garnalenkerrie met eikerrie en rijst

Keema (losgeslagen gehakt), groentenkerrie en bo­nen.

Lees meer

Eten op vakantie culinaire inspiratiebron voor ruim veertig procent buitenlandse vakantiegangers

Het beeld van de Nederlander die met een aanhangwagen - beladen met piramidetent, aardappelen en andere etenswaren - richting Zuid-Frankrijk vertrekt is een beetje achterhaald. Uit onderzoek van TNS NIPO onder 650 vakantiegangers blijkt dat Nederlanders de supermarkten in het buitenland inmiddels weten te vinden. De Nederlander neemt nog steeds wel koffie, thee, brood, boter, kaas, hagelslag en ander beleg mee op vakantie, maar dit is vooral bedoeld om de eerste paar dagen mee door te komen. De grote zakken met aardappelen worden tegenwoordig thuis gelaten. Koken
Als we de hotelgasten niet meerekenen, koken ruim vier op de vijf vakantiegangers (84%) wel eens hun eigen potje tijdens de vakantie. De helft zelfs (bijna) elke avond. Als men kookt, doet men dat vooral makkelijk (64%).

Supermarkt
De ervaring is dat supermarkten in het buitenland vaak een ander en groter assortiment hebben dan de Nederlandse supermarkten. Voor 'culifreaks' vaak een walhalla, voor anderen een waar doolhof. Boodschappen doen in deze ruim gesorteerde winkels wordt zeker niet als een 'noodzakelijk kwaad' gezien. Het gaat te ver om het een uitje te noemen, maar bijna zestig procent van de buitenlandgangers vindt het wel (erg) leuk om een buitenlandse supermarkt te bezoeken. Bijna de helft vindt het ook echt leuk om in een buitenlandse supermarkt producten te kopen die in Nederland niet te koop zijn. Een derde (34%) van de bezoekers van buitenlandse supermarkten neemt daadwerkelijk producten mee naar Nederland om thuis nog eens te kunnen nagenieten.

Inspiratie
Als men producten meeneemt van huis, heeft dit weinig te maken met het net zo willen eten als thuis. Veel Nederlanders staan tijdens hun vakantie namelijk best open voor andere of buitenlandse producten en gerechten. De helft van de Nederlanders eet op vakantie dan ook gerechten die hij of zij thuis niet eet (54%). Ook de merken hoeven volgens ruim de helft van de Nederlanders die naar het buitenland op vakantie gaan niet hetzelfde te zijn als thuis. Het buitenlandse eten is voor zeventig procent van de vakantiegangers zelfs een van de charmes van op vakantie gaan. Onder Nederlanders die de afgelopen zomer in het buitenland zijn geweest, ligt dit percentage nog hoger (82%). Voor ruim veertig procent van de buitenlandse vakantiegangers zijn de ervaringen blijvend: voor hen is de vakantie een culinaire inspiratiebron voor nieuwe recepten of gerechten.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten