Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: juli 2006

Dieetweek 31

Zo de helft van het jaar zit er al op!

Kan me niet eens voorstellen dat we over zo\'n 3 maanden in de herfst zullen zitten.

Vanavond gesteigeld:-(

Heb gesnoept omdat ik daar onnoemelijk veel behoefte aan had.

Nou, wat moet dat moet.

Heb er geen spijt van en dat is al een pluim waard want er is een tijd geweest dat ik enkel met een schuldgevoel bleef.

Vanavond doodnormaal gegeten: gekookte aardappelen en speciebonen met een beetje magere jus.

Heeft me heerlijk gesmaakt!

Zit te dubben over morgen.

Lees meer

De keukenchef

Recepturen voor een keukenchef met roestvrijstalen mengbeker.

Glazuur en Gebakgarnering 150 gram poedersuiker 3 eetlepels water

Van gewone suiker kunt u in de mengbeker poedersuiker maken. U doet de poedersuiker en het water in de kom en vermengt dit goed. In plaats van water kan men vruchtensap nemen of likeur. Ook kan er wat minder poedersuiker verwerken hiervoor in de plaats cacao of oploskoffie gebruiken. Glazuur moet als een lint van de lepel lopen!

Melkglazuur

In plaats van water neemt U koffieroom of gekondenseerde melk.

Lees meer

Dieetweek 30

De eerste week van de vakantie zit er al bijna op.

Deze week ging ongelooflijk snel voorbij!

Kan op zich alleen maar een goed teken zijn: ik heb het naar mijn zin:-))

Ondanks de hitte bij Erinn op de slaapkamer nieuw tapijt gelegd.

Mocht ze zlef een kleur kiezen en dat is lime geworden.

Gisteren in no-time de kmaer leeggehaald, tapijt gelegd en alles teruggezet.

Ziet er helemaal spik en span uit en kind is in haar element.

Ryan's kamer nog onder handen nemen maar ik denk dat ik het nog even uitstel.

Heb er (nog) geen zin in.

Lees meer

Het gaat niet snel in Oost-Duitsland

Het bezoek van Gaby en Jan aan Dresden deed de deur dicht: nu moesten we ook naar Dessau! Een van de interessen die kri, mijn vrouw, en ik delen is architectuur. De Anhaltse stad Dessau stond dus al jaren op een "to visit"-lijstje, maar niet hoog genoeg. Een vriend, architect en Dessauer had ons niet bepaald scherp hemaakt en zo was het weer afgevallen voor mijn verjaardagsfeestje. Gaby en Jan spraken andere taal, er viel een afspraak uit op woensdag en we besloten die dag dus lekker vrij te houden. Op naar Dessau, maar eerst naar het Slot Oranienbaum in het gelijknamige stadje. Dat ligt een kilometer of 10 verder en is absoluut verstild, als je het positief zegt. Wel een mooie barokke kerk, maar geen enkele bakker nog gevonden, los van die in de Pennymarkt. Het Slot is door een Nederlandse architect gebouwd, 300 jaar geleden en de Nassaus die hier leefden en investeerden maakten er ook een soort Chinese tuin bij. Maar ik geloof niet dat Hennie van der Most hier iets maken wil, al zou het relatief gunstig iets prachtigs kunnen zijn. Toch erg grappig voor Nederlanders hier: je herkent de architectuur van vele huizen: je bent op de Veluwe! Ga dat zien. We aten nog naar DDR-kenmerken, al was de Saettigungsbijlage nu voorzien van een olijf, zo'n rare onrijpe tomaat en nog wat blikgroenten. Daar wil ik het niet verder over hebben.

Lees meer

Recepten uit Scandinavie

Uit 1965 Knackebrood

1kg door een zeef gewreven gekookte aardappels die nog warm zijn, 375gr. Roggebloem.

Deze ingredi?nten direct tot een deeg kneden. Eventueel nog wat bloem toevoegen, maar in geen geval vocht, kruiden of specerijen.

Van het deeg een bal maken en afgedekt minstens 12 uur laten staan. Daarna het deeg in ca. 50 stukken verdelen en ieder stuk tot een vliesdunne ronde plak uitrollen ter grootte van een middelgrote koekenpan. De bodem van de pan mag slechts een ietsje vettig zijn. Bij dit recept wordt het brood niet zozeer gebakken, dan wel gedroogd. Daarom mag de bodem van de pan, die zo zwaar mogelijk moet zijn, wel middelmatig warm zijn, doch slechts heel matig verhit worden. De koeken moeten meerdere malen omgekeerd worden, met behulp van een deksel, en moeten op een rooster afkoelen en nog verder drogen.

Lees meer

wetenswaardigheden van de Scandinavische eilanden

Uit 1965 Vet varkensvlees in saus: dit is zeer calorierijk en wordt tezamen met witvis- een Finse specialiteit- gebakken.

Rendierbout wordt vaak gegeten in Finland. Men braadt een gewassen bout van ca. 1 ? kg samen met spek, of kookt hem en eet hem met gebakken aardappels., bloemkool, doperwten.

In Scandinavi? is men ook gek op lamsvlees. Men kookt het in dillesaus, Finland, of pekelt het en kookt het dan, zoals in Zweden. In Denemarken maakt men graag lamsragout.

De kerstgans is overal in het noorden een traditioneel gerecht. In Zweden vult men hem met appels en pruimedanten of kastanjes of rauwe aardappels. In Denemarken wordt hij eerst gepekeld alvorens hij met soepgroenten wordt gaargekookt. Er wordt een gans van 5 tot 7 kg gebruikt, en in de oven duurt het wel drie uur voor hij gaar is.

Lees meer

Wat te eten tijdens een hittegolf

Vers seizoensfruit is bij deze temperaturen aangewezen.

Water of gezouten dranken zijn een perfecte dorstlesser Als het heel warm is, krijgen bacterien alle kansen om zich te nestelen in voedsel. Om voedselinfecties te vermijden, is het met deze temperaturen aangewezen extra aandacht te schenken aan wat er op tafel komt.

Vers

Conserven, gepasteuriseerde, gebakken en gestoofde eetwaren zijn het meest aan te raden. Ook frisse salades en andere rauwe groenten. Vergeet deze eerst niet grondig te wassen en zo vlug mogelijk na de aankoop te gebruiken.

Lees meer

Wat is kefir en waarvoor is het goed?

De drank uit de Kaukasus die 100-jarigen maakt. Omdat kefir zo uitgebalanceerd en voedzaam is, draagt het bij aan een gezond immuunsysteem. Om die reden wordt het gegeten door patienten die lijden aan aids, het chronisch vermoeidheidssyndroom, herpes en kanker. Het kalmerende effect op het zenuwgestel heeft al velen die lijden aan slapeloosheid, depressies en AHDH verlichting gegeven. Regelmatig gebruik van kefir kan helpen bij de verlichting van alle darmproblemen; het kan de beweegbaarheid van de darmen bevorderen, winderigheid verminderen en zorgen voor een gezonder spijsverteringssysteem. Daarnaast helpt het reinigende effect dat kefir op het gehele lichaam heeft bij het verkrijgen van een beter uitgebalanceerd innerlijk ecosysteem, een optimale gezondheid en het bereiken van een hogere leeftijd. Kefir kan ook helpen de sterke hang naar ongezond voedsel te elimineren doordat het lichaam beter gevoed en meer in balans is. De uitstekende voedingswaarde van kefir biedt aan iedereen, in welke lichamelijke conditie dan ook (zwangere en zogende vrouwen,ouderen en kinderen), genezing en de handhaving van een goede gezondheid.

Lees meer

verse kruiden bewaren, drogen en invriezen

Handig om nu een voorraadje te maken voor de winter, want dat zijn de kruiden veel duurder

DROGEN:

-------

Om verse kruiden te drogen wanneer ze ruim voorradig zijn,kunt U een van de volgende 3 methoden toepassen.

Hoe sneller de kruiden drogen,des te geuriger ze blijven.

GEWONE OVEN:

------------

Takjes gewassen en drooggedepte kruiden op een aluminiumfolie beklede bakplaat leggen.

De oven op de laagste stand zetten en de kruiden er droog en bros in laten worden.

Lees meer

Mopje van de scheurkalender!!

Een passagier achter in een taxi wil de chauffeur iets vragen,dus tikt hij hem even op de schouder om zijn aandacht te trekken.De taxichauffeur geeft een geweldige schreeuw en verliest de controle over het stuur.Het voertuig mist op een haar na de tram en ramt bijna een monument,voor het op het trottoir tot stilstand komt, tussen een groep driftig fotograferende Japanners.Het is even stil in de taxi.Dan zegt de chauffeur:

-Mijnheer,wilt u dat nooit meer doen,ik ben me doodgeschrokken!

De passagier zegt dat hij niet wist dat de chauffeur zo zou schrikken van een klein tikje op zijn schouder.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten