Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: juni 2006

Veilig barbecueën

Dankzij de tips van Smulweblid spikkertje voorkom je ongelukken tijdens de barbecue.

Wat is er gezelliger om samen te bbq-en. Helaas komt het maar al te vaak voor dat het BBQ-en niet alleen een feest is..verkeerd gebruik kan er voor zorgen dat er ongelukken gebeuren en dat is juist wat we niet willen... Let bij de aanschaf van een barbecue erop dat deze stevig op zijn poten staat en plaats de barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond.

Bos, heide en duin zijn vooral tijdens de droge zomermaanden uiterst brandbaar.

Lees meer

Dieetweek 26

Alweer een dikke week (of zelfs 2) geleden dat ik geschreven heb.

Ben druk.

Druk op het werk en thuis.

Dit is de laatste schoolweek van de kinderen dus in ieder geval geen gejaag in de ochtend meer behalve dat van mezelf als ik naar het werk moet:-)

Vrijdag gaan we met z'n allen een weekendje weg.

Even een kleine break na alle druktes.

Kinderen zijn aan vakantie toe!

Ze kunnen 's avonds niet in slaap komen en 's ochtends er niet uit.

Tja is ook lastig met dit weer.

Lees meer

Groenten en fruit: hoe vers is vers?

Idealiter zouden groenten en fruit rechtstreeks van het veld of de boom op ons bord moeten komen. Idealiter zouden groenten en fruit rechtstreeks van het veld of de boom op ons bord moeten komen. Ultra vers. In de realiteit gaat het er echter meestal anders aan toe. Vaak moeten groenten en fruit een lange weg afleggen van producent tot consument. Boodschappen doen wordt door velen als tijdrovend beschouwd. Een eenmalig bezoek aan de supermarkt moet vaak volstaan om het gezin voor de rest van de week van het nodige proviand te voorzien. Dit betekent dat groenten en fruit gedurende enkele dagen moeten worden bewaard en dat gaat onvermijdelijk gepaard met verlies aan kwaliteit en vitaminen. Let daarom op de versheid van de producten bij aankoop.

Lees meer

De Drie Doshas

De bijzondere kenmerken van de dosha's kunnen m.b.v. eenvoudige begrippen worden aangeduid staat voor beweeglijkheid die wordt aangedreven door lucht en ether.

Regelt de beweging in alle lichaamsprocessen.

Bevindt zich in de dikke darm, hersenen, dijen, lendenen, voeten, huid, beenderen, urineblaas en bekken.

Vata is het bewegingsprincipe.

Een vata type is over het algemeen slank (mager), kan zich moeilijk concentreren, heeft het snel koud heeft en heeft een grote behoefte aan een snelle bevrediging van zijn behoeftes.

Lees meer

De wetenschap van het eten en een goede gezondheid

India is niet alleen de bakermat van de vegetarische keuken, maar

tevens van de wetenschap van een goede gezondheid. is zonder twijfel het oudst bekende geschrift over geneeskunde, hygiene, biologie en voedingsleer.

Deze tak van de Veda's werd vele duizenden jaren geleden geopenbaard door Bhagavan Dhanvantari, een incarnatie van Krisna.

"Vele duizenden jaren geleden" betekent in dit geval echter niet hetzelfde als primitief. Sommige adviezen uit de Ayurveda zullen de hedendaagse lezer doen denken aan de adviezen van de moderne voedingsleer en andere komen gewoon bijzonder verstandig over.

Lees meer

Vegetarisme, de weg naar een hoger doel

Het woord vegetarier, dat in 1842 uitgevonden werd door de

stichters van de British Vegetarian Society, stamt van het Latijnse woord vegetus, dat ongeschonden, gezond, vers of vol leven betekent, in homo vegetus (een mentaal en fysiek krachtig persoon).

De oorspronkelijke betekenis van het woord suggereert een filosofisch en moreel uitgebalanceerde levenshouding.

Heel wat meer dus dan alleen maar een dieet van groenten en fruit.

De meeste vegetariers zijn mensen die begrepen hebben dat we om bij te dragen aan een meer vreedzame samenleving eerst het probleem van het geweld in ons eigen hart moeten oplossen.

Lees meer

Kookboek NOBU van Chef-kok Nobuyuki Matsuhisa

Nubo is een schitterend kookboek, waarin zeebanket in al zijn facetten en de flair van een werkelijk sublieme chef-kok voorop staan. Met bijdrage van Robert de Niro, de Nederlandse sterrenkok Jonnie Boer en de Japanse acteur Ken Takakura. Kreeg zijn opleiding als sushichef in Tokyo.

Na verschillende restaurants in Peru Argentinie en Alaska geleid te hebben opende hij in 1987 zijn eigen restaurant Matsuhisa in Los Angeles.

Zeven jaar later liet hij zich door Robert de Niro overreden om Nobu New York te openen. Op dit moment zijn er dertien Nobu-restaurants: in New York, Los Angeles, Malibu, Aspen, Las Vegas, Miami, London, Parijs, Milaan en Tokio.

Lees meer

Het essentiële van de Curry keuken

De oorspronkelijke herkomst van het woord curry (kerrie) is niet precies bekend. Dat curry geen Indiaas woord is, en dat het hoogstwaarschijnlijk ten tijde van de Engelse overheersing is ontstaan. Misschien was een Engelse soldaat eens bij een Indiase familie te gast en kreeg hij daar bij het avondeten ′turkari′, een groentegerecht voorgezet. Toen hij zijn vrienden in Engeland er later over vertelde, kon hij zich de naam ervan niet meer exact herinneren en schreef gewoon ′kari′, wat later tot curry werd verbasterd. Maar misschien komt de naam ook van een ander groentegerecht met de naam ′cuddy′, dat voornamelijk in Bombay wordt gegeten. Hoe het ook zij, tegenwoordig is ′curry′ een Indiaas woord en dat zal het ook blijven, hoewel de Indiërs hun gerechten niet globaal onder de noemer kerriegerechten samenbrengen, maar ze steeds een naam geven die van de bereidingswijze is afgeleid. ′ Molees′ zijn bijvoorbeeld kerrie gerechten die met kokosmelk worden klaargemaakt, ′kormas′ worden daarentegen met yoghurt en ′vindaloos′ met azijn bereid. We kunnen dus stellen dat een kerrie gerecht nooit zomaar een kerrie gerecht is, maar dat daartegenover staat dat ′korma′, ′molee′ en ′vindaloo′ altijd kerrie gerechten zijn.Veel mensen denken dat kerrie een kruid of een wortel is, om fijngemalen door een saus te roeren, die dan vervolgens kerriesaus heet. In werkelijkheid zijn er geen vaste regels voor de samenstelling van kerriepoeder. Het poeder bestaat uit een mengsel van verschillende kruiden, specerijen en aromatische zaadkorrels. Het aantal ingrediënten varieert van drie tot dertig.

Lees meer

Het verband tussen voeding en religie in India

In de meeste landen van de westelijke wereld wordt gegeten om de maag te vullen.
In India bestaat echter een zeer nauwe samenhang tussen voeding en religieuze gebruiken. is zich er voortdurend van bewust dat al het voedsel van de goden komt. Daarom wordt van elke maaltijd een religieuze of geestelijke handeling gemaakt. De Hindoes offeren hun goden in de tempels voedsel, bijvoorbeeld rijst, kokosnoten, ghee (gezuiverde boter), melk, specerijen of snoepgoed. Een bijzonder strenge sekte van de Hindoes, de Jains, strooit zelfs suiker voor mierenhopen en anderen plaatsen een kom met melk in de buurt van een slangenest. De koe is voor de Hindoes heilig, haar vlees zullen ze absoluut nooit eten.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten