Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: april 2006

Twijfel over effect vette vis voor gezondheid

Twijfels (?) Het eten van vette vis heeft weinig of geen effect op de gezondheid, meldt het toonaangevende medische tijdschrift de British Medical Journal. De Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum zetten echter grote vraagtekens bij de conclusies van de onderzoekers en handhaven het advies om ??n tot twee keer per week vis te eten (70 tot 280 gram) in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Vette vissoorten zijn onder meer makreel, zalm, sardines en haring.

Volgens de Hartstichting hebben de onderzoekers metingen bij inname van visvetzuren en plantaardige omega-3-vetzuren bij elkaar opgeteld. "Indien men de afzonderlijke gegevens bekijkt, blijken omega-3-vetzuren wel degelijk een gunstig effect te hebben op hart- en vaatziekten," aldus de Hartstichting. "Verder heeft men niet gekeken naar het effect op fatale en niet fatale hart- en vaatziekten, terwijl bekend is dat vis vooral effect heeft op het voorkomen van fatale hart- en vaatziekten, zoals plotselinge hartdood. Verder heeft men verschillende studies met verschillende pati?ntengroepen ook op een hoop gegooid." Het Voedingscentrum is het volledig eens met de kritiek van de Hartstichting.

Lees meer

EINDPUNT - WINNIEs betekenis voor smulweb

Winnie is dood en dat is een verlies voor heel de wereld. Ook voor smulweb. Want in de paar jaar dat Winnie hier actief was, heeft ze daar onmiskenbaar haar sporen achtergelaten en ook verdiend.

Dit artikel wil die sporen een beetje vastleggen als eerbetoon aan deze bijzondere vrouw.

2003

Winnie kwam op smulweb in juni 2003. Toen opende ze haar pagina Winnie5830.

Ze koos voor de naam Winnie, omdat haar roepnaam (Wilma) al in gebruik was op smul maar meer nog omdat ze iets had met beren, vooral met Winnie de Poeh. Het cijfer 5830 was gewoon willekeurig. Ze was weliswaar in 1958 geboren, maar ze vertelde medat ze daar helemaal niet aan had gedacht toen ze die pagina maakte. Ze had gewoon een cijfer erachter gezet.

Lees meer

Truffels

350 gram truffels op eerste Belgische plantage

De eerste Belgische truffelplantage leverde het voorbije oogstseizoen 350 gram truffels op. Het had meer kunnen zijn, maar het varken dat de truffels moest opsporen, heeft er zelf een groot aantal opgegeten.

Dat heeft eigenaar en chef-kok Rudi Devolde uit het West-Vlaamse Reninge maandag bekendgemaakt. Hij had vele tonnen speciale grond uit Frankrijk laten overkomen voor zijn plantage. Ook had hij een varken gedresseerd om de truffels te vinden.

Het resultaat is wat minder dan Devolde had verwacht. Volgens hem waren de truffels van goede kwaliteit. De luxevruchten hadden ongeveer twee centimeter doorsnee, met een waarde van 1000 euro per kilo.

Lees meer

PORTABELLO

Oorsprong van de naam Portabella:

- Zommige beweren dat deze champignon is vernoemd naar de beroemde Portobello winkel straat in Londen.

- Zommige beweren dat deze champignon is vernoemd naar de T.V. show Portabello.

- En in de noorden van Italie word portabello, capellone genoemd. Wat grote hoed betekend.

Eigenschappen van Portabello Champignons:

Beschikbaar recht door de jaar heen en plaastlijk gekweekt. Indrukwekkend in grootte en verschijning, bruin in kleur met een dikke vlezige textuur. Portabelo s is een goed plaatsvervanger als vleesalternatief. Ze worden ook de truffel van de champignons genoemd. En ik vind ze echt een vlees smaak hebben.

Lees meer

Dieetweek 17

Wat een heerlijk weer is het toch!

Ik krijg gewoon zin om de boel onder handen te nemen. Absolute onzin dus, maar goed.

Zit hier lekker thuis te wachten totdat de monteur van chello komt.

We hebben al weken last van storing. Telkens valt internet weg.

Al een paar keer via de telefoon alles nagekeken maar toch blijft internet wegvallen.

Mag je van 12.00 uur tot 18.00 uur thuisblijven.

Minder en bewuster eten, het neemt zo onderhand een andere vorm aan.

Ben steeds "bewuster" aan het kopen dwz: meer biologisch.

Lees meer

HIGH TEA VOOR 40 PERSONEN

Op 1e Paasdag 2006 heb ik een high tea georganiseerd voor 40 personen. Veel hapjes kun je voorbereiden. De volgende dag alleen sandwiches smeren en schalen opmaken. Wat heb je allemaal nodig behalve de hapjes:

Diverse soorten thee (gewone thee en kruidenthee)

koffie

limonades en vruchtenbowl

bier, wijn, jenever, port

Papieren bordjes

Servetten

Plastic bestek

Lees meer

Asperges,het witte goud

Wetenswaardigheden Limburg - Asperge, het witte goud

Lange kaarsrechte zandhopen van nog geen halve meter hoog typeren plaatselijk het landschap van Noord- en Midden-Limburg. Het zijn de bedden van de koningin der groente: de asperge. Tussen half april en eind juni lokt de zon het witte goud uit de aarde. Zodra de kop een barst in het zand heeft gemaakt, wordt de asperge uitgegraven en uitgestoken.Overal verschijnen langs de weg bordjes met de tekst Asperge of Spargel.De tijd voor heerlijke aspergegerechten is begonnen. Waar kun je daar beter van genieten, dan daar waar het vandaan komt.

Lees meer

Dagboekbijdragen april 2006

Terug van weggeweest? Hoi lieve allemaal. Ik dacht, laat ik ook maar weer eens een berichtje schrijven. Mocht ook wel weer eens na 3 maanden... (schaam, schaam).

Het gaat allemaal prima met me. Druk met werk, hobby-s, sociale contacten en relatie.

Zelfs nog een leuk nieuwtje. Ik ga begin mei met mijn moeder naar de VS voor een weekje. Mijn gastzusje gaat namelijk trouwen. Hartstikke leuk natuurlijk.

Met de lijn ging het wat minder de laatste tijd. Sinds een week heb ik het licht weer gezien en is er gelukkig alweer 2 kilo af. Ben momenteel bezig met 2x per dag Slimfast en 1x per dag een gewone warme maaltijd. Gaat perfect! Moest ook wel want ik zat alweer boven de 90 kilo. Nu weet ik dat ik nooit een lichtgewicht zal zijn maar ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat ik het nooit zover laat komen dat ik boven de 100 kom. En daar houd ik me gelukkig nog steeds netjes aan.

Lees meer

BORRELHAPJES VOOR EEN FEEST MET 50 PERSONEN

Feestje voor mijn 50-jarigebuurvrouw. MOUSSE VAN FETA MET RODE PAPRIKA

1 rode paprika

2 eetlepels olijfolie

chilipoeder of cayennepeper (naar smaak)

250 gram feta

Maak de paprika schoon en snij het vruchtvlees in blokjes. Verhit de olijfolie en fruit hierin de paprika samen met chilipoeder of cayennepeper zacht (plm. 10-25 minuten) op een lage warmtebron. Laat de paprika afkoelen. Verkruimel de feta. Doe de feta en de afgekoelde paprika met de olie in de mengkom van de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer. Pureer dit tot een gladde egale massa. Proef even of er nog kruiden bij moeten!

Lees meer

Aardappel recepten

Recepten met de aardappel in de hoofdrol.

Elk recept is voor 4 personen. 1kg aardappelen schillen, wassen, in 20 min. gaarkoken, afgieten, uit laten dampen, pellen en koud laten worden. Dan fijnraspen en vermengen met 4 eieren, 4el melk en zoveel bloem toevoegen dat er een stevig deeg ontstaat. Roer er wat zout door. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Steek met een glas rondjes uit het deeg. Laat deze rondjes in ruim kokend water 5 minuten koken. Dep ze met keukenpapier droog. Smelt wat boter in een koekenpan en bak de koekjes aan beide kanten goudbruin.30gr bloem vermengen met 1dl melk en even laten weken. klop er 6 eieren door. Schil 750gr aardappelen, was ze, rasp ze grof en schep ze direct door het eimengsel. Pel en snipper een ui en roer door het eimengsel. Strooi er wat zout en peper in. Bak een paar plakjes van 300gr ontbijtspek uit in een koekenpan en voeg een deel van het aardappeldeeg toe. Druk het plat en bak 5 min. aan beide kanten. Haal uit de pan en houd het warm. De rest van het spek en het deeg op dezelfde manier bereiden.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten