Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: november 2006

Koffiecultuur in Nederland verandert sterk

De Nederlander stelt steeds hogere eisen aan zijn koffie. Niet alleen qua smaak, maar ook wat betreft de omgeving waarin het zwarte goud wordt gedronken. De koffiecultuur in Nederland zal daarom de komende jaren sterk veranderen, stellen de kenners. Het was de Senseo die ruim vijf jaar geleden het koffiedrinken in Nederland op z'n kop zette. De Nederlander ging van een potmoment naar een kopmoment. Daarmee veranderde niet alleen de smaak, maar deels ook het sociale aspect van het samen koffiedrinken. Iedereen kon immers zelf bepalen wanneer hij of zij een verse kop koffie nam. Wat bleef, is het thuis koffiedrinken. Nog steeds wordt 70 procent binnenshuis gedronken en 30 procent buiten de deur. In de zuidelijke landen is dat omgekeerd, weet Hans van Spronsen van het horeca-adviesbureau Spronsen & Partners in Leiderdorp. ''Daarom is er in Nederland nog steeds geen Starbucks'', meent hij, ook al zien de wat meer trendy mensen deze koffiezaak graag komen. ''Starbucks is een coffee-to-go concept, dus meenemen die koffie. Daar hebben de meeste Nederlanders niet veel mee.''

Het Amerikaanse bedrijf zelf zegt erg ingenomen te zijn met de mogelijkheden die zijn ontstaan in de Nederlandse markt, maar heeft vooralsnog geen plannen om op Nederlandse bodem een vestiging te openen. ''Je moet weten dat de angelsaksische landen geen koffiecultuur, maar een theecultuur hadden. Dus in De Verenigde Staten was nog wat te winnen toen Starbucks begon'', aldus Van Spronsen.

Bij de Nederlandse koffiedrinker gaat het steeds meer om de kwaliteit. ''We gaan terug naar de boon'', zegt Rob de Laat namens de Vereniging Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers. ''Na de Senseo, die de crèmelaag insinueerde, zijn mensen zich bewuster geworden van een kopje verse koffie. In de horeca is behoefte aan een grotere variëteit van betere kwaliteit omdat het de referentie met het bakkie thuis wel moet overtreffen. Tegelijkertijd willen mensen thuis ook steeds betere koffie. De espressomachines van bijna duizend euro worden grif verkocht'', zegt De Laat.

De espressomarkt in Nederland groeit dan ook fors. Was die markt volgens De Laat vijf jaar geleden nog 3 tot 4 procent groot, nu is die 13 procent en het einde is volgens hem nog niet in zicht. In volume wordt weliswaar minder koffie gedronken, maar er wordt wel meer kwaliteit geschonken. ''Binnen tien jaar drinkt de helft van de Nederlandse koffiedrinkers z'n bakkie door eerst de bonen vers te malen'', schat De Laat in.

Door de sterk veranderende markt, maar vooral door het werk van marketingmanagers is koffiedrinken verworden tot een trendy lifestyle. Ketens als de Coffee Company, Douwe Egberts Coffeecafé, Illy en Bagel & Beans proberen wat zo typisch tot de zuidelijke cultuur behoort er ook in Nederland in te krijgen. Koffiebars schieten als paddestoelen uit de grond.

De branding van een merk is onderdeel geworden van die lifestyle. Illy wil in rap tempo dertig zaken in Nederland uit de grond stampen. ''We willen de koffiebeleving buitenshuis op een hoger plan tillen'', zegt directeur Gert Korteweg van Illy Nederland. Ronald Bakker van Bagel & Beans zegt: ''Dat betekent ook entourage en sfeer brengen. Je leest een krant, er is wat rumoer en je drinkt kwaliteitskoffie; een lekker moment op de dag. Dat is de meerwaarde van een kop koffie buitenshuis. Het is de moderne koffiehuisgedachte.''

Met het brengen van die sfeer en ambiance proberen de zaken de mensen uit hun huizen te lokken. Volgens Bakker lukt dat al redelijk: ''Steeds meer mensen drinken in een koffiebar hun dagelijkse behoefte koffie.'' Die groei ziet ook Jasper Uhlenbosch van de Coffee Company, al vindt hij wel dat er nog een grote cultuuromslag is te maken wil Nederland ook behoren tot de landen waar je je 'shotje aan het zink' buitenshuis haalt.

Lees meer

Comme chez Soi verliest ster

Dat meldt Zibb vandaag. Het beroemde Brusselse ster heeft sinds 1979 drie sterren gehad en gold omstreeks 1990 voor veel profis als het beste restaurant ter wereld. De reden is dat Pierre Wynants de leiding heeft overgedragen aan zijn schoonzoon. Maar ik herinner me ook het laatste bezoek van paulbrussel aan Comme, waar hij helemaal niet tevreden over was.

Nog een nieuwtje: Ferran Adria is een van de Kunstenaars die deelnemen aan de 12e Documenta, vanaf volgend voorjaar in Kassel. Er zullen vele foto's van zijn gerechten te zien zijn, maar Adria zal er ook koken. (Bron: Art)

Lees meer

Groente, het hele jaar door

De groente kalender Groentekalender

Op deze kalender is te zien wanneer er welke groentes van Nederlandse volle grond te krijgen zijn. Als er (b) achter staat, betekend dat die groente die maand niet vers van het land komt, maar bewaard is.

Januari

Aardappelen (b), boerenkool, pompoen (b), prei, rode biet (b), rode kool (b), schorseneren, spruitjes, veldsla, winterpeen (b), winterpostelein, witlof, witte kool (b).

Febrauri

Aardappelen (b), boerenkool, pompoen (b), prei, rode biet (b), rode kool (b), schorseneren, spruitjes, veldsla, winterpeen (b), winterpostelein, witlof, witte kool (b).

Lees meer

Dieetweek 47

Vandaag was ik de gelukkige om de hele dag te werken.

Tja, zulke dingen kunnen nu eenmaal voorkomen dus...

Vanmiddag kwam Sinterklaas aan in het dorp.

Normaal gesproken kun je dan een bom laten vallen in de straat en geen hond die daarbij omkomt. Nou, NU dus NIET!

J C zeg wat een volk.

Dan denk ik bij mezelf:"Hebben jullie nu niets leukers te doen dan op zaterdagmiddag bij een dopsbakker te gaan lunchen?"

Okee, het is ook mijn broodwinning maar toch. Het is een dorp die je zo voorbijvliegt in het voorbijgaan dus mijn verbazing blijft groot en zeker als het druk is op deze "speciale" dagen :-)

Lees meer

Gezelligheid bij Ristorante Da Mario, Deventer

Zoals meestal is de liefde niet te verklaren. Toen zij als zestienjarig meisje het ristorante Da Mario leerde kennen, werd Mirjam Cigri verliefd op het knusse, gezellige van het restaurant. Die verliefdheid liet haar niet meer los. Mirjam stopte in 2001 als voedingsdeskundige van het Nederlandse Elftal en trok haar stoute schoenen aan. Ze wandelde binnen bij restaurant Da Mario en vertelde de toenmalige eigenaar van haar liefde voor het restaurant. En vroeg hem of hij van zijn bistro wilde scheiden.

De eigenaar erkende haar liefde voor zijn restaurant en bood Da Mario voor overname aan. Binnen een week was Da Mario in bezit gekomen van zijn grootste fan. Stilzwijgend heeft Mirjam het restaurant voortgezet. Na een half jaar pas is ze begonnen met het drukken van haar eigen stempel op de zaak. Eerst in de keuken en later ook op het interieur van het restaurant. Met succes, want het restaurant heeft een trouwe klantenkring. Eigenlijk is Da Mario is nu dus Da Mirjam!Er zijn een stuk of zes andere Italiaanse restaurants in Deventer, dus we moeten ons onderscheiden. Ons handelsmerk is de gezelligheid. Ik denk dat onze gasten voor tachtig procent mensen zijn die hier al (veel) vaker gegeten hebben, die ondertussen vaste gasten zijn. We zijn een soort familiehuisje van Deventer. Onze klanten zijn dan ook geen gasten van Da Mario, we spreken liever van de vrienden van Da Mario.Jazeker, en dat gaat me ook nog eens redelijk goed af. In 2002 won ik de titel van beste pizzabakker van Nederland. Ik heb ondertussen alweer 18 jaar horeca-ervaring. Daardoor ken ik het restaurantwezen inmiddels goed. Ik zou alle plekken in het restaurant kunnen vervullen. Van kok tot pizzabakker. Maar het allerliefste ben ik toch de gastvrouw. Dat is ook wat ik het beste doe, vind ik zelf.De Italiaanse keuken heeft zoveel meer te bieden dan alleen pizza en pasta. Dat is ook terug te zien op onze kaart. Al onze gerechten zijn naar eigen receptuur. We hebben een gerecht van heerlijk gestoofd rundvlees, maar dan op Toscaanse wijze. Of zeeduivelfilet op een bedje van wilde spinazie. Natuurlijk hebben wij ook pizza’s. Het grote verschil met andere Italiaanse restaurants is dat ze bij ons uit een originele houtoven komen. Dat geeft de pizza net die authentieke, echt Italiaanse smaak!Voor 2003 was Da Mario tijdens de kerstdagen altijd gesloten. Net als de meeste Italiaanse restaurants, overigens. Ik besloot echter in dat jaar een keer met kerst open te blijven. Gewoon proberen, met eenvoudige, mooie gerechten. Iedereen vroeg me toen: “Wie gaat er met kerst nu naar de Italiaan?” Het werd een enorm succes. Sindsdien zijn we ieder jaar volledig volgeboekt!

Lees meer

Gefrituurde cola rukt op

Een nieuw fastfoodfenomeen steekt de kop op in de VS. Daar is gefrituurde cola bezig met een opmars. In Texas gingen in 24 dagen meer dan 35.000 gefrituurde ‘colaballen’ over de toonbank. Image Uploaded by ImageShack Toolbar

Het idee is afkomstig van een IT’er uit Texas. De man probeerde vijftien varianten uit voordat hij met een succesvol recept op de proppen kwam.

Het gaat om een beslag gemaakt van Coca Cola-siroop, aardbeiensiroop en een paar hele aardbeien. Daar worden rolletjes van gedraaid die vervolgens worden gefrituurd. De colaballetjes worden geserveerd met Coca Cola-siroop, slagroom, kaneelsuiker en een kers.

Lees meer

Belgische kazen, zo de streken zo de kazen.

Ons land (België) kan uitpakken met een verscheidenheid van kazen die getuigen van zeer hoge kwaliteit en bovendien bijzonder smakelijk zijn. Probeer ze eens in warme of meer creatieve gerechten. Als fijnproever ben je meteen overtuigd!

Belgische kazen zijn zo gevarieerd dat er stukjes bestaan voor elke gelegenheid: met brood, bij het aperitief, voor de snelle lichte lunch of de gastronomische avond, zomaar als hapjes uit de hand of als hongerstiller tussendoor. Kaas smaakt altijd. Maar te veel mensen beschouwen hem nog als rappe hap of toespijs.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten