Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: oktober 2006

Amerlander recepten

Een heerlijk zilt Amelander menu, bestaande uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en iets toe.

Kokkelsoep,
een voorgerecht voor 4 personen

1 kg kokkels (in de schelp gewogen), eventueel vervangen door 1 kg mosselen
1 grote bos selderij
1 grote bos peterselie
kopje volkorenmeel, 2 kopjes melk, klontje boter

theelepeltje cayennepeper, zout

Werp de kokkels, die eerst een dag in een emmer zeewater
gehouden zijn om ze te verwateren,
in een grote pan met kokend water.

Als de schelpen opengaan een minuut door laten koken,

Lees meer

ROLLADE EN ZIJN BEREIDINGSWIJZE.

Een rollade is een opgerold stuk vlees en wordt met een touwtje bijeengehouden.

Er zijn diverse manieren om rollades klaar te maken. BRADEN IN DE PAN.

Schroei de rollade op hoog vuur rondom dicht.

Voeg eventueel nog 25 gr. boter toe en braad de rollade mooi bruin en gaar met het deksel schuin op de pan.

Keer de rollade regelmatig om.

SMOREN IN DE PAN.

Lees meer

Het Sonja Bakker dieet

Sonja Bakker, gewichtsconsulente, heeft vorig jaar het boek 'Bereik je ideale gewicht' geschreven. Het dieet is in de volksmond al 'sonjabakkeren' gedoopt. Van Sonja Bakker's boek zijn al meer dan 82.000 exemplaren zijn verkocht. Het Sonja Bakker dieet is een unieke methode waarbij je van alles mag eten, geen calorieën of punten hoeft te tellen en toch afvalt. De kracht zit vooral in de variatie en de hoeveelheden. Het resultaat is verbluffend, blijvend en daardoor bijzonder motiverend!

Bereik je ideale gewicht bevat naast uitleg over de dieet een berg extra informatie om je afslank doelen te bereiken zoals lekkere en gezonde dieet recepten.

Lees meer

Recepten Halloween

31 oktober is het Halloween, natuurlijk horen er ook veel huiveringwekkende lekkernijen bij

31 oktober, de avond is gevallen, het is donker en muisstil op straat.

De maan schemert over de huizen, hier en daar flakkert een pompoenlantaarn op in de duisternis.

Plotseling kraakt er iets... een skelet springt achter de struiken vandaan! Aaaaaah!!!! Trick-or-treat!!!, roept hij en rent lachend weg.

Dan verschijnen er nog meer griezels op straat.

Het zijn kinderen die zich verkleed hebben als spoken, heksen, zombies en andere griezels. Ze dragen allemaal een lantaarn en bellen aan elk huis aan.

Lees meer

Tussenstand oktober 2006

Ik heb lang niets geschreven, het wordt weer eens tijd... Lang niets geschreven, en daar was ook wel een reden voor. Ik had iets wat sterk leek op een burnout, wat het gedeeltelijk ook was. Ik had behoorlijk wat tijd nodig om mijn energie terug te krijgen. Door beetje bij beetje de boel weer op te pakken ben ik uit het dal weten te klimmen, en het belangrijkste draait nu.

Ik heb weer werk, sinds een maand, voltijds zelfs, en dat draait behoorlijk goed. Ik heb nog wel iets van negen of tien uur slaap per dag nodig, maar ik denk snel weer in mijn ritme te komen.

Lees meer

Welke wijn bij wild?

Wijnadvies Duif: passend zijn volle Bourgogne, gerijpte Saint-Julien (Bordeaux), Saint-Joseph (Rhone) of een elegante Spaanse Rioja of Somontano. Ook een cru uit de Beaujolais past hier mooi bij.

Fazant: droge, volle witte wijnen als Californische en Australische Chardonnay. Alle witte Bourgognes, witte Graves en witte Hermitage. Ook fluweelachtige rode wijnen combineren goed: Volnay, Pommard, Fixin uit Bourgogne en Saint-Emilion uit Bordeaux.

Houtsnip: vooral Rhonewijnen: Cornas, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Gigondas. Een goed alternatief overzee is Shiraz uit Australië, Chili of Argentinië.

Lees meer

Onverwachte variaties bij Restaurant De Fuik, Aalst

Veel Hollandser dan de route naar Restaurant De Fuik kan het bijna niet. Boerderijen, landwegen en uitgestrekte weilanden. Het restaurant ligt zelfs aan een heuse Hollandse dijk. Een modern architectonisch hoogstandje gevestigd aan de Maas. Binnen siert een enorme koe de wand. Ton Verhaar is sinds 1990 chefkok van dit Alliance restaurant. Ook na 26 jaar in het vak is hij nog altijd enthousiast, gepassioneerd, nieuwsgierig en niet te stoppen... © De FuikMijn echte passie voor het koken begon op de hotelschool. Eenmaal in de keuken ging het echt kriebelen. Ik zag mezelf de meest mooie creaties maken. Dat is wat ik nu doe. Ganzenlever is één van mijn specialiteiten. Ik blijf steeds zoeken naar meer onverwachte variaties. Dadel met ganzenlever of ganzenlever met stroop van aceto balsamico en weidehoning en ga zo maar door.Het menu van De Fuik wijzigt zes keer per jaar. Succesnummers en de zogehete signatuurschotels, zoals de lam, komen terug of blijven staan. We serveren ook veel buiten de kaart om.Absoluut! Soms ontstaan smaakcombinaties puur toevallig. Zo likte ik een keer mijn vingers af en daar zat zowel een stukje kaas als een stukje chocolade aan. Pas toen ik het proefde, wist ik dat ik daar iets mee moest doen. Zo is het ongeveer gegaan met het warme chocoladetaartje met Roquefortvulling, pistache en pecannoten. Dan ga je sleutelen tot dat je proeft dat het klopt.Dan kan heel verschillend zijn. Je kunt experimenteren met de structuur. Iets dat compact is, waar je meer op moet kauwen, blijft langer in de mond. Dat krijgt dus veel tijd om smaak af te geven. Iets vloeibaars krijgt maar heel vluchtig dezelfde kans. Gaandeweg *** je overal iets op. Een fantastisch voorbeeld is het Grand Concours Laurent Perrier. Een fantastisch evenement. Vakgenoten gaan dan op zoek naar ultieme wijn-/spijs combinaties. Dat is genieten.De aandacht die ik besteed aan de inkoop. Belangrijk bij inkopen is dat de natuurlijke balans niet wordt verstoord. Kleine vis is momenteel heel populair. Grote aantallen krijgen niet meer de kans volwassen te worden en zich voort te planten. Het gevolg is schaarste. Doodzonde. Het is die eeuwige strijd tussen het economisch belang en kwaliteit. Ik vind dat ik daar een voorbeeldfunctie in heb. Laat een vis gaan als ze vol zit met kuit. Neem de ophef over de ganzenlever afgelopen jaar. Ik kies bewust voor de diervriendelijk gefokte ganzenlever.Wollerich in St Oedenrode

Lees meer

Wijn te duur in helft Belgische restaurants

Meer dan de helft van de Belgische restaurants hanteert veel te hoge prijzen voor de wijnen die ze serveren. Zo'n 52 procent rekent meer dan het driedubbele aan van de inkoopprijs. Vooral bij huiswijnen swingen de prijzen de pan uit met pieken tot acht keer de inkoopprijs. Dat blijkt uit de resultaten van een peiling bij 821 Belgische restaurants die Belga kon inkijken aan de vooravond van de wijnbeurs Megavino.

Het onderzoek naar de prijzen voor wijn in Belgische restaurants is van de hand van wijnkenner- en journalist Alain Bloeykens. Hij bestudeerde de wijnkaarten van 821 Belgische restaurants van vier verschillende categoriën: klassiek Franse, internationale keuken, brasseries/bistrots/eetcafés en wijnbars.
De onderzochte zaken liggen voor zestig procent in Vlaanderen, dertig procent in Wallonië en tien procent in Brussel. Bloeykens hield voorts rekening met 3 prijscategorieën: onder de 25 euro, tussen de 25 en 50 euro, boven de 50 euro.
Als aanvaardbare winstmarge hanteerde Bloeykens dat een restauranthouder de inkoopprijs mag verdriedubbelen, onder meer omdat ook de belastingdiensten die norm hanteren. De wijnkenner stelde vast dat de consument in 52 procent van de restaurants meer dan die aanvaardbare prijs betaalt. De absolute uitschieter was een zaak waar een bepaalde wijn zestien keer duurder was.
Opvallend is dat niet noodzakelijk de sterrenrestaurants de grootste winstmarges hanteren. Bij de duurste restaurants gaat ''slechts'' de helft van de onderzochte zaken boven de coëfficiënt maal drie. De middencategorie valt binnen het gemiddelde terwijl verrassend genoeg meer dan zes op de tien goedkopere restaurants te veel winst nemen.

Er zijn wel grote verschillen al naargelang het type restaurant. Zo hanteert meer dan zes op de tien brasseries, bistrots of eetcafés een marge met factor drie tot vier. Maar er is ook goed nieuws. Zo rekent één restaurant op de vijf slechts met een factor maal twee. Die restaurants situeren zich hoofdzakelijk in de categorie wijnbars en brasseries.
Uit het onderzoek blijkt dat vooral bij huiswijn, waarvan de consument vaak niet eens weet wat hij krijgt, restaurants al eens uit de bocht durven gaan. De prijs van huiswijn ligt namelijk gemiddeld 4,5 keer hoger dan de inkoopprijs. Iets wat vooral van toepassing is bij goedkopere restaurants. Daar hanteert 65 procent van de restaurants vlotjes de factor maal 4,5 met pieken tot maal 8.
''Er zijn zaken die een minder goede wijn uit een warenhuis durven aanbieden tegen acht keer de inkoopprijs'', aldus Bloeykens, die niet echt verrast is door de resultaten van het onderzoek. ''Het hangt er vanaf hoe je het bekijkt, want de helft van de restauranthouders hanteert dus wél aanvaardbare prijzen. Ik had het eerlijk gezegd erger verwacht. Uit onze peiling blijkt ook dat er de afgelopen drie jaar een positieve evolutie merkbaar is.''

Intussen proberen meer restaurants wel vernieuwend te werken op wijngebied. Zo neemt de verkoop van wijn per glas toe. Eén restaurant op de drie biedt de formule aan. Een beperkt aantal zaken (vier procent) hanteert dan weer een vaste winstmarge voor gelijk welke wijn en in sommige restaurants (zes procent) mag je zelf je fles wijn meebrengen als je een zogenaamde schenkservice betaalt.

Lees meer

Dieetweek 43

Stilstand betekent achteruitgang; zou dat ook voor het menselijk gewicht gelden?

Druk weekend achter de rug en zit nog bij te komen :-)

Vandaag is het ook al zo'n dag dat je van alles wil doen maar dat er niet van terecht komt.

Vanochtend moest Lapje naar de dierenarts. hij eet en drinkt bijna niet meer en heeft een verstopping.

Is voor een cavia funest!

Kreeg meneertje een spuit en mocht het woensdag niet beter zijn dan laat de dierenarts hem inslapen.

Zoals ik het nu kan zien knapt Lapje alweer op, gelukkig!

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten