Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: juni 2006 (pagina 1 van 3)

Veilig barbecueën

Dankzij de tips van Smulweblid spikkertje voorkom je ongelukken tijdens de barbecue.

Wat is er gezelliger om samen te bbq-en. Helaas komt het maar al te vaak voor dat het BBQ-en niet alleen een feest is..verkeerd gebruik kan er voor zorgen dat er ongelukken gebeuren en dat is juist wat we niet willen… Let bij de aanschaf van een barbecue erop dat deze stevig op zijn poten staat en plaats de barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond.… Lees meer »

Dieetweek 26

Alweer een dikke week (of zelfs 2) geleden dat ik geschreven heb.
Ben druk.
Druk op het werk en thuis.

Dit is de laatste schoolweek van de kinderen dus in ieder geval geen gejaag in de ochtend meer behalve dat van mezelf als ik naar het werk moet:-)

Vrijdag gaan we met z’n allen een weekendje weg.
Even een kleine break na alle druktes.… Lees meer »

GEDICHTJE

Voor degene die deze vreselijke ziekte heeft Lees meer »

Groenten en fruit: hoe vers is vers?

Idealiter zouden groenten en fruit rechtstreeks van het veld of de boom op ons bord moeten komen. Idealiter zouden groenten en fruit rechtstreeks van het veld of de boom op ons bord moeten komen. Ultra vers. In de realiteit gaat het er echter meestal anders aan toe. Vaak moeten groenten en fruit een lange weg afleggen van producent tot consument. Boodschappen doen wordt door velen als tijdrovend beschouwd.… Lees meer »

De Drie Doshas

De bijzondere kenmerken van de dosha’s kunnen m.b.v. eenvoudige begrippen worden aangeduid staat voor beweeglijkheid die wordt aangedreven door lucht en ether.
Regelt de beweging in alle lichaamsprocessen.
Bevindt zich in de dikke darm, hersenen, dijen, lendenen, voeten, huid, beenderen, urineblaas en bekken.
Vata is het bewegingsprincipe.
Een vata type is over het algemeen slank (mager), kan zich moeilijk concentreren, heeft het snel koud heeft en heeft een grote behoefte aan een snelle bevrediging van zijn behoeftes.… Lees meer »

De wetenschap van het eten en een goede gezondheid

India is niet alleen de bakermat van de vegetarische keuken, maar
tevens van de wetenschap van een goede gezondheid. is zonder twijfel het oudst bekende geschrift over geneeskunde, hygiene, biologie en voedingsleer.
Deze tak van de Veda’s werd vele duizenden jaren geleden geopenbaard door Bhagavan Dhanvantari, een incarnatie van Krisna.
“Vele duizenden jaren geleden” betekent in dit geval echter niet hetzelfde als primitief.… Lees meer »

Vegetarisme, de weg naar een hoger doel

Het woord vegetarier, dat in 1842 uitgevonden werd door de
stichters van de British Vegetarian Society, stamt van het Latijnse woord vegetus, dat ongeschonden, gezond, vers of vol leven betekent, in homo vegetus (een mentaal en fysiek krachtig persoon).
De oorspronkelijke betekenis van het woord suggereert een filosofisch en moreel uitgebalanceerde levenshouding.
Heel wat meer dus dan alleen maar een dieet van groenten en fruit.… Lees meer »

Kookboek NOBU van Chef-kok Nobuyuki Matsuhisa

Nubo is een schitterend kookboek, waarin zeebanket in al zijn facetten en de flair van een werkelijk sublieme chef-kok voorop staan. Met bijdrage van Robert de Niro, de Nederlandse sterrenkok Jonnie Boer en de Japanse acteur Ken Takakura. Kreeg zijn opleiding als sushichef in Tokyo.
Na verschillende restaurants in Peru Argentinie en Alaska geleid te hebben opende hij in 1987 zijn eigen restaurant Matsuhisa in Los Angeles.… Lees meer »

Het essentiële van de Curry keuken

De oorspronkelijke herkomst van het woord curry (kerrie) is niet precies bekend. Dat curry geen Indiaas woord is, en dat het hoogstwaarschijnlijk ten tijde van de Engelse overheersing is ontstaan. Misschien was een Engelse soldaat eens bij een Indiase familie te gast en kreeg hij daar bij het avondeten ′turkari′, een groentegerecht voorgezet. Toen hij zijn vrienden in Engeland er later over vertelde, kon hij zich de naam ervan niet meer exact herinneren en schreef gewoon ′kari′, wat later tot curry werd verbasterd.… Lees meer »

Het verband tussen voeding en religie in India

In de meeste landen van de westelijke wereld wordt gegeten om de maag te vullen.
In India bestaat echter een zeer nauwe samenhang tussen voeding en religieuze gebruiken. is zich er voortdurend van bewust dat al het voedsel van de goden komt. Daarom wordt van elke maaltijd een religieuze of geestelijke handeling gemaakt. De Hindoes offeren hun goden in de tempels voedsel, bijvoorbeeld rijst, kokosnoten, ghee (gezuiverde boter), melk, specerijen of snoepgoed.… Lees meer »

Oudere posts