Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: maart 2005

Hypo's en hypers

Hypo's (hypoglycemie) en hypers (hyperglycemie) zijn ontregelingen van de bloedglucosewaarden.

Bij een niet-diabeet liggen de bloedglucosewaarden tussen de 4 en 8 mmol/l. Bij een diabeet kunnen die waarden sterk uiteenlopen. Dit is afhankelijk van een groot aantal factoren. We spreken van een goed ingestelde diabeet als de waarden tussen de 4 en 10 mmol/l liggen.

Hypo

Bij een hypo is de bloedglucosewaarde onder 4,0 mmol/l.

De verschijnselen van een hypo zijn voor iedere diabeet verschillend, maar zijn globaal als volgt te herkennen:

Lees meer

Tapas site

Tapas en alles wat er mee te maken heeft. Hallo allemaal,

Ik weet niet of jullie hem al kennen maar ik heb een hele goede tapas site ontdekt op het internet. En wil deze jullie niet onthouden dus hier komt ie:

Tapas-site

Er staan heeeeel erg veel lekker recepten voor tapas op. Dus ga snel een keertje een kijkje nemen en geniet van de recepten.

Groetjes Moniek

Lees meer

Het Diabetes Alfabet U-V-W-X-Z

Ulcus

Een zweer, die moeilijk geneest. Diabetici krijgen gemakkelijk een ulcus na een kleine verwonding, met name aan de benen en voeten, vooral bij slecht passend schoeisel waarbij wrijfwondjes ontstaan.

Ulreum

Een afvalstof van het lichaam. Bij de spijsvertering wordt een gedeelte van het voedsel benut en het restant als schadelijke afvalstof verwijderd. De nieren spelen hierbij een belangrijke rol, ureum wordt via de nieren uitgescheiden.

Uroloog

Arts die zich toelegt op onderzoeken en de behandeling van de nieren en urinewegen en bij mannen van de geslachtsorganen.Vasculopathie

Lees meer

Het Diabetes Alfabet R-S-T

Receptoren

Gebieden aan de buitenkant van de cellen waaraan bijvoorbeeld de insuline in het bloed zich kan binden.

Regulatie

Voor diabeten: het onder controle houden van de aandoening door behandeling met een dieet en/of medicijnen en het zorgen voor een balans tussen voeding, insuline en energieverbruik.

Retina

Het netvlies. Het lichtgevoelige gedeelte achterin het oog. Bij langdurige diabetes kunnen de kleine bloedvaatjes in de retina beschadigd raken.

Retinopathie

Afwijkingen aan de ogen (het netvlies), zoals die onder andere bij diabetes voorkomen.Sacchariden

Lees meer

Het Diabetes Alfabet O-P-Q

Obesitas

Vetzucht. Een overmaat van 20% vet of meer. Een overmaat aan lichaamsvet vormt een extra risico voor diabetespatienten. Wordt ook wel adipositas genoemd.

Oedeem

Zwelling, verdikking van bepaalde lichaamsdelen, bijvoorbeeld de enkels. Wordt veroorzaakt door de opeenhoping van vocht.

Onverzadigde vetten

Soort vet, zie: vetten.

Orale bloedglucose verlagende middelen

Tabletten of capsules die het bloedglucosegehalte kunnen verlagen. Er zijn twee groepen tabletten. De ene soort zorgt voor een grotere productie van insuline door de alvleesklier, de andere soort zorgt ervoor dat de insuline-gevoeligheid wordt verbeterd.

Lees meer

Het Diabetes Alfabet M-N

Macro-angiopathie

Een afwijking van de grote bloedvaten.

Manifeste diabetes

Duidelijke aanwijzingen voor de aanwezigheid van diabetes, zoals dorst en veel plassen.

Meervoudig onverzadigd vet

Een vet van plantaardige afkomst.

Micro-aneurysma

Een zeer kleine zwelling van de wand van zeer kleine bloedvaten. Deze zwellingen kunnen beschadigen waardoor bloeding in het omliggende weefsel kan ontstaan. Diabeten kunnen in de retina van het oog micro-aneurysmata ontwikkelen.

Micro-albuminurie

Lees meer

Het Diabetes Alfabet J-K-L

Jeugddiabetes

Wordt type 1 diabetes ook wel genoemd. De term werd vooral vroeger gebruikt.

Jeuk

Bij een te hoog glucosegehalte en daardoor het optreden van glucose in de urine, neemt de kans op infecties aan de geslachtsorganen toe. Deze gaan gepaard met jeuk en bij vrouwen bovendien vaak met een verhoogde vaginale afscheiding.Keto-acidose

Diabetische keto-acidose kan ontstaan wanneer het insulinegehalte van het bloed onvoldoende is door ziekte of door onvoldoende insulinetoediening. Het lichaam breekt dan de vetvoorraad af, waardoor ketonlichamen (zure afbraakstoffen) vrijkomen, zodat er teveel zuur in het bloed komt. Keto-acidose begint langzaam en neemt geleidelijk in ernst toe. Misselijkheid en braken, wat tot ernstig vochtverlies kan leiden, maagpijn en een diepe, snelle ademhaling zijn begeleidende verschijnselen.

Lees meer

Het Diabetes Alfabet H-I

HbA1c/GHb-bepaling

Geglyceerde (versuikerde) eiwitten in de hemoglobine, rode kleurstof van het bloed. Geeft de gemiddelde bloedglucosewaarde over een periode van 8 - 10 weken.

Hdl

'Goed' cholesterol.

Hemoglobine

Stof in de rode bloedcellen die zuurstof bindt.

HLA-genen

Erfelijke onderdelen van het afweersysteem.

Honeymoonfase

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten