Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: februari 2005

6x gehaktvariaties

6 snelle en originele gehaktreceptjes

  • Meng (lams)gehakt met geroosterd, fijngehakt amandelschaafsel en komijn en draai er balletjes van of maak er spiesjes van

  • Milanees gehakt: meng wat fijngesneden gebakken paddestoelen en tijm door het gehakt

  • Maak eens 'n tartaarsandwich met geitenkaas. Bak een tartaartje, snij het horizontaal door tot 2 plakken. leg er een plak harde of zachte geitenkaas tussen en laat nog even doorwarmen.

  • oosterse gehaktballetjes: meng Thaise rode currypasta en een fijngehsneden lente-uitje door het gehakt

  • Italiaanse gehaktballen: meng gehakt met rode of groene pesto en vers gesneden basilicum en/of peterselie

  • Snij een gebakken hamburger in blokjes en rijg ze met halve cherrytomaatjes aan cocktail- of sateprikkers, leuk en lekker voor de kleintjes. Verwarm nog even in de oven. Makkelijk van te voren gemaakt!

Lees meer

Stomen helemaal van deze tijd

Stomen is gezond en heerlijk Stomen is een gezonde, snelle en eenvoudige bereidingswijze. En bovendien bijzonder smakelijk! De techniek wordt vooral in het Verre Oosten toegepast en is eeuwenoud, maar toch helemaal van deze tijd. Bij stomen worden de ingredienten gegaard in de hete damp van een kokende vloeistof, zoals bouillon. Vlees blijft extra mals en sappig en groenten smaken lekker fris en knapperig.De voordelen van stomen zijn groot: de vitamines en mineralen in de ingredienten blijven beter behouden dan bij ?gewoon? koken, groenten blijven mooi op kleur en doordat er geen vet wordt toegevoegd is het ook een heel slanke bereidingswijze. Een minpuntje: normaal gesproken wordt vlees, dat in een elektrische stoompan of bamboe stoommandjes wordt gegaard een beetje grijs van kleur, omdat er geen knapperig korstje kan ontstaan. Daar hebben we iets op gevonden: door het vlees een ?jasje? te geven van bijvoorbeeld verse kruiden, pesto marinade of een plakje ham ziet het vlees er ook na bereiding heel lekker uit. Bovendien behoudt het vlees alle goede eigenschappen van stomen: het blijft extra mals en sappig, het is vlug klaar en bijzonder lijnvriendelijk.Enkele tips voor een lekker jasje:

Lees meer

High tea of Afternoon tea?

Is er een verschil? In Nederland hebben we het over een High tea als we rond 4 uur eens lekker gaan zitten voor een groot assortiment taart, cake, koek, sandwiches, scones enz. Alles natuurlijk vergezeld door een onuitputtelijke hoeveelheid thee en soms zelfs een glaasje champagne!

In Engeland heet dit echter een Afternoon tea!Een High tea wordt in Engeland geserveerd rond 6 uur. Het was de avondmaaltijd voor de arbeiders en boeren. De High tea was een combinatie van de Afternoon tea - sandwiches en cakes - en de avondmaaltijd van de hogere klassen; alleen veel minder elegant!

Lees meer

De Nieuwe Nederlandse Keuken

Terug naar de basis van de smaak van het hoofdingredient. Iedere trend kent zijn tegentrend. dat geldt zeker ook in de culinaire wereld. Zoeken we onze inspiratie in het Verre Oosten, dan is het dichtbij ineens ook heel intresant. En met dichtbij bedoelen we in dit geval heel dichtbij; bij wijze van spreken de eigen achtertuin.

Streekgebonden gerechten en producten, vaak biologisch en verantwoord en diervriendelijk geproduceerd, vormen anno 2005 een dankbare inspiratiebron voor menig chef-kok. Denk aan de vergeten groenten, groene kruiden, aardappelrassen als Opperdoes, Noordzeevis en garnalen, snoekbaars, aal, lamsvlees, boerenkaas, worst, Hollands gedistilleerd.

Lees meer

Doordenkertje

om eventjes bij stil te staan

Een klein lief meisje stond onder een luifel.

Ze had juist boodschappen gedaan in de supermarkt, met haar mama.

Ze zal ongeveer 6 jaar oud zijn geweest, dit prachtige roodharige sproetige beeld van onschuld.

Het stortregende buiten.

Je weet wel, dat soort regen dat goten en afvoerputjes doet overstromen, zo gehaast om de aarde te raken, dat het geen tijd had om de straal wat zachter te zetten.

We stonden allemaal onder deze luifel aan de ingang van de supermarkt.

We wachtten, sommigen geduldig,anderen "geirriteerd", omdat de natuur hun haastige dag in de war had gegooid.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten