Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: oktober 2005

Kliekjes gourmetten

Een leuke (en vooral lekkere) manier om kliekjes om te toveren tot een feestmaaltijd! Je kent het wel, kliekjes. Net niet genoeg voor een maaltijd een dag later, teveel om weg te gooien.

Meestal bewaar ik kliekjes in de vriezer. De restjes doe ik in een leeg boterkuipje of een diepvriesdoosje tot later gebruik.

De kliekjes liggen klaar voor gebruik. Ze kunnen verwerkt worden in bijvoorbeeld soep, stoofschotels, ovenschotels etc.

Soms als hapje tussendoor......

Met enige aanpassing kan het dus ook gebruikt worden om te gourmetten. Iedereen kan zijn eigen maaltijd samenstellen van de kliekjes.Heel veel soorten kliekjes zijn geschikt om mee te gourmetten:

Lees meer

HET PARK


Vroeger ontmoetten de vrienden elkaar elke avond in de kroeg. Ze hadden het gezellig, ze maakten een praatje, ze lachten met elkaar, ze steunden elkaar. Natuurlijk hadden ze wel eens wat gedonder onderling, dat hoort erbij als mensen elkaar wat vaker zien.

Maar vriendschap overheerste en hun contact had geen pretentie. Dat hoefde voor hun ook niet, het ging de vrienden gewoon om ontspanning. Van hun dagelijkse beslommeringen. Sommigen werkten als huisvrouw en -moeder, sommigen hadden een eigen bedrijf of werkten bij de overheid, weer anderen deden wetenschappelijk werk of zaten in de verpleging, bij de omroep. Wat hun bond, was de behoefte aan gezellige ontspanning zonder aanzien des persoons.

Lees meer

onze vakantiefotoos

Daar het niet lukt foto\'s te plaatsen op mijn pagina kan u even kijken op onze site

u vindt de link ook onder mijn bookmarks

http://motorhomedreams.cjb.net/

Lees meer

Vleermuishelloween


Alle vleermuizen vieren halloween

body{background: url(http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20040819104357.jpg)}--Het woord Halloween is waarschijnlijk afgeleid van All Hallows Eve. Dat is de avond voor het katholieke feest Allerheiligen (All Hollows day) wat op 1 november valt. Maar in de 5e eeuw voor Christus eindigde de zomer officieel op 31 oktober. Dit feest werd door Kelten Samhain (zeg: sowen) genoemd. Het was hun oud en nieuw.

Halloween heeft een zeer rijke en een zeer oude geschiedenis. Het mag worden beschouwd als een van de oudste feestdagen tot op heden, met wortels die duizenden jaren teruggaan.


Eigenlijk is Halloween dus een combinatie van 3 feestelijkheden, Samhain (Kelten), Pomona (Romeinen) en Allerheiligen & Allerzielen (Christendom), die elk door de eeuwen heen hun stempel hebben gedrukt op dit winterfeest.

Lees meer

Pompoenen

De Pompoenfamilie is enorm uitgebreid.

Tot de familie behoren o.a. de kalebas, sierkalebas, courgette, kussa, chayote, squash, patisson, kurbis of reuzenpompoen.

De Latijnse naam is Cucurbita Pepo.

Het geslacht van de Pompoenen behoort tot de familie van de komkommerachtige, waartoe ook de meloenen worden gerekend.

De Pompoen is een eenjarige klimplant die in Midden-Amerika in het wild voorkomt.

Het vruchtvlees van de Pompoen is vaster en minder waterig dan van de komkommer.

De smaak van de oranje soorten doet denken aan wortel, maar meliger.

Lees meer

EEN GROTE VRIENDELIJKE REUS

De pompoen is al eeuwen het symbool van het sinds kort ook bij ons populaire Halloweenfeest, dat plaatsvindt op 31 oktober. Deze dag was oorspronkelijk het begin van het oud-Keltische nieuwjaar. Maak kennis met deze wonderlijke groente.

De pompoen is een wonderlijke groente: hij bestaat in de meest uiteenlopende vormen, groottes en kleuren. Onder dit gevarieerde uiterlijk gaat vast vruchtvlees met een zoete notensmaak schuil.

De pompoen is een eeuwenoude groente. Bewijzen van de groei en de teelt ervan gaan terug tot 7000 jaar voor onze tijdrekening. Bovendien voelt de pompoen zich overal ter wereld thuis: op elk continent zijn er sporen van teruggevonden. Bij de precolumbiaanse volkeren had de pompoen al een vaste stek in het dieet verworven.

Lees meer

Waarom recepten overschrijven van andere leden?

Waarom schrijven zoveel leden recepten van anderen over. ZINLOOS en ik erger me er enorm aan. Kijk voor de gein eens onder giros. Tig keer hetzelfde recept. Mensen, doe dit nu niet. Je staat voor gek en het voegt duidelijk niets toe.

Lees meer

POMPOEN

Van alles en nog wat... De pompoen

Hier een beetje geschiedenis van de pompoen bij elkaar gebracht uit verschillende bronnen en een stukje van mij zelf.

LEKKER,MAAR GEEN UITGESPROKEN SMAAK

De Pompoenfamilie is enorm uitgebreid. Tot de familie behoren o.a. de kalebas, sierkalebas, courgette, kussa, chayote, squash, patisson, kurbis of reuzenpompoen. De Latijnse naam is Cucurbita Pepo. Het geslacht van de Pompoenen behoort tot de familie van de komkommerachtige, waartoe ook de meloenen worden gerekend. De Pompoen is een eenjarige klimplant die in Midden-Amerika in het wild voorkomt. Het vruchtvlees van de Pompoen is vaster en minder waterig dan van de komkommer. De smaak van de oranje soorten doet denken aan wortel, maar meliger. Groene soorten hebben een notensmaak. De ene pompoen is zoeter dan de andere.

Lees meer

Roosteren

Lekker, gezond en makkelijk: roosteren in de oven Roosteren brengt het allerbeste in groenten naarboven. Omscheppen met een scheut olijfolie en wat zout en peper is al voldoende, maar met wat kruiden erdoor smaakt het verrassend anders.

Rooster bijvoorbeeld verse of gedroogde tijm, rozemarijn of oregano mee. Ook specerijen als chilipeper of komijn doen iete bijzonders voor de smaak. Verschillende groente combineren is erg lekker. Snijd ze in even grote stukken en leg de groenten die minder tijd nodig hebben om gaar te worden wat later in de schaal.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten