Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: maart 2004

De rijke Marokkaanse keuken

Het land van melk en honing. Omschrijving van de eetgewoonten in Marokko en de Marokkaanse gastvrijheid. body{background:url(http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20041107064544.jpg)}

Omschrijving van de eetgewoonten in Marokko en de Marokkaanse gastvrijheid.

Aan het uiterlijk van de gerechten wordt in deze keuken veel aandacht besteed. Daardoor zien ze er feestelijk uit. En niet alleen op feestdagen. Rijk is de Marokkaanse keuken, doordat er een overvloed is aan aller- en velerlei ingredienten. De Marokkanen zeggen niet voor niets dat ze leven in een land van melk en honing. En doen de boodschappen. De Marokkaansen koken. Invloeden van buiten spelen ook hier een rol via omringende Afrikaanse landen. Het Europese aandeel bestaat uit Portugal en Engeland (thee).

Lees meer

Eten en drinken in Marokko

Wat, hoe en wanneer drinkt en eet men zoal in Marokko?

body{background:url(http://members.lycos.nl/jadeuploader/plaatjes/achtergrondIII.bmp)}

Eten

In Marokko wordt ?s middags en ?s avonds warm gegeten. Zoals overal ter wereld worden lokale gerechten het best bereid bij de mensen thuis en in Marokko hebt u een redelijke kans daar een keer van te genieten. De goedkoopste dis is de vullende maaltijdsoep harira, waarmee tijdens de vastenmaand ramadan het eten begint na zonsondergang, maar die verder ook het hele jaar op de menu?s prijkt voor enkele dirhams. Het is ook een snelle maaltijd omdat deze altijd klaarstaat. Veel etensstalletjes en kleinere eetgelegenheden verkopen brochettes, spiezen met daaraan gegrild vlees, worstjes, gehakt of lever van vooral geiten en schapen. Dit wordt dan samen met frites en salade geserveerd.

Lees meer

MAROKKO, PRACHTIG LAND

Korte omschrijving van het koninkrijk Marokko.

body{background:url(http://members.lycos.nl/jadeuploader/plaatjes/achtergrond XXII.bmp)}

MAROKKO

Marokko is het meest exotische land van Noord-Afrika. Wie het land bezoekt zal onder de indruk zijn van de prachtige koningssteden, met hun labyrinten van markten en lemen woonwijken waar de Afrikaanse en Arabische culturen samensmelten tot een bont geheel. Marrakech, Fes en Meknes behoren tot de meest orientaalse steden ter wereld, die hun gelijken hooguit vinden in Cairo of Damascus.

Lees meer

Alles over eieren

Uitgebreide informatie over alles wat met eieren te maken heeft

Alles over eieren. Eieren bestaan uit een schaal, een dooier en eiwit. Een ei heeft gemiddeld een gewicht van 61 tot 73 gram. Het bestaat voor circa 60 % uit eiwit en voor circa 30 % uit dooier. De overige 10 % van het ei bestaat uit de schaal. Grote eieren hebben procentueel minder dooier en meer eiwit.

Weetjes

Hoeveel eieren eet u per jaar? Het gemiddelde aantal eieren per persoon ligt op 180. Eieren worden verwerkt in brood, koekjes, cake, spaghetti en andere pasta?s, ijs, mayonaise en nog veel meer etenswaren. Ook gaan er nog eieren in shampoo en lijm.

Lees meer

Groentewijzer (deel 1)

Voor als je het even niet meer weet! Groentewijzer (deel 1)

Andijvie

Bereidingen: (roer)bakken, rauw, stoven

Lekker met: Speklapjes, varkensvlees, gehakt, saucijsjes, kaas (gegratineerd)

Smaakmakers: kerrie, nootmuskaat, knoflook, uitgebakken spekjes

Asperges (groene)

Bereidingen: (roer)bakken, soep

Lekker met: lamsvlees, gebakken en gepocheerde vis, rauwe ham

Lees meer

Zandgebak maken

Bron: 'Chic gebak', Le Cordon Bleu Zandgebak wordt op bijna dezelfde manier bereid als kruimeldeeg, maar bevat wat extra suiker om de taart of vlaai zoeter te maken.

Voorbereidingstijd: 10 minuten + 20 minuten koelen
Baktijd: geen
Voor 530 gram deeg

Ingredienten:

 • 200 gram bloem
 • flinke snuf zout
 • 70 gram ongezouten boter
 • 80 gram suiker
 • 1 ei, licht geklopt
 • 1-2 druppels vanille-essence
 1. Meng de bloem met het zout in een grote kom. Snijd de boter in dobbelsteentjes van 1 cm en doe ze bij de bloem. Wrijf de boter met de vingertoppen door de bloem tot het deeg op broodkruim begint te lijken.
 2. Voeg de suiker toe en maak een kuiltje in het midden. Meng het ei met de vanille-essence en giet dit mengsel in het kuiltje. Roer het langzaam met een spatel door de bloem. Voeg wat water toe als het deeg te droog is. Er moet een deegbal gevormd kunnen worden.
 3. Kneed het deeg tot een bal en druk het enigszins plat. Verpak het in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast.
Lees meer

Bladerdeeg maken

Bron: 'Chic gebak', Le Cordon Bleu Bladerdeeg vereist iets meer werk en tijd, maar geeft dan ook een prachtig resultaat. Het deeg is geschikt voor elke taart of vlaai. Als u weinig tijd hebt, dan zijn kant-en-klare velletjes bladerdeeg een goed alternatief.

Voorbereidingstijd: 1 dag
Baktijd: geen
Voor 530 gram deeg

Ingredienten:

 • 250 gram bloem
 • 1 tl zout
 • 1 1/4 dl water
 • 2-3 druppels citroensap
 • 40 gram ongezouten boter, gesmolten
 • 100 gram koude, ongezouten boter
 1. Meng voor het deeg de bloem met het zout op het werkblad en maak een kuiltje in het midden. Meng het water met het citroensap en giet dit in het kuiltje. Kneed de gesmolten boter met de vingertoppen door de bloem. Snijd met twee messen de boter door de bloem, tot de droge bloem is verdwenen en losse kruimels zijn ontstaan. Kneed het deeg voorzichtig met de handen, voeg eventueel een paar druppels water toe en vorm een soepele deegbal.
 2. Kerf met een mes een grote 'X' bovenin de deegbal; hiermee voorkomt u dat het deeg krimpt. Verpak de deegbal in plasticfolie en leg het 1 uur in de koelkast. Het deeg kan nu gemakkelijker worden uitgerold. Leg de gekoelde boter tussen twee vellen vetvrij bakpapier of plasticfolie. Tik er met de deegroller voorzichtig op en maak zo een vierkant van 2 cm dikte. Hierdoor zal de boter gemakkelijker uitrollen, zonder dat hij smelt.
 3. Haal het deeg uit de folie en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg vanuit het midden naar buiten in de vorm van een kruis. Zorg ervoor dat het middengedeelte wat dikker blijft.
 4. Leg de boter op de verdikking in het midden en vouw de vier kanten van het deeg over de boter.
 5. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Rol met een deegroller over de bovenkant van het deeg om de randen goed af te sluiten. Rol het deeg nu uit tot een rechthoek van 12 x 35 cm.
 6. Vouw de rechthoek in drieen door 1/3 deel van onderen en 1/3 deel van boven naar het midden te vouwen. Veeg het teveel aan bloem weg en leg de hoeken goed op elkaar. Vouw het deeg op en onthoud dat dit de eerste keer is. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
 7. Draai het gevouwen deeg zo dat de 'rug' naar links komt te liggen, zoals bij een boek. rol er nu voorzichting met een deegroller over om de randen goed te verzegelen.
 8. Herhaal stap 5-7 drie keer en onthoud hoe ver u bent. Leg het deeg tussendoor steeds 30 minuten in de koelkast. Het deeg is klaar na vier keer rollen en vouwen. Het deeg zal steeds soepeler gaan aanvoelen. Laat het ten slotte nog eens 30 minuten in de koelkast rusten. Het bladerdeeg is nu klaar voor gebruik. Het kan worden ingevroren en in kleinere hoeveelheden worden verdeeld. U kunt net zo veel gebruiken als u nodig hebt.
Lees meer
Oudere posts
Home Recepten