Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: februari 2004

De ideale temperatuur voor het serveren van wijn

Associatie van wijndocenten. Auteur Inge van Leuven.

Voor dit artikel heb ik 6 wijnboeken nageslagen. De stille (niet mousserende), droge rode en witte wijn kwamen de adviesen praktisch overeen, maar voor de overigen varieerde het. Wijntest Peter Klosse

Een wijn kan heel anders overkomen, wanneer de temperatuur anders is. Peter Klosse heeft wel eens een test gedaan. Hij liet een wijn op verschillende temperaturen proeven en vroeg aan de cursisten welke wijn ze het lekkerst vonden. Het scheelde maar 2 ? C en toch werd door de cursisten niet herkend dat het om dezelfde wijn ging. Ze hadden een voorkeur voor een van de wijnen.

Lees meer

29 februari 2004

Gisteravond kwam een vriendin eten. Met haar ben ik twee keer naar Portugal geweest, voor de sapkuur. Ze heeft zelf een ernstige vorm van reuma, voor haar is zo'n week zon en niet eten heel erg goed. Na twee dagen ofzo hoeft ze dan geen medicijnen meer te gebruiken! Maar we gaan allebei natuurlijk vooral uit ijdelheid :-) Deze keer gaan we naar Turkije, hetzelfde principe: Alleen sap, beetje sporten en veel luieren. Ik heb er nu al ONTZETTEND VEEL zin in! Waarschijnlijk gaan we 20 juli weg. Dat duurt nog wel lang, dus misschien verwen ik mezelf wel met een paar daagjes iets leuks in de meivakantie.

Lees meer

De Nieuwe Wereld Wijnen

"De nieuwe wereld" is een verzamelnaam voor alle wijnlanden, die buiten Europa liggen. In de "oude wereld" of traditionele wijnlanden wordt al meer dan 6.000 jaar wijn gemaakt, in de nieuwe landen hooguit 400 jaar. "De nieuwe wereld" is een verzamelnaam voor alle wijnlanden, die buiten Europa liggen. In de "oude wereld" of traditionele wijnlanden wordt al meer dan 6.000 jaar wijn gemaakt, in de nieuwe landen hooguit 400 jaar. Etrusken, Grieken en Romeinen hebben een rol gespeeld in het verspreiden van de wijnstok en wijnbereidingstechnieken naar en door Europa. De Europeanen hebben - in een waarschijnlijk eerste gezamenlijke optreden - de druivenstok over dec wereld verspreid. Deels uit oogpunt van voedselvoorziening, deels vanuit kerkelijk oogpunt.

Lees meer

Schuldeisers Imko's woedend over uitnodiging

Zoveel ballen heb ik nu ook wel weer! Schuldeiser Imko's woedend

IJMUIDEN - ,,Of ik gezellig een borrel kom drinken op de toekomst van het restaurant van Imko Binnerts? Nee, ik wil alleen het geld waarop ik recht heb.'' Henk Brandjes, eigenaar van Zebra Uitzendburo in IJmuiden, is woedend. Hij ontving deze week een feestelijke uitnodiging voor een 'truffelfestijn' ter gelegenheid van de opening van het nieuwe restaurant van topkok Imko Binnerts in Rijswijk.

De voormalige eigenaar van het onlangs failliet verklaarde topvisrestaurant Imko's in IJmuiden is het uitzendbureau nog 1.100 euro schuldig. Brandjes: ,,Ik voel me besodemieterd.''

Lees meer

Eten goedkoper in Frankrijk

Chirac steelt de show door de btw te willen verlagen op de restaurantprijzen. Politiek en eten horen bij elkaar, bericht Henk Glimmerveen. Eten is in Frankrijk bijkans heilig. Oudercommissies op scholen verdelen hun aandacht tussen de reinheid van de toiletten en de samenstelling van het weekmenu voor de kinderen. Vrijwel geen werknemer die een trommeltje brood van huis meeneemt. Als je gaat eten, doe je dat in een restaurant. Een goed etablissement voor het kader, een brasserie voor de rest. Kwaliteit voor een redelijke prijs, dat is wat de Franse smulpaap wil.

Lees meer

DE 13 PRINCIPES

OOK HEKSEN HEBBEN PRINCIPES.

De 13 principes.

De 13 principes zijn geen leefregels... je kan en mag er naar leven maar het hoeft niet...het zijn meer een paar steuntjes in de rug om je eigen pad in de wicca te vinden...

Doe wat jou goed lijkt!

1. Wij beoefenen riten om onszelf in overeenstemming te brengen met het

natuurlijke ritme van levenskrachten, zoals die bepaald worden door de

fasen van de maan, de vier seizoenen, eveningen en equinoxen.

2. Wij erkennen dat onze intelligentie ons een unieke verantwoordelijkheid

Lees meer

Weinig vraag naar duur biovlees

NIJKERK/RAALTE, 24 FEBR. De vraag naar biologisch varkensvlees valt tegen. Boeren die de afgelopen jaren biologisch vlees produceerden, zitten ineens zonder afnemer. `Een knap waardeloos gevoel', vinden de varkensboeren. Weinig vraag naar duur biovlees

Door onze redacteur Arnoud Veilbrief

Biologische boeren moeten weer omschakelen door geringe vraag

NIJKERK/RAALTE, 24 FEBR. De vraag naar biologisch varkensvlees valt tegen. Boeren die de afgelopen jaren biologisch vlees produceerden, zitten ineens zonder afnemer. `Een knap waardeloos gevoel', vinden de varkensboeren.

Lees meer

Het Smulgehalte van Florenville

Florenville is een klein plaatsje in de Ardennen, aan de grens met Frankrijk. Het heeft een opmerkelijk Smulgehalte. Het Smulgehalte van Florenville

Helemaal niet gek hoor, mocht je nog nooit van Florenville hebben gehoord. Het is maar een klein plaatsje, in de provincie Luxemburg, pal aan de Franse grens gelegen. Voor mij is het echter een even belangrijke plaats als Brussel. Daar haal ik namelijk bonbons en koekjes. In Florenville haal ik mijn vleeswaren en bijna alle bieren.

Maar een Smulparadijs is Florenville niet alleen omdat er zulke goede pates en hammen vandaan komen. Het is ook de plaats waar het beroemde Trappistenklooster van Orval staat. Het klooster waar het beroemde Orvalbier wordt gebrouwen. Orval, een van de zes echte Trappistbieren ter wereld. Echt in die zin dat het bier daadwerkelijk binnen de kloostermuren wordt gebrouwen. Het grote en zeer voorname klooster is rechthoekig en bestaat uit zes delen, waaronder dus de brouwerij en een kaasfabriek. In het midden bevindt zich een prachtige tuin en achter het klooster bevindt zich het meertje dat de bron van het Orvalbier vormt. Wat ik niet wist, maar na een bezoek aan het cafe van de brouwerij dus wel, is dat er naast het erg hoppige en tamelijk scherpe Orvalbier met 6,2% alcohol ook een lichte versie met maar 3,5% wordt gebrouwen. Die is voor de kloosterlingen, en voor derden alleen in het klooster te krijgen.

Lees meer

Gouden draak

Aziatische restaurants blijken een equivalent te kennen van de Michelinsterren. Restaurant Wok International in Rotterdam-Charlois is beloond met de Dragon d'Or, een prijs die wordt beschouwd als de Michelin-ster voor de Aziatische keuken. Wok International is het derde restaurant in Nederland en het eerste in Rotterdam dat deze onderscheiding krijgt.

Als paddenstoelen schieten ze uit de grond: wokrestaurants. Wok International is evenwel geen gevolg van die nieuwe trend op culinair gebied, want de Chinese eetgelegenheid aan de Wolphaertsbocht was het eerste wokrestaurant van Rotterdam. Uitbaters Lijun Wang en Wendy Hu zijn niet alleen de trends voor, ze hebben ook een neus voor een goede maaltijd. Op 8 maart krijgt het restaurant op de grens van Carnisse en Oud-Charlois de Dragon d'Or, een Franse onderscheiding voor een Aziatische keuken met kwaliteit.

Lees meer

Kweekvis in opmars

Een recente smaaktest van kweekkabeljauw met 60 chefs uit Engeland en Noorwegen leverde een gemiddeld rapportcijfer op van 5,5 op een schaal van 7. Ton Krijt bericht over de opmars van kweekvis in AD. Kweekvis komt er bij Cees Helder, chef-kok van het Rotterdamse restaurant Parkheuvel met drie Michelin-sterren niet in. 'Als je geen concessies wilt doen aan de kwaliteit van het eten, dan kun je eenvoudig geen kweekvis gebruiken.' Dus geen zalm, heilbot, kabeljauw of zeebrasem op tafel in zijn toprestaurant.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten