Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: december 2004

Bladerdeeg

Zelf bladerdeeg maken kost tijd. Zelf bladerdeeg maken kost tijd. De naam van het deeg geeft aan hoe het deeg moet worden: goed bladerdeeg bestaat uit hele dunne laagjes deeg en vetstof. Als u de bereiding te arbeidsintensief vindt,kunt u natuurlijk kant ?en-klaar diepvriesbladerdeeg gebruiken.

Kant-en ?klaar bladerdeeg.
Voor het zelf maken van bladerdeeg is veel tijd nodig. Daarom is een kant-en ?klaar produkt op de markt gebracht dat in de supermarkt verkrijgbaar is. Deze bladerdeegplakjes zijn snel en gemakkelijk te verwerken tot allerlei soorten luchtig gebak. Het is hierbij wel van belang dat de gebruiksaanwijzing op de verpakking precies wordt gevolgd.

Voor allerlei soorten gebak.
Bladerdeeg is geschikt voor zowel zoet als hartig gebak. Het kan worden gebruiktt voor een hartige taart , een heerlijke appelstrudel, als luchtig ?verpakkingsmatriaal?of als feestelijk deksel op allerlei vlees- of groenten ragouts. Wanneer bladerdeeg als bodem wordt gebruikt voor een wat vochtige vruchten- of groentenvulling, moet het eerst worden voorgebakken, zodat het stevig genoeg is.

Vers serveren.
Gebak van bladerdeeg moet altijd worden geserveerd op de dag waarop het is gebakken, omdat het vers het lekkerst smaakt. Een ongevuld bladerdeegprodukt kan een of twee dagen in een afgesloten trommel worden bewaard. Bladerdeeg gebak mag nooit in de koelkast worden bewaard omdat het dan te snel zacht wordt. Bladeeeerdeeg dat een dag van nte voren is gebakken, kunt u in de oven op 125 of 150 ?C even ?oppiepen?. U moet het vlak voor het serveren vullen zodat het deeg krokant blijft.

Lees meer

Bakken met eieren.

Eieren vervjullen in veel bakrecepten belagrijke taken en maar zelden kan men zonder. Hier volgen enige tipd over het gebruik van eieren, zodat u altijd het beste bakresultaat kunt behalen. Grote en kleine eieren.

De grootte van het te gebruiken ei is bij het bakken van groot belang. Eieren worden verkocht in diverse gewichtsklassen, waarbij eieren van gewichtsklasse 1 minstens 70 gram wegen en die uit klasse 7 minder dan 45 gram.

Op de verpakking of op het winkelschap moet altijd de juiste gewichtsklasse aangegeven staan.

Lees meer

Stokbrood met brie en bacon

lekkere 'snack' ingredienten: stokbrood, brie, bacon en verse bieslook! Verwarm de oven voor op de temperatuur die op de verpakking van het stokbrood aangegeven staat.

Snijd het stokbrood in plakjes van ong. 1 cm dik!

Bak het stokbrood 5 minuutjes voor in de oven

Snijd de brie en de bacon in plakjes/stukjes ter grootte van de plakjes stokbrood!

Leg nu eerst op ieder stokbroodje een plakje brie, leg daarna bovenop de brie een plakje bacon en bestrooi daarna met verse bieslook!

Nog even in de oven tot de brie gesmolten is en de bacon een beetje knapperig!

Lees meer

De librije: 'Zo'n zaak opbouwen is ploeteren'

Artikel overgenomen uit 'de Zaak' 8 december 2004 Werkdagen van zeven uur 's ochtends tot een a twee uur 's nachts. Jonnie en Therese Boer presteren al tien jaar lang iedere dag opnieuw op de toppen van hun kunnen. Hun restaurant De Librije in Zwolle kreeg dit jaar de derde Michelinster toebedeeld en tot begin 2006 is er geen tafeltje meer vrij. Openhartig praten ze over hun niet aflatende gedrevenheid. "Als de zaak open gaat, gaan alle remmen los."

Hoe leuk is het om volgens iedereen de beste te zijn? Hoe krijg je dat voor elkaar? Want De Librije is in Nederland een van de beste, zo niet de allerbeste plek om te eten. Jonnie Boer kookte in 1993 zijn allereerste Michelinster bij elkaar, behaalde de tweede in 1999 en begin dit jaar de derde. En met alle lofuitingen van de Franse culinaire keurmeesters zou je de overige prijzen, oorkondes en uitverkiezingen tot topkok of topondernemer bijna vergeten.Jonnie: "Voor mij is het belangrijker dat ik hier iedere avond 50 tot 60 man heb zitten en dat ze tevreden naar huis gaan. Dan is het een succes."

Lees meer

Bakfiguurtjes.

Bakfiguurtjes worden gemaakt van uiterst dun en bros gebak. U kunt deze lekkernijen gebruiken om ijs of andere nagerechten in te serveren , maar ook om bonbons in te presenteren. Bakfiguurtjes worden gemaakt van uiterst dun en bros gebak. U kunt deze lekkernijen gebruiken om ijs of andere nagerechten in te serveren , maar ook om bonbons in te presenteren. Begin met het maken van sjablonen. Snij 1,5 mm dikke figuren van karton uit. Vermeng vervolgens 300 g amandelspijs met 1,5 dl melk. Voeg 50 g gezeefde bloem toe en vermeng de massa met eiwit tot het liccht vloeibaar is. Laat dit enkele uren staan om ervoor te zorgen dat er geen luchtbelletjes in achterblijven. ?Sjabloneer? de massa dan op een goed ingevette bakplaat en bak het op 160? C. De massa moet stijf worden maar niet kleuren. Laat de figuren afkoelen en bak ze nogmaals op de zelfde temperatuur. Deze tweede bakronde mogen ze licht kleuren. Haal de figuren van de bakplaat met een pannnenkoekmes en buig ze in de vorm die u wilt. Voor een mandje kunt u de figuren het beste om een jampot heen vouwen. De bodem van de mand kunt u later vastzetten met chocolade. Zo maakt u zelf de mooiste decoraties!

Lees meer

Ingredienten.

Suiker, eieren, tarwebloem en boter vormen de basisingredienten voor de meeste soorten gebak. Suiker, eieren, tarwebloem en boter vormen de basisingredienten voor de meeste soorten gebak. Maar er kan veel meer in gebak worden verwerkt. Marsepein, amandelspijs, chocolade en verschillende soorten noten en zuidvruchten zorgen voor een smakelijke afwisseling en maken elk soort gebak uniek

Gedroogde vruchten.

Rozijnen, krenten, appels, peren,abrikozen of pruimen ? voor de produktie van deze gedroogde vruchten wordt rijp fruit in de zon of in een droogmachine gedroogd tot het nog maar 20 procent vocht bevat. De gistingbacterien, die bederf veroorzaken in vers fruit, verliezen hierdoor hun voedingsbodem, waardoor het fruit veel langer houdbaar is. Alle gedroogde vruchten moeten voor gebruik in lauw water worden gewassen enn geweld. Laat ze daarna in een zeef uitlekken.

Chocolade.

Lees meer

Suiker,honing &co.

In vrijwel alle soorten gebak wordt suiker gebruikt. Maar u kunt ook gebak maken met honing of andere zoetstoffen. Vele suikersoorten.

Alle suikersoorten worden gemaakt van suikerriet of suikerbieten . Bieten worden gesneden en gekookt; geperst en met heet water gespoeld. Het sap dat zo wordt verkregen, wordt ingekookt. Er onstaat dan een geconcentreerde suikeroplossing waarin zich kristallen vormen. De snelheid van het roeren tijdens het afkoelen bepaalt de grootte ven de kristallen. Vervolgens worden de kristallen middels centrifugeren gescheiden van de stroop.

Lees meer

Verschillende soorten meel en bloem.

voor het bakken van nheerlijk brood, koek gebak,taarten en koekjes Voor het maken van brood, koekjes,koek en cake wordt meestal tarwebloem gebruikt. Maar het komt ook voor dat in een recept meel of een combinatie van meel en bloem wordt vermeld. De veschillende soorten meel en bloem zorgen voor een smakelijke variatie in bakprodukten.

Meel- en bloemsoorten in de bakkerij.

Volkorenmeel, tarwemeel, tarwebloem en patentbloem zijn de meest bekende enn gebruikte meelsoorten. Maar wat is het verschil?

Volkorenmeel is de meest grove meelsoort. Het wordt vemalen van de hele tarwekorrel, dat wil lzeggen het meelichaam, de kiem en de schildelen /zemelen. Tarwemeel is minder grof en wordt vermalen van het meellichaam en de schildelen maar zonder kiem. Tarwebloem is nog iets fijner. Hierbij worden de kiem en schildelen verwijderd en alleen het meellichaam gebruikt. Patentbloem tenslotte is de meest fijne soort. Hiervoor wordt alleen het binnenste deel van het meelllichaam gebruikt. Elk van deze meel- of bloemsoorten heeft specefieke bakeigenschappen. Zo is volkorenmeel goed te gebruken voor broodsoorten en patentbloem voor fijn gebak.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten