Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: januari 2004

HOROSCOOP VOOR VALENTIJN

Ontdek er in de sterren staat!

RAM

Je bent altijd op zoek naar echte liefde, ram. Denk je die te gevonden te hebben, ga je er voor de volle 100 % voor en durf je een risico te nemen. In een relatie ben je veelvragend, gepassioneerd, trouw en soms iets teveel op je zelf gericht. Als het saai wordt in een relatie ben je snel weg en ga je weer op zoek.

De verwachting voor 2004.

Je gaat dit jaar geen flirt uit de weg en bent helemaal on the love-road. Als je je betere helft de waarheid durft te zeggen kan dit een grote stap voorwaarts zijn op liefdesgebied! Je flirts verzwijgen zal je geen goed doen in je relatie. Ben je (nog) alleen zal het je aan liefdesavonturen niet ontbreken, maar of er een relatie tussen zit is? Voor iedereen met kids is het belangrijk ze even bij opa en oma te laten logeren en er met je partner er op uit te gaan. Dit zal jullie beide veel goed doen en geeft weer genoeg kracht om je oudertaak vol goede moed vol energie op te pakken.

Lees meer

Uit eten in Zuid-Westvlaanderen .

Hier enkele typische taalkundige ingredienten uit de West-Vlaamse pot . Onder het genot van een poater ( abdijbier ) of een pinte ( gewoon glas bier ) zittend in een cafe of eethuis , moet je niet vreemd opkijken wanneer iemand aan een tafeltje naast je een ' pretsoepe ' bestelt . Dit is namelijk gewoon een lekker bordje prijsoep . Dat bord noemt men dus hier wel weer een ' assiette ' uit het Frans maar mensen die niet zo van die taal houden laten alles op nen ' talloere ' aanrukken . Dat komt dus hoogstwaarschijnlijk weer uit het Duits , maar weten zij veel .

Lees meer

Helaas Uniekaas

Uit: mydinnerbutler.nl nr.29

De voortschrijdende voedseltechnologie heeft het witlof verlost van haar bitterheid en ervoor gezorgd dat de pindakaas van de deksel tot de bodem smeuig is. Klassieke rookworst is er nu ook van kip, de vleesloze Wiener Schnitzel is een alledaagse verschijning in het supermarktschap en pasta met roomsaus en verse groenten staat in de diepvries op een passerende wokker te wachten.

Marktleider Uniekaas heeft nu haar belangrijkste artikel - kaas ja - chemisch uit elkaar getrokken en een deel van het daarin aanwezige dierlijke vet vervangen door zonnebloemolie. Helaas voor Uniekaas mag het ontstane product wettelijk geen kaas meer heten en moet het als Zonnezuivel door het leven.

Zonnezuivel is ongetwijfeld op papier een verstandiger snack dan kaas en wie gewend is om een lunch te zien in een enkel streepje kaas tussen twee witte Hollandse boterhammen, merkt het verschil waarschijnlijk niet eens. Zo zal Zonnezuivel vast en zeker belanden op de tafels van bejaardenoorden en ziekenhuizen. Maar een naturel geconsumeerd blokje van het spul verschilt van kaas zoals Buckler van bier. Het wachten is nu op zoutloze Roquefort zonder schimmel, pindaloze pindakaas en vetvrije salami.


Persoonlijke noot:
Van mij hoeft al die nieuwigheid niet, jammer van de smaken die verloren gaan en die niemand zich nog herinnert over 1 a 2 generaties. Ook de uitvinding van allerlei overbodige producten, als zoveelste aanvulling op het assortiment, is niet aan mij besteed; zo hoorde ik van de week dat er 'drinkvla' bestaat en dan vraag ik me af: 'waar zijn wij nou helemaal mee bezig?'
In mijn gezin wordt naar huidige maatstaven behoorlijk 'puur' gegeten, ook geen halva- en lijntoestanden hier. Nieuwe producten proberen we vaak wel, een mens moet immers met z'n tijd meegaan :-), en ik moet toegeven dat er best wel eens iets tussen zit wat goed in de smaak valt en wat we blijven kopen, niet alles is slecht.

Op SmulWeb staat ook een positief artikel over Zonnezuivel, het zou niet fair zijn dat hier niet te vermelden. Klik hier om het te lezen.

Altijd leuk als mydinnerbutler weer in mijn Postvak In ploft.
Voor een gratis abonnement kun je terecht op www.mydinnerbutler.nl.

Lees meer

Likeuren

Likeurtjes van vroeger

Likeurtjes van vroeger:

In Nederland is heel wat afgenipt van oud Hollandse likeurtjes en drankjes met typische namen.

Lees meer

PASPOORT VAN WINNIE THE POOH

TE HERKENNEN AAN: Zo nu en dan gevuld met kleine stukjes pluis, die het vaak moeilijk maken om te begrijpen wat Konijn wil zeggen.

Voornamelijk gevuld met pluis. Heeft weinig hersens. Poeh's gebrek aan hersenen levert zelden problemen op, want doorgaans denkt hij met zijn maag.Buitengewoon goed ontwikkeld, zoals blijkt uit de vaardigheden bij het klimmen in bomen en het werpen van Poehstokjes. Dient tevens als lepel (geschikt voor honingpotten en bijenkorven).Orgaan dat bij het nemen van beslissingen de doorslag geeft.Bevat ook een speciale sonar, het zogenaamde "gerommel". Daarmee kan Poeh niet minder dan twaalf honingpotten tegelijk opsporen, die allemaal zijn naam roepen.Handig om in bomen te klimmen en in het voetspoor van woezels te treden. In beknelde houding ook erg handig als handdoekenrekje.

Lees meer

WINNIE THE POOH INTERNATIONAAL

Sinds zijn geboorte in 1924 is Winnie the Poeh in zo'n veertig talen vertaald, waaronder steno, morse en braille.

Enkele voorbeelden van zijn naam in andere talen:

WINNIE-DIE-POEH (Afrikaans)

WINNIE-LA-PU (Esperanto)

KARU-POEC-PUHH (Estlands)

PALLI PUMM (Faroer-eilanden)

WINNIE L'OURSON (Frans)

POO HADOV (Hebreeuws)

Lees meer

Drente is zo mooi

(W)etenswaardigheden over Drente

Drente was eerst een provincie die arm was met plaggenhutten, weerbarstig veen,lange werkdagen en een schamele boterham maar daar is in de loop van de tijd verandering in gekomen het is een der mooiste provincie geworden met veel natuur schoon en aan een rijke geschiedenis en een ontdekkingstocht door Drenthe leert ons dan ook een genot aan toerisme Langzaam te voet of op fiets leert men Drenthe goed kennen en ook per huifkar kan men het mooie natuurschoon zien proef die sfeer op en ga eens langs bij de hunebedden en als u er bent moet u beslist eens langs gaan bij het openluchtmuseum ?de zeven marken? dat gelegen is in schoonoord gelegen op de oude weg van Rolde naar Emmen men krijgt daar in dat museum dan ook een overzicht van het ? oude Drenthe ? en dwaal dan ook eens over de heide en slenter eens door een der dorpjes die Drenthe rijk is hoe dan ook Drenthe is beslist de moeite waard voor een bezoek te brengen want ooit schreef Vincent van Gogh eens ?Drenthe is zoo mooi zozeer pakt het mij algeheel in en voldoet mij absoluut, dat ik , ik hier niet voor altijd kon zijn , ik liever ?t maar niet gezien had, het is onbeschrijfelijk schoon? maar is in Drenthe meer te proeven zo heb ik wat oude recepten op de pagina neer gezet er zijn wat gerechten bij met een vreemde naam en een verhaal wat er achter zit en ik zal dan ook zeggen maak ze eens

Lees meer

Kagenaar blij met ster

Parkstad Limburg telt sinds deze week drie restaurants met een ster. Na De Leuf in Ubachsberg en De Boterbloem in Heerlen heeft nu ook In de'n Dillegaard in Nuth een felbegeerde Michelin-ster. Restaurant In de'n Dillegaard is gesloten, maar toch vloeit de champagne vroeg in de ochtend al rijkelijk. ,,We kunnen er maar geen genoeg van krijgen'', zeggen Michel (34) en Suzan (31) Kagenaar, terwijl ze nog eens bijschenken. ,,Het blijft naar meer smaken. We leven in een roes.''

Afgelopen maandag beleefde het stel culinair gezien zijn 'finest hour' tot nu toe. ,,We hadden er stiekem op gehoopt'', zegt Kagenaar. ,,Maar dat deden we vorig jaar ook en toen ging het feest niet door. Dat viel best tegen.''

Lees meer

Bianca Janssen Ladies Only Chef 2004

De Noord-Limburgse Bianca Janssen (24), sous-chef van het Maastrichtse restaurant Tout a Fait heeft de wedstrijd om de 'Ladies Only Chef Award 2004' gewonnen die deze week in het MECC werd gehouden. De beste vrouwelijke kok van Nederland kan het zelf nog maar nauwelijks geloven. ,,Ik had op helemaal niks gerekend. Het dringt pas langzaam tot me door dat ik echt de winnares van deze Award ben'', zegt de uit Oostrum afkomstige kokkin giechelend.

Het was haar dessert, dat haar de overwinning bezorgde. ,,We moesten een dessert maken, waar een heel kruidige en sterke zinfandel wijn bij gedronken kon worden. Dat was best heftig want je mag dan niet te veel zoet gebruiken.''

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten